butelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino) szczypta goździków, cynamonu, kardamonu 5 plastrów cytryny bez skórki łyżka koniaku Przygotowanie: Do garnka wlać wino i wodę - zagotować Gotować na słabym ogniu przez 10 min Dodać po szczypcie przypraw i plastry cytryny i gotować jeszcze 5 min. Wlać łyżkę koniaku, zestawić
Proste Potrawydzieła! A do sporządzenia jak zwykle zachęcamy Was smakowitymi zdjęciami. Zapraszamy! (: Składniki: (dla 2 osób) 2 niezbyt dojrzałe banany sok wyciśnięty z połowy cytryny 25g miałkiego cukru 1 łyżka wody sezam i świeże listki tymiaku (do posypania) Przygotowanie: Banany obieramy ze skórek, odcinamy końce,kroimy na 3 dość równe części i umieszczamy w misce, do której wyciskamy(...)cytryny. Cząstki bananów obtaczamy w soku tak, aby cała ich powierzechnia była równomiernie pokryta sokiem(zapobiegnie to ich ciemnieniu). Kolejno cząstki dokładnie osuszamy papierowym ręczniczkiem i wykładamy na papier do pieczenia przy zachowaniu odstępów pomiędzy każdym kawałkiem. W garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę, wsypujemy cukier i całość na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Cukier
Symfonia SmakówPołączenie kwaśnej cytryny i limonki z mocą tequilli - oto margarita!Niebezpiecznie mocna i rozwiązująca języki broń.Jeden z moich ulubionych drinków1.5 kieliszka tequili0.5 kieliszka cointreau1 kieliszek
Kulinarna rozmowazawiera cukru, jest delikatnie osłodzona płynnym miodem. Do lemoniady ogórkowej dodaję gazowaną wodę mineralną, aby miała bąbelki, można dodać też wodę niegazowaną. Wszystko zależy od upodobań. Dodałam również do lemoniady ogórkowej kilka listków mięty, melisy, oraz sok z cytryny, aby dodać trochę kontrastu do zieleni ogórka dodałam kilka kostek mrożonego arbuza(...)Obowiązkowym składnikiem jest lód w kostkach, bez nich lemoniada nie może się obejść, wtedy jest zimna, gasi wielkie pragnienie. 1 szklanka wody gazowanej listki mięty i melisy 1 ogórek gruntowy lód w kostkach 1 łyżka soku z cytryny 5 kostek mrożonego arbuza ½ łyżeczka miodu Umytego ogórka kroimy w plasterki wraz ze skórką, wrzucamy do miski, dodajemy ½ łyżeczki płynnego miodu, mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka stołowa przyprawy ras el-hanout kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczk i mielonego czarnego pieprzu 1 duża kwaszon a cytryn a pokrojona w ósemki (uwa ga - z cytryny należy najpierw usunąć pestki i opłukać z nadmiaru soli ) 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczk a posiekanej świeżej kolendry o liwa do smażenia Przygotowanie : Metody są dwie(...)przekładamy do garnka do tajine. Dodajemy bardzo drobno posiekaną (lub zmiksowaną) cebulę, czosnek, imbir i ostrą paprykę (w całości) oraz ras el-hanout i pieprz i kiszoną cytrynę pokrojoną w ósemki . Podlewamy wodą tak, aby mięso było niemal całkowicie zakryte. Dusimy na minimalnym ogniu około 3 godzin. Po tym czasie dodajemy nitki szafranu oraz natkę z pietruszki i kolendrę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczosnku pół selera 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 40 g suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu 2,3 l wody sok z 0,5 cytryny (lub ocet) sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Nieobrane buraki dobrze umyć, osuszyć i każdego zapakować do folii aluminiowej(...)pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Obrane cebule opalić na palniku. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać 2,3 l wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw). Upieczone buraki i jabłka ostudzić, obrać i pokroić w kawałki lub kostkę (jeśli zamierzamy użyć do sałatki). Dodać
Moja DelicjaSkładniki: 300 główek kwiatostanu mniszka lekarskiego 2 całe cytryny 0,650 g cukru 1 l wody 1 łyżka cynamonu Wykonanie Zerwane kwiaty położyć na papier, aby pozbyć się robaczków. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na noc. Rano gotować około 20min.Pod koniec gotowania dodać pokrojone na cząstki cytryny i cynamon i gotować jeszcze około 20 minut.. Po tym czasie odcedzić
w mojej kuchniłyżeczki żelatyny + 2łyżki zimnej przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę musu truskawkowego. Następnie połączyć ją z resztą owoców. Masę truskawkową przelać
Pełny talerzmniej. Nigdy nie pij jednorazowo więcej niż pół szklanki wody. W ten sposób zagwarantujesz sobie prawidłową pracę nerek. Najlepiej cały dzień nosić przy sobie butelkę wody. Jeśli nie lubisz jej smaku, dodaj cytrynę, miętę, pomarańczę czy stęwię. Uwaga - w czasie zwiększonego wysiłku fizycznego należy pić wodę zawierającą sód, w przeciwnym wypadku nawadnianie może nie być efektywne. Jeśli chcecie wiedzieć, jaka
Powiedz dietom nieWęglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz: 1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier(...)się nie posklejały. Barszcz: Buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy ze skórki, myjemy. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy warzywa, grzyby i jabłka. Zagotowujemy i dodajemy sok z cytryny i łyżkę cukru brzozowego lub erytrytolu. Zakwaszenie barszczu sprawi, że kolor pozostanie piękny. Zostawiamy na ogniu przez ok 1 h, kontrolując ilość wody
Przepysznik - BLW i nie tylkowyszła mi pyszna przekąska ! Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido Składniki: 4 żeńskie kwiaty cukinii 8 kwiatów dyni Hokkaido olej do głębokiego smażenia sok z cytryny Na ciasto: mąka pszenna woda gazowana szczypta soli Wykonanie: Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 30 minut. Kwiaty płuczemy, usuwamy ze środka pręciki
Kulinarne przygody Gatityparboiled Puszka łososia w wodzie w kawałkach lub kawałek pieczonego z obiadu Pół brokuła Szklanka mrożonego zielonego groszku 1/2 małej cukinii 1/3 natki pietruszki Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek i cukinię ugotować do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru, by warzywa nie straciły zielonego koloru. Pokroić drobno warzywa
Fabryka pomysłówpestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 125 ml bardzo zimnej wody Oraz (na naleśniki): 30 g mąki 75 ml mleka 1 jajko po 1/2 małego pęczka koperku(...)kroimy w drobną kostkę. Masło (25 g) rozpuszczamy w garnuszku o grubym dnie. Dodajemy koper i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy pieczarki oraz sok z cytryny i smażymy do momentu odparowania wody, którą puściły pieczarki. Dodajemy kremówkę, gotujemy minutę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat
Ratunku obiadmałą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego masła 2 łyżeczki cynamonu syrop 200 g cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie cukru waniliowego sok z połowy cytryny Na samym początku rozpuścić kostkę masła. Ostudzić. Za pomocą dna tortownicy (jako szablon) wyciąć okrągłe kawałki ciasta. Dno tortownicy wykładać pojedynczymi płatami ciasta filo. Należy(...)nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut w 180. Upieczoną baklawę ostudzić. W międzyczasie do rondelka wlać połowę szklanki wody, dodać 200 g zwykłego cukru, opakowanie cukru waniliowego i sok z cytryny. Wszystko ze sobą wymieszać i zagotować. Ostudzoną baklawę zalać gorącym syropem. Najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu. Przepis z lekkimi modyfikacjami ze strony
Ugotowaćowocowa.Owoce umiescic w szerokim ,plaskim rondlu o grubym dnie.Zasypac cukrem,dodac szklanke wody i ustawic na malym ogniu.Dodac galazke rozmarynu i platki roz.Inna opcja ,to przygotowanie syropu,czyli zagotowanie wody z cukrem i umieszczenie w nim owocow.Gdy cukier sie rozpusci,a calosc zagotuje,zmniejszyc ogien i smazyc okolo 25-30 minut.Zdjac powstale szumowiny.I tak przez 3 kolejne dni,3xdziennie przesmazac(...)ostatni raz doprowadzic do wrzenia,dodac sok z cytryny i wylowic galazke rozmarynu.Napelnic sloiczki i gorace zaraz zakrecic.Przy tak duzym udziale cukru i zachowaniu nalezytej czystosci podczas pracy nie ma potrzeby pasteryzacji.Sam cukier jest tu zreszta swietnym konserwantem .Jednak,jesli macie taka potrzeba,mozecie oczywiscie zapasteryzowac.Badz w garnku z goraca woda,badz w piekarniku.Opis moze wydawac sie przydlugi i moze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!