cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:42/266)

Jogurtowiec z malinami 696

połączenie świetnie się sprawdza.  Składniki: Pół standardowego pojemnika malin 2 duże jogurty naturalne 20 g żelatyny 160g ciasteczek maślanych (np. Digestive) lub herbatników sok z połowy cytryny ½ szklanki mleka lub wody (do rozpuszczenia żelatyny) 5 łyżek cukru ½ kostki masła 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Ciastka pokruszyć lub zblendować. W garnku roztopić masło i połączyć z pokruszonymi ciastkami i dokładnie wymieszać(...)brzegi, dobrze ugnieść dłońmi. Wstawić na około kwadrans do lodówki. W tym czasie przygotować masę jogurtową. Jogurty wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem (do smaku) aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie lub mleku, przestudzić. Wlać ją do masy jogurtowej ciągle mieszając. Białą masę przelewamy do tortownicy. W masę włożyć kilkanaście malin, masę odstawiamy do stężenia

Fabryka pomysłów
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 403

puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)1,25 szklanki wiórków kokosowych2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania)PONCZ:woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki)3 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki soku z cytrynyDO DEKORACJI:wiórki kokosowe do obsypania tortuświeże truskawki (opcjonalnie)listki świeżej mięty (opcjonalnie)WYKONANIE:BISZKOPT:Wszystkie składniki(...)całkowitym ostudzeniu.FRUŻELINA TRUSKWKOWA:Truskawki przełoż do garnka (nie rozmrażaj ich wcześniej), zasyp cukrem i podgrzej do rozpuszczenia się cukru. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wanilię oraz wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą, zagotuj całość, nie doprowadzając do wrzenia.Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do truskawek. Zdejmij garnek z ognia i dobrze zamieszaj całość, aż masa osiągnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Konfitura z mandarynek 160

pominęłam)Sposób przygotowania:1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa.2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z czerwonej kapusty w majonezie 151

cukier do smaku majonez Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, wrzucić do garnka z małą ilością osolonej wody i gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania skropić sokiem z cytryny i bez przykrycia odparować wodę z kapusty. Następnie wymieszać z drobno posiekaną cebulą, przyprawić do smaku i po ostudzeniu wymieszać z majonezem. Wyłożyć na półmisek, posypać posiekanym ogórkiem i szczypiorem

Tradycyjna Kuchnia
Ekstrakt cytrynowy -własnej roboty 98

zrobić swój,własny,domowy ekstrakt cytrynowy.Nie jest to  trudne a ekonomiczne i wiemy co w środku siedzi.Polecam,bo naprawdę warto. Składniki:  skórka otarta z 7 cytryn (wyszorowanych najpierw pod ciepłą wodą)  2 szklanki wody 2 szklanki wódki Sposób przygotowania: Gdy już wyszorujemy nasze cytryny,wysuszymy i zetrzemy skórkę (musimy uważać,żeby nie zcierać zbyt mocno-bez białej

Wielki apetyt
Spaghetti krewetkowe 173

masła• 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach• 1 łyżeczka skórki startej z cytryny• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)• sok z cytryny Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie. Z połowy odrywamy ogonki i siekamy, drugą połowę pozostawiamy w całości z ogonkami. Całe krewetki nacinamy po wewnętrznej stronie, tak aby się otworzyły podczas smażenia.  Makaron(...)sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożona wodę i podgrzany sos z patelni. Po wymieszaniu podajemy skrapiając danie sokiem z cytryny. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Róże z ciasta francuskiego 217

szkl sok z cytryny, 5 łyżek Przygotowanie Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każda połówkę w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone na plasterki jabłka i gotujemy około 3 minut na wolnym ogniu. Jabłka mają być elastyczne, ale nie mogą się rozpaść. Ciasto francuskie kroimy na paski

Gotowanie moimi oczami
Pierniczki nadziewane 2187

wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone(...)ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier.   Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą prób i błędów (stopniowo należy dolewać wody tak by otrzymać pożądaną

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kremówka Na Biszkopcie 187

ostygnięcia. 4. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej aż do jej wykończenia. 5. Ciasto przekrawamy na dwie części i zwilżamy je sokiem z cytryny rozmieszanym w wodzie ( tak około 1/3 szkl) Nakładamy krem i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Makowiec drożdżowy 175

centymetrowy luz. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Polać makowce, posypac makiem i skórkami owoców

Smakołyki Asi
Polisada ze świeżymi truskawkami babci Basi 176

żółtek (ugotować jak budyń ) Masło miksujemy i powoli po jednej łyżce dodajemy wystudzony budyń , aż do wyczerpania. Biszkopt przecinamy w połowie , nasączamy ponczem ( ja w tym przypadku użyłam wody + soku z cytryny.) Część masy wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy ją. Układamy jedna obok drugiej truskawki. Na wierzch kładziemy resztę masy.   Placek przykrywamy drugą częścią biszkoptu, lekko dociskając . Przygotowujemy polewę

Pysznosci Babci Basi
Domowy chrzan 127

liście chrzanu dłużej zachowuje świeżość    Przepis na 5 słoiczków chrzanu: Składniki: 0,5kg obranego chrzanu 3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli sok z 1 cytryny szklanka gorącej wody Chrzan zalewamy zimną wodą na ok 30 minut. Po tym czasie drobno go trzemy. Ja zrobiłam to w malakserze. Do tak przygotowanego chrzanu dodajemy resztę składników. Przekładamy do słoików

Wrzosowa Polana
Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski 492

cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać cukier puder i olejek. Z miksować. Krem podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3. Nasącz: sok z połowy cytryny plus przegotowana woda, tak aby w sumie była 1 szklanka nasączu, kilka kropek olejku rumowego Wszystkie składniki wymieszać. Wykonanie: Na paterę ułożyć pierwszy blat, nasączyć połową mieszanki, wyłożyć 2/3 kremu śmietankowego

moj przepis na
Lemoniada z arbuza. Arbuziada 153

kupne napoje, które zawierają jakieś dziwne składniki zamiast prawdziwych soków owocowych. P rzy robieniu lemoniady przeważnie pracy niedużo a orzeźwienie gwarantowane. Do dzisiejszej wystarczy kawałek dojrzałego arbuza, zimna woda, sok z cytryny i ew. trochę miodu lub cukru jeśli wyda się komuś zbyt kwaśna. Można ją mocniej rozcieńczyć, ale ja lubię dobrze czuć smak owoców. Lemoniadę możecie zrobić także

Smaczna Pyza
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 127

wody sól, pieprz, cukier do smaku. Wykonanie: Botwinkę myjemy i drobno siekamy, buraczki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko gotujemy około 15 minut w 250 ml wody z sokiem z cytryny. Gdy wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy

Garnkowe fanaberie
Ciasto z kwiatami czarnego bzu 189

kwiaty (główki) czarnego bzu 3 łyżki stołowe dobrej jakości syropu z czarnego bzu  (ja zastosowałam syrop Ogródek Dziadunia - klik ) 3 łyżki stołowe miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka wody Intensywność wyczuwalnego smaku czarnego bzu w cieście zależy od ilości składników użytych do sporządzenia ponczu.  Jeśli chcecie uzyskać jedynie posmak czarnego bzu, proponuję zastosować do sporządzenia ponczu

Garniec Magalie
Młoda kapusta 141

zapach świeżej kapusty i koperku... Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sadzonym jajkiem.  Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 1,5 szklanki wody sok z cytryny 100 g masła sól, pieprz Kapustę obrać, pozbawić głąba, umyć i poszatkować. W dużym i wysokim garnku rozpuścić masło. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka

Ugotować
Spaghetti z cukinii z sosem tahini, płatkami chili i orzechami włoskimi 230

świeża papryczka) garść orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na patelni sól Sos tahini: 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody duża szczypta cynamonu duża szczypta kuminu świeżo mielony czarny pieprz Umytą cukinię pokrój za pomocą noża lub spiromatu na cienkie i długie pasy . Posyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw

Food Square
Na upalne dni - napój cytrynowo - miętowy / lemon mint juice 127

doskonały na upalne dni. Przepis prosty jak konstrukcja młotka, a orzeźwia i gasi pragnienie błyskawicznie Składniki  (na jeden duży kubek) sok z dwóch - trzech limonek (można zastąpić cytrynami) pół szklanki wody lód w kostkach (według uznania) 3 łyżeczki brązowego cukru pół pęczka świeżej mięty Wszystko umieścić w blenderze i zmiksować :) Żródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Napój ananasowy 137

bromelainę, ułatwiającą trawienie i tym samym wspomagają odchudzanie :) Składniki  1 duży dojrzały ananas,  1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego) sok z 1 limonki lub z połowy cytryny  pół litra wody mineralnej gazowanej (lub niegazowanej w zależności od upodobań) lód w kostkach opcjonalnie 1 szklanka rumu lub białego wytrawnego wina opcjonalnie sok z 1 pomarańczy, ale wtedy nie dodajemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka wielkanocna z lukrem cytrynowym 373

wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier cytrynowy: W miseczce dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy soku z cytryny (lub przegotowanej wody), a jeśli za rzadki dosypujemy trochę cukru pudru. Wystudzoną babkę wyjmujemy z foremki. Jeśli za bardzo wyrosła można ściąć spód. Polewamy babkę lukrem. Podajemy gdy lukier zastygnie. Smacznego

W kuchni Katie
Babka Wielkanocna z formy glinianej 226

szklanka oliwy 1 szklanka oranżady 2,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru Lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy żółtka ubijając dalej wlewamy na przemian olej z oranżadą. Nie przerywając ubijania wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej

kgwjanczewo
Sałatka z miechunką pomidorową, Bogowie 232

przetworach. Smakuje trochę jak kombinacja pomidora z agrestem. Jak dla mnie idealnie:). Składniki: 2-3 miechunki 1 zielona papryka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sos: oliwa, woda, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie Posiekaj drobno warzywa, owoce i ser. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, polej nim sałatkę i ponownie wymieszaj. Okazuje się, że można zrobić świetny film w Polsce

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto "Czekoladowa Coca-cola " 342

kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru Galaretka : 2,5 szklanki coca-coli 5 łyżeczek żelatyny Dodatkowo : mały słoik ulubionej marmolady lub dżemu Na poncz: łyżka soku z cytryny  1/4 szklanki wody łyżka wódki Wykonanie : Ciasto : W  jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre .  Połączyć je ze sobą mieszając dokładnie łyżką. wylać ciasto do formy

Malinowa Kawiarenka
Popołudnowa rozgrzewka! 242

Imbir Miód Cytryna   Pomarańcza Mięta  Woda Podstawowe składniki, magiczne składniki, które złożone w całość dają idealną mieszankę rześkiego orzeźwienia. Pobudzają zmysły, unoszą powieki, przyspieszają płynącą w żyłach krew, służą kojąco i rozgrzewająco. Po spacerze idealne, po ciężkim posiłku, również. Na ploteczki z koleżanką jak najbardziej wskazane!  Zamieszajcie w swoich ulubionych kubkach, wypijcie do dna, delektując się każdym

Sajkofanka smaku
Dietetyczna jajecznica 796

zgubić kilka kilogramów, trzeba wymyślać tworzyć takie połączenia, aby na stole nie było nudno i monotonnie, kilka składników: jajka, mleko i szczypiorek tworzą lekkie, pożywne śniadanie, do tego woda mineralna z cytryną.Dietetyczna jajecznica ze szczypiorkiem, soki i koktajle warzywne, owocowe i twarożek wiejski z rzodkiewką pomogą mi pozbyć się zbędnych kilogramów.2 jajka2 łyżki mlekaSól i pieprz do smakuszczypiorekkilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort czekoladowo budyniowy 146

stopniowo zimny budyń czekoladowy. Masę ucieramy do całkowitego połączenia się składników, wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Ostudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z części nasączamy wodą wymieszaną z cytryna. Następnie każdy z blatów przekładamy masą budyniową. Całość dekorujemy masą,oraz wiórkami czekoladowymi.Przygotowanie wiórek:Gorzką i mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo mikrofali, a następnie cienko rozsmarowujemy

Słodkie Przyjemności
papierówki z węgierką na zimę nie tylko do ciasta... 161

Składniki: papierówka 2 kg, śliwki węgierki 3/4 kg, 3:1 żelfix 2 opakowania, cukier 3/4 kg, sok z cytryny 2 łyżki, woda 2 szklanki z umytych papierówek usunąć gniazda nasienne, przekroić na na 4 części i razem ze skórką włożyć do garnka połówki śliwek bez pestek wsypać do jabłek, wlać 2 szklanki wody i zagotować gotować na średnim ogniu mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
Frużelina truskawkowa 421

wszelkich naleśników, placuszków czy gofrów zimą.Składniki:1 kg truskawek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny)400 ml wody5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczeniaSposób przygotowania:1. Truskawki odszypułkować, umyć, pokroić w grube plastry lub ćwiartki.2. W garnku umieścić truskawki, dodać oba cukry, wodę i kwasek cytrynowy. Zagotować

Kuchnia domowa Ani
Makowiec drożdżowy 304

To najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec

UgotujmyTo.pl
Babciny jabłecznik 456

Kiedy zobaczyłam ten jabłecznik na blogu u Ewy to przypomniały mi się czasy młodości, kiedy takie jabłeczniki kusiły z wystaw cukierni. Oczywiście dałam się skusić i

UgotujmyTo.pl
SERNIKOWY TORT KOKOSOWO-MALINOWY 1279

Dziś mam dla Was elegancki tort kokosowo-malinowy, który jest połączeniem najdelikatniejszego sernika na zimno z klasycznym biszkoptem i galaretką. Najciekawszym jego elementem

Słodko-Słony Świat Ilony
Mazurek z daktylami 172

minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny 125 ml wody Wszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować i gotować przez około 5 minut pod przykryciem aż do uzyskania owocowej pulpy. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jeszcze ciepły (lecz

Food Square
Engadyński tort z karmelem i orzechami 137

mąki pszennej, ja użyłam typ 500 15 dag masła 12 dag cukru pudru 1 jajo szczypta soli Karmel: 15 dag cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki wody, ok. 60 ml Nadzienie: 35 dag orzechów włoskich, grubo krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka

Apetyczna babeczka
Sałatka z kukurydzą 145

żółtego sera, 1/4 zielonego ogórka, 1/3 ugotowanego buraka, mała garść suszonej żurawiny, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól morska. Przygotowanie:      Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną marchewkę w długie wąskie słupki -specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego

Aga w kuchni
Sałatka z burakami 160

buraka, 1 plasterek żółtego sera pleśniowego, 1/2 marchewki, 1 mała garść grzanek, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy,, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie:     Układamy rukolę na talerzu. Mieszamy z marchewką, obraną specjalną obieraczką, która obiera w długie, wąski paski. Dodajemy pokrojonego

Aga w kuchni
Tołpyga smażona w panierce 152

dzwonka ryby mąka tyle by zrobiło się ciasto gęstości mniej więcej tego na naleśniki (około 1-2 łyżek) jajko sól, pieprz olej do smażenia sok z cytryny Przygotowanie: Rybę umyć pod bieżąca woda, osączyć i skropić sokiem z cytryny Jajko rozbić i dodać do niego mąkę - roztrzepać Rybę posolić i posypać pieprzem na 10 min. przed smażeniem Maczać dzwonka ryby

Proste Potrawy
naleśniki bez mleka 154

Składniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Letnia sałatka z nektarynkami! KOLACJA FIT! 308

czerwone - ogórek - papryka czerwona - listki melisy i bazylii dressing do sałatki: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka wody - różowa sól himalajska - pieprz mielony kolorowy- świeży Owoce i warzywa kroimy w grubszą kostkę, sałatę myjemy. Składniki mieszamy ze sobą. Polewamy dressingiem! SMACZNEGO!!! POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO POLUBIENIA

SMYKWKUCHNI
Urodzinowe menu :) 279

olej Kurczaka oczyszczamy i odkrawamy, co zwyczajowo nazywamy polędwiczką, czyli dolną i nieco odstającą część pojedynczej piersi z kurczaka. Z miodu, sosu chilli, drobno posiekanego czosnku, soku z cytryny, soli oraz wody i oleju (dodajemy tyle samo wody co oleju) robimy marynatę. Powinno być jej sporo, myślę, że ok. 200 ml. Marynata musi być słodka, kwaśna, pikantna i wyraźnie czosnkowa

Ratunku obiad