dają przyjemne słodko-kwaskowate orzeźwienie :) Składniki: 5 dużych jabłek (mogą być kwaśne) pomarańcza cytryna 3-4 łyżki brązowego cukru (lub do smaku) ok 3 litrów wody Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki. Cytrynę i pomarańczę sparzamy. Jabłka kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 10 minut. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy
ChilliJemywysmarowana margaryną i wysypaną bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: cytrynę najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca cytrynę najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce do cytrusów, można również za pomocą zestera tylko później trzeba tą skórkę posiekać nożem
Ciastka - domowe słodkościmożna kupić w sklepie. I zdrowsze. Dziś pomysł na lemoniadę z arbuza, naturalnie słodką i orzeźwiającą :) Składniki (na 2 duże kubki ok. 330 ml): 1 szklanka wody (może być gazowana) arbuz 2 cytryny świeża mięta lód Myjemy cytryny, przekrawamy na pół, wyciskamy sok z 3 połówek, ostatnią, czwartą, kroimy na cienkie cząstki. Arbuza kroimy na cząstki. Wyciskamy sok z arbuza(...)też o wyciągnięciu wcześniej pestek. Lód kruszymy na drobne kawałki. Do szklanki lub słoika wkładamy świeże gałązki mięty i cienkie plasterki cytryny, zasypujemy lodem. Wlewamy sok z cytryny i arbuza, uzupełniamy wodą. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercybiałego 1 l mleka 40 g orzechów pekan 40 g suszonych daktyli 150 g cukru 50 ml słodkiej śmietany 30 g skórki cytryny 1 łyżka masła do smarowania blachy Przygotowanie Mak zalałem wrzącą wodą, a następnie ją zlałem i wlałem mleko. Na małym ogniu gotowałem 30 minut, a potem zdjąłem z ognia i zostawiłem na 4 godziny(...)połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny. W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki
R'n'G Kitchenpyszny sorbet znalazłam kiedyś na stronie Uroda i Zdrowie ... Wersja z jogurtem zaciekawiła mnie. Musiałam go jak najszybciej przyrządzić :)) Składniki: 400 ml wody 250 g jeżyn 1 cytryna 125 g naturalnego jogurtu bez cukru 200 g cukru Przygotowanie: Przygotować syrop z wody i cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać(...)dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać syrop z wody, cukru i sok cytrynowy. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować
Walijskie Pichceniejeżeli ciasto będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką Przygotowanie: Przygotuj syrop - do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj(...)cytryny i ewentualnie skórkę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia (możesz zrobić syrop dzień wcześniej). W garnku umieść masło, 250 ml wody oraz sól. Gdy mieszanina zawrze, zdejmij ją z ognia i dodaj do niej mąkę oraz semolinę. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów. Odstaw do przestygnięcia
Chilli Czosnek i Oliwałyżki* masło – 150 g* cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę )MASA CYTRYNOWA:* mąka kukurydziana – 3 łyżki* cukier – 0,5 szkl* woda – 0,5 szkl* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )* żółtko – 3 szt* masło – 1 łyżkaPIANA BEZOWA:* białko – 3 szt* cukier – 3/4 szkl* mąka kukurydziana(...)papierem do pieczenia, wsypujemy groch, który obciąży papier i pieczemy 20 min. w 200C.Po tym czasie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze ok. 6-7 minut.MASA CYTRYNOWA:W garnku mieszamy wodę z cukrem.Dodajemy mąkę , skórkę i sok z cytryny.Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.PIANA BEZOWA:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.Wsypujemy
Ostra na Słodkojest dla pań. Składniki : 1 l rozgniecionych dojrzałych czerwonych porzeczek 1 l spirytusu 95 % 75 dkg cukru 1 l świeżego mleka ( 3,2 % tłuszczu ) 250 ml wody sok z 2 cytryn Sposób wykonania : O woce opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku, osusz, usuń ogonki i inne zanieczyszczenia. Lekko rozgnieć, zmierz objętość, wsyp do słoja. Wodę
Przepisy i porady kulinarnedwie z nich kroimy w kostkę.Plastry cytryny i szalotkę również kroimy w kostkę.Na oliwie smażymy szalotkę, aż stanie się szklista, dodajemy miód, kawałki fig ,cytrynę i imbir. Wlewamy wodę, posypujemy pieprzem i solą i dusimy na małym ogniu, mieszając 5-7min.W małym naczyniu żaroodpornym układamy całe figi oblewamy oliwką i podlewamy 2 łyżkami wody. Pieczemy w temp.180stop
Kulinarny karnet Christopheratygodnia, zainspirowane wizytą w Sami Am Am :) Składniki : 1/2 szklanki suchej ciecierzycy 1/2 szklanki jasnej pasty tahini* 1 i 1/2 ząbka czosnku 3 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka sody sól Dzień wcześniej ciecierzycę wsypać do miski i zalać dużą ilością wody - podwoi swoją objętość. Napęczniałą ciecierzycę odcedzić, zalać świeżą wodą, wsypać sodę(...)gotować ok. 40 minut. Gotowa ciecierzyca jest miękka, można ją rozgnieść w palcach. Ciecierzycę zmielić blenderem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, pastę tahini i zmiksować. Dolać tyle wody, aby pasta była aksamitnie gładka. Doprawić solą do smaku. Gotowa pastę rozsmarowujemy na talerzyku lub w miseczce. Polewamy oliwą, posypujemy posiekaną pietruszką i słodką papryką. Zjadamy, nabierając pitą
Chocolate Muffin Blogszkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru 500 g sera mascarpone1000 ml śmietany kremówkiWiśnie kandyzowane (wiśnie z nalewki)400 g białej czekolady 1 szkl zimnej wody przegotowanejsok z cytryny do smaku4 łyżki cukrułyżka spirytusu (można pominąć) Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, zmniejszając obroty miksera do minimum dodajemy przesianą mąkę(...)stopni do tzw suchego patyczka.Wyjmujemy biszkopt i studzimy. Kiedy jest chłodny odkrawamy brzegi i wyjmujemy biszkopt, który jak wystygnie całkowicie kroimy na 3 części.Do wody wsypujemy cukier, doprawiamy sokiem z cytryny do smaku i wlewamy alkohol. Białą czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, w drugiej misce mieszamy mascarpone
Malinowe Pocałunkijest ;-) Tarta migdałowa z gruszkami składniki: przepis na ciasto 5 gruszek 2 jajka 50 g cukru 75 g mielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru 3 łyżki wody 50 g masła do dekoracji: garść płatków migdałowych wykonanie:Ciasto przygotowujemy według przepisu. Gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne.Wod(...)wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru i gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok.Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną.Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę
Przysmaki Karolkikarkówki 6 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 10 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku sok z połówki cytryny 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać musztardę, olej, sok z połówki cytryny oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie mięso przełożyć(...)folią aluminiową i odstawić do lodówki na 24 godziny. W między czasie można mięso przekręcić ze 2-3 razy na drugi bok. Piekarnik nagrzać na 180 C. Mięso podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 2 godzin. Mięso piec w przykrytym naczyniu lub nakryte folią aluminiową aby musztarda się nie przypaliła. Przed krojeniem mięsko dobrze wystudzić. Polecam też
Monia miesza i gotujeustach i uwalniającego się wtedy zapachu. Na wszelki wypadek dodałam jeszcze natkę pietruszki, która podobno niweluje te wady czosnku. Składniki: pół szklanki ciecierzycy 2 szklanki wody do gotowania + woda do płukania cytryna 3-4 łyżki pasty tahini (z olejem, który zbiera się na górze słoika z tahiną) spora szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego oliwa z oliwek pół łyżeczki mielonej kozieradki sól(...)szklanki wody i gotować ok. 40 minut. Po wyłączeniu palnika zostawić ciecierzycę pod przykryciem, aby "doszła". Po ostudzeniu odcedzić zbędną wodę (ale nie do ostatniej kropli, przyda Ci się ciut wilgoci). Do ciecierzycy wycisnąć sok z cytryny, dodać czosnek i zblenderować na pastę. Dodać sól i kozieradkę do smaku. Wymieszać. Posypać np. rozdrobnioną natką pietruszki lub kolendry. Przechowywać w zamkniętym
Weekendy w domu i ogrodzieliście kroimy w paski, a buraczki w kostkę lub plasterki.3. Pokrojone buraczki i botwinkę wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła warzywa. Gotujemy bez przykrycia przez kwadrans.4. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny lub octem do smaku. Gorącą botwinkę przelewamy do słoików i pasteryzujemy ok 15-20 minut.Zimą taką botwinkę przelewamy do wywaru warzywnego
Kuchnia domowa Ani