letniej Jagódki. Powstał on w laboratorium własnych doświadczeń i obserwacji dziecka, nie - w gabinecie lekarskim, dietetycznym czy na warsztatach kulinarnych. Zapraszam! Po przebudzeniu: szklanka wody strukturyzowanej z sokiem z cytryny . 1/2 - 1 h później - śniadanie: szklanka świeżo wyciskanego soku . Składniki: 1 laska selera naciowego, 1/2 marchewki, garść kiełków słonecznika i kiełków zielonego groszku , 1/2 pomarańczy, 5 liści(...)poźniej - drugie śniadanie: komosowo - gryczane naleśniki awokado, kiełkami i surowymi warzywami . Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej moczonej przez noc, 1/2 szklanki komosy ryżowej moczonej przez noc, woda, sól, 1/2 awokado, 1 łyżeczka oleju lnianego, kiełki brokuła, słonecznika, świeży ogórek, papryka. Wykonanie: Kaszę gryczaną i quinoa odcedzamy z wody, przepłukujemy, umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy świeżą
Jeść, by żyć w zdrowiuCukinia na surowo ? Czemu nie.Tu starta na duzych oczkach tarki, w polaczeniu z ryzem odrobina, soku z cytryny,soli,pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki cukru (możecie dodać nieco więcej lub mniej, w zależności od tego jak słodkie są owoce) sok z jednej cytryny 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (około 70g) około 50 ml zimnej wody Przygotowanie Truskawki myję i usuwam szypułki. Mniejsze owoce pozostawiam w całości, większe kroje na połówki lub ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, zasypuję cukrem(...)truskawek. Umyte i pozbawione szypułek owoce umieszczam w misie wolnowaru, dodaję cukier i sok z cytryny. Ustawiam wolnowar na opcję low i czas od 4 do 6 godzin (wszystko zależy od tego jak miękkie są owoce) Po tym czasie dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam, wolnowarzę jeszcze przez około 30 minut i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFresano 3 łyżki tahini 6 łyżek wody 1 łyżka oleju rzepakowego 1 wyciśnięty ząbek czosnku sól himalajska Piątnica pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Nasiona ciecierzycy należy zalać wodą i odstawić na noc (godzinowo od 12-24 h). Następnie odlać pozostałą wodę, przepłukać nasiona i ugotować do miękkości, około 1,5 godziny. Kiedy cieciorka jest już
Zdrowie na języku :Pmniszkiem. Ostatnio było na słono , tym razem czas na bombę słodkości czyli DROŻDŻOWE NALEŚNICZKI Z SYROPEM MNISZKOWYM Potrzebne Na syrop rozwinięte kwiaty mniszka lekarskiego (pełen litrowy garnek) 2 cytryny 5 łyżek miodu 0,5kg cukru Na naleśniczki 20g drożdży 250g mąki 50g cukru 1szkl mleka 1 jajko 1 żółtko 30g masła 2 łyżki cukru waniliowego lub wanilinowego Niestety niemożliwe(...)potrawy na raz. Zaczynamy od syropu mniszkowego. Koszyczki mniszka układamy na kartce i zostawiamy na jakąś godzinę w celu eksmisji robactwa. Następnie zalewamy 1,5 litra zimnej wody, dodajemy sok z obu cytryn (pestki nas nie martwią bo i tak będziemy przecedzać), zagotowujemy, gotujemy 5-10 minut i zostawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach jak najdokładniej odcedzamy kwiatki przez
les mirabelleszimnego masła, potnij w malutką kostkę (patrz zdjęcia poniżej) bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko sól, czarny pieprz sok z cytryny oliwa i masło do smażenia ok. 500 ml zimnej wody Przygotowanie filety, szynkę, rozmaryn, sól, pieprz i sok z cytryny umieść w robocie kuchennym wszystkie składniki drobno posiekaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę (jeśli(...)składnikami) z powstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy przygotuj: blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, miseczkę z zimną wodą, bułkę tartą w miseczce, utarty parmezan i kosteczki masła gotową masę nabieraj dłonią zwilżoną w zimnej wodzie (w ten sposób masa nie będzie kleić się do dłoni), rozpłaszczaj
Szybko Szybkowarpokroić i dodać do potrawy. Mi trochę żal jest go wyrzucić, uważam to za marnotrawstwo i zamierzam używać cytryny łącznie z miąższem (po usunięciu pestek). Cytrynę po wyjęciu z zalewy można opłukać pod wodą, aby usunąć nadmiar soli. Po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce (cytryny będą dobre przez 9-12 miesięcy). Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? W czasie weekendu
Chilli Czosnek i Oliwamasła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka bułki tartej starta skórka z jednej cytryny pół szklanki namoczonych w wodzie rodzynek WYKONANIE Margarynę z mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło. Masa serowa(...)ucieramy na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera. Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy
W kuchennym oknie Ewyżółtej i zielonej) 3 łyżki brązowego cukru (ok. 50 g) 1 szklanka tłoczonego soku jabłkowego 0,5 szklanki wody 1 laska wanilii (dałam 2 łyżki domowego cukru waniliowego) 1 czubata łyżeczka cynamonu 2-3 goździki 1 cytryna 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ciasto 230 g mąki ( u mnie wyszło ok 320 g) ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Nadzienie Cukinie umyć, pokroić w drobną kostkę. W tym czasie zagotować sok z cukrami, goździkami, sokiem z cytryny oraz skórką otartą z cytryny i cynamonem. Dodać cukinię. Dusić do miękkości Dodać rozrobiony w połowie szklanki wody budyń. Zagotować, odstawić do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na połowę. Wykładamy jeden, rozwałkowany płat ciasta do blaszki ok 20x20 cm Na to wykładamy masę cukiniową
Mieszam w Garnkułyżek soli (używam morskiej) Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia. W tym czasie w garnku zagotować wodę. Umyte owoce wrzucić do wrzątku. Wodę doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować cytryny do miękkości (3-4 minuty). Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć, by nieco przestygły. Każdą cytrynę rozkroić wzdłuż na ćwiartki, ale tak, by pozostały one ze sobą
W SMAKgałki muszkatołowej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 liść laurowy 1 pasek skórki cytryny bułka tarta, mąka do panierki frytura do smażenia Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować 18-20 min mieszając od czasu do czasu, chyba ,że będzie to torebka, to nie. Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić. Sery
Kulinarny karnet Christopherawłoskiej kapusty pieprz sól ziele angielskie - kilka ziaren 3 liście laurowe 2 łyżki przecieru pomidorowego 150-200 ml śmietany 30% koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny jajka Wykonanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień fasolę ugotować. Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu(...)kapustę drobno poszatkować. Dodać do zupy i gotować 10-15 minut. Dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i fasolę. Doprawić solą i pieprzem. Można zakwasić sokiem z cytryny. Na koniec dodać śmietanę i garść posiekanego koperku. Podawać z ugotowanym jajkiem
Pysznie & Piękniekropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Konfitura może być podstawą do nadzienia do ciasteczek, albo jako dodatek
Bon Appetit Małgorzatykropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Składniki na ciastka:1 gotowe ciasto francuskie1 białko od jajkakonfitura
Bon Appetit Małgorzatykropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Racuchy z rabarbaremakcja rabarbar
Bon Appetit Małgorzaty