cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:26/266)

Sorbet cytrynowy 206

Składniki : 2 i 1/2 szklanki wody 3/4  szklanki soku z cytryny 1 białko jajka 1 szklanka cukru 1-2 łyżki startej skórki z cytryny Przygotowanie : W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać skórkę, po rozpuszczeniu  gotować około 5 min., syrop powinien lekko zgęstnieć ( u mnie tak jednak nie było )- wystudzić Z cytryny wycisnąć sok i dodać do przestudzonego syropu

Proste Potrawy
Lody Matcha z Cytryną na Mleczku Kokosowym 170

każdy je lubi, ale spokojnie, tu nie dominuje smak i zapach kokosa jest minimalnie wyczuwalny. Co czuję w pierwszej kolejności? Herbata, cytryna i dopiero potem kokos. Składniki: 400 g mleczka kokosowego (1 puszka) 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki herbaty matcha(...)szklanki cukru trzcinowego 60 ml syropu miętowego barmańskiego 1 łyżka likieru kokosowego (użyłam Canari) sok z 1 cytryny Tu wyżej na zdjęciach pokazuję wam mieszankę wstępną wody, cukru trzcinowego, soku z cytryny i matcha, a po prawej po zmieszaniu z mlekiem kokosowym. Żebyście nie wpadli w panikę po uzyskaniu koloru początkowego :) Wykonanie: Do rondelka wlałam wodę, wsypałam cukier trzcinowy

Blondynka Gotuje
Granita z bzu. Jak zjeść zapach? 235

upalne dni, jakie nadchodzą nie ma nic lepszego od porcji zmrożonego zapachu bzu. 1/2 litra zimnej wody /przegotowanej/ ok. 1/4-1/3 szklanki syropu z bzu  sok z cytryny W misce/garnku mieszamy wodę z syropem i dodajemy sok z cytryny. Proporcje są bardzo orientacyjne i na oko - musicie smakować i zdecydować jaki smak płynu najbardziej Wam odpowiada. Płyn przelać do zamykanego

KUCHARNIA
Lemoniada z kwiatami czarnego bzu 134

lemoniada ,  lemoniada miętowa (II wersja) ,    lemoniada truskawkowa , lemoniada z rabarbaru i lemoniada imbirowa. Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 cytryna 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki   syropu z kwiatów czarnego bzu kilka plasterków cytryny Wykonanie: Cytrynę dokładnie myjemy,  a następnie parzymy wrzątkiem. Wyciskamy z niej sok, wlewamy do dzbanka. Dolewamy

Kulinarne przygody Gatity
10 naturalnych sposobów na przeziębienie. 116

zapobiegać infekcjom. Ma działanie przeciwzapalne i zwalczają wirusy. Ja dodaje odrobinę kurkumy do herbaty z cytryna. W trakcie przeziębienia stosuje napój z kurkuma: sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, łyżeczka kurkumy, szklanka wody. Całość wypija ciepłe - nie gorące należy pamiętać o tym, że miód w zbyt wysokiej temperaturze traci swe właściwości. 4. Imbir stosuję w korzeniu.  Posiada on właściwości(...)nosa. Mikstury jakich używam aby zwiększyć odporność: 1. Herbata rumianku z miodem, cytryna, kurkuma i imbirem. 2. Herbata lub kawa wraz z pyłkiem pszczelim. 3. Szklanka cieplej wody, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu i kurkumy 4. Ząbek czosnku,  dwie łyżeczki miodu, dwie łyżeczki świeżego imbiru, pół łyżeczki pieprzu Cayenne,  pół łyżeczki cynamonu, pół filiżanki soku z cytryny

Pani domowa
Cynamonowe rolsy z migdałami 169

cytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny.  Smacznego! ciasto drożdżowe: na ok. 10-12 rogali 250 ml mleka  40 g świeżych drożdży  100 g cukru  500 g mąki pszennej

bistro mama
Sałatka z mozzarellą i szparagami : Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 141

koniecznie piknik. I właśnie z piknikowym tematem przyszło się nam zmierzyć w Wyzwaniu Blogerek i Blogerów. Ja przygotowałam guacamole, wodę smakową z bananem oraz najlepszą sałatkę ze szparagami. Woda smakowa z cytryną i bananem : Składniki : * pół cytryny  * kilka listków mięty bądź melisy * kilka plasterków banana ze skórką * woda mineralna lekko gazowana  Przygotowanie : Do butelki wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy(...)wodą, odstawiamy do schłodzenia. Żeby banan nie zrobił się czarny, można polać go łyżką soku z cytryny. Sałatka z mozzarellą i szparagami : Składniki : * ulubiony mix sałat * kulka mozzarelli  * pół pęczka szparagów ugotowanych * 2 pomidory * garść czarnych oliwek  * dressing : 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka sosu balsamico, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Do pojemników wrzucić sałatę, pokrojone pomidory, szparagi

Magiczne Życie Marty
Nalewka miętowo-cytrynowa 226

także inne zastosowanie by „zużyć” jej więcej. Padło na wykonie miętowej nalewki. Składniki Garść listków mięty 1 cytryna 1 łyżka miodu 1/2 litra spirytusu 1/2 litra wody Sposób przygotowania Cytrynę umyć i wyparzyć, nożem lub obieraczką do warzyw obrać samą żółtą skórkę. Włożyć do słoja i dosypać liście mięty. Dodać syrop wykonany z wody i cukru. Zalać spirytusem

Mr. Taste
Gruszki w zalewie cytrynowej do słoików na zimę 148

alternatywny pomysł na marynowanie gruszek! W ten sposób przyrządzone są soczyste, aromatyczne, po prosu wyśmienite! Składniki: 3 kg gruszek Składniki na zalewę: 1 kg cukru 2 litry wody sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki dokładnie umyć, pokroić i włożyć do wyparzonych słoików. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, następnie zalać gruszki gorącą zalewą , zakręcić słoiki i pasteryzować przez

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki bez mleka 155

Składniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Z białek jaj i soli ubijamy pianę, nie musi być tak sztywna jak na biszkopt.  Z żółtek, cukru i soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę

prawdziwe jedzenie
Miodowy napój zdrowia 109

zmagających się z częstymi chorobami dla osłabionych dla chcących poprawić naturalnie swoją odporność Składniki: 2 łyżki miodu 2 łyżki wody (letniej, nie gorącej) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Uwaga! Woda koniecznie musi być letnia, gdyż miód traci swoje właściwości lecznicze w temperaturze powyżej 41 stopni. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 4-8 godzin, a najlepiej na noc. Spożywamy eliksir

Mania Wypiekania
Kokosowy tort smietanowy 207

szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej *szklanka miała u mnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia(...)uchylonymi drzwiczkami. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy kiedy biszkopt będzie całkowicie wystudzony. Przekrawamy ciasto na 3 - 4 blaty. Przygotowujemy masę kokosową. Do rondelka wkładamy wiórki, cukier, wodę i sok z cytryny. Pyrkoczemy na małym ogniu by wiórki zmiękły i masa zgęstniała. Studzimy. Przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy (ważne by jej nie przebić, bo wytrąci się masło!!!). Pod koniec

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczna zupa z łososia z porto 200

Filet z łososia oddzielić od skóry, posolić i odstawić na bok.Skórę z łososia włożyć do 3l garnka lub większego. Dodać liść skórkę z cytryny, liść laurowy, ziele, pieprz i tymianek. Dolać 1,5l wody i zagotować, w miarę możliwości usuwając szumowiny.Warzywa z włoszczyzny pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle w osobny rondelku lub na patelni. Dodać do gotującego(...)zmiksować blenderem ręcznym. Dodać filet z łososia i gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać odcedzoną marchewkę i dolać porto.Podawać na talerzach lub w miskach z plasterkiem cytryn

W kuchni wieczorem
Lemoniada truskawkowa 177

Zapraszam wszystkich na lemoniadę... Składniki; 1/2 kg truskawek, 1 cytryna, miód, 1 szklanka ciepłej wody, 1 l wody niegazowanej, Wykonanie; Truskawki miksujemy na mus.Dodajemy sok z cytryny. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy do truskawek. zalewamy wodą. Możemy również dodać miętę i kostki lodu

Anioły w kuchni
Kisiel marchwiowo-pomarańczowy z soków jednodniowych 147

bądź trening jest potrzebny po takiej imprezie. Składniki: - 250ml soku marchwiowego   - 125ml soku pomarańczowego - skórka z 1/2 pomarańczy (zostawcie trochę do dekoracji!) - sok z całej cytryny - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka syropu(...)klonowego - 1/3 łyżeczki cynamonu Sok marchwiowy, pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, syrop klonowy i cynamon umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu doprowadzamy do delikatnego wrzenia, chwilami mieszając. Wodę, sok z cytryny i skrobię mieszamy w szklaneczce. Bierzemy do ręki trzepaczkę i powoli wlewamy zawartość szklanki ciągle, energicznie mieszając trzepaczką. Gdy wlejemy już całość, rondelek ściągamy z ognia i stale

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania