cytryna Wykonanie: Czereśnie myjemy, drylujemy z pestek. Przekładamy do rondla, wsypujemy cukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aby nie przywarły do dna rond.la Cytrynę, limonkę sparzamy gorącą wodą, trzemy skórkę na tarce, dodajemy do smażonych czereśni. Konfiturę smażymy do wyparowania nadmiaru soku około 3 do 4 godzin pod koniec smażenia wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, limonki
kgwjanczewokostkę i podsmażyć na oleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki
Stare Garytemperaturze pokojowej: 2 żółtka 250 ml oleju rzepakowego łyżeczka ostrej musztardy szczypta soli (dodałam 1/3 łyżeczki) szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu szczypta granulowanego czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ciepłej przegotowanej wody Przygotowanie: Żółtka delikatnie zmiksować z solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą. Cały czas miksując dodawać do żółtek po kropelce oleju, po każdej dokładnie mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać(...)cytryny i dalej miksować. Nie przerywając miksowania wlewać olej cieniutkim strumieniem. Gdy majonez zrobi się bardzo gęsty (po dodaniu mniej więcej połowy oleju) dolać wodę, wmiksować ją w masę i dodać powoli resztę oleju. Gotowy majonez należy przechowywać w słoiczku w lodówce, nie dłużej niż tydzień
Kulinarny PamiętnikI love fish. But I realised that I haven't shared any fish recipes for a long time!So today I made salmon with broccoli and
Kulinarna rozmowaMmm, kocham serniki. Uwielbiam rabarbar (tak, tak, wiem. Sezon już się dawno skończył, teraz czas na zupełnie inne dary natury. Ale: przepis jest sprzed dwóch tygodni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki / Ingredients : 0,35 l soku z cytryny) / 0,35 l lemon juice 10 łyżek cukru / 10 tablespoons sugar 1 litr przegotowanej zimnej wody / 1 liter of boiled cold water(...)plasterki cytryny / 2 slices of orange Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: ok. 30 min, chłodzenie: ok. 1 godz., ilość porcji: ok. 10 Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą w naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu wkładamy lemoniadę do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dodajemy plasterki pomarańczy, możemy dodać listków mięty i kostki lodu. Smacznego! ***** First
Projekty ze smakiemczerwonego wina, wytrawnego sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego majeranku Kompot z gruszek 350 g gruszek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 30 g masła szczypta soli 2 łyżki suszonego berberysu 3 łyżki wody natka pietruszki do posypania Wymieszaj dżem z wodą i winem. Usuń kości z mięsa ale pozostaw skórkę. Opłukaj mięso i osusz(...)folię. Przyrządź kompot. Oczyść gruszki z gniazdek, obetnij ogonki i pokrój w kostkę. Rozpuść masło na patelni i usmaż gruszki. Po minucie dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i berberys. Podlej wodą. Smaż przez 5 minut. Kompot powinień być gęsty, gruszki miękkie ale w całości. Rozwiń mięso z folii i pokrój na plasterki. Ułóż na półmisku. Na wierzchu udekoruj kompotem
codojedzeniakmin rzymski , dokładnie razem wymieszane. Składniki: 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka swieżo ugotowanej 1 łyżka pasty tahiny 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki lodowatej wody sok z połowy cytryny sól oliwa z oliwek natka pietruszki słodka papryka Odsączoną ciecierzycę, czosnek, tahine, sok z cytryny wrzucamy do blendera. Miksujemy. Powstaje nam gęsta masa, należy ją rozrzedzić, dolewając lodowata
Lajtkraft food intolerancecytrynyaromat pomarańczowyCukier puder i mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miski.Żelatynę namaczamy w wodzie.Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę wkładamy do ciepłej wody) lub w mikrofalówce. Dodajemy do cukru pudru razem z sokiem z cytryny i aromatem.Zagniatamy masę podsypując w razie potrzeby mąką ziemniaczaną.Masa po wyrobieniu jest od razu gotowa do użycia. Jeśli chcemy wykorzystać ją później zawijamy
Ciastkozercymniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru sok z 3 cytryn 2 litry wody Zbieramy kwiaty mleczu (same łebki z zieloną koroną ale bez łodyżek), najlepiej w miejscach oddalonych od ulic. Następnie rozkładamy je na rozłożonej(...)przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy kwadrans (15 minut:) od zagotowania. Po czym zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia odcedzamy płyn przez sitko lub gazę do czystego garnka, dokładnie odciskając kwiatki. Płyn powinien być klarowny i czysty. Do oczyszczonego soku dodajemy cukier, sok z cytryn, dokładnie mieszamy i gotujemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszybkości obrania owoców) od momentu zabrania się za owoce do momentu włożenia ich do słoików. Składniki (6 słoików po ok. 200 ml) : 10 pigw 800 ml wody 5 cm imbiru cytryna ok. 180 ml cukru Pigwy umyć, złuszczając z nich charakterystyczny meszek. Owoce przekroić wzdłuż na ćwiartki. Wykroić pozostałość po kwiatku i ogonku oraz gniazda nasienne z twardszą częścią(...)wrzucić do garnka o podwójnym dnie. Wlać 800 ml wody. Pigwy zagotować w garnku pod przykryciem. Gotować do miękkości owoców i odparowania wody. Wsypać cukier, zetrzeć (na drobnej tarce) do owoców imbir, wycisnąć sok z cytryny i gotować jeszcze, by masa była naprawdę gęsta. Do wyparzonych słoików wkładać gęstą i bardzo gorącą masę. Słoiki zakręcić szczelnie i odstawić do powolnego
Weekendy w domu i ogrodzieśmietany i bez bulionu z dodatkiem soku z cytryny. Składniki: 1 kg dyni 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła opakowanie mozzarelli około 500 ml wody 1 łyżka soku z cytryny szczypta gałki muszkatołowej pieprz, sól Przygotowanie: Obierz dynie, usuń pestki i pokrój w kostkę. Dynię przełóż do garnka, dodaj obrany czosnek, masło i smaż przez(...)minuty. Następnie wlej wodę i gotuj zupę przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarelle, sok z cytryny oraz przyprawy. Zupę zmiksuj na gładki krem i podaj z grzankami
Kukuleczkipojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka wiórek kokosowych pieprz, sól, przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny pieprz, sól Wykonanie: Kurczaka myjemy, suszymy, oczyszczamy z niepotrzebnych części, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka(...)kostkę. Ser pleśniowy również kroimy w kostkę. Kurczaka z kokosem, gruszki oraz ser pleśniowy wrzucamy do miski z sałatą, mieszamy. Przygotowujemy sos: oliwę, mieszamy z wodę. Dodajemy sok z cytryny, miód i musztardę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowym sosem polewamy naszą sałatkę. Mieszamy
Kuchnia MagdaLenyzimnych, waniliowych lodów sprawdziło się przepysznie. Gruszka piękna Helena wg Magdy Gessler Składniki (na 4 gruszki) 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny 200 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki wody (potem w przepisie mowa o 1 litrze, więc tyle w zasadzie jest jej potrzebne) 1 łyżka likieru gruszkowego (nie udało mi się go kupić, zastąpiłam(...)przepisu, to proponuję zwiększyć tą dawkę:) Gruszki obrać, odciąć plasterek od strony przeciwnej niż ogonek, tak aby gruszka stabilnie „stała”. Usunąć gniazdo nasienne. Zagotować litr wody z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć gruszki i gotować aż staną się szkliste (gotowałam je około 10 minut). Rozpuścić czekoladę w miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasmaku (bo uwielbiam). Jeżeli chcecie spróbować tą dietę to najlepiej pominąć banan i użyć wodę zamiast kefiru. Pamiętajcie, że nie jestem ekspertem w dziedzinie dietetyki :) Ale w sieci znajdziecie dużo artykułów na temat diet i odchudzania. Składniki: Pęczek zielonej pietruszki 1-2 jabłka 1/2 cytryny 1 kiwi(...)banan (można pominąć, jeżeli lubicie bardziej kwaśny smak koktajlu) 1 szklanka wody lub kefiru lód (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Wszystkie warzywa zmiksować ze sobą. Na koniec dodać wodę lub kefir. Wcisnąć cytrynę. Podawać najlepiej z lodem
Tradycyjna Kuchnia