Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiały. Selera obrać pokroić w kostkę i włożyć na minutę do wrzącej wody, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka. Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do sałatki oraz majonez i grubo posiekane
Jadło i czytadłoMÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki: ok. 700 g śliwek, umyj i usuń pestki 1 prawie pełna szklanka cukru drobnego do wypieków 200 ml zimnej wody sok z połowy cytryny 1 kieliszek brązowego rumu - opcjonalnie mąka migdałowa lub zmielone migdały lub drobno pokruszone Przygotowanie śliwki wrzuć do nagrzanego szybkowaru i zasyp cukrem podsmażaj do powstania syropu polej rumem owoce(...)podpal długą zapałką albo palnikiem do Crème brûlée gdy płomień zgaśnie, dolej wodę zamknij garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu dodaj do śliwek mąkę migdałową i sok z cytryny całość gotuj bez zamykania garnka, nieprzerwanie mieszając max. 5 min (przerwij gotowanie, kiedy uznasz, że taka właśnie konsystencja powideł Ci odpowiada) Śliwki z cukrem. Po podgrzaniu owoców
Szybko Szybkowaroleju, 1/2 cebuli, ogórki z curry , musztarda francuska, 1 – 2 łyżki oliwy, Jabłka obrać, ściąć wierzch, delikatnie, dokładnie wydrążyć. ( po obraniu i wydrążeniu jabłka wkładać do wody zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, aby nie ściemniały). Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć jabłka i gotować około 3 minut. Nie rozgotować jabłek. Wyjąć jabłka i odłożyć do ostygnięcia. Ziemniaka
królestwo garówczerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi lub majeranek -olej -2 łyżki miodu -sok z cytryny -1/2 szklanki wody Rybę płuczemy i osuszamy. Dzielimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i niedźwiedzim czosnkiem. Skrapiamy olejem. Marchew kroimy w cienkie plasterki, cebulę w półplasterki a paprykę(...)stron i zdejmujemy z patelni. Na olej wrzucamy marchew i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy miód i podsmażamy do zeszklenia warzyw. Dodajemy paprykę. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i smażymy kilka minut. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę warzyw, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Przykrywamy naczynie
Maminek kulinarnypietruszki4 łodygi tymiankudużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankukilka liści szałwii (można pominąć)sól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 1 cytryna Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę
Bon Appetit Małgorzatytymiankudużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankuwiązanka koperkusól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 2 cytrynyPstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka
Bon Appetit Małgorzatyużyć ich jako deser a można syrop rozcieńczyć wodą i podać do picia. Ja je uwielbiam:) Składniki: 1,5 twardych gruszek, 750 gram cukru, 1 litr wody, sok z 2 cytryn, 2 goździki, laska wanilii, kawałek kory cynamonu, Przygotowanie: Umyte gruszki obrać w całości pozostawiając ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy, wodę
Anioły w kuchniłyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka(...)Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać.Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz.Nastawi
Kraina Miodem Płynącaciasta na pizzę. Hummus pół szkl. ciecierzycy 1 łyżeczka sody 1 ząbek czosnku, spory 2-4 łyżki tahiny sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 4-8 łyżek zimnej wody sól Ciecierzycę zalewamy woda z sodą i zostawiamy na kilka godzin np. na noc. Po tym czasie wode odlewamy a ciecierzycę płuczemy. Zalewamy nową porcją(...)momentu aż ziarna będzie można rozetrzeć w placach. Odcedzamy i studzimy. Czosnek siekamy i rozcieramy by nie było kawałków, blendujemy razem z ciecierzycą, tahiną, sokiem z cytryny, oliwą, solą i wodą (powinno jej być tyle by konsystencja odpowiadała naszym gustom). Hummus wkładamy do miseczki lub słoiczka i chłodzimy min. godzinę. Przed podaniem skrapiamy go oliwą i posypujemy ulubionymi dodatkami
Dzieje kuchennej Wiewióryokoło 250 g) 2 łyżki usiekanego koperku 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru szklanka śmietany 12% lub 18% (250 ml) 2 łyżki soku z cytryny szczypta cukru do smaku sól, pieprz około 800 ml wody chłodnik możemy podać z jajkiem lub ziemniakami Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z botwinką(...)Przygotowanie: Najpierw przygotuję botwinkę: Buraczki obieram i dokładnie płuczę razem z liśćmi, następnie buraczki i liście drobno kroję i daję do garnka. Do botwinki dodaję sok z cytryny, cukier i zalewam wodą tak żeby botwinka była przykryta, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 20 minut. Ugotowanej botwinki nie odcedzam, tylko odstawiam do wystudzenia razem z wodą. Jeżeli
Uwaga Babcia Gotujeśmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 sztKREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżkiKREM CZEKOLADOWY : * mascarpone – 170 g * śmietana 36% – 100 ml * nutella – 60 gDODATKOWO : * marmolada truskawkowa – 100 g SPOSÓB(...)mleku, studzimy,Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy.W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy,Studzimy i wkładamy
Ostra na Słodkociasteczek korzennych lub do piernika łyżka oleju. Mus dyniowy : 300 ml śmietany 30 % 2 szklanki musu dyniowego 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie : Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek Białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku , olej i jeszcze chwile ucierać. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać(...)biszkopt , usunąć papier do pieczenia. Ciasto zwinąć dość ciasno wraz ze ściereczką . Odłożyć do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno , dosypując cukier. Dodać puree dyniowe. żelatynę zalać odrobiną wody i sokiem z cytryny. Gdy napęcznieje rozpuścić ją trzymając szklankę nad goracą wodą. Dodać do masy śmietanowej. Wstawić na ok pół godziny do lodówki . Po tym czasie biszkopt położyć na folii
Malinowa Kawiarenkafiletów śledziowych solonych, 3- 4 jabłka (średniej wielkości), 2 cebule, 400 ml jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, sól, biały pieprz, garść koperku, sok z połowy cytryny, mleko i woda do moczenia śledzi Wykonanie: Filety śledziowe dokładnie moczymy w wodzie i mleku. Ja moczę je ok. 3 godzin zmieniając wodę i mleko co jakiś czas. Jak już śledzie
Passion of CookingSkładniki: (na 1-2 porcje) Sorbet cytrynowy: Sok z połowy cytryny 80 ml wody łyżka miodu Sorbet rumiankowy: 100 ml wody gorącej 80 stopni 1 torebka rumianu ja użyłam rumianku firmy Posti 2 gałązki mięty sok z połowy grejpfruta sok z połowy pomarańczy łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Sorbet cytrynowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo
KreatywnePinykiedy są tak smacznie przyrządzone :] DORSZ PO AZJATYCKU. / po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki wody Filety z dorsza dzielę na połówki lub mniejsze(...)garnka i wlewam tyle wody, aby przykryła rybę. Dodaję 1/2 łyżeczki soli. Zagotowuję i od tego momentu gotuję przez ok. 12 minut. Następnie wyjmuje rybę z wody, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny i zostawiam w cieple. Chili pozbawiam pestek, kroję w możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu
W kuchni Karmel-itki