dorsza - filet 1 por 3 marchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz 4 świeże pomidory szklanka wody sok z cytryny WYKONANIE Filet kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę układamy w naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy(...)Kapustę szatkujemy nożem. Pora kroimy na plastry. Paprykę rozcinamy, płuczemy, wycinamy ze środka włókna i ziarna, kroimy w paski. Różyczki brokuła rozdrabniamy. Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia, podlewamy wodą. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu , do czasu mieszając. Warzywa sprawdzamy czy są miękkie, wtedy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy pod przykryciem. Pod koniec, kiedy
W kuchennym oknie Ewycytryn szklanka cukru (lub więcej:)) Zaczynamy od zrobienia syropu. Świeżo zerwane kwiaty obrywamy od gałązek i wrzucamy do garnka lub słoika. Dodajemy obraną i przekrojoną cytrynę. Całość zalewamy ugotowaną wodą. Słoik przykryty ściereczką odstawiamy na 2-3 dni. Do kwiatów dodajemy szklankę cukru i zagotowujemy syrop. Taki syrop, gdy go przelejemy przez sitko i zapasteryzujemy, możemy przechować w słoiczkach. Natomiast(...)zrobienia lemoniady potrzebujemy jeszcze 5 cytryn. Do ciepłego syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i dopiero teraz przecedzamy wszystko przez sitko. Odstawiamy do ostygnięcia, słodycz regulujemy dodatkiem wody lub cukru. Na koniec polecam artykuł o właściwościach kwiatów a także owoców czarnego
prawdziwe jedzeniezrażają nazwą musu, gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie smak tych ostatnich owoców dominuje w musie.Biszkopt został nasączony kompotem z rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (woda z sokiem cytryny i cukrem czy alkohol), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zastosować. Ja osobiście nie przepadam za mocnym nasączaniem biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się(...)BISZKOPT - składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową- białka oddzielone od żółtek ubić na sztywno ze szczyptą soli- do piany dodać cukier, nadal ubijając- stopniowo dodać żółtka oraz łyżkę wody, krótko zmiksować na niewielkich obrotach- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, powoli dosypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników- ciasto przelać do tortownicy wyłożonej tylko
Smakołyki Berenikicytrynycynamoncukier do smaku1 goździkwoda1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 50-100 ml wody+ makaronSposób wykonania:1. Obrać jabłka, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać sok z cytryny, trochę cukru, goździk, cynamon i odrobinę wody. Chwilkę gotować, ale nie za długo, aby jabłka się nie rozpadły.2. Mąkę wymieszać z zimną wodą, wlać do jabłek, gotować, aż sos się zagęści.3. Jabłka
Kuchnia domowa Aniwielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka pasty sezamowej tahini 50 g dowolnych orzechów bardzo drobno posiekanych (nie jest to konieczne) olej do smażenia (najlepszy będzie olej neutralny w smaku np. kukurydziany lub rzepakowy) 1/2 szklanki wody sól i pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę(...)drugiej patelni podsmażyć na oleju przez około 5 minut posiekaną cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane chili i jeszcze chwilę podsmażać. Z pasty sezamowej, wody oraz soku z cytryny przygotować sos. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie wymieszać. Filety przełożyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadodamy żelatynę. Składniki na krem: 8 żółtek; 100 g cukru; 500 ml mleka pełnego (dałam 3,2%); 1 cukier waniliowy; 2 łyżki żelatyny rozrobione w 0,25 szklanki gorącej wody); 500 ml śmietany 30% ( u mnie "Łaciata"); Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Mleko zagotować i wlać powoli do utartych żółtek cały czas mieszając(...)dobrze wymieszać. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać do przestudzonego jajecznego kremu i delikatnie wymieszać. Składniki na glazurę: 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny; 2 łyżki wody; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka żelatyny (rozrobiona w 2 łyżeczkach wody); Wykonanie: Sok cytrynowy, wodę i cukier zagotować. Do gorącego soku dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Przestudzić. Przełożenie ciasta
In my kitchenkolację. Placuszki są przepyszne... najlepiej zrobić j z podwójnej porcji... Składniki; 30 dag twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 10 dag mąki pszennej 3 nektarynki sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru olej do smażenia przygotowanie; Ser przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier oraz mąkę. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto omączonymi dłońmi formujemy(...)rozgrzanym oleju na rumiano. Nektarynki sparzamy wrzątkiem a następnie obieramy ze skóry. Wyjmujemy pestkę i kroimy w półplasterki. Wrzucamy je na patelnie, wlewamy 2 łyżki wody , sok z cytryny oraz dodajemy cukier. Smażymy przez kilka minut aż owoce zmiękną a sos zgęstnieje. Podajemy z placuszkami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.stężenia. Krem śmietankowy - 330 ml śmietanki 30 % - 1 serek mascarpone Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy. Poncz – proporcja wg. uznania - woda - sok z cytryny - cukier Dodatkowo: - 1 galaretka cytrynowa - owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi) Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną(...)część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu. Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody. Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku, bo po przecięciu środek będzie bokiem motyla. Pozostałe owoce układamy według uznania i delikatnie wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy
Kulinarne życiesamo! :) Razem z nami gotowały wczoraj: Pyza , Ola , Asia , Magda no i ja! ;) Składniki: 2 kg kurczaka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 kg ziemniaków, obranych 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa(...)zewnątrz dużą ilością soli i pieprzu - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie. 2. Zagotować garnek osolonej wody. Pokroić ziemniaki na kawałki, włożyć do wody z całą cytryną i ząbkami czosnku, gotować przez 10 minut. 3. Odcedzić i odparować, wyjąć cytrynę i czosnek. 4. Gorącą cytrynę nakłuć delikatnie ok. 10 razy. Kurczaka nafaszerować ząbkami czosnku, cytryną
Kuchnia Prezydentowejjabłek, z dodatkiem cytrusów i kilka lisków melisy oraz mięty. Ochładzam dodatkowo lodem i słońce może grzać ile chce :) Składniki 0,5 kg jabłek 1,5 l wody wyciśnięty sok z cytryny 1 limonka kilka listów melisy oraz mięty Sposób przygotowania Jabłka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i gotować pod przykrywką na małym ogniu do momentu aż jabłka
pink envelopecierpliwością lub człowiekiem do czarnej roboty.Czas przygotowania:60 minut Składniki:1 kg owoców dzikiej róży,½ kg owoców głogu,300 g cukru,1 jabłko,1 szklanka wody,Sok z jednej cytryny,100 ml Malibu.Przygotowanie: Owoce umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień.Rozmrozić, ostrym nożykiem usunąć szypułki, nasiona, z róży także włoski. Jabłko obrać(...)zetrzeć na tarce. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, rozgotować (ok. 30 minut), zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito).Dodać cukier, sok z cytryny i Malibu, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru.Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem
SzczyptaSmaQmleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy. Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukieri dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując.Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli
Moje Kuchenne Rewelacjedorsza - 5 szt jajko - 1szt mąka - 1 łyżka posiekana natka pietruszki - 1 łyżka posiekany tymianek - 1 łyżka otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek sok z cytryny - do smaku sól - do smaku woda - 1 łyżka oliwa z oliwek - 3-5 łyżek Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką.Jajko rozbić, dodać łyżkę wody. Rybę posypać obficie ziołami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzeciwnym wypadku to nie ma sensu, bo takich okazji, a raczej wymówek znajdzie się wiele i wpadniesz w błędne koło ciągłego powracania do diet. Wszędzie noś ze sobą wodę i ciągle popijaj, niezależnie od pragnienia - zredukujesz chęć na niezdrowe rzeczy do minimum. Jeśli nocujesz w gospodarstwie agroturystycznym, korzystaj z tego! Gospodarz na pewno ma pod dostatkiem świeżych warzyw i owoców(...)przyjemniejszego, niż wieczorny jogging na plaży przy zachodzącym słońcu. A oto część mojego zestawu wyjazdowego: cukinię, paprykę, kalarepę i ziemniaki (niewidoczne na zdjęciu) wrzuciłam na grilla. cytrynę - dodaję do wody marchewki - przegryzam miedzy posiłkami bób - wiadomo, gotuję i jem bez opamiętania :) kalafiora i batata - po prostu ugotuję pomidory - do kanapek owoce jako przekąska Dodatkowo ryż, makaron, kasza jaglana, chleb
Powiedz dietom nie