żółtka 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu lub 1l oleju Nadzienie powidła śliwkowe Lukier cukier puder sok z cytryny wrząca woda, odrobina Przygotowanie Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki należy wstawić na małym ogniu garnek z grubym dnem. Wlewamy do niego olej lub kostki smalcu. Tłuszcz ma się powoli rozgrzewać dlatego(...)wyjęciu odsączamy pączki na papierowych ręczniczkach. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Przygotowanie lukru: do miseczki wsypuję ok. 1 szkl. cukru pudru, dolewam ok. 2 łyżek wrzątku. Resztę lukru stanowi sok z cytryny. Soku z cytryny dodaję tyle by konsystencja lukru przypominała mniej więcej miód. Lukier trzeba dobrze rozetrzeć łyżką. Polane lukrem pączki ozdabiamy skórką pomarańczową. Gotowe. Teraz odstawiamy by ostygły. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comdobro. Składniki: 250 g płatków owsianych 250 g mąki pełnoziarnistej 200 g masła roślinnego 4 banany szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 ml wody po gotowanej ciecierzycy pół cytryny albo limonki Przygotowanie: Na wstępie ubić na sztywna pianę wodę po ciecierzycy. 3 banany obrać (wiadomo), pokroić w plasterki, zalać zimną wodą i dodać sok z połówki(...)cytryny. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski. Do mąki dodać miękkie masło i wyrobić najlepiej mikserem do konsystencji bułki tartej. Ubitą pianę z wody po ciecierzycy połączyć z rozgniecionym bananem. Powstałą masę połączyć z „bułką tartą” dodać cukier i płatki owsiane, zamieszać łyżką i wyrobić chwilę mikserem. Powstanie taka oto gęsta papka: Połową
greenscarfduża szalotka 2 żółtka 250 g śmietanki 30% 6 łyżek posiekanej natki pietruszki ocet winny i sól do smaku Od razu musimy mieć przygotowaną miskę w wodą z dodatkiem soku z cytryny (my wyciskamy zawsze pół cytryny). Obrana skorzonera bardzo szybko ciemnieje dlatego zaraz po obraniu wkładamy ją właśnie do tej miski z wodą. Obieramy więc skorzonerę, tniemy na mniejsze(...)kawałki i wkładamy do wody z dodatkiem soku z cytryny. Ziemniaki są młode więc tylko je myjemy i kroimy na kawałki. Szalotkę również myjemy i kroimy. Tak przygotowane warzywa wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy. Śmietankę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Wsypujemy posiekaną zieleninę i doprawiamy solą i 1 łyżeczką octu winnego. Można
Marder&Marder Manufacturedoing only the hummus variations. SKŁADNIKI: Hummus: 100 g suchej ciecierzycy 10 g oliwy z oliwek 100 g pesto 2 łyżki tahini sok z cytryny, czosnek woda, sól Pesto: 100 g świeżej bazylii 90 g oliwy z oliwek 50 g nasion słonecznika 50 g cheddara czosnek Tahini: 100 g sezamu 50 g oleju/oliwy INGREDIENTS: Hummus: 100 g dry chickpeas
Martyna Cooksmających ochotę na zdrowy początek dnia dla szukających przepisu na bombę witaminową Składniki: banan 4 gruszki (obrane, bez gniazda nasiennego) 150g szpinaku (świeżego lub mrożonego) sok z polowy cytryny 400ml wody Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować. Podawać od razu. Wykonanie z Thermomixem: Do naczynia miksującego włożyć wszystko poza wodą. Zmiksować 5s/obrót 6.5. Dolać wodę. Pomieszać
Mania Wypiekaniabiszkopt upiec wieczorem i do rana niech stygnie biszkopt przekroić na połowę /2 placki/, potem przekroić wzdłuż i będą 4 placki "pół tortu", blaty w kolejności dobrze nasączyć wodą z cytryną i jeden blat posmarować pigwą wg opisu na opakowaniu przygotować krem, dodatkowo do ubijania kremu dodałam zimną śmietanę 30%, smarować na pozostałych nasączonych blatach pozostały krem rozsmarować na około
W Mojej Kuchni Lubiębiszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy wodą z mleka kokosowego (jeśli ponczu wydaje się za mało można go nieco rozcieńczyć wodą lub wodą z cytryną). Jeśli wolicie ciasto z alkoholem śmiało możecie go także dodać do ponczu. Na spód nakładamy połowę kremu i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskamy, polewamy ponczem. Nakładamy drugą część
Ciastkozercyśmietanę, wyrównać i nałożyć górny placek. Górę ciasta polać gęstą polewą czekoladową. Uwagi: Górny biszkopt - od strony gdzie styka się ze śmietaną - warto nasączyć odrobiną przegotowanej i ostudzonej wody z cytryną, dzięki czemu będzie się go łatwiej kroić (bo ciasto wychodzi dosyć wysokie, a o ile dolny biszkopt jest posmarowany frużeliną, o tyle górny jest nieco za suchy, co sprawia
Passions hobbies lifepoświąteczny powrót do "zdrowej normy"... Napój intensywnie spalający tłuszcz...ten eliksir doskonale spala tłuszcz, a jednocześnie świetnie oczyszcza organizm. Pij go miedzy posiłkami. Składniki; 250 ml letniej wody, 1 cytryna świeżo wycisnieta, 3-4 cm startego imbiru /wyciśnij sam sok pozn ej do napoju/ opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne Połacz składniki
Anioły w kuchnigodzin. Po tym czasie, tuż przed składaniem tortu, krem lekko ubić mikserem, tak aby trochę go napowietrzyć, ale nie za długo. Nasączenie: sok z jednej cytryny dopełniony wodą przegotowaną (tak aby w sumie było 1,5 szklanki ponczu). Ponadto: 350 gr dżemu truskawkowego 350 gr dżemu malinowego 600 ml kremówki 500 gr mascarpone barwniki 3 opakowania biszkoptów podłużnych
moj przepis nabiałym opakowaniu)) 800 ml śmietany kremówki 30% 400 gr dżemu truskawkowego (najkwaśniejszego jaki znajdziecie) 250 ml kwaśnej nalewki u mnie z pigwy, może też być cytrynówka lub woda z cytryną (jeżeli ktoś chce wersję bezalkoholową) Śmietanę umieścić w garnuszku podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawić na parę minut, dokładnie wymieszać. Ostudzić do temp
moj przepis nalekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie : Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie. Gdy biszkopt jest gruby, można go nasączyć sokiem z wiśni lub wodą z cytryną i cukrem. Poukładać rodzynki. Obsypać orzechami. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Przepis oraz przygotowanie jest mamy mojego męża :) Smacznego
W kuchni u Monikimnie było różnie, więc poczekam i poobserwuję. Umysł mam jakby jaśniejszy. Pełne podsumowanie efektów chcę zrobić pod koniec tygodnia - po kilku dniach normalnego odżywiania. Menu "przejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa
pyszne zdrowościjest nim słodki wypiek, bo ta dziedzina jest mi chyba bliższa, co zresztą widać na moim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem
Wiem co jemmoże trzeba jeszcze poczekać? :) Z racji, że cały dzień spędziłam poza domem na warsztatach, nie byłam w stanie podzielić menu na konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera
pyszne zdrowości