cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:67/266)

Humus 111

bardzo pożywna potrawa. Zawiera sporo białka, minerałów i witamin. Składniki: 200 g ciecierzycy 50 g sezamu 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Sól, pieprz Opis przygotowania: Ciecierzycę wrzucamy do wody i odstawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia ciecierzyce gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Gotujemy ok godzinę, aż zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia. Wody(...)prażymy na patelni. Uprażony sezam wrzucamy do blendera, dodajemy do tego oliwę i miksujemy razem. Następnie dodajemy czosnek, sok z połówki cytryny. Stopniowo dodajemy ciecierzycę i wszystko razem mielimy. Powstanie nam sucha papka. Należy więc stopniowo wlewać wodę z gotowania ciecierzycy. Doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, aż powstanie jednolita kremowa, gładka masa. Gęstość naszego humusu możemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Gliwajn 149

butelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino) szczypta goździków, cynamonu, kardamonu 5 plastrów cytryny bez skórki łyżka koniaku Przygotowanie: Do garnka wlać wino i wodę - zagotować Gotować na słabym ogniu przez 10 min Dodać po szczypcie przypraw i plastry cytryny i gotować jeszcze 5 min. Wlać łyżkę koniaku, zestawić

Proste Potrawy
77.Proste, ale niebanalne: czyli banany w towarzystwie karmelu i sezamu! 211

dzieła! A do sporządzenia jak zwykle zachęcamy Was smakowitymi zdjęciami. Zapraszamy! (: Składniki: (dla 2 osób) 2 niezbyt dojrzałe banany sok wyciśnięty z połowy cytryny  25g miałkiego cukru 1 łyżka wody sezam i świeże listki tymiaku (do posypania) Przygotowanie: Banany obieramy ze skórek, odcinamy końce,kroimy na 3 dość równe części i umieszczamy w misce, do której wyciskamy(...)cytryny. Cząstki bananów obtaczamy w soku tak, aby cała ich powierzechnia była równomiernie pokryta sokiem(zapobiegnie to ich ciemnieniu). Kolejno cząstki dokładnie osuszamy papierowym ręczniczkiem i wykładamy na papier do pieczenia przy zachowaniu odstępów pomiędzy każdym kawałkiem.  W garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę, wsypujemy cukier i  całość  na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Cukier

Symfonia Smaków
Margarita 192

Połączenie kwaśnej cytryny i limonki z mocą tequilli - oto margarita!Niebezpiecznie mocna i rozwiązująca języki broń.Jeden z moich ulubionych drinków1.5 kieliszka tequili0.5 kieliszka cointreau1 kieliszek

Kulinarna rozmowa
Lemoniada ogórkowa 144

zawiera cukru, jest delikatnie osłodzona płynnym miodem. Do lemoniady ogórkowej dodaję gazowaną wodę mineralną, aby miała bąbelki, można dodać też wodę niegazowaną. Wszystko zależy od upodobań. Dodałam również do lemoniady ogórkowej kilka listków mięty, melisy, oraz sok z cytryny, aby dodać trochę kontrastu do zieleni ogórka dodałam kilka kostek mrożonego arbuza(...)Obowiązkowym składnikiem jest lód w kostkach, bez nich lemoniada nie może się obejść, wtedy jest zimna, gasi wielkie pragnienie. 1 szklanka wody gazowanej listki mięty i melisy 1 ogórek  gruntowy lód w kostkach 1 łyżka soku z cytryny 5 kostek mrożonego arbuza ½ łyżeczka miodu Umytego ogórka kroimy w plasterki wraz ze skórką, wrzucamy do miski, dodajemy ½ łyżeczki płynnego miodu, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 165

łyżka stołowa przyprawy ras el-hanout  kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczk i mielonego czarnego pieprzu  1 duża kwaszon a cytryn a pokrojona w ósemki (uwa ga - z cytryny należy najpierw usunąć pestki i opłukać z nadmiaru soli ) 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczk a posiekanej świeżej kolendry o liwa do smażenia Przygotowanie :  Metody są dwie(...)przekładamy do garnka do tajine. Dodajemy bardzo drobno posiekaną (lub zmiksowaną) cebulę, czosnek, imbir i ostrą paprykę (w całości) oraz ras el-hanout i pieprz i kiszoną cytrynę pokrojoną w ósemki . Podlewamy wodą tak, aby mięso było niemal całkowicie zakryte.  Dusimy na minimalnym ogniu około 3 godzin. Po tym czasie dodajemy nitki szafranu oraz natkę z pietruszki i kolendrę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 211

czosnku pół selera 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 40 g suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu 2,3 l wody sok z 0,5 cytryny (lub ocet) sól, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Nieobrane buraki dobrze umyć, osuszyć i każdego zapakować do folii aluminiowej(...)pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Obrane cebule opalić na palniku. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać 2,3 l wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw). Upieczone buraki i jabłka ostudzić, obrać i pokroić w kawałki lub kostkę (jeśli zamierzamy użyć do sałatki). Dodać

Moja Delicja
miód z mniszka lekarskiego z cynamonem --- with dandelion honey and cinnamon 136

Składniki: 300 główek kwiatostanu mniszka lekarskiego 2 całe cytryny 0,650 g cukru 1 l wody 1 łyżka cynamonu Wykonanie Zerwane kwiaty położyć na papier, aby pozbyć się robaczków. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na noc. Rano gotować około 20min.Pod koniec gotowania dodać pokrojone na cząstki cytryny i cynamon i gotować jeszcze około 20 minut.. Po tym czasie odcedzić

w mojej kuchni
Sernik na zimno z truskawkami 470

łyżeczki żelatyny + 2łyżki zimnej przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę musu truskawkowego. Następnie połączyć ją z resztą owoców. Masę truskawkową przelać

Pełny talerz
Ile wody pić? 138

mniej. Nigdy nie pij jednorazowo więcej niż pół szklanki wody. W ten sposób zagwarantujesz sobie prawidłową pracę nerek. Najlepiej cały dzień nosić przy sobie butelkę wody. Jeśli nie lubisz jej smaku, dodaj cytrynę, miętę, pomarańczę czy stęwię. Uwaga - w czasie zwiększonego wysiłku fizycznego należy pić wodę zawierającą sód, w przeciwnym wypadku nawadnianie może nie być efektywne. Jeśli chcecie wiedzieć, jaka

Powiedz dietom nie
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 211

Węglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz:   1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier(...)się nie posklejały. Barszcz:   Buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy ze skórki, myjemy. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy warzywa, grzyby i jabłka. Zagotowujemy i dodajemy sok z cytryny i łyżkę cukru brzozowego lub erytrytolu. Zakwaszenie barszczu sprawi, że kolor pozostanie piękny. Zostawiamy na ogniu przez ok 1 h, kontrolując ilość wody

Przepysznik - BLW i nie tylko
Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido 193

wyszła  mi pyszna przekąska ! Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido Składniki: 4 żeńskie kwiaty cukinii 8 kwiatów dyni Hokkaido olej do głębokiego smażenia sok z cytryny Na ciasto: mąka pszenna woda gazowana szczypta soli Wykonanie: Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 30 minut. Kwiaty płuczemy, usuwamy ze środka pręciki

Kulinarne przygody Gatity
Ryż z łososiem i zielonymi warzywami 220

parboiled Puszka łososia w wodzie w kawałkach lub kawałek pieczonego z obiadu Pół brokuła Szklanka mrożonego zielonego groszku 1/2 małej cukinii 1/3 natki pietruszki Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek i cukinię ugotować do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru, by warzywa nie straciły zielonego koloru. Pokroić drobno warzywa

Fabryka pomysłów
Łosoś à la MasterChef 293

pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 125 ml bardzo zimnej wody Oraz (na naleśniki): 30 g mąki 75 ml mleka 1 jajko po 1/2 małego pęczka koperku(...)kroimy w drobną kostkę. Masło (25 g) rozpuszczamy w garnuszku o grubym dnie. Dodajemy koper i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy pieczarki oraz sok z cytryny i smażymy do momentu odparowania wody, którą puściły pieczarki. Dodajemy kremówkę, gotujemy minutę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat

Ratunku obiad
Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem 141

małą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego masła 2 łyżeczki cynamonu syrop 200 g cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie cukru waniliowego sok z połowy cytryny Na samym początku rozpuścić kostkę masła. Ostudzić. Za pomocą dna tortownicy (jako szablon) wyciąć okrągłe kawałki ciasta.  Dno tortownicy wykładać pojedynczymi płatami ciasta filo. Należy(...)nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut w 180.  Upieczoną baklawę ostudzić.  W międzyczasie do rondelka wlać połowę szklanki wody, dodać 200 g zwykłego cukru, opakowanie cukru waniliowego i sok z cytryny. Wszystko ze sobą wymieszać i zagotować. Ostudzoną baklawę zalać gorącym syropem. Najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu. Przepis z lekkimi modyfikacjami ze strony

Ugotować

Proponowane wyszukiwania