mąki pszennej typ 500 szczypta soli 1 łyżka cukru 2 jajka 3 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wody krem: 250 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny pełne 1 szklanka jeżyn mrożonych 1/2 cytryny 1 garść fiołków kwiatów 2 łyżki cukru 200 ml jogurtu greckiego Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, proszek do pieczenia. Do drugiej(...)składników suchych i mieszam. Gofrownicę rozgrzewam, smaruję pędzelkiem oliwą i wylewam ciasto. Piekę około 10 minut, to zależy od mocy gofrownicy. Żelatynę namaczam w łyżce wody. Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i chwilę je podgrzewam aż będzie można przetrzeć je przez sitko. Do soku dodaję cukier, podgrzewam aż będzie gorący, zdejmuję z ognia i rozpuszczam
wesoła kuchniawiórki kokosowe - 200 g cukier - 4 łyżki mąka ziemniaczana - 3 łyżki mąka pszenna - 4 łyżki cukier waniliowy - 3 opak mleko - 3 szkl żółtko - 1 szt PONCZ woda gotowana - 1,5 szkl sok z cytryny -1,5 łyżki herbata - 1 saszetka cukier - 1 łyżka spirytus -3 łyżki DEKORACJA 8 kulek rafaello PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka(...)zagotowania masy. Na samym końcu wsypać większą połowę wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać, ostudzić. Ostudzoną masę utrzeć z masłem. PONCZ Do wody wrzącej dodać herbatę i cukier, wymieszać. Jak herbata przestygnie dodać sok z cytryny i spirytus, wymieszać. Każdy krążek ciasta, nasączyć ponczem, wyłożyć masę kokosową. Wierzch i boki tortu, posmarować masą kokosową, posypać pozostałymi wiórkami
Kuchnia Danusi125g masła lub margaryny, 200g brązowego cukru, 70g mąki tortowej, 40g gorzkiego kakao, 500ml mleka 3,2%, kilka kropel soku z cytryny, szczypta soli, łyżka ciepłej wody. Wykonanie Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać wodę, miksować chwilę, by masa była bardzo puszysta. Masło stopić, lekko przestudzić i dodać do utartych żółtek
Z miłości do słodkościnatki pietruszki, sok i skórka otarta z połowy cytryny, 1/2 czerwonej cebuli, 3 ząbki czosnku, 1/2 - 1 papryczka chili, łyżka masła, sól i pieprz do smaku, oliwa. Do podania: kiełki słonecznika do podania, 100 g mozzarelli buffalo w wersji łagodnej lub sera pleśniowego w ostrej. Przygotowanie: Muszle namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut, odsączyć na sitku, otwarte muszle(...)opakowaniu. Cebulę, czosnek i chili drobno posikać, zeszklić na oliwie w dużym rondlu. Dodać muszle, pomidorki przekrojone na pół, wino i sok z cytryny, dusić bez przykrycia 2 minuty. Dodać 1/2 szklanki wody w której gotował się makaron, masło i fasolkę, dusić 4 minuty. Dodać posiekana natkę pietruszki, skórkę z cytryny i makaron, wymieszać, doprawić do smaku solą
SzczyptaSmaQSkładniki / Ingredients: 0,3 ml ciepłej wody / 0,3 ml hot water 0,15 ml cukru / 0,15 ml sugar0,2 ml soku z cytryny / 0,2 ml lemon juice(...)spirytusu / 0,25 ml spirits Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, ilość: ok. 2 butelek po 500 ml Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą w naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i gotową nalewkę wlewamy do butelek. Cytrynówkę pozostawiamy minimum na jedną dobę w temperaturze pokojowej, aby składniki
Projekty ze smakiemwody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej lub himalajskiej Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki Wszystkie składniki łączymy za pomocą robota kuchennego. Jeśli jest za suche dodajemy wody (uwaga, ciasto na początku wygniatania wydaje się bardzo suche, ale z czasem nabiera pożadanej masy, zalecam dodawanie wody, jeżeli trzeba dopiero(...)minut. Opcjonalnie w międzyczasie przygotowujemy lukier biały i czerwony: do cukru pudru wykonanego z erytrytolu/cukru kokosowego dodajemy stopniowo sok z buraka/z cytryny intensywnie mieszając do czasu, aż otrzymamy pożądany kolor/smak i gęstość lukru. Możemy dodać również wody. Wystudzone pierniczki ozdabiamy lukrem i nawlekamy na nitkę. Smacznego! Pierniczki bez lukru Pierniczki polane lukrem na bazie cukru i soku z cytryny - zaraz
Przepysznik - BLW i nie tylkozdrowa Domowa ćwikła z chrzanem Składniki: około 2 kg buraczków około pół kilograma korzenia chrzanu 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli sok z 2-4 cytryn Buraki dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce. Chrzan obrać, opłukać i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć starty chrzan do słoika(...)dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Zalać wrzącą wodą do połowy wysokości chrzanu, zamieszać, przykryć i odstawić do ostudzenia. Do buraków dodać sok z 1 cytryny, łyżkę cukru i pół łyżeczki soli. Wymieszać i dodawać po trochu ostudzonego chrzanu aż do uzyskania ulubionej ostrości. W razie potrzeby dodać jeszcze szczyptę cukru i więcej soku z cytryny. Można podzielić
UgotujmyTo.plczasie przygotowywania masy serowej.Herbatę zaparzyć w 200 ml gorącej wody. Po pięciu minutach wyjąć torebki, ostudzić.Serek zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i herbatą.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić na parze. Wymieszać z kilkoma łyżkami masy serowej, a następnie dodać do masy i dokładnie połączyć.Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z masą serową
Pożeraczka, czyli raz adobrzedipem paprykowym Potrzebujesz: ok. 6 większych ziemniaków 150g umytego i pozbawionego grubych łodyg jarmużu 1 cebulę 4 ząbki czosnku skórkę otartą z 1/4 cytryny sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki wody Dip: 1/4 słodkiej papryki czerwonej 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta curry Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki obierz i umyj(...)wodzie do miękkości. 3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. 4. Dodaj do zeszklonej cebuli z czosnkiem skórkę z cytryny i lekko przesiekany jarmuż. 5. Całość podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś przez 5-6min.- następnie odparuj nadmiar wody. 6. Ugotowane ziemniaki odcedź i z każdej połówki ziemniaka wydrąż delikatnie środek łyżeczką
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBuraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny- świeżo wyciśnięty 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, kroimy w plasterki (ja wybieram buraki podłużne, mają one bardzo(...)ładny kolorek i są soczyste),przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy sól, gotujemy na małym ogniu 15 minut, przy końcu gotowania dodajemy cytrynę. W yłączamy grzanie. Do litrowych słoików wkładamy po ząbku czosnku (można pokroić na połówki) liściu laurowym i 3 ziarenkach ziela angielskiego. Wkładamy podgotowane buraki do słoików i zalewamy gorącym zaczynem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczka żelatyny 14 kcal 3 łyżki wody Przygotowanie: Maliny rozmrażamy, 2 zostawiamy do dekoracji, pozostałe miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody, studzimy. Jogurt ubijamy z miodem, sokiem z cytryny, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy z żelatyną, ¾ jogurtu przekładamy do szklaneczek, a resztę jogurtu mieszamy z malinami. Wykładamy masę malinową na stężałą warstwę jogurtową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWrażenia smakowe... mniaam! DŻEM TRUSKAWKOWY. (prościzna!) 2 kg truskawek 1 kg cukru sok z 1 cytryny 2 opakowania "żel-fruct" Owoce opłukałam pod bieżącą wodą, wyszypułkowałam. Truskawki zasypałam cukrem, wcisnęłam sok z cytryny i odstawiłam całość na 2h, aby truskawki puściły sok. Następnie poddusiłam je ok. 15 minut, aby się rozpadły. Wsypałam zawartość opakowań "żel-fructów" i porządnie wymieszałam
W kuchni Karmel-itkiniej nasionka, ale uwierzcie, że warto! :) Kto ma cierpliwość, chęci i dziką różę....niech wyparza słoiki! :) Mus z dzikiej róży Potrzebujesz: 1kg owoców dzikiej róży 250ml wody 400g cukru 1 łyżkę soku z cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Owoce dzikiej róży umyj, oczyść z szypułek, przekrój na pół i wydrąż nasionka wraz z włoskami. 2. Owoce wsyp do garnka, dodaj wodę
Kuchnia w Słońcu Skąpanabardzo pożywna potrawa. Zawiera sporo białka, minerałów i witamin. Składniki: 200 g ciecierzycy 50 g sezamu 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Sól, pieprz Opis przygotowania: Ciecierzycę wrzucamy do wody i odstawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia ciecierzyce gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Gotujemy ok godzinę, aż zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia. Wody(...)prażymy na patelni. Uprażony sezam wrzucamy do blendera, dodajemy do tego oliwę i miksujemy razem. Następnie dodajemy czosnek, sok z połówki cytryny. Stopniowo dodajemy ciecierzycę i wszystko razem mielimy. Powstanie nam sucha papka. Należy więc stopniowo wlewać wodę z gotowania ciecierzycy. Doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, aż powstanie jednolita kremowa, gładka masa. Gęstość naszego humusu możemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne