zawekować. Używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników. Składniki: 3 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 1 laska cynamonu ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić w ósemki a następnie w kostkę. Wrzucić do szerokiego, dużego rondla. Wsypać cukier, dodać ziarenka z laski waniliowej i wymieszać. Włożyć laskę cynamonu(...)Zalać wodą. Zagotować. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 40 minut. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Jeśli chcemy uzyskać gładki mus, jabłka zmiksować blenderem. Jeśli nasz mus ma zawierać cząstki owoców, ugnieść jabłka widelcem lub ugniataczem do ziemniaków. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem, aby się zawekowały. Mus jabłkowy używać jako składnik
Moja Delicjałyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietany 30% 300 g sera na serniki z wiaderka 200 g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa(...)chwile przestudzamy, obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier do pieczenia, przekrawamy go wzdłuż na pół. Przygotowujemy poncz: Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt. Przygotowujemy krem: W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipół. Wrzątek wymieszać z cukrem i cytryną. Posmarować biszkopt. Budyń przygotować na szklance soku pomarańczowego. Jeszcze ciepły wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim. Górę biszkoptu skropić wodą z cukrem i cytryną, ułożyć truskawki. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na truskawki. Odstawić o lodówki, do całkowitego stężenia galaretki
Magiczne Życie Martycukru 4 jajka 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 torebki herbaty sok z jednej cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zaparzyć herbatę (torebki zalać 200 ml gorącej wody) odstawić do przestygnięcia, z cytryny wycisnąć sok. Żółtka oddzielić od białek, ubić z nich sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać masło na końcu
RAROSSAzawartość jednej puszki) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy do przybrania: sos tahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji posiekana natka pietruszki za'atar do posypania (jeżeli nie macie, to po prostu pomińcie) Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie(...)bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 30 min. W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki
Chilli Czosnek i Oliwawpływ na watrobę,ale jest też pomocny przy chrypce,kaszlu i przeziębieniu.A do tego jest tak pyszny Składniki: 1000 kwiatów mniszka lekarskiego( bez łodyg) 2 litry wody 2 kg cukru 4 cytryny Wykonanie: Nazbierany kwiat odstawiamy na kilka godzin,żeby powychodziły z niego owady.Po tym czasie zalewamy go wodą, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odciskamy przez ściereczkę
Z Majeczką w kuchnitakich właśnie powstały u mnie sok i nalewka, którymi zamierzam delektować się w zimne wieczory :) Składniki 2 kg winogron czerwonych 1/2 szkl cukru 2 szkl wody sok z jednej cytryny 3 goździki 2 cm laski cynamonu 3 łyżeczki cukru waniliowego 0,7 litra wódki 1. Pierwsza część jest jak byśmy sok robili na zimę. Winogrona myjemy, przebieramy i przekładamy(...)garnka.Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dość mocno ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków aby owoce puściły sok. Następnie zagotowujemy sok pamiętają o tym aby zebrać szumowiny ! i gotujemy przez około 30 min na średnim ogniu. Gotowy sok przecedzamy przez gęste sitko, a pozostałości po owocach jeszcze raz ugniatamy aby wydobyć resztki soku. Również przecedzamy przez sitko. 2. Po ostygnięciu wywaru/soku dodajemy
Gotowanie...to proste !szklanką wody, smażymy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie, gdyby dynia przywierała do dna, to należy dodać wody. Ja dodatkowo użyłam blendera kiedy dynia była już miękka, by dżem miał gładką konsystencję.2. Dodajemy cukier żelujący, sok z cytryny i imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając.3. Gorący dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy
Kuchnia domowa Aniproszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 6 jajek, Krem: 400 ml kremówki, 0,5 szklanki cukru, 300 g jagód, Nasączenie: 1,5 szklanki ciepłej wody, 1/2 soku z cytryny, 40 g wódki, 16 g cukru waniliowego. Przygotowanie:Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem w misce postawionej na garnku z podgrzewana wodą - wtedy biszkopt jest pulchniejszy
Aga w kuchnipiersi z kurczaka 400 gram ziemniaków 200 gram marchwi 150 gram zielnego groszku – mrożonego 150 gram szynki gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach(...)majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy żelatyna będzie stygła, przygotowujemy formę. Keksówkę ( góra około 30 cm ) wykładamy wewnątrz folią aluminiową. Przestudzoną żelatynę dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy lecz robimy
Smaki EwyWstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 7-10 min, aż lekko zgęstnieje. Wyjmujemy korę cynamonu i odstawiamy
Malinowe Pocałunkiimbirowy sok do herbaty i nie tylko. Mi smakuje także rozcieńczony wodą. Można wspomagać się nim podczas przeziębienia i rozgrzać po długim zimowym spacerze. Jeśli dodacie do niego sporą ilość cukru otrzymacie gęsty syrop. Mi zależało na jego właściwościach prozdrowotnych, dlatego dodałam do soku tylko sok z cytryny i miód. Moja wersja jest dość pikantna, niezbyt słodka, bo takie napoje
Ze smakiem i z pasjąsię udało, więc mogę iść znowu odwiedzić dzidziusia hehe ;) Składniki: 750 g świeżej żurawiny 1 duże jabłko lub 2 mniejsze sok i skórka otarta z 1 cytryny 275 g cukru 3/4 szklanki wody Żurawinę umyć, przebrać, osuszyć i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny i cukrem. W garnuszku z grubym dnem umieścić połowę owoców, dodać jabłko, obrane i starte
Domowa cukiernia Ewymarchew 1 cebula 1 mały por 1 mały seler ½ kromki chleba na zakwasie 1 filiżanka bulionu warzywnego (woda+kostka) kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe kilka goździków kilka łyżek wina czerwonego (lub więcej) 1 łyżka startej skórki z cytryny sól, pieprz sok z cytryny do smaku 1 mała paczka rodzynek Pokrój pora w plasterki. Pozostałe warzywa drobno posiekaj(...)podsmaż. Następnie zalej bulionem, dodaj chleb, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, wino, skórkę z cytryny i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Jeśli potrzeba, dodaj wody). Gdy warzywa już trochę zmiękły, dodaj rodzynki i duś jeszcze chwilę. Troje sprzedawców samochodów zostaje wystawionych na próbę uczciwości i lojalności. Czy ich kolega po fachu, Heniek
Qlinarnie i Qlinarniebrzuszki moich dzieci. Przepis cytuję: Składniki: - 1,5 kg mocno dojrzałych truskawek; - 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej odmiana malinówka); - 1 kg cukru; - 600 ml wody; - 2 łyżeczki soku z cytryny Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie(...)garnka dolewamy wodę i ustawiamy go na małym ogniu. Owoce gotujemy około 30-40 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny. Po tym czasie sok zlewamy dwukrotnie przelewając go przez drobne sito (odcedzając sok po raz pierwszy mieszajcie zawartość sitka i odkładajcie owoce do innego naczynia – powstanie z nich pyszny dżem). Jeśli chcecie, aby sok służył Wam zimą przelejcie
dom-agi.pl