jajko krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g białej czekolady 1 listek żelatyny dodatkowo: 115 g konfitury z bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą(...)wyłożyć konfiturę, na wierzch wylać krem. Schłodzić w lodówce 30-60 minut. W tym czasie przygotować rabarbar: umyć, odciąć końcówki, pokroić na paski długości 9 cm. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Partiami obgotowywać rabarbar około 5 minut - ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Odłożyć na papierowy ręcznik. Na schłodzonym kremie ułożyć całkowicie ostudzony rabarbar. Przechowywać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodniebienia... Składniki: 2 okonie morskie wypatroszone garść natki pietruszki masło - tyle samo co pietruszki mielona papryka chilli lub posiekana papryczka chilli oliwa z oliwek 1 łyżeczka koperku 1 cytryna 1 pomarańcza wykałaczki, po ok. 3-4 na sztukę sól Zaczynamy od ryb. Najpierw musimy oskrobać je z łusek. Robimy to od ogona do głowy, z obu stron, bardzo dokładnie ostrym(...)widelcem W środek jednej ryby nakładamy połowę przygotowanego masła i równomiernie rozkładamy. Łączymy trzema, czterema wykałaczkami. To samo robimy z drugą rybą Pomarańczę i cytrynę parzymy gorącą, przegotowaną wodą i robimy wiórki zarówno ze skórki z cytryny jak i pomarańczy. Następnie siekamy drobno Do jednej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól, chilli, koperek i wiórki z połowy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTo ciasto jest idealne na takie dni jak teraz. Przepis znalazłam u Ewy, za pierwszym razem troszkę zmniejszyłam składniki ponieważ nie miałam tyle bananów, co w
Kuchnia domowa Aniłyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na mus: Ok 400g truskawek (mrożonych lub świeżych) 150g cukru pudru Kilka kropli soku z cytryny 18g żelatyny + woda 600 ml śmietany kremówki 30% Przygotowanie rolady zaczynamy od zrobienia ciasta: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy(...)ciasto zawijamy w rulon ze ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz kolej na mus truskawkowy. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w przegotowanej wodzie. Studzimy. Umyte truskawki wraz z cukrem miksujemy blenderem, dodając parę kropel soku z cytryny. Do powstałego musu dodajemy przestudzona żelatynę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z musem truskawkowym (mieszamy ręcznie dla uzyskania puszystości
Kolizje Smakówproszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli MUS: 850 g wiśni 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 1/4 szklanki wody PONCZ: 1/4 szklanki gorącej wody łyżeczka cukru łyżka soku z cytryny BITA ŚMIETANA: 650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki gorącej wody + kilka borówek amerykańskich do dekoracji. WYKONANIE(...)białkami. Połączone składniki można przełożyć na formę i włożyć do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostygnięcia. Przygotowanie ponczu - do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście. Gdy mus wiśniowy zaczyna się ścinać możemy go przełożyć na biszkopt - następnie wstawiamy
Serce zamknięte w formie pysznościorzeźwiające pyszne letnie napoje można zrobić z niemal każdego owocu. A nawet warzywa :) Dziś pomysł na lemoniadę ogórkową. Składniki (na dzbanek około 1,5 litra): 1 litr wody (może być gazowana) 2 cytryny 1 limonka 2 ogórki 2 łyżki brązowego cukru świeża bazylia lód Wyciskamy sok z cytryn i limonki zostawiając kilka cząstek do dekoracji. Do dzbanka wkładamy świeżą(...)sokowniku. Jeśli nie mamy sokownika można też je zmiksować, lemoniada będzie wtedy nieco gęstsza. Do dzbanka wsypujemy pokruszony lód, wlewamy resztę soku z cytryny i sok z ogórka. Uzupełniamy wodą. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyjedna średnia sztuka) ~15g maki kokosowej ~łyżka wody różanej ~cukier/stevia do smaku ~2 łyżki soku z cytryny Tofu rozgniatamy widelcem, następnie wraz z mango posiekanym w kostkę, wodą różaną i sokiem z cytryny blendujemy na gładko. Dodajemy mąkę kokosową i słodzimy do smaku. Schładzamy w lodówce przez noc. Rano podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamstortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić tortownicę na około 30 minut do lodówki.2. Żurawinę opłukać (można odłożyć kilka do dekoracji) przełożyć do rondelka, dolać 2 szklanki wody, sok z połowy cytryny i około 2 szklanek cukru- do smaku. Gotować aż żurawina się lekko rozgotuje, około 10 minut. Gorącą zmiksować i przetrzeć przez metalowe sito, aby pozbyć się łykowatych części
UgotujmyTo.plsklepu Mantini)2 cm małej papryczki chili3 ząbki czosnku2 łyżki pietruszki posiekanejsólpieprz białyskórka otarta z 1/2 cytrynysok z 1/2 cytrynyWykonanie:Wstawiamy wodę na makaron. Krewetki rozmrażamy, usuwamy jelito i pancerzyk, nacinamy do połowy. Przelewamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy białym pieprzem. Masło i 1 łyżkę oliwy rozpuszczamy w rozgrzanym woku. Wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, dodajemy skórkę
Blondynka Gotujecytryny 1,5 szklanki cukru 2 jaja 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju ok. 7 łyżek mleka lukier do dekoracji Przygotowanie: Cytryny zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 minuty, następnie bardzo dobrze myjemy i osuszamy. Umyte i osuszone cytryny miksujemy w blenderze na prawie jednolitą konsystencję, dodajemy 1 szklankę cukru
Kuchnia Łukaszaszczypior 6 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego łyżka octu ryżowego 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki puszka kiełków fasoli mung chili (opcjonalnie) 300 ml wody sól pieprz cytryna makaron chow main Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, odrobinę solimy i podsmażamy w woku lub głębokiej patelni. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki(...)ryżowy. Całość smażymy ok 10 min. W 300 ml wody rozmieszamy 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej, która zagęści sos. Wodę ze skrobią dodajemy do kurczaka z warzywami, gotujemy ok. 5 min. Do smaku dodajemy chili, pieprz i sok z 1/3 cytryny, jeżeli danie będzie za mało słone to dosalamy. Na koniec dokładamy puszkę kiełków fasoli mung.Całość mieszamy i gotowe
IMPRESJA SMAKUpieczenia szklanka cukru cukier waniliowy Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając(...)łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką. Nasączenie: Do szklanki z wodą dodajemy syrop wiśniowy, tak żeby poncz był słodki i dosyć intensywnie pachniał wiśniami. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Przełożenie: Pierwszy blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu
Czerwona Porzeczkajabłkami prażonymi . Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie" :) 2,5 kg jabłek - najlepsze gatunki to: Szare Renety, Antonówki, Papierówki sok z 1/2 cytryny 3 łyżki wody 2 łyżeczki pasty waniliowej - im dłużej słoiki postoją w spiżarni, tym mocniej jabłka przejdą aromatem wanilii 5 łyżek cukru Słoiki wyparzyć w dużym garnku wraz z wieczkami(...)kostkę i wsypać do garnka o grubym dnie - ja używam garnka z teflonową powłoką. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały - choć ja osobiście lubię taki lekko brązowawy, ciemny kolor prażonych jabłek. Podlać na dno kilka łyżek wody, aby jabłka nie przywierały do dna. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 30 min. - dość często mieszając - aż puszczą
Grunt to przepis!lodów waniliowych. Zapraszam do spróbowania :) Składniki: Szklanka świeżych jagód (można zastąpić mrożonymi) 3 łyżki cukru (lub więcej, jeżeli ma być bardziej słodki) 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu woda 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (7 min): Jagody wrzucamy razem z cukrem do małego garnka, dolewamy łyżkę stołową wody i stawiamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu(...)Mąkę rozrabiamy z 2-3 łyżkami zimnej wody. Jak jagody i powstały sok zaczną się gotować, dolewamy mieszankę wody i mąki. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Na koniec, po ponownym zagotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny i cynamonem. Mieszamy i wykładamy do miseczki lub na potrawę. Voila! Sos gotowy! Smacznego
PastelFoodPrzepis wart zapamiętania, albo zapisania w swoim sekretnym zeszyciku. Śmiało, korzystajcie :) Zapraszam na Lemoniadę Ogórkową!"Składniki:1,5 l wody gazowanej2,5 cytryny1/3 zielonego ogórka10 kostek lodu80 g cukru białegoSposób przygotowania:Za pomocą wyciskacza do cytrusów, wyciskamy sok z 2 cytryn. Ostatnią połówkę cytryny obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Odstawiamy.Sok przelewamy do blendera, ogórka obieramy(...)blendera pozostawiając około 5 plasterków do dekoracji napoju.Do soku dolewamy cukier, wrzucamy kostki lodu i blendujemy. Po około minucie blender wyłączamy i zalewamy całość schłodzoną wodą gazowaną.Do przygotowanych szklanek wrzucamy po plasterku cytryny i ogórka i zalewamy lemoniadą.Podajemy schłodzone.Na zdrowie
Słodkie Przyjemności