cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:45/266)

Bielaczek pozrastany marynowany, czyli gratka dla grzybiarza! 98

znakomite! Składniki: grzyby leśne,  w tym przypadku bielaczek pozrastany sok z cytryny, w zależności od ilości obgotowywanych grzybów, od 1/2 cytryny do całej sztuki sól gruboziarnista Zalewa: 1 cebula 1 marchewka 500 ml wody 3/4 szklanki octu(...)cukru liść laurowy ziele angielskie 1. Grzyby oczyścić, nóżki odciąć,  do marynowania zostawiamy same kapelusze, najlepiej małe grzyby.2.  Bielaczki obgotowujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny przez ok 20 minut, odcedzamy.3.  Gotujemy zalewę razem z pokrojoną marchewka i cebulą oraz przyprawami. 4.  Do słoiczków nakładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 40 minut.Wszystkie przyprawy znajdziecie

Apetyczna babeczka
Szarlotka z kratką 159

zagnieść ręcznie. Gdyby ciasto się kleiło dodać odrobinę mąki. Gotowe przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Nadzienie jabłkowe: 1,3 kg jabłek 1 cytryna 1/3 szklanki cukru waniliowego 2 łyżki wody 20 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka obrać, pokroić na ósemki, polać sokiem wyciśniętym z cytryny, odstawić. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, zalać wodą, wymieszać

kulinarnyswiatdomi
Hummus 143

odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ok. 5 łyżek pasty Tahini 2 łyżki oleju sezamowego 1 ząbek czosnku sok z cytryny 300 g ciecierzycy ugotowanej  ok.100 ml wody zimnej pozostałej po gotowanej ciecierzycy (ja dolewałam jeszcze) sól Wykonanie: Moja ciecierzyca moczyła się całą noc. Rano odsączyłam ciecierzycę na sicie, ponownie wsypałam do garnka(...)odsączyłam i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Wodę po gotowaniu zachowałam. Potem była już bajka, do dzbanka blendera wrzuciłam zimną ciecierzycę, pastę tahini, wlałam sok z cytryny i olej sezamowy, posoliłam i wlałam 100 ml wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy. Wszystko razem zmiksowałam. Posoliłam do smaku i dolewałam to odrobince dodatkową wodę, aby pasta uzyskała kremową konsystencję. Hummus przełożyłam do miseczki

Blondynka Gotuje
Ciasto magiczne 3026

temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 1 łyżka wody 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z jednej cytryny W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mleko lekko podgrzewamy, aż będzie letnie (ja robię(...)mikrofalówce). Mąkę dokładnie przesiewamy przez sito (koniecznie). W dużej misce ubijamy żółtka, wodę, ekstrakt, cukier puder i skórkę otartą z wyparzonej, niewoskowanej cytryny na pulchną masę. Dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy do połączenia. Następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Na końcu powoli dolewamy letnie mleko. Mieszamy – masa powinna być płynna. Białka ubijamy na sztywno wraz

Poezja smaku
Skrzydełka curry na skróty 167

kminu- bo nie lubię) 1/2 łyżeczki brązowego cukru nie rafinowanego 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 otartej skórki cytryny 1/2 łyżeczki Jarzynki ( lub podobnej przyprawy) 1 szklanka wody 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki sok z cytryny do smaku Skrzydełka umyć i oczyścić z ,, pypci " jeśli są.Osuszyć. Przygotować mieszankę przypraw. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wsypać przyprawy(...)drobno pokrojone cebule i tak samo pokrojonego pomidora. Posypać cukrem. Zalać wodą i dusić 40 minut na średnim gazie. Gdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać ją po kilka łyżek. Sos ma być na końcu gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Przed podaniem dosypać grubo pokrojoną natkę pietruszki.Podałam z Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem

Buniabaje w kuchni
Najlepsza tarta z rabarbarem 157

zimnego masła 1 jajko krem: 100 g kajmaku z puszki 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć(...)wymieszać. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z kremem. Wyłożyć masę na osudzony spód, schłodzić w lodówce do stężenia. Rabarbar pokroić na 9cm kawałki. Wodę z cukrem i sokiem z cytryny zagotować, włożyć do niej połowę rabarbaru, obgotować przez 5 minut (rababrbar ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać). Odcedzić, następnie obgotować pozostał rabarbar. Ostudzony rabarbar ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 156

wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem z cytryny, aby jej kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej. Jej słodycz pochodzi z rodzynek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana: Składniki: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki rodzynek ok. 250 ml wody 2 łyżki cukru sól i pieprz(...)smaku sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła Przygotowanie: Posiekane rodzynki przesmażamy na 1 łyżce masła. Czerwoną kapustę myjemy, wycinamy głąb i drobno szatkujemy, wlewamy wodę, dodajemy duszone rodzynki, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty, rodzynki się rozgotują i nie będzie ich widać, ale spowodują że kapusta będzie pełna słodyczy. Możemy dosłodzić dodatkowo odrobiną cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 158

łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie. Wsadzamy do gara w którym będziemy gotować. Zalewamy wodą. Na szklankę soczewicy 2-3 szklanki wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i plaster cytryny. Co ważne, nie solimy. Soczewica potrzebuje około 20 minut, miękkość sprawdzamy „na ząb”. W trakcie gotowania można dolać wody, gdyby za bardzo odparowała. W międzyczasie kroimy(...)jednej łyżeczce cukru i soli na garnek z wodą. Gdy zaczną mięknąć dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego. Ugotowane studzimy i kroimy na dowolne kawałki. U mnie to były słupki. W misce buraki mieszamy z miodem, octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymianek. Próbujemy. Jeśli za słodkie dodajemy sok z cytryny. Jeśli za mało wyraźne pieprz i ocet pokręcą smak. Tak wymieszane

ladykitchen
Waniliowa szarlotka. 125

zimne) 100 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1 kg jabłek 1/3 szkl. cukru (lub więcej, jeśli ktoś jabłka są kwaśniejsze) sok z jednej cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki wody 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ziarna z jednej laski wanilii Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne(...)pokroić na ósemki. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać jabłka wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać. Pod koniec smażenia dodać ziarna wanilii i delikatnie wymieszać. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców

zadanie-gotowanie
Poświąteczny detoks: Napój oczyszczający 201

lodówce. Rozpocznijcie dzień od jednej szklanki, najlepiej 20 minut przed pierwszym posiłkiem, a później popijajcie, gdy tylko najdzie was ochota :)  Składniki dla jednej osoby: 2 l wody 2 świeże ogórki 1 cytryna 4 cm imbiru  garść liści mięty Przygotowanie: Ogórki i imbir obieramy i kroimy w plasterki. Liście mięty siekamy z grubsza, z cytryny wyciskamy cały sok (możemy(...)również zetrzeć skórkę z cytryny). Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku, zalewamy dwoma litrami wody i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Na zdrowie

My Culinary Art
SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY 135

Syrop ten jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 10 dag płatków róży dzikiej 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki . Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody. Zagotować wodę z cukrem

RAROSSA
Szybki makaron z tuńczykiem 314

oliwek- 1 ząbek czosnku- 2 puszki tuńczyka w oliwie- łyżka masła- łyżka kaparów- 10 czarnych oliwek (bez pestek)- 10 zielonych oliwek (bez pestek)- 1 łyżka soku z cytryny- sól i pieprzNastawiamy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na oliwę. Delikatnie podsmażamy, uważając by czosnek się nie spalił (inaczej nabierze gorzkiego posmaku). Zmniejszamy(...)odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy makaron i gotujemy wg wskazań na opakowaniu.Do tuńczyka dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz kapary. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.Odcedzamy makaron, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania. Makaron przekładamy do tuńczyka, wodę, mieszamy jeszcze parę minut i podajemy. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Frużelina truskawkowa babci 159

szybko! Laski wanilii i cukier brązowy ,trzcinowy lub kokosowy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Składniki: 2 kg truskawek 1/2 litra wody 60 dag cukru kokosowego lub trzcinowego,ew. cukier kryształ 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 3 laski wanilii sok z dużej cytryny 1. Zdrowe, dojrzałe truskawki oszypułkować(...)następnie każą truskawkę kroimy na 2-3mm plasterki.2. Do dużego rondla wlewamy wodę,(1 szklankę wody zostawiamy do rozpuszczenia mąki). Pokrojone truskawki wrzucamy do zimnej wody w rondlu, dodajemy sok z cytryny i przekrojone wzdłuż laski wanilii. Podgrzewamy i doprowadzamy do gotowania. 3.Do gotujących się truskawek dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę. Gotujemy ok. 15 minut

Apetyczna babeczka
Zapomniany tort i pralka jak żywa 238

masa znów zgęstnieje. Przesiać cukier puder z waniliowym, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącej. Wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.Żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować na gładko. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby nieco zgęstniała.Sok z cytryny wymieszać z midówką.Na paterze ułożyć pierwszy blat, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z miodówką. Wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SAŁATKA WIOSENNA 140

lodowej ¹⁄₂ brokuła podzielonego na różyczki ¹⁄₂ pęczka rzodkiewki ¹⁄₂ ogórka ¹⁄₃ papryczki chili 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 jajka / ugotowane (5 minut od momentu zagotowania wody) 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz SOS 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki miodu 1 pełna łyżeczka musztardy ziarnistej(...)oliwę, majonez i musztardę ziarnistą. Mieszamy do połączenia składników w jednolity sos. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy szczyptą soli, miodem lub sokiem z cytryny. SAŁATKA :Brokuły gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, przez około 5 minut. Odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Ogórka obieramy, kroimy w plastry. Rzodkiewkę myjemy, osuszamy i również kroimy w plasterki. Papryczkę chili kroimy

cool and minty