wiśni bez pestek cukier do smaku kardamon 100 ml wina czerwonego 2 łyżeczki żelatyny Nasączenie: ok 700 ml wody cukier sok z cytryny Wykonanie: Biszkopt jasny. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie(...)patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Wiśnie wkładamy do rondelka. Zalewamy czerwonym winem i gotujemy. Po ok 10 min dodajemy kardamon i cukier do smaku. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do wiśni. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Nasączenie robimy dosłownie do smaku ;) Biszkopt biały kroimy na pół. Kładziemy na paterze,nasączamy. Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając
Malinowe Pocałunkimianowicie odwrócić miskę z pianą nad głową. Jeśli piana nie wypadnie to znaczy, że jest już dobrze ubita. Do tak prawidłowo ubitej piany można dodać łyżkę soku z cytryny lub octu. Piana zwiększy objętość jeszcze bardziej i nie opadnie. Teraz można zacząć dodawać cukier po łyżce. Za zostanie dodana kolejna łyżka cukru piana powinna być gładka, a cukier w niej(...)marshmallows makaroników czy jako dodatek do maślanego kremu. Malinowe parfait Jest jeszcze jeden rodzaj bezy tak zwana beza szwajcarska. Aby przygotować taką bezę należy białka z cukrem, wodą lub sokiem z cytryny umieścić na parze i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dopiero wtedy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści można zacząć ubijanie masy. Beza będzie bardzo gęsta i lśniąca. Ta beza jest
codojedzeniaróżowa sól himalajska- olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej na szatkownicy). Dodajemy różową sól himalajską, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, wciskamy sok z połowy cytryny – odstawiamy. W blenderze miksujemy migdały i sezam na panierkę. Jajko lekko ubijamy. Ser kroimy na porcje, obtaczamy w jajku, a następnie w panierce migdałowo sezamowej (można dosypać
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 5 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju sezamowego mały ząbek czosnku sok z połowy cytryny 250 g odsączonej ciecierzycy 70-80 ml przegotowanej wody sól Przygotowanie: 1. Ziarna sezamu uprażyć 2. Ostudzony sezam zemleć w blenderze razem z oliwą z oliwek. 3. Do powstałej masy (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny
KreatywnePinywody 4 jajka rozmiar M 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli olej lub smalec do smażenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do rondla z grubym dnem wlać wodę. Dodać masło, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Zagotować. Zdjąć rondel z gazu, wsypać mąkę i bardzo energicznie wymieszać masę drewnianą łyżką. Postawić ponownie na gazie i podgrzewać jeszcze przez(...)wyjmować widelcem i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym by osączyć nadmiar tłuszczu. Wystudzić na kracie kuchennej. Lukier: 2 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki wody Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i wodą. Polukrować zimne pączki. Smacznego :) Aronia
Wiem co jemproszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie.Piec przez 20 minut w 170 s. Jagody zmiksować i zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Ilość cukru to sprawa indywidualna i zależy od samej słodkości jagód. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody, tak samo galaretki, też(...)szklanki wrzątku. Do gotującej masy jagodowej dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt zwilżyć wodą, może być z dodatkiem soku z cytryny. Tężejącą masę wylać na biszkopt, na wierzchu wyłożyć pepitki i polać je lukrem zrobionym z cukru pudru i wody
Jadło i czytadłoszklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 4 łyżki gorącej wody. dodatkowo: dżem wiśniowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki soku wiśniowego, tabliczka gorzkiej czekolady, garść wiśni (drylowanych, świeżych, mrożonych lub z kompotu) Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części). Z dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka. Do galaretki dodajemy sok z cytryny i sok wiśniowy. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder oraz żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Pierwszy płat biszkoptu nasączamy 1/2 części
paapilotkaamożna je jeść od razu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli(...)zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy czas od czasu mieszając na średnim ogniu przez ok. 4-6 min. Syrop powinien intensywnie bulgotać, ale nie może zbrązowieć. Musi ciągle pozostawać przezroczysty. Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy. Póki syrop stygnie, w osobnym rondelku umieszczamy masło, cukier, miód
Kuchnia Łukaszawzmocni nasz organizm , ale również nasyci na długo! SKŁADNIKI: * jarmuż – 1 garść * jabłko – 1 szt * szpinak baby – 1 garść * woda kokosowa – ok. 200 ml * miód prawdziwy – 1 łyżka * sok z limonki i cytryny – 1 łyżka * kiełki słonecznika -1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jarmuż przelewamy(...)wrzątkiem i zimną wodą, odcedzamy, odcinamy twarde końce. Do Zupowaru Soup&Blend albo blendera wrzucamy jarmuż , szpinak oraz pokrojone w kosteczkę jabłko. Zalewamy wodą kokosową, dodajemy miód i odrobinę soku z limonki i cytryny – wszystko razem dokładnie miksujemy ( w razie potrzeby dosładzamy ). Podajemy mocno schłodzone! Pycha! W przyrządzeniu tego koktajlu z jarmużu pomógł mi Zupowar Soup&Blend
Ostra na Słodkopodwójnej porcji.Miód jest bardzo smaczny i rewelacyjnie się sprawdza przy przeziębieniach i kaszlu.Kto nigdy nie robił,polecam. Składniki: 500 szt kwiatów mniszka lekarskiego 1 litr wody 1 kg cukru 2 cytryny z skórką Przygotowanie:Kwiaty mniszka oberwać z zielonych końcówek,pozostawić na białym ręczniku - żeby wyszły robaczki.Do garnka wlać wodę dodać płatki oraz pokrojone w plasterki cytryny.Całość gotować
Ala piecze i gotujewyprawy przytargałem sumak, cynamon, czosnek, tahinę, pietruszkę i soczysty granat (tak, wiem, że jestem monotematyczny ale to mój ulubiony owoc). Do tego odrobina płatków chili, soku z cytryny i miodu dla wyważenia smaków. Tak oto powstało całkiem niezłe danie. Polecam! Składniki: 2 jędrne bakłażany 2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku, starte duża szczypta soli(...)sumakiem oraz płatkami chili. Piecz około 30 minut w 200 °C , aż bakłażany staną się miękkie. Sos z tahiny: 1/4 szklanki pasty tahini 1/4 szklanki wody 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki cynamonu świeżo mielony pieprz sól Do kielicha blendera wlej tahinę i powoli dodawaj wody, cały czas miksując, aż do uzyskania kremowej konsystencji
Food Squaremłodością! Składniki (na 2 litry soku): 2kg aronii 0.8l wody 0,5kg cukru trzcinowego 0,2kg ksylitolu pół łyżeczki cynamonu sok z 1 cytryny Przygotowanie: Owoce aronii przebierz, umyj pod bieżącą wodą i zostaw do wyschnięcia. Przełóż je do jakiegoś pojemnika lub reklamówki i wsadź do zamrażalnika na minimum 48h . Aronię musimy przemrozić, by straciła gorzki i cierpki(...)zaczną wydzielać sok. Gdy aronia będzie prawie lub całkiem rozmrożona, dolej 0,8l wody. Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć część owoców (będzie więcej soku). Pogotuj to około 15 minut (lub dłużej, jeśli sok nie wrze). Po tym czasie dodaj cukry, cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj i gotuj dalej kolejne 15 minut. Odstaw do ostygnięcia na kilka godzin lub do następnego
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńtakie biszkopty) 45 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) dodatkowo: ok 125 ml np. wody z sokiem z cytryny do nasączenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki
Domowy Smak JedzeniaMarynata: -1 l przegotowanej zimnej wody -sok z jednej cytryny -pół opakowania ziela angielskiego -pół opakowania liści laurowych -6 ząbków czosnku -łyżka musztardy francuskiej -łyżka domowej jarzynki w soli lub suszonej mieszanki warzywnej -kilka ziaren pieprzu Marynatę przygotowujemy w głębokim garnku lub misce. Do marynaty wkładamy
Kulinarne przemysleniamoim piekarniku. Wypłukaj sałatę w zimnej wodzie. Rozerwij na małe kawałki lub pokrój nożem. Usuń gniazdko z jabłka i pokrój je na cienkie plasterki. Włóż do wody zaprawionej sokiem z cytryny aby jabłko nie ściemniało. Pokrój grubo pietruszkę. Używam zawsze pietruszkę o gładkich liściach. Obierz cebulę i pokrój na cienkie krążki. Wymieszaj warzywa z quinoa i ostygniętym batatem. Wyłóż
codojedzenia