cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:51/266)

HUMMUS IDEALNY 215

słoiczku i przechowywany w lodówce może być ponad tydzień. Przepis znaleziony tutaj (klik) Składniki: - 1 szklanka suchej ciecierzycy - 1 szklanka jasnej pasty tahini - 1/3 szklanki lodowatej wody - 3 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 1,5-2 łyżeczki sody - sól Dodatkowo: - dobra oliwa, - posiekana natka pietruszki, - mielona wędzona papryka (lub zwykła) - chili (nie trzeba) - orzeszki piniowe (nie trzeba) Dzień(...)tylko muszą być maślane. Ugotowaną cieciorkę odcedzić, przepłukać, przełożyć do naczynia wraz z pastą tahini, ząbkami czosnku i sokiem z cytryny. Zmiksować całość na bardzo gładką masę. Użyłam do tego ręcznego blendera. Do gęstej masy dolewać stopniowo zimną wodę i cały czas miksować, tak długo aż powstanie idealnie gładka, aksamitna konsystencja, doprawić solą (ja dodaję także do jednej części mieloną

Smaczne Zdrowe
Lebkuchen 321

cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczamy łyżką. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą(...)miękkie, należy poczekać kilka minut, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Wystudzone pierniczki lukrujemy.  Składniki na lukier:   2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny kilka łyżek gorącej wody

Smakowity Blog Kulinarny
Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. 208

Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. Składniki : 50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę(...)drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast. Pod koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku z cytryny, możemy też dodać aromat np. migdałowy. Tak przygotowaną pomadą oblewamy nasze słodkości. Pomadę możemy przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni

Przepisy i porady kulinarne
Tort na Pierwszy Dzień Lata 193

Lato, lato, lato ach to Ty...Skąd my to znamy...Na lato czekają chyba wszyscy. Dzieci i młodzież mają wakacje, dorośli zmęczeni wiosennym przesileniem nie mogą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wigilijny kompot z suszu 138

suszone, wędzone gruszki 4 figi 3 daktyle 60 g suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych) 80 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych) 80 g żurawiny (najlepiej niesiarkowanych) sok z połowy cytryny 2,5 l wody   Przygotowanie: Do garnka włożyć wszystkie opłukane wcześniej suszone owoce. Zalać wodą. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić na całą noc. Na drugi dzień zagotować, zmniejszyć ogień i gotować

Moja Delicja
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 180

smakują pysznie :) SKŁADNIKI 4 udka z kurczaka sól, pieprz 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wody 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 cytryny oliwa z oliwek  PRZYGOTOWANIE Udka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Miód, wodę, sos sojowy

Moje Kuchenne Rewelacje
Dżem czereśniowy 131

cukru1/2 szklanki wody1 konfiturexsok z połowy cytrynySposób przyrządzenia:1. Wydrylowane czereśnie wsypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki wody i chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu. Wsypujemy konfiturex, dokładnie mieszamy i smażymy 1-2 mniuty od zagotowania.2. Dodajemy cukier i sok z cytryny, całość smażymy i mieszamy 5-10 minut. 3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wieczka

Kuchnia domowa Ani
Bułeczki łososiowe 173

szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka bazylii łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki, cytryna, Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.  Ciasto: do mąki dodaję bazylię i oregano, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu(...)odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: łososia należy opłukać, osuszyć, długim nożem usunąć skórę i ewentualnie ości. Kroję na kawałki. Rybę skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiam na trochę. Formowanie: wyrośnięte ciasto wałkuję, kroję na kwadraty trochę większe niż kawałki ryby. Zawijam łososia i natkę w ciasto i zalepiam

prawdziwe jedzenie
Makaron w sosie pietruszkowym 130

porcje: z przepisu Olga Smile 200 g ulubionego makaronu pęczek natki pietruszki 2,5 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki orzeszków piniowych (lub nerkowca) 1/4 szklanki wody z gotowania(...)makaronu sól, pieprz do smaku Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem producenta. W tym czasie natkę pietruszki umyć, oderwać listki. Włożyć do blendera wraz z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, oliwą, czosnkiem. Zmiksować. Dodać wodę z ugotowanego makaronu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Bezy bez białek 89

Składniki woda po ciecierzycy z puszki, 150ml cukier drobny, 200g sok z cytryny, 1 łyżeczka Przygotowanie Mocno schłodzoną wodę z ciecierzycy wlewamy do misy miksera. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Nie przerywając ubijania dosypujemy stopniowo po łyżce cukru, długo miksując każdą kolejną (2-3 minuty). Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Gotowa piana powinna być sztywna i błyszcząca. Przekładamy

Gotowanie moimi oczami
Zdrowotna i orzeźwiająca nalewka cytrynowa. 142

Brent Hofacker - Fotolia.com Składniki : 4 duże cytryny 0,5 l spirytusu 1, 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody Sposób wykonania :  Wodę wymieszać z cukrem i zagotować. Cytryny dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, cieniutko obrać tak, aby skórka była z możliwie jak najmniejszą warstwą białego miąższu i dokładnie wyciskamy sok. Z soku usuwamy wszystkie pestki ! Skórkę wraz z sokiem dodajemy

Przepisy i porady kulinarne
TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 2492

formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania i chłodzenia panna cotty.PANNA COTTA:W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej rozpuszczoną w 1/3 szklanki i 3 łyżkach wrzącej wody żelatynę, dokładnie zamieszaj. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i dorzuć ziarenka do śmietanki. Dosyp cukier puder. Całość dobrze wymieszaj i doprowadź do lekkiego zagotowania. Zdejmij z ognia i pozostaw(...)TRUSKAWKOWY:Truskawki obierz z szypułek i zmiksuj na gładko wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Przelej do garnka i całość lekko zagotuj.Dodaj do zmiksowanej masy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, zamieszaj. Masa truskawkowa powinna zgęstnieć.Teraz dodaj do niej żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody, wymieszaj całość, zdejmij z ognia, pozostaw

Słodko-Słony Świat Ilony
Mus jabłkowy 149

jakiś czas mieszając. Trwa to ok. 30 minut, w zależności od użytego gatunku jabłek. Golden Delicious to jabłka słodkie i soczyste, więc nie wymagają dodatku cukru, ani wody (wystarczy sok z cytryny i galaretki). Następnie powstały mus dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy 2 galaretki czerwone (jeżeli używamy w proszku – wsypujemy suchy proszek), do drugiej 2 galaretki zielone. Mieszamy(...)przekładamy do wyparzonych, czystych słoików i szczelnie zamykamy. RADA: Skórki i ogryzki (bez ogonków) warto wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego (w dużym czystym słoju zalałam je ciepłą przegotowaną wodą, przykryłam sterylną gazą i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką… więcej – jak ocet będzie gotowy). Mus jabłkowy można wykorzystać na różne sposoby

mojewypiekiinietylko
Tort czekoladowy 167

jajka + 2 łyżki cukru 3/4 setkowego kieliszka spirytusu - do nasączania 1 łyżka kakao dowolny smakowo dżem migdały ewentualnie rozpuszczalna kawa( według smaku) lub sok z cytryny : 2-3 łyżki soku na szklankę letniej, przegotowanej wody Przygotowanie kremu: Obydwa masła połączyć i utrzeć doskonale 2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru Do utartego masła dodać stopniowo masę(...)jajeczną i ucierać Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło  około 3/4 szklanki płynu (wpierw rozpuszczamy w wodzie cukier, kawę- według swojego smaku , a potem dodajemy spirytus) Przygotowanie tortu: Jeden krążek

Proste Potrawy
Pyszny i zdrowy sok z aronii ! 129

Składniki : 2 kg aronii 80 dkg cukru 2 szklanki wody ( najlepiej źródlanej ) 1 duża cytryna Sposób wykonania :   A ronię dokładnie przebierz, usuń ogonki, liście, oraz owoce niedojrzałe i chore. Następnie opłucz na sitku lub w cedzaku pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, utłuc drewnianą pałką ( lub zmiel w maszynce o dużych otworach ). Wlej wodę , postaw na małym ogniu

Przepisy i porady kulinarne