mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe ½ łyżeczki suszonego rozmarynu Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Szczypta gałki muszkatołowej Sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Wołowinę gotuję w małej ilości wody z marchewką aż będzie miękkie, wyjmuję, studzę, wywar zostawiam, w osobnym garnku gotuję w małej ilości wody drobną soczewicę, ugotowane mięso mielę(...)masło wsypuję mąkę i robię zasmażkę , bulgoczącą wlewam do mleka i trzepaczką energicznie mieszam do momentu zgęstnienia sosu, doprawiam solą pieprzem gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny do smaku. Pierożki gotuję w osolonej wodzie, wykładam na talerz, polewam gorącym sosem. Smacznego
Wanilia i Kardamonpieczenia5 g świeżych drożdżyDrożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Odsatwić na 15 minut.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzetortownicę biszkoptami lub herbatnikami.Masa serowa:50 dag twarogu z wiaderka1 galaretkaszklanka śmietany kremówki10 dag cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 cytrynaGalaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości ciepłej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrami i śmietaną. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do galaretki. Galaretkę połączyć z masą serową, zmiksować.Wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do lodówki na kilka godzin.Galaretka:Przygotować
Z butelką mleczka w tlecytryny natka pietruszki grana padano lub parmezan 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki białego wina oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Szparagi obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy wina. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania
kulinarnyJabardzo sycąca. Składniki: 1 puszka białej fasoli 2-3 ogórki kiszone, drobno pokrojone 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie: sok z cytryny Wykonanie: Odcedź fasolę i przelej wodą. Zmiksuj dokładnie blenderem z sezamem i oliwą, (sokiem z cytryny). Na koniec dodaj drobno pokrojone ogórki kiszone i dokładnie wymieszaj łyżką. Przepis dodaję do akcji: Organizator: galazka 800x600
Qlinarnie i Qlinarnieprzypadnie do gustu nie jednemu małemu łakomczuszkowi a dzięki nucie cynamonu mimo upałów wracają wspomnienia o świątecznych piernikach babci.Składniki- 3 jabłka- 3 łyżki cukru- 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki cynamonuDrogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął(...)zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję.WykonanieDo garnka wlać ½ szklanki wody, dodać sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w dużą kostkę i wrzucić do wrzącego syropu. Gotować ok.10 minut pod przykryciem
Świat Smakuprzypadnie do gustu nie jednemu małemu łakomczuszkowi a dzięki nucie cynamonu mimo upałów wracają wspomnienia o świątecznych piernikach babci.Składniki- 3 jabłka- 3 łyżki cukru- 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki cynamonuDrogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął(...)zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję.WykonanieDo garnka wlać ½ szklanki wody, dodać sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w dużą kostkę i wrzucić do wrzącego syropu. Gotować ok.10 minut pod przykryciem
Świat Smakuidealny na upalne dni, ktore towarzyszly nam w minionym tygodniu. Kompot z papierowek z aromatem wanilii skladniki: 1 laska wanilii 10 sporych papierowek brazowy cukier sok z cytryny 1,5 litra wody wykonanie: Jablka myjemy, kroimy na cwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Do garnka wlewamy wode, wkladamy jablka i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy cukier, ilosc w zaleznosci(...)przecieta na pol. Przed wlozeniem jej do garnka za pomoca noza wyskrobujemy z niej pesteczki, ktore dokladamy do jablek. Gotujemy jeszcze okolo 5 minut. Na koncu dodajemy sok z cytryny. Uwazamy zeby nie bylo go zbyt duzo, bo kompot stanie sie za kwasny. Kompot nalezy schlodzic i przecedzic. Polecam tez jablka z kompotu. Smacznego
Przysmaki Karolkiłyżeczka soli Nadzienie 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu Lukier 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody (trochę mniej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu (trochę mniej) PRZYGOTOWANIE Ciasto Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z cukrem, łyżką mąki i 1/6 szkl. ciepłego mleka (nie gorącego!). Przykryć ściereczką i odstawić(...)włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 min., do zarumienienia. Lukier Do garnka wsypać cukier i wlać gorącą wodę. Zagotować, często mieszając. Na wolnym ogniu gotować ok. 5 min, pod koniec wlać sok z cytryny i ocet. Delikatnie przestudzić i miksować do uzyskania białej masy. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać łyżkę wody, jeśli za rzadki, troszkę
zabawa smakiemnajlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu (ze skwarkami) 1 łyżeczka Vegety 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa maggi Kapustę poszatkowałam i obgotowałam 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odcedziłam. Dodałam pokrojoną cebulę i smalec, doprawiłam do smaku maggi, solą i vegetą. Wymieszałam i dusiłam na małym ogniu do miękkości. Kiedy kapusta będzie za sucha dodać
W kuchni Karmel-itkiziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku 250ml bulionu drobiowego (przygotowanego z połowy kostki rosołowej) ok 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy z oliwek 4 przepiórki (wypatroszone) 150g kuskusu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Kasztany, płatki róż (bez robaczków) i miąższ pitayi miksujemy na gładkie puree. Czosnek(...)podsmażamy czosnek na złoto. Dodajemy miód. Następnie dorzucamy puree oraz anyż i chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy. Dolewamy bulion i sok z cytryny. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do sosu. Próbujemy- jeśli chcemy więcej różanego aromatu dodajemy wodę różaną. Ważne jest, żeby sos nie był zbyt kwiatowy. Według Tity
les mirabelleswkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut. Upieczony biszkopt studzimySyrop do nasączenia biszkoptu:1/2 szklanki przegotowanej wody,sok z jednej cytryny,2 łyżeczkami cukru. Masa zielona: 900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś), 3 budynie (moje bez cukru), 1 łyżka cukru, 1,5 paczki delicji. Szklankę soku odlewamy, wsypujemy budynie z cukrem i dokładnie mieszamy. Resztę(...)soku zagotowujemy, wlewamy do niego mieszankę budyniowo-kubusiową :) ...i chwilę gotujemy. Pianka: 400 ml śmietanki 30%, 1 śmietan fix, 1 galaretka (rozpuszczona w szklance wody). Śmietankę ubijamy ze śmietan fixem. Do ubitej masy wlewamy tężejące galaretki i delikatnie mieszamy. Wierzch: 2 galaretki rozpuszczone w 800 ml wody. Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała. Wkładamy biszkopt i nasączony
Delicious Titbitsminut), po czym wymieszać z sosem. Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały przepis na 6-8 porcjiSkładniki: 250 g kuskusu 300 ml zimnej wody sok i skórka z 1 cytryny 6 łyżek oliwy 3 pomidory pokrojone w kostkę 1 ogórek pokrojony w kostkę 8 cebulek dymek, drobno pokrojonych 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej 1/2 pęczka świeżej mięty, posiekanej(...)pestek, pokrojonych sól, pieprz Przygotowanie: Do miski wsyp kuskus i dolej wodę. Zmieszaj i pozostaw na 20 minut, aż kasza wchłonie wodę. Następnie rozdziel bryłki kuskusu palcami. Przygotuj sos - wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Całość wlej do kuskusu i pozostaw na 30 minut, aż kasza wchłonie sos. Do kuskusu dodaj warzywa i zioła
Chilli Czosnek i OliwaBardzo smaczny i prosty do zrobienia placek z truskawkami. Właściwie to truskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go
Stare Garymasła - wyjąć wcześniej z lodówki 150 g cukru 3 jajka - duże 300 g mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta i sok z jednej cytryny garść suszonego cytryńca schisandra (30g) (dostępne w sklepie SKWORCU ) 2 łyżki miodu masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy Przy cieście ucieranym należy trzymać się ściśle kilku podstawowych zasad(...)jaja, wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki - 2 godziny przed planowanym pieczeniem - aby miały jednakową temperaturę pokojową. Ewentualnie jajka można dla szybszego ogrzania włożyć do miseczki z ciepłą wodą. Miód, sok z cytryny i suszony cytryniec podgrzać w garnuszku na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i zostawić do wystudzenia. Suszony cytryniec musi spęcznieć i zmięknąć. Do oddzielnego naczynia przesiać przez
Grunt to przepis!