cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:45/266)

Nalewka miętowa (Miętówka konstancińska) 261

źródło: "Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki: 500 ml spirytusu 500 ml niegazowanej wody mineralnej 5 gałązek mięty cienko skrojona skórka z 1 cytryny 2-3 łyżeczki cukru Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, ostudzić i dolać do niej spirytusu. Wymieszać. Do dużego słoja włożyć miętę, skórkę z cytryny, zalać je alkoholem i szczelnie zamknąć

Pasja Smaku
Biały blok 856

płatków kukurydzianych50 g otrębów granulowanych z żurawinąsok z połówki cytrynyW rondelku  zagotować wodę z cukrem, cukrem waniliowym oraz margaryną. Zestawić z ognia dodać rodzynki i żurawinę oraz mleko w proszku, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą. Keksówka może być mała wtedy

Monia miesza i gotuje
Syrop z płatków róży 177

nadaje gorzki smak, nie sprawdzałam, odcięłam.Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut.Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.Po tym czasie odcedzić płatki

kolorowotorcikowo
Krem ze szparagów 162

szkl. kremówki łyżka masła 2 żółtka mała cebula sok z cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz WYKONANIE: Szparagom odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz. Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś 15 minut. Z wywaru wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je. Szparagi

Kuchnia Beaty
Sałatka makaronowa z łososiem 266

mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka, zalać zimną wodą z dodatkiem soli i odrobiny cukru i gotować do momentu aż będzie miękki (najlepszy jest al dente), przelać zimną wodą i odcedzić.3. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.4. Łososia pokroić w kostkę/ rozdrobnić na mniejsze kawałki. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.5. W misce wymieszać makaron, kawałki

UgotujmyTo.pl
Hummus klasyczny 115

jednak nagłą potrzebę hummusu muszę spełnić korzystając z tego z puszki, ale gorąco polecam ugotować ciecierzycę samemu. Jest smaczniejsza. Należy namoczyć ją przez noc, a następnie odcedzić, zalać ponownie wodą i ugotować do miękkości (30-40 minut).Składniki:2 szklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)pół szklanki pasty tahini (kupnej lub przygotowanej samemu)sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku100(...)zarumienienia. Następnie zmielić blenderem, bardzo powoli dolewając oleju do otrzymania gładkiej pasty.Przygotowanie:Utrzeć czosnek z solą. Dodać ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, odrobinę oliwy. Utrzeć blenderem do gładkości. Następnie dolewać powoli zimną wodę, aż do uzyskania żądanej konsystencji. (Ilość wody regulować wg własnych upodobań). Pasta powinna być gładka, jednak ja lubię wyczuwalne drobinki ciecierzycy, więc to już zależy

Food Square
Lody sorbetowe z melona 206

sposób na domową produkcję lodów. Składniki na 8 foremek: 500 g melona cantalupa lub miodowego 250 ml wody 125 g ksylitolu lub cukru sok z 1/2 cytryny 3 łodyżki mięty Wykonanie: cukier, wodę i miętę umieścić w garnuszku i gotować około 10 minut, aż powstanie syrop. Gałązki mięty usunąć, a syrop ostudzić miąższ z melona zblendować na gładkie puree, następnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pączki hiszpańskie 245

Z racji tego, że tydzień temu był tłusty czwartek, pokażę Wam jakie słodkości przygotowałam właśnie na ten dzień. Niestety coś się stało z moim laptopem i

charlotte gotuje
Mazurek z kremem malinowo-porzeczkowym z bezikami 173

miks malin i porzeczki czarnej 0,5 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej +3,4 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny  Beziki ( na około 35-40 małych sztuk): 2 białka 120 g cukru pudru szczypta soli odrobina soku z cytryny opcjonalnie czerwony barwnik Dekoracja: garstka suszonych-liofilizowanych malin/wiśni(...)malinowo-porzeczkowy: 1.Najpierw przygotować frużelinę: 2. Owoce podgrzewać w małym garnuszku, na wolnym ogniu z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy aż owoce puszczą sok, maliny się rozpadną a syrop owocowy znacznie zgęstnieje. 3. Dodajemy do owoców rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy od czasu do czasu. 3. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i czekamy aż napęcznieje- zajmie to kilka

KreatywnePiny
BABKA CYTRYNOWA 188

masłakilka kropel ekstraktu waniliowegoskórka starta z 1 cytryny200 g mąki2 jajka0,7 szkl.cukruszczypta soli moskiej Kamis1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl joguru naturalnego2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)lukier:woda i cukier puder2 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową

Z Majeczką w kuchni
Pieczone buraczki z sosem chrzanowym 174

dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych.    Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody    Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 90 minut.    Zdejmujemy skórkę, kroimy(...)plasterki, słupki lub kostkę. Polewamy przygotowanym sosem chrzanowym: -śmietanę zagotowujemy -dodajemy chrzan -przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem -mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie -stopniowo dolewamy do sosu, ciągle mieszając aż do uzyskania   wymaganej konsystencji Sos można wykorzystać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Maminek kulinarny
Tort „Pożegnanie lata” 162

mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 600 ml śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru Poncz: sok z 1 cytryny 3 łyżki miodu 100 ml ciepłej wody Dodatki: 300 g borówek amerykańskich 300 g jeżyn 300 g malin 200 g czerwonych porzeczek 4 bezy kilka listków świeżej mięty * PRZYGOTOWANIE Biszkopt Białka oddziel od żółtek(...)Więcej rad jak upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj ). Bita śmietana Kremówkę ubij na sztywno, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier puder i serek mascarpone. Poncz W wodzie rozpuść miód, wlej sok z cytryny i wymieszaj. Tort Ułóż pierwszy blat na paterze lub talerzyku. Nasącz go częścią ponczu, a następnie posmaruj jedną czwartą bitej śmietany. Równomiernie rozłóż wszystkie owoce i pokrusz

Food Square
TOST Z AWOKADO I JAJKIEM W KOSZULCE 128

Jajka w koszulce to dla mnie zawsze spore wyzwanie. A to woda z octem lub sokiem z cytryny za kwaśna, a to wir w wodzie zbyt mocny, a to garnek za duży... Metoda, którą zapożyczyłam z nowej książki Jamiego Olivera, jest genialna, choć pewnie mniej efektowna. Śniadanie wyszło bardzo smaczne, polecam :) SKŁADNIKI: 1/2 świeżej żółtej papryczki chili 2 jajka

Kuchnia w opałach
Tarta z gruszkami i karmelem 265

cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy) 2 małe jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 4 gruszki (około 400-500g przed obraniem) sok z 1/2 cytryny sos karmelowy 50g cukru 30ml wody 30ml śmietanki 30% 10g masła Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać posiekane zimne masło, cukier puder, żółtko i ekstrakt z wanilii, składniki(...)pół, pozbawić gniazd nasiennych, ale tak, by zachowały swój kształt, każdą połówkę ponacinać z wierzchu nożem - gruszki od razu po pokrojeniu przełożyć do naczynia z zimną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z 1/2 cytryny, zapobiegnie to ciemnieniu owoców - mascarpone, jajka, cukier oraz przesianą mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować TARTA Z GRUSZKAMI - na ostudzone ciasto wyłożyć część nadzienia - na cieście z nadzieniem

Smakołyki Bereniki
Ciasto gruszkowo - czekoladowe z rumem 198

każdy, a walory smakowe są grzechu warte!. Przygotowanie gruszek:Składniki: 7 - 8  sztuk gruszek, gruszki polecam zielone i twarde 2 laski cynamonu sok z połowy cytryny 3/4 szklanki cukru ok. 1 litra wody  1. Wodę gotujemy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. 2. Gruszki obieramy z łupiny, od spodu wycinany gniazda nasienne i równo ścinamy(...)zwykły cukier 6 jaj 25 dag mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki rumu lub słodkiego likieru, jeśli rezygnujemy z alkoholu należy dodać zimną wodę Po przyprawy do ciasta zapraszam na www.Skworcu.com.pl.1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem, aż zrobi się płynna. Następnie odstawiamy do wystudzenia.2. Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy

Apetyczna babeczka