cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:20/266)

Hummus 186

łyżek ziarna sezamu 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej wychodzi sok z połowy cytryny) 80 ml zimnej wody lub wody z gotowania ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Dodatkowo: Oliwa z oliwek lub orzeszki pini lub natka pietruszki Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie(...)łyżek ziarna sezamu 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej wychodzi sok z połowy cytryny) 80 ml zimnej wody lub wody z gotowania ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Oliwa z oliwek lub orzeszki pini lub natka pietruszki'; document.write

moj przepis na
Imbirowa lemoniada 166

gasi pragnienia, orzeźwia i nawadnia jak … woda. Aby nie było nudno aromatyzujmy ją tym, na co mamy ochotę. W sezonie letnim obfitującym w swieże owoce i zioła, kombinacji jest bez liku. Proponuję imbirową lemoniadę z miętą i rozmarynem. Imbir dodaje świeżości i pikantności,  mięta ostrośći, a rozmaryn korzenno-leśnej nuty. Całość dopełnia cytryna(...)duużo lodu)    Imbirowa lemoniada 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny1/2 szklanki cukru Królewskiego 1 łyżka pokrojonego w plasterki świeżego korzenia imbiru5 / 6 szklanek zimnej wody z lodówkilód w kostkach, cytryna lub limonka pokrojona na plasterki, liście mięty i rozmaryn. Do dzbanka z wodą przelać wyciśnięty sok z cytryny , dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać pokrojony na plasterki

Mia Cucina Sofieta
Po co liczyć książki? I sorbet gruszkowy 208

W komentarzach do poprzedniego postu Sylwia napisała, że nie wpadłaby na to, żeby liczyć przeczytane książki. Zaczęło mnie to stwierdzenie nurtować, sama nie wiem, dlaczego. Sama

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niebieski tort z księżniczką 136

litry śmietany kremówki * 2 łyżki cukru pudru * 2 serki mascarpone  * niebieski barwnik spożywczy * opłatek dekoracyjny  Przygotowanie : Każdy biszkopt przekroić na trzy części. Każdy blat posmarować wodą z cytryną. Układamy biszkopty jeden na drugim, smarujemy je dżemem i kremem z kremówki i mascarpone. Układamy opłatek. Do pozostałego kremu dodajemy barwnik i niebieskim kremem ozdabiamy tort. Chłodzimy przez kilka godzin

Magiczne Życie Marty
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 235

szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego - u nas: "fix i masz dżem" Winiary (skład to pektyna, cukier i kwas cytrynowy) Wykonanie: Płatki oczyszczamy, wsypujemy do garnuszka.  Zalewamy sokiem z cytryny

Symfonia Smaków
74. Mini torcik z chałwą 156

wyciełam je ze zwykłych butelek po wodzie mineralnej. Tak więc każdą taką obręczą wycinam kółko z biszkoptu i pozostawiam je w obręczy. Biszkopt należy lekko zwilżyć (np. wodą z cytryną).  Kremówkę ubijam z cukrem pudrem i śmietan- fixem i nakładam na biszkopty, następnie krusze chałwę i posypuję nią warstwę z kremówką. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami

Jadło i czytadło
Pączki z adwokatem 153

jogurtu naturalnego  1/4 łyżeczki soli 2 łyżki wódki olej  do smażenia ajerkoniak Składniki na lukier : 200 g cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka adwokatu 1 żółtko 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: W misce przygotować zaczyn...drożdże pokruszyć, zalać połową ciepłego mleka, dodć cukier(...)adwokat i żółtko połączyć za pomocą miksera i wlać do gotujacego się mleka wymiksowac.Ostudzic i przełożyć do szprycy z długą końcówką. Tak przygotowanym kremem nadziać pączki. Sok z cytryny połączyć z wodą. Do płynu dodawać po łyżce cukier puder i dokładnie mieszać. Jeśli masa będzie mało gęsta,  dodać jeszcze 2 łyżki cukru. Tak przygotowanym lukrem posmarować za pomocą pędzelka

Gosia gotuje
Lemoniada owocowa 194

mrożony pokrojony w kostkę arbuz i plastry cytryny = LEMONIADA OWOCOWA. Do szklaneczek wlewamy po 2/3 kompotu z mirabelek, dodajemy pokrojone kostki mrożonego arbuza (albo kostki lodu), uzupełniamy wodą gazowaną i plasterkami cytryny. Polecam, bo lemoniada owocowa jest idealna na upalne dni! Lemoniada może być przygotowana na bazie innych kompotów owocowych, innych smaków. Polecam również inne przepisy na lemoniady: Lemoniada

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek cytrynowy 374

czekoladowy   -  mazurek kajmakowy   -  mazurek pomarańczowy Mazurek cytrynowy Składniki: ciasto 150g mąki pszennej 75g masła 30g cukru pudru 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie) krem cytrynowy 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny 80ml soku z cytryny (z 1-2 cytryn) 100g masła 100g białej czekolady kandyzowana skórka cytrynowa skórka obrana(...)cytryny (nie wykorzystamy całej do dekoracji) 125ml wody 120g cukru płatki migdałów do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut - formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić 2/3 ciasta, z pozostałej 1/3 utworzyć wałek, przykleić go do ciasta, tworząc

Smakołyki Bereniki
Szpinak, seler łodygowy, gruszka 158

jabłek gat. Ligol Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny, którą wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka i gruszki pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Z selera łodygowego odciąć po 0,5 cm na końcach. Szpinak wyjąć

Pij soki wyciskane
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 182

wyszła bardzo smaczna,nie przesłodzona...są naprawdę pyszne....cieszę się,że powróciłam do tego przepisu i takiego zdobienia. Lukier:   400g cukru pudru ok 3 łyżki gorącej wody sok z 1 cytryny Wycisnąć sok z cytryny i przecedzić przez sitko.Do cukru pudru wlać gorącą wodę i ucierać,dodając sok z cytryny....ucieramy,aż lukier zrobi się lekko przeźroczysty a cukier

Niespełnione zdolności kulinarne
Smażona skórka pomarańczowa 173

godziny.Odcedzić na sitku.°Ugotować syrop z cukru i wody, włożyć do niego pokrojone w drobną kostkę i gotować na słabym ogniu,aż staną się przjrzyste.Część skórek można pokroić w cieniutkie paseczki.Posłużą nam później do dekoracji wypieków.°Przed odstawieniem z ognia wcisnąć sok z pół cytryny i zagotować.Syrop wówczas nie stwardnieje.°Gorączmi skórkami napełnić wyparzone słoiczki,zalać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pączki z różą 215

łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka/wody, jajka, wódkę i sok z cytryny. Jeśli zamiast mleka używamy wody to teraz dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być.  Pod ciasto(...)Szprycą (taką jak do bitej śmietany) robię w pączku małą dziurkę i wyciskam do środka około łyżeczki konfitury. Lukrowanie: cukier puder rozpuszczam w małej ilości wrzącej wody, dla smaczku można dodać sok z cytryny. Lukrem polewam ciepłe pączki. Przepis na domową konfiturę z róży

prawdziwe jedzenie
Arbuzowy napój 138

Dzisiaj moja propozycja to arbuzowy napój. Wspaniale chłodzi, świetnie smakuje i idealny na upały. Składniki 1/2 małego arbuza cukier do smaku według własnych potrzeb sok z jednej cytryny 2 szklanki  wody mineralnej 1 szklanka lodu Schłodzonego arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Zmiksować go wraz z lodem. Dodać sok z cytryny, cukier do smaku i mocno schłodzoną

O kuchni z uczuciem
NALEŚNIKI Z WANILIOWYM "TWAROŻKIEM" Z TOFU 196

talerz, przykrywamy pokrywką, żeby zatrzymały ciepło, a w międzyczasie produkujemy "twarożek": - kostkę tofu naturalnego, - łyżkę cukru lub czego tam używacie, - pół łyżeczki sproszkowanej wanilii, - sok z połówki cytryny, - trochę wody , żeby lepiej się miksowało, blendujemy na jednolitą masę. Gotowe. Uprzedzając pytania - smakuje wanilią, nie tofu, smacznego :) P.s. Moje dodatkowo nadziane jagodami, pycha

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE