kilka słoiczków syropu różanego. Składniki: dwie duże garście płatków róży 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 0,5 cytryny Przygotowanie: Wodę z cukrem zagotować, pogotować kilka minut. Dosypać kwasek cytrynowy. Płatki róży delikatnie porwać na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z syropem cukrowym, przemieszać i od razu przelewać
Cakes By Kejtwysmarowania formy + odrobina mąki do jej posypaniaPrzełożenie: 1/2 małego słoiczka domowej konfitury malinowej (lub kupnej) Nasączenie:Napar z 1 łyżeczki zielonej, liściastej herbaty i 1/5 szklanki gorącej wody Masa kremowa:250 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej1 małe opakowanie śmietan-fixu 3-4 łyżki domowego dżemu z jagód (lub kupnego)garść świeżych liści bazylii oraz cząbru ( lub innych ulubionych(...)dała się modelować. Ozdoby wycinamy za pomocą nożyka, wykrawamy je foremkami lub wylepiamy ręcznie. Przyczepiamy je do powierzchni za pomocą lukru z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny - ja użyłam 4 łyżki przesianego cukru pudru na 1 łyżkę gorącej wody i łyżeczkę soku z cytryny. Torcik jest gotowy! Najlepiej aby postał całą
Symfonia Smakówmnie łasuch, ale...ciiiiii....nikomu nie mówcie ;)Kandyzowane cytryny to kolejny przysmak. Fajnie smakują podgryzane, ciekawie wyglądają dodane na przykład do deseru. Do wody z lodem też można wrzucić :) Z cukrem, który po cytrynach zostanie można posłodzić herbatę.Syrop stosowałam głównie do herbaty, której normalnie nie słodzę, ale z tym syropem smakowała przepysznie. Przygotowanie takich cytryn(...)niedługo, więc zdążycie jeszcze je zrobić. Na świątecznym stole, podane wraz z filiżankami pysznej herbaty będą stanowiły oryginalny dodatek.Składniki:około pół litra wody,szklanka cukru,około półtorej szklanki cukru,2 cytryny o cienkiej skórce,dodatkowo cukier do obtaczania.Cytryny wyszorować dokładnie i porządnie przelać wrzątkiem. Przestudzić i pokroić niezbyt grube plastry. Wodę z cukrem zagotować, żeby cukier rozpuścił
Codzienna kuchnia niecodziennailość z przepisu rozejdzie się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. :) Potrzebujemy: 300 g truskawek, mogą być mrożone 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy cukier i sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy nasze truskawki już bulgocą dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Wlewamy(...)minut. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 300 g truskawek, mogą być mrożone, należy je wcześniej nieco rozmrozić 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Do naczynia miksującego włożyć owoce, cukier i sok z cytryny i gotować 7 min/100 st. C/ /obr. 2 Ustawić 2 min/100 st. C/ /obr
MamaOskarkawody mineralnej gazowanej100 g cukru 2 cytrynygarść listków mięty pomarańczowejkilka kostek loduSposób przygotowania:Wodę gazowaną wsadzamy do zamrażalki na około 20 - 30 minut.Do dzbanka wsypujemy cukier. Cytryny wyparzamy, zalewamy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym - kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy do naczynia - miażdżymy. Następnie dodajemy umyte i osuszone listki mięty - mieszamy i odstawiamy.Do dzbanka wrzucamy kostki lodu
Słodkie PrzyjemnościSyrop z kwiatów mlecza ( majówek ). Składniki : 120 szt. kwiatów mlecza ( bez łodyg ) 2 szklanki wody 75 dkg cukru 1 cytryna Sposób wykonania : Wodę zagotować, wrzucić kwiaty, wymieszać i gotować 4 minuty. Następnie kwiaty przecedzić przez sitko. Kwiaty wyrzucić, a do syropu wsypać cukier i gotować 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać. Syrop zlać
Przepisy i porady kulinarneprzez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.W tym czasie przygotować syrop: w garnku z grubym dnem umieścić cukier, skórkę i sok z cytryny, drobno posiekany tymianek oraz wodę, zagotować. Trzymać na ogniu przez około 20 minut, aż syrop zgęstnieje.Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie polać ciepłym syropem. Całość ostudzić na kratce.Smacznego!Wydaje
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny opcjonalnie woda Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami(...)piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Czas na lukier, który poskleja wszystkie części domku. Miksujemy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż powstanie gęsta, lepka masa. Jeśli jest zbyt rzadka trzeba dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta - rozrzedzić odrobiną wody. Pamiętajcie, że gęsta masa szybciej wyschnie, dzięki demu domek szybciej i lepiej się sklei. Poszczególne części domku sklejamy lukrem ustawiając
Kulinarne Inspiracjeteż ostatnio nie marudzi, że ją kości bolą, może coś w tym jest, może nie, ale spróbować nie zaszkodzi. ps. Co 2-3 dni należy takie zaczynie/monety wyczyścić woda z cytryną i solą w równych częściach. To jak, szukacie już miedziaków? Artykuł Ajrurwedyjski sekret zdrowia i urody- woda jonizowana miedzią! pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfwędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 200 ml gorącej wody do ciasta sok z połowy cytryny 25 dag miodu płynnego 2 jajka(...)orzechów włoskich lub innych bakali Śliwki zalej letnią wodą, osącz bardzo dokładnie i posiekaj. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz gorącą wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę, stale mieszając, wyrób ciasto. Na koniec dodaj pokrojone orzechy i śliwki. Gotowe, wyrobione ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką
Apetyczna babeczkasałatek, dodany do marynaty odmieni smak pieczonych mięs i ryb, a w deserach wprost na nowo zakwitnie :). Wariant podstawowy syropu przygotowuje się z rozwiniętych kwiatów czarnego bzu, cytryn, cukru i wody. Idąc o krok dalej można przygotować różne wersje smakowe. Dziś polecam rewelacyjne połączenie z imbirem wzbogacone o nuty limonki. Z uwagi na dużą zawartość pyłków kwiatowych na dnie(...)góry dnem) bez problemu przechowuje się długie miesiące. Czas przygotowania: Składniki: 40-50 baldachów kwiatów czarnego bzu, 100 g imbiru, 600-900 g cukru, 4 cytryny, 1 limonka, 2 i 1/2 litra wody. Przygotowanie: Kwiaty odciąć od zielonych łodyżek, zalać 2 litrami wrzącej wody, odstawić na noc. Następnego dnia imbir obrać, pokroić na małe kawałki, zalać pozostałą wodą
SzczyptaSmaQłyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny Masa 1,200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny sok z 1 cytryny Poncz: 0,5 szklanki gorącej wody 1 saszetka herbaty earl grey sok z 0,5 cytryny Ponadto 1 słoik powideł z cynamonem płatki z 2 róż (kolor według uznania) Wykonanie: Jajka razem(...)dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy sok z cytryny oraz wystudzoną żelatynę, delikatnie mieszamy. Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny. Przekrojone krążki biszkoptowe nasączmy ostudzonym ponczem. 1 krążek nasączony ponczem smarujemy konfiturą, na to wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy masę, przykrywamy 2 krążkiem nasączonym ponczem
kgwjanczewocytryn dodajemy do miseczki z chlebem. Połowę skórek cytryny drobno siekamy, dodajemy do miski z chlebem. Do chleba dodajemy 2 łyżki musztardy dijon i całe opakowanie sera ricotty oraz 2 całe jaja. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy ½ pęczka natki pietruszki (same listki), wcześniej posiekanego, całość mieszamy. 4 pstrągi myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozbawiamy ich łusek. Kładziemy pstrągi na papierowym(...)oliwy z oliwek, dodajemy suchy ryż i 1 łyżkę curry, mieszamy. Ryż w garnku zalewamy 750-800 ml zimnej wody, przykrywamy i gotujemy do momentu, aż odparuje cała woda. 2 cytryny kroimy na pół, wyjmujemy widoczne pestki. Małym nożem okrawamy część skórki z cytryny, następnie okrojoną część zwijamy w pętelkę. Po mniej więcej 15 minutach wkładamy ryż do małej miseczki
Brzuszki Łakomczuszkiwielkości , były większe , więc wyglądają trochę inaczej , ale smakują jak dawniej. Składniki : 3 białka, 1,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki wody, 1 łyżeczka octu, sok z cytryny, foremki waflowe. Przygotowanie : Z wody , cukru i octu gotujemy syrop”do nitki „, Biała ubijamy na sztywno, Dolewamy małym strumieniem likier , ciągle miksując, Misę tą wkładamy w garnek z gorącą wodą(...)ogrzewając miksujemy do uzyskania gęstej masy. Następnie miskę przekładamy do zimnej wody i nadal miksujemy, żeby ostudzić masę. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny. Masę wkładamy w rękaw z szeroką końcówką i wyciskamy do wafla. Tak przygotowane wafle posypujemy startą czekoladą lub polewamy polewą czekoladową Smacznego
Pysznosci Babci Basimasę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru skórka otarta z 2 cytryn 125 ml soku z cytryny (około 3 cytryny) sok z 1 niedużej pomarańczy 60 g masła 3 żółtka 1 jajko 200 ml wody Beza: 3 białka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub z pomocą malaksera(...)dodatkowe 20-25 minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Wyjmujemy, całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem oraz skórka z cytryny. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Dodajemy suche składniki, zagotowujemy, mieszając cały czas, do momentu aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i mieszamy, do momentu aż się roztopi
Mania Gotowania