cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:59/266)

Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami 153

cząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ścieniały do miski z wodą w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo sok z cytryny można dodać. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam 1/2 szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają

wesoła kuchnia
Miód - jaki kupować, na co zwracać uwagę, czy dodawać do wypieków? 125

Kocham miód i na wieść o tym, że pszczół jest coraz mniej chce mi się płakać :(. Od czasów dzieciństwa tata poił mnie wodą z miodem i cytryną, gdyż byłam bardzo chorowita i do miodu mam przez to wielki sentyment. Do tego wpisu przygotowywałam się długo, oczywiście skontaktowałam się ze znajomym pszczelarzem, by informacje były rzetelne. Rodzaje miodu: Miody dzielimy

Mania Wypiekania
ciasto z kremem a la kinder bueno 547

ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na nasączeni ciasta: 100 ml mocnego naparu kawy (wystudzonego) 50 ml likieru kakowego lub 100 ml wody sok z 1/2 cytryny wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem: 200 g masła 3/4 szkl mleka, świeżego 50 g cukru 170 g mleka w proszku 30 g nutelli

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem 892

szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 230g masła w temperaturze pokojowej Do nasączenia: 1/4 szklanki wody sok z jednej cytryny około 120-140ml rumu Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% (można też użyć mlecznej) około 1/2 szklanki mleka około 180-200g biszkoptów

Mała Cukierenka
Czekoladowiec z masa cytrynową 124

miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą tak, żeby uzyskać 2,5 szklanki płynu. Zagotowujemy w garnku z cukrami. w 1/2 szklanki wody roztrzepujemy budyń, żółtka, mąki. Łączymy z wodą cytrynową i gotujemy budyń. Biszkopt

Pobite gary Barbary
Razowe pierniki. 148

minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej wody i sokiem z cytryny. Robię to zawsze na oko, tak żeby powstała odpowiednia konsystencja. Kolorowy lukier uzyskałam metodą domową (oprócz błękitu i jasnozielonego, który wyjątkowo zrobiłam za pomocą  barwników) dodając w niewielkich ilościach

Powiedz dietom nie
Keks 294

folię spożywczą lub w ściereczkę, lub od razu udekorować - keks można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny, pomarańczy) i posypać kandyzowanymi skórkami owoców lub innymi bakaliami

Smakołyki Bereniki
Surówka z kapusty i kalarepy 214

kalarepą, którą nawet zimą można znaleźć w sklepach... Składniki: 1/2 główki kapusty 1 kalarepa 1 duża marchew posiekany koper lub natki pietruszki sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być

Czerwień i błękit
Mini quiche z burakiem ćwikłowym, kozim serem i orzechami czyli Lublin gotuje buraki 170

/html Mini quiche z burakiem ćwikłowym, kozim serem i orzechami składniki na 5 sztuk: Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 100 g masła szczypta soli 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: pół piersi z kurczaka 3 buraki ćwikłowe wcześniej parowane lub ugotowane i ostudzone 2 cebule 200 g śmietany 18% 2 jajka 1/4 szklanki białego wina łyżkę posiekanych

sierotka maRysia w kuchni
Tort Mleczna czekolada z karmelem 176

kakao ) - 0,5 puszki masy kajmakowej ( u mnie 1/2 z 430 gr ) Czekoladę rozpuścić, ciepłą wymieszać z masą kajmakową.  Nasącz do biszkoptu: - 0,5 szklanki zimnej wody - sok z 1/4 cytryny - 1 łyżka ukru Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodatki: - herbatniki - ok 16 sztuk - wiórki kokosowe  - kwaśny dżem wiśniowy - słoik 400 ml Złożenie tortu: 1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy

kawawszklance
Słoneczne brzoskwinie w słodkim syropie 106

tylko, że są z ogródka przy domu, bez oprysków i wszelkiej chemii, samo zdrowie!. Składniki i przygotowanie: 5-6 kg brzoskwiń  Zalewa: 2 litry wody  2 szklanki cukru sok wyciśnięty z dużej cytryny  1.  Brzoskwinie myjemy. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy do wrzątku owoce partiami po 3-4 minuty, następnie wyciągamy łyżką cedzakową, przestudzamy

Apetyczna babeczka
Ciasto Barbie 202

papierem do pieczenia i ponownie wkładam biszkopt. *Moja uwaga: biszkopt z mąką ziemniaczaną wychodzi nieco bardziej suchy, dlatego radziłabym go wcześniej naponczować. Ja użyłam do tego celu wody z sokiem z cytryny i cukrem. Masa różowa: Odlewamy szklankę soku, w której rozprowadzamy budynie z 3 łyżkami cukru. Resztę soku zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozwór budyniowy i mieszamy aż całość

My simple kitchen
Tort z musem truskawkowym. 175

waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki

Malinowe Pocałunki
Czekoladowy tort z truskawkami 242

rzucać ;) Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzone biszkopty nasączamy ponczem – ja zrobiłam go z białego półwytrawnego wina i wody, jeśli robimy tort bezalkoholowy możemy przygotować poncz z wody i soku z cytryny. Przygotowanie kremu zaczynamy od budyniu. Gotujemy 1 szklankę mleka, w pozostałej ilości rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy energicznie aż pojawią się pierwsze bąbelki. Odstawiamy

Ciastkozercy
Drożdżówki z Makiem 157

pianę. Masę rozmiksowałam w misce, dodałam pianę z białek i wmieszałam w masę makową. DODATKOWO: kandyzowana skórka cytrynowa lukier (1 szklanka cukru pudru utarta z kilkoma łyżkami wody i sokiem z cytryny) Wykonanie: Do mniejszej miseczki wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże, wlałam ciepłe mleko i wszystko dokładnie wymieszałam, na końcu dodałam 100 g mąki, wymieszałam i rozczyn przykryłam ściereczką i odstawiłam

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania