sztuk. 180g mąki pszennej 10g drożdży 1/2 szklanki mleka 30 dag cukru 1 laska wanilii 2 jajka 80g masła stopionego sól szczypta Poncz. 1/2 szklanki wody 1/2 soku z cytryny 10 dag cukru 2 kieliszki rumu Do przybrania. 200ml śmietany 30% owoce świeże, kandyzowane lub z puszki Wykonanie. Do przesianej mąki wlać drożdże wymieszane z letnim mlekiem(...)mąką i wypełnić ciastem do połowy. Przykryć i odstawić na 20 minut. Piec w temp.160stop. 25 min. Wystudzić i nasączyć ponczem. Poncz - zagotować 1/2 szklanki wody z 10 dag cukru. Dodać sok z połowy cytryny i 2 kieliszki rumu. Babeczki odwracamy spodem do góry i nasączamy. Po 10 min. odwracamy i nasączamy od góry. Teraz możemy trochę poszaleć. Ubijamy
Kulinarny karnet Christopherawówczas o dodatkowej porcji wody w ilości 100 ml Koktajl na dobry nastrój Składniki na 1-2 porcje garść świeżych liści szpinaku 2 dojrzałe banany 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki kurkumy szklanka wody Przygotowanie Umyj liście szpinaku, wyciśnij sok z cytryny i zmiksuj wszystkie składniki na jednolity koktajl. Tytuł: Zielone koktajle. 365 przepisów Wydawnictwo: Publicat Data wydania: marzec
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagęstej śmietany 250 do 300 g sera ricotta 1 łyżka oleju Syrop: 200 g cukru lub szklanka miodu 0,5 szklanki wody 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie) 1 - 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie kilkanaście pokruszonych orzechów lub pistacji Zaczynamy od przygotowania syropu, żeby zdążył wystygnąć. Syrop : cukier (ewentualnie miód) wsypać do rondelka, zalać wodą(...)podgrzewać do czasu rozpuszczenia cukru. Dodać sok z cytryny i nadal gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Dodać wodę różaną. zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć rondelek z ognia, dodać pokruszone orzechy lub pistacje i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto : masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokruszone ciasto knafeh (lub zmiksowany chleb tostowy) i bardzo dokładnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadużych oczkach, łącznie z jej białą częścią, z 1/4 cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok (dla wersji bardziej gorzkiej należy zetrzeć również białą część cytryny)- wyciśnięte owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, całość podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa będzie gęsta, często mieszając, zwłaszcza pod koniec, gdyż masa może zacząć przywierać do dna (trwa
Smakołyki Berenikiłyżeczka proszku do pieczenia Masa na krem: syrop z brzoskwiń w puszce 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3/4 kubka wody 1,5 kostki masła dodatkowo: sok z 1 cytryny dżem malinowy lub inny brzoskwinie z puszki parę garści prażonych płatków migdałowych Wykonanie: 1. Jajka razem z cukrem miksujemy na puszystą(...)ożem nacinamy brzegi tortu na głębokość około 2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować i zdecydowanym ruchem ciągnąć oba końce. 6. Każdy placek nasączamy wodą wymieszaną z sokiem cytryny. Na pierwszy placek nakładamy krem, zakrywamy drugim plackiem który nasączamy i nakładamy krem oraz dżem malinowy, lub inny, wedle upodobania. Zakrywamy 3 plackiem, nasączamy i cienko rozsmarowujemy
Mój pomysł naSKŁADNIKI: biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną(...)tortów ze sklepu redcoon.pl Użyłam 2 blaty do zrobienia mojego torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty.Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny. Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik dookoła smarujemy kremem. Drugi biszkopt pokruszyłam i obsypałam
Aga w kuchniduża łyżka miodu ( jak jabłka są kwaśne to więcej ) Lukier : - pół szklanki cukru pudru - 2 duże łyżki przegotowanej wody ( dolewać powoli bo może wystarczy 1 łyżka ,zależy od jakości cukru ) - 1 łyżka soku z cytryny Na patelnie wrzucamy masło , jabłka , cynamon i miód ,dusimy 10 - 15 minut ,odstawiamy ,dajemy sok z cytryny mieszamy ,posypujemy mąką ziemniaczaną ,mieszamy(...)minut po czym wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut . Robimy lukier , wsypujemy cukier puder dolewamy stopniowo wodę i sok z cytryny , mieszamy a raczej ucieramy aż będzie gładki i błyszczący. Jak ciasto jest już "rumiane "wyciągamy na kratkę do ostygnięcia ,jeszcze letnie polewamy lukrem . smacznego
Wypieki Renemascarpone - 20 ml wody - 4 g żelatyny - 3 łyżeczki cukru pudru Składniki na żelkę: - 100 ml wrzącej wody - 6 g żelatyny + 15 ml gorącej wody - sok z 1/4 cytryny - 15 g cukru - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo 500 g jeżyn i kilka listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy(...)wykładany na galaretkę, wyrównujemy i układamy na niej jeżyny. Następnie wkładamy do lodówki i bierzemy się za żelkę. Żelka. Żelatynę rozpuszczamy w 15 ml gorącej wody, a następnie łączymy z wrzątkiem, z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy przygotowana żelka wystygnie (będzie płynna) wyciągamy tartę z lodówki i pędzelkiem
Kuchenne Wariacjesmaków, może go spokojnie pominąć. Składniki: 1,5-2 szklanki ugotowanego, obranego bobu 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki tahiny sok z 1 lub 2 cytryn (ewentualnie ocet winny) sól ½ szklanki zimnej wody opcjonalnie: kumin Zblenduj bób, czosnek, tahinę i sok z cytryny. Dopraw solą (i ewentualnie kuminem). Dodaj zimną wodę i blenduj, aż powstanie dość gęsta, gładka pasta
Qlinarnie i Qlinarniewitamin - świetny zamiennik dla słodyczy. Dzieciaki ją uwielbiają :)SKŁADNIKI 1 pomarańcza2 jabłka2 gruszki 2 banany kiść winogron1 granatsok z cytryny 1/4 szklanki wody3 łyżki brązowego cukru PRZYGOTOWANIEObieramy pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy.Do miski wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone
Moje Kuchenne Rewelacjepiersi kurczaka 2 jabłka 2 gruszki 2 brzoskwinie 6 śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 goździki 1 kawałek cynamonu 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 cytryny sól, pieprz 600 ml wody 3-4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny Wykonanie. Owoce obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć pokrojone owoce i gotować
Kulinarny karnet ChristopheraExpresowe,bardzo proste,wrecz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii.Jesli masz ugotowana ciecierzyce pod reka zrobisz je w niecale 10 minut.Warto wykorzystac ostatnie cukinie do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zachwycającą smakiem i wyglądem : Gruszkowo-waniliowa latte Składniki: Kawa: 150 ml mleka espresso cukier (opcjonalnie) Mus gruszkowo-waniliowy: dojrzała gruszka pół szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Pół laski wanilii odrobina wody Do dekoracji: bita śmietana starta czekolada Tak duża ilość składników może nieco przerażać, ale naprawdę kawa jest prosta w przygotowaniu! Należy zacząć od przygotowania musu gruszkowo-waniliowego(...)Dokładnie obieramy gruszkę, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy owoc dość drobno i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny, cukier i laskę wanilii , zalewamy odrobiną wody (mniej niż pół szklanki). Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej pół godziny – cały czas pilnujemy, aby gruszka się nie przypaliła. Gruszka powinna być bardzo miękka . Jeśli chcemy uzyskać idealnie gładki mus, wyciągamy laskę wanilii
Moja smaczna kuchniatortownicę o średnicy 25 cm. Dobrze docisnąć i wstawić do lodówki na minimum 30 min.2. Gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki i włożyć do rondelka. Zalać wodą i dodać sok z cytryny, cynamon, goździki i tyle cukru, żeby woda była słodka. Gotować do momentu aż zrobią się „al dente”, czyli przestaną być twarde, ale jeszcze nie będą
UgotujmyTo.plprzez długi czas. Jeśli macie obawy co do użycia surowego białka, można je zastąpić wodą odsączoną z ciecierzycy konserwowej. Lukier wychodzi tak samo dobry, jak ten na białku. Polecam :) Tradycyjny lukier królewski: 1 białko 200-300 g przesianego cukru pudru kilka kropel soku z cytryny (bez pestek i miąższu) Przygotowanie: Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem, następnie oddzielić białko od żółtka(...)lukier królewski: 4 łyżki schłodzonej wody z puszki po ciecierzycy konserwowej (3-składnikowej: ciecierzyca, woda, sól) 200-300 g przesianego cukru pudru kilka kropel soku z cytryny (bez pestek i miąższu) Przygotowanie: Wodę po ciecierzycy wlać do misy miksera, dodać przesiany cukier puder (na początek 200 g) i kilka kropel soku z cytryny. Miksować na najniższych obrotach
Domowa Cookierenka Agijestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn 4 litry wody 1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 24 godziny alby puściły sok. 2. W dniu następnym odcedzamy
Apetyczna babeczka