gram wędzonych śliwek 200 gram wędzonych gruszek 200 gram suszonych jabłek Garść suszonych jagód 6 goździków Miód do smaku Sok z połowy cytryny Makaron żytni nitki Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy wszystkie owoce, zalewamy 4 litrami wody, pozostawiamy na kilka(...)godzin. Wstawiamy na gaz, dodajemy goździki, gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dosładzamy do smaku miodem, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kompot podajemy z makaronem
Bajeczna Kuchniapokroić w drobną kostkę. W garnuszku najlepiej z teflonem wsypać cukier, postawić na ogniu, nie mieszać, ruszać rondlem aż cukier zbrązowieje. Zestawić z ognia, wlać szklankę wody, i sok z cytryny. Postawić z powrotem na ogniu i rozpuścić. Wrzucić pokrojone gruszki. Gotować tak długo aż staną się miękkie. W szklance rozpuścić 3 łyżki budyniu ( ja rozpuściłam w 6 łyżkach wody
Darcia w kuchniklarowanego 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 puszka groszku konserwowego 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka imbiru sok z 1/2 cytryny sól 1/2 szklanki wody Wykonanie: Z kurczaka zdjąć skórę i podzielić go na cztery części. Oprószyć go solą. Masło rozgrzać w rondlu i zrumienić porcje kurczaka z każdej strony, a następnie wyłożyć(...)kolor cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać drobno posiekany czosnek, paprykę ostrą, imbir i sok z cytryny. Smażyć 1 minutę, a następnie dodać kurczaka. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać rodzynki i migdały i podsmażać około 2 minuty ciągle mieszając. Dodać do kurczaka, wlać wodę i dusić na wolnym ogniu aż kurczak będzie bardzo miękki. Na sam koniec wsypać groszek
O kuchni z uczuciemjajka ugotowane na twardo sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy sok z cytryny, żeby buraki nie straciły koloru i gotujemy przez 3 minuty. Liście i łodyżki botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki (4 porcje): 2 kg buraków 3 garście suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz 2 l wrzątku Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do zmięknięcia, następnie zagotowujemy je razem z liśćmi laurowymi(...)zielem angielskim (ma powstać wywar który później wlejemy do barszczu). Buraki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i dodajemy do nich sok z cytryny, następnie wszystko zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czosnek i zagotowujemy. Do barszczu dodajemy wywar z ugotowanych grzybów, całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Następnie barszcz
Moje-pitraszenietahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać konsystencję sosu sałatkowego. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie
Chilli Czosnek i Oliwaszklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao 2 szklanki wody przegotowanej (ale zimnej!) szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki soli sok wyciśnięty z 1/2 cytryny(...)skórka otarta z 1 cytryny Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól oraz kakao przesiewam do miski i mieszam dokładnie. Następnie dodaję składniki mokre: wodę, ocet, olej, sok z cytryny, a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie, drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni Celsjusza
W kuchni Karmel-itkipieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową i ugniatamy dobrze. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Ser miksujemy z jogurtem, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (nie zagotowujemy!). Gdy lekko przestygnie dodajemy do masy serowej i miksujemy. Masę wylewamy na schłodzony spód herbatnikowy i wstawiamy(...)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Po wystudzeniu morele przecieramy przez sitko, dodajemy cukier, sok z cytryny. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (nie zagotowujemy!). Żelatynę dodajemy do musu, mieszamy dokładnie. Mus wylewamy na stężałą masę serową i ponownie schładzamy
Smak mojej kuchnizawekować. Używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników. Składniki: 3 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 1 laska cynamonu ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić w ósemki a następnie w kostkę. Wrzucić do szerokiego, dużego rondla. Wsypać cukier, dodać ziarenka z laski waniliowej i wymieszać. Włożyć laskę cynamonu(...)Zalać wodą. Zagotować. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 40 minut. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Jeśli chcemy uzyskać gładki mus, jabłka zmiksować blenderem. Jeśli nasz mus ma zawierać cząstki owoców, ugnieść jabłka widelcem lub ugniataczem do ziemniaków. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem, aby się zawekowały. Mus jabłkowy używać jako składnik
Moja Delicjałyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietany 30% 300 g sera na serniki z wiaderka 200 g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa(...)chwile przestudzamy, obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier do pieczenia, przekrawamy go wzdłuż na pół. Przygotowujemy poncz: Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt. Przygotowujemy krem: W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipół. Wrzątek wymieszać z cukrem i cytryną. Posmarować biszkopt. Budyń przygotować na szklance soku pomarańczowego. Jeszcze ciepły wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim. Górę biszkoptu skropić wodą z cukrem i cytryną, ułożyć truskawki. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na truskawki. Odstawić o lodówki, do całkowitego stężenia galaretki
Magiczne Życie Martycukru 4 jajka 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 torebki herbaty sok z jednej cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zaparzyć herbatę (torebki zalać 200 ml gorącej wody) odstawić do przestygnięcia, z cytryny wycisnąć sok. Żółtka oddzielić od białek, ubić z nich sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać masło na końcu
RAROSSAzawartość jednej puszki) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy do przybrania: sos tahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji posiekana natka pietruszki za'atar do posypania (jeżeli nie macie, to po prostu pomińcie) Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie(...)bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 30 min. W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki
Chilli Czosnek i Oliwawpływ na watrobę,ale jest też pomocny przy chrypce,kaszlu i przeziębieniu.A do tego jest tak pyszny Składniki: 1000 kwiatów mniszka lekarskiego( bez łodyg) 2 litry wody 2 kg cukru 4 cytryny Wykonanie: Nazbierany kwiat odstawiamy na kilka godzin,żeby powychodziły z niego owady.Po tym czasie zalewamy go wodą, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odciskamy przez ściereczkę
Z Majeczką w kuchnitakich właśnie powstały u mnie sok i nalewka, którymi zamierzam delektować się w zimne wieczory :) Składniki 2 kg winogron czerwonych 1/2 szkl cukru 2 szkl wody sok z jednej cytryny 3 goździki 2 cm laski cynamonu 3 łyżeczki cukru waniliowego 0,7 litra wódki 1. Pierwsza część jest jak byśmy sok robili na zimę. Winogrona myjemy, przebieramy i przekładamy(...)garnka.Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dość mocno ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków aby owoce puściły sok. Następnie zagotowujemy sok pamiętają o tym aby zebrać szumowiny ! i gotujemy przez około 30 min na średnim ogniu. Gotowy sok przecedzamy przez gęste sitko, a pozostałości po owocach jeszcze raz ugniatamy aby wydobyć resztki soku. Również przecedzamy przez sitko. 2. Po ostygnięciu wywaru/soku dodajemy
Gotowanie...to proste !