cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:35/266)

Koktajl ze szpinakiem i nowy 'Kocioł' 185

miodu 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania Do blendera wrzucić umyty szpinak, pokrojony na mniejsze kawałki banan i seler. Dodać miód, imbir, wodę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy przelać do szklanek i smacznego

pink envelope
Gruszkowe z bakaliami czyli "Redemption Cake" 171

nastawiamy na 180*C, kratkę umieszczamy na najniższym poziomie. Dno 20cm okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (nasza forma ma 23cm i ciasto było trochę niższe niż chciałam). Cytrynę sparzamy gorącą wodą i ucieramy skórkę na tarce. Przesiewamy mąkę z sodą, solą i przyprawami. Gruszki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny (uwaga na pestki!). W misce mieszamy

les mirabelles
Ciasto na Walentynki 176

kształcie serca:) Upieczone ciasto w prodiżu. Składniki do przełożenia  ciasta: połowa opakowania 500 dag śmietany tortowej 36 % cukier puder według uznania dżem z czarnej porzeczki woda z cukrem i sokiem z cytryny - do nasączenia ciasta. Do tego ciasta starczy niepełna szklanka wody, około 2 łyżeczek cukru i sok z połowy cytryny Przygotowanie; Przestudzone ciasto kroimy  na 2 części

Proste Potrawy
112. Rozgrzewający napój czyli: lemoniadka imbirowo-cynamonowa na gorąco. 215

obranego, świeżego imbiru, kilka plastrów jabłka(opcjonalnie),100ml naparu z czarnej herbaty zaparzonej z jednej torebki, 1 mandarynka, pół cytryny, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu, nasionka z jednej wanilii, szczypta gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Wodę zagotowujemy, sporządzamy napar(...)Obrany imbir kroimy na średnie cząstki i blendujemy (lub siekamy nożem) go do uzyskania bardzo rozdrobnionej konsystencji pasty. Do dzbanuszka wyciskamy sok z jednej mandarynki oraz połowy cytryny. Wlewamy do niego wrzącą wodę, dodajemy rozdrobniony imbir, plasterki jabłka, miód oraz napar herbaciany. Całość przyprawiamy nasionkami wanilii, cynamonem i gałką muszkatołową, finalnie mieszamy i rozgrzewamy się (: Prawda, że proste? Spróbujcie

Symfonia Smaków
Pączki 128

Jak co roku przed Tłustym Czwartkiem po głowie chodzą mi pączki. Nigdy jednak ich nie robiłam. To był pierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc

Kulinarna rozmowa
Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa 186

lemoniada zawiera świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, który jest słodki. Do lemoniady dodaję gazowaną wodę mineralną, aby miała bąbelki, można dodać też wodę niegazowaną. Wszystko zależy od upodobań. Dodaje również do lemoniady kilka listków mięty, oraz plasterki cytryny. Jeśli wlejemy lemoniadę do szklanki można też do niej dodać kostki(...)lodu. Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa: Składniki: 2 cytryny 750 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańy lub kupny sok pomarańczowy listki mięty 750 ml gazowanej wody mineralnej kostki lodu Przygotowanie: Do butelki kroimy plasterki cytryny, wrzucamy też listki mięty, wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, oraz sok z pomarańczy (ja stosuje wyciskarkę do cytrusów FP 270 Kenwood) można wlać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka Waldorf 286

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiały. Selera obrać pokroić w kostkę i włożyć na minutę do wrzącej wody, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka. Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do sałatki oraz majonez i grubo posiekane

Jadło i czytadło
Szybkie powidła śliwkowe z szybkowaru 1103

MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki: ok. 700 g śliwek, umyj i usuń pestki 1 prawie pełna szklanka cukru drobnego do wypieków 200 ml zimnej wody sok z połowy cytryny 1 kieliszek brązowego rumu - opcjonalnie mąka migdałowa lub zmielone migdały lub drobno pokruszone Przygotowanie śliwki wrzuć do nagrzanego szybkowaru i zasyp cukrem podsmażaj do powstania syropu polej rumem owoce(...)podpal długą zapałką albo palnikiem do Crème brûlée gdy płomień zgaśnie, dolej wodę zamknij garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu dodaj do śliwek mąkę migdałową i sok z cytryny całość gotuj bez zamykania garnka, nieprzerwanie mieszając max. 5 min (przerwij gotowanie, kiedy uznasz, że taka właśnie konsystencja powideł Ci odpowiada) Śliwki z cukrem. Po podgrzaniu owoców

Szybko Szybkowar
Sałatka śledziowa w jabłku 141

oleju, 1/2 cebuli, ogórki z curry , musztarda francuska, 1 – 2 łyżki oliwy, Jabłka obrać, ściąć wierzch, delikatnie, dokładnie wydrążyć. ( po obraniu i wydrążeniu jabłka wkładać do wody zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, aby nie ściemniały). Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć jabłka i gotować około 3 minut. Nie rozgotować jabłek. Wyjąć jabłka i odłożyć do ostygnięcia. Ziemniaka

królestwo garów
Dorsz z ryżem i warzywami 217

czerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi lub majeranek -olej -2 łyżki miodu -sok z cytryny -1/2 szklanki wody Rybę płuczemy i osuszamy. Dzielimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i niedźwiedzim czosnkiem. Skrapiamy olejem. Marchew kroimy w cienkie plasterki, cebulę w półplasterki a paprykę(...)stron i zdejmujemy z patelni. Na olej wrzucamy marchew i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy miód i podsmażamy do zeszklenia warzyw. Dodajemy paprykę. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i smażymy kilka minut. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę warzyw, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Przykrywamy naczynie

Maminek kulinarny
Pieczony pstrąg w bukiecie ziół i czosnku 176

pietruszki4 łodygi tymiankudużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankukilka liści szałwii (można pominąć)sól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 1 cytryna Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół 148

tymiankudużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankuwiązanka koperkusól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 2 cytrynyPstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka

Bon Appetit Małgorzaty
Gruszki w syropie waniliowym 154

użyć ich jako deser a można syrop rozcieńczyć wodą i podać do picia. Ja je uwielbiam:)  Składniki: 1,5 twardych gruszek, 750 gram cukru, 1 litr wody, sok z 2 cytryn, 2 goździki, laska wanilii, kawałek kory cynamonu, Przygotowanie: Umyte gruszki obrać w całości pozostawiając ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy, wodę

Anioły w kuchni
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 356

łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka(...)Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać.Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz.Nastawi

Kraina Miodem Płynąca
Hummus 202

ciasta na pizzę.    Hummus pół szkl. ciecierzycy 1 łyżeczka sody 1 ząbek czosnku, spory 2-4 łyżki tahiny sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 4-8 łyżek zimnej wody sól Ciecierzycę zalewamy woda z sodą i zostawiamy na kilka godzin np. na noc. Po tym czasie wode odlewamy a ciecierzycę płuczemy. Zalewamy nową porcją(...)momentu aż ziarna będzie można rozetrzeć w placach. Odcedzamy i studzimy. Czosnek siekamy i rozcieramy by nie było kawałków, blendujemy razem z ciecierzycą, tahiną, sokiem z cytryny, oliwą, solą i wodą (powinno jej być tyle by konsystencja odpowiadała naszym gustom). Hummus wkładamy do miseczki lub słoiczka i chłodzimy min. godzinę. Przed podaniem skrapiamy go oliwą i posypujemy ulubionymi dodatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania