kwaśny, trochę słodki. Schłodzony, podany z lodem smakuje wybornie! Składniki: 500 g rabarbaru 500 g truskawek 1,5 litra wody 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte truskawki i umyty i pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar. Słodzimy. Gotujemy około 15 minut, do czasu aż truskawki i rabarbar zmiękną i zaczną się delikatnie rozpadać(...)spróbować - jeśli kompot jest za kwaśny - można go trochę dosłodzić. Polecam jednak nie dodawać dużo cukru - zawsze można sobie dosłodzić porcję w szklance :) Można podawać z wkrojonymi plastrami cytryny i świeżą miętą. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ciepłe lody znają chyba wszyscy ; to wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: -1/2 szklanki wody -1,5 szklanki cukru -3 białka -łyżeczka octu -sok z cytryny -wafelki do lodów Z wody, cukru i octu gotujemy syrop (" do nitki "). Białka ubijamy na sztywna pianę. Do piany cienkim strumieniem wlewamy syrop, ciągle mieszając(...)pianą ustawiamy na naczyniu z gotującą wodą i miksujemy na parze do zgęstnienia. Miskę z pianą wstawiamy do garnka z zimna wodą i miksujemy do wystudzenia. Dodajemy do smaku sok z cytryny. Masę przekładamy do rękawa i szprycujemy dowolne kształty w wafelkach. Możemy ozdobić czekoladą. Smacznego
Maminek kulinarnyZamiast ciecierzycy z puszki spokojnie dodać można ugotowaną, pamiętając jednak o tym, że wymaga ona wcześniejszego namoczenia. Składniki: - puszka ciecierzycy - 5 łyżek sezamu - 3 łyżki oleju / oliwy - 1 cytryna - ząbek czosnku - woda - sól Przygotowanie hummusu jest naprawdę bardzo proste - na suchej patelni prażymy sezam. Nie może się on przypalić, ale powinien być lekko zarumieniony. Teraz już z górki - sezam wrzucamy(...)gładko (mamy już tahini!), następnie dodajemy ciecierzycę, czosnek, olej, sól i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Ilość soli i soku jaką dodamy jest zależna od indywidualnych upodobań, stąd polecam kosztowanie w trakcie ;) Aby nasz hummus nie był zbyt gęsty, rozcieńczamy go wodą. Jeśli mamy ochotę na nieco pikanterii, można dodać chilli. Podajemy z pitą lub dowolnym pieczywem i ulubionymi dodatkami
Kulinarne zapędy KokosaLemon sponge cake. Delikatny, wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci. Składniki. Foremka 20X15 cm 2 cytryny 100g mąki tortowej 125ml jogurtu 80g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli 100g cukru na syrop 200ml wody Wykonanie. Jogurt wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, miksować. Wsypać(...)Ciasto powinno pozostać jasne. W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop. Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki. Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki z cytryny. Gotować kilka minut. Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop
Kulinarny karnet Christopheraminut aż drożdżówki będą złoto-brązowe. Odstawić do wystygnięcia.5. Do cukru pudru dodać sok (u mnie z połowy cytryny, bo lubię kwaskowy, ale można dodać tylko kilka kropel), wymieszać na gładką masę i wyregulować gęstość dodając odrobinę gorącej wody. Jeśli nam wyjdzie lukier za rzadki to dosypać cukru pudru i oczywiście dobrze mieszać, żeby była gładka masa. Polać wystudzone
UgotujmyTo.plpodpieczony spód.Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić w uchylonym piekarniku.Jeżyny umyć i osuszyć.Cukier zagotować z połową wody i sokiem z cytryny. Gotować kilka minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Dodać jeżyny, krótko gotować. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do garnuszka, wymieszać. Zagotować.Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZneutralizuje to nieprzyjemne aromaty. Soda działa także na zaschnięty tłuszcz - rozpuszczamy ją w 3 litrach wody i usuwamy zabrudzenie ściereczką. Szczoteczką do zębów zamoczoną w wodzie z sodą można także szorować fugi. 4. Cytryna Sokiem z cytryny mo żemy z łatwością usunąć resztki jedzenia w mikrofalówce, wystarczy zagotować sok z odrobiną wody i przecierać roztworem zabrudzoną powierzchnię(...)cytryny w połączeniu z oliwą z oliwek jest doskonałym preparatem do mycia mebli , a cytryna z octem - do czyszczenia wyrobów miedzianych . Plasterek cytryny dodany do prania wybiela ubrania. 5. Skórka od banana Zanim wyrzucisz skórk ę od banana, jej wewnętrzną część możesz wykorzystać do... czyszczenia butów skórzanych . Pielęgnuje, zbiera brud i przygotowuje obuwie do polerki. Skórką można także przecierać
w mojej kuchnicukru 3-4 plasterki cytryny 15 gałązek mięty (około 40 cm)* Przygotowanie: Cytrynę umyć, sparzyć i odkroić 3-4 plasterki. Miętę umyć i obrać listki. Wodę zagotować z cukrem i plasterkami cytryny. Zdjąć z ognia dodać listki mięty. Przykryć i odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie odcedzić na gęstym sitku. Powstały syrop ponownie zagotować, gorący rozlać do wyparzonych
Ala piecze i gotujepudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 4 jabłka Glazura: 1/2 szkl. dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki wody wody 1/2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać je razem z mąką. Dodać śmietanę i jajko i zagnieść(...)foremki. Dno ponakłuwać widelcem. Na cieście układać plastry jabłek. Tartaletki piec w piekarniku przez ok 20-25 minut w temp. 170 st.C. Glazura: Dżem zmiksować z wodą i sokiem z cytryny. Dodać cukier i zagotować, a następnie trzymać na średnim ogniu aż płyn zgęstnieje. Ciepłą glazurą posmarować jabłka w upieczonych tartaletkach. Z podanych składników wychodzi ok. 24 tartaletek
Pasja Smakumiodu 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania Do blendera wrzucić umyty szpinak, pokrojony na mniejsze kawałki banan i seler. Dodać miód, imbir, wodę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy przelać do szklanek i smacznego
pink envelopenastawiamy na 180*C, kratkę umieszczamy na najniższym poziomie. Dno 20cm okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (nasza forma ma 23cm i ciasto było trochę niższe niż chciałam). Cytrynę sparzamy gorącą wodą i ucieramy skórkę na tarce. Przesiewamy mąkę z sodą, solą i przyprawami. Gruszki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny (uwaga na pestki!). W misce mieszamy
les mirabelleskształcie serca:) Upieczone ciasto w prodiżu. Składniki do przełożenia ciasta: połowa opakowania 500 dag śmietany tortowej 36 % cukier puder według uznania dżem z czarnej porzeczki woda z cukrem i sokiem z cytryny - do nasączenia ciasta. Do tego ciasta starczy niepełna szklanka wody, około 2 łyżeczek cukru i sok z połowy cytryny Przygotowanie; Przestudzone ciasto kroimy na 2 części
Proste Potrawyobranego, świeżego imbiru, kilka plastrów jabłka(opcjonalnie),100ml naparu z czarnej herbaty zaparzonej z jednej torebki, 1 mandarynka, pół cytryny, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu, nasionka z jednej wanilii, szczypta gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Wodę zagotowujemy, sporządzamy napar(...)Obrany imbir kroimy na średnie cząstki i blendujemy (lub siekamy nożem) go do uzyskania bardzo rozdrobnionej konsystencji pasty. Do dzbanuszka wyciskamy sok z jednej mandarynki oraz połowy cytryny. Wlewamy do niego wrzącą wodę, dodajemy rozdrobniony imbir, plasterki jabłka, miód oraz napar herbaciany. Całość przyprawiamy nasionkami wanilii, cynamonem i gałką muszkatołową, finalnie mieszamy i rozgrzewamy się (: Prawda, że proste? Spróbujcie
Symfonia SmakówJak co roku przed Tłustym Czwartkiem po głowie chodzą mi pączki. Nigdy jednak ich nie robiłam. To był pierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc
Kulinarna rozmowalemoniada zawiera świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, który jest słodki. Do lemoniady dodaję gazowaną wodę mineralną, aby miała bąbelki, można dodać też wodę niegazowaną. Wszystko zależy od upodobań. Dodaje również do lemoniady kilka listków mięty, oraz plasterki cytryny. Jeśli wlejemy lemoniadę do szklanki można też do niej dodać kostki(...)lodu. Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa: Składniki: 2 cytryny 750 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańy lub kupny sok pomarańczowy listki mięty 750 ml gazowanej wody mineralnej kostki lodu Przygotowanie: Do butelki kroimy plasterki cytryny, wrzucamy też listki mięty, wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, oraz sok z pomarańczy (ja stosuje wyciskarkę do cytrusów FP 270 Kenwood) można wlać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię