Orzeźwiająca, świeża, zdrowa Lemoniada ogórkowo- miętowa SKŁADNIKI: 1 cytryna lub limonka 1 ogórek świeża mieta cukier trzcinowy woda mineralna lód Cytrynę sparzyć, ogórek obrać. Pokrojony ogórek, kilka liści mięty , wyciśnięty sok z cytryny i cukier trzcinowy zmiksować w blenderze. Do dużego dzbanka wlać miksturę następnie dodać wodę i kilkanaście kostek lodu. Lemoniadę podawać zimną, z plasterkiem cytryny
MarciochaKucharzyJak jest gorąco to warto mieć syrop miętowy domowej roboty (KLIK). Dzięki niemu możemy przygotować pyszny orzeźwiający napój na upał.Składniki:1 butelka syropu miętowego (250
Kuchnia domowa Aniobiadek sobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka masła klarowanego - łyżka startego parmezanu Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz(...)zielone około 3-4 cm od końca. Odetnij końcówki, ok 1 cm. Wstaw ziemniaki w między czasie i wodę na szparagi z dodatkiem soli, cukru, masła i połową cytryny. Gdy woda zawrze dodaj najpierw białe szparagi, gotuj około 6 minut, a następnie dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła
Pasje Jolkiszczypiorku wraz z dymką; 2 czubate łyżki natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sos: 2 łyżki białego cukru; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1 łyżka octu spirytusowego 10%; 1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody; 1/2 szklanki majonezu. Sposób przygotowania: Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)Surówkę wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wrzucić wszystkie składniki sosu (tj. cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, ocet, wodę i majonez) i dokładnie wymieszać. Powstałym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać. Gotową surówkę wstawić na kilka godzin do lodówki (można na całą noc) w celu przegryzienia się składników
Gospodyni Miejskasoczyste i niezwykle smaczne. Idealnie sprawdzi się jako farsz do pity podanej z ulubiona sałatką i sosem. Składniki : 400g piersi z kurczaka 3 łyżki octu 3 łyżki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka przyprawy libańskiej siedem smaków pół niedużego(...)bakłażana sól, pieprz ziarenka granatu do przybrania ryż lub chlebek pita do podania Przygotowanie : Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w niezbyt grube paski. W misce wymieszać ocet, wodę, sok z cytryny, dodać kurczaka i odstawić do marynowania, najlepiej na całą noc, a co najmniej na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 st C, kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia
Codzienne Gotowaniewłaściwości bakteriobójcze. Zapobiega nadmiarowi cholesterolu, obniza ciśnienie, leczy przeziębienia, wzmacnia odporność. Idealne do przyjmowania przez cały okres wzmozonych zachorowań. Składniki: 26 ząbków czosnku 3 cytryny 1 l przegotowanej wody Wykonanie: Obieramy czosnek, miażdżymy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, całość zalewamy wystudzoną wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 3 dni w ciemne miejsce lub w ciemnej butelce w temp pokojowej.Po
Z Majeczką w kuchnikoncentrat pomidorowy [ nie dałam]3 łyżki ketchupu [ dałam cały Ketchup McDonald's ]1 kostka rosołowa1 szkl. wody1 cytrynaFilety odmrozić,przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Warzywa zetrzeć na tarce,dodaj kostkę rosołową i wodę i dusić w garnku na oleju aż będą miękkie. Następnie dodać , przecier ketchup i przyprawy.Przed włożeniem ryby do Cudu kuchennego wyjąć sito, przelać pojemnik gorącą
Moje domowe kucharzeniecytryny oraz nutką orzeźwiającego imbiru i chłodzącej mięty. Smak lemoniady Was zaskoczy. Pozytywnie oczywiście! Doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Pozdrawiam Was gorąco! Składniki: 1 ogórek szklarniowy 3 cytryny 1 litr wody mineralnej 4 łyżki cukru 3 cm kawałek świeżego imbiru Dodatkowo: świeża mięta kostki lodu Przygotowanie: Wyciskamy sok z dwóch cytryn, trzecią kroimy w plasterki. Ogórek i imbir także kroimy(...)plasterki. Wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy plasterki ogórka, cytryny i imbiru. Lemoniadę podajemy schłodzoną, z listkami mięty i kostkami lodu
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj polecam Wam koktajl oczyszczający z natki pietruszki, cytryny i miodu. Robiła go żona mojego kuzyna, fanka koktajli, ja też postanowiłam wypróbować. Wyczytałam w internecie, że robi się go przez 5 dni i potem trzeba zrobić 10 dni przerwy. Taki koktajl to konkretna dawka energii i to potwierdzam :). Koktajl pijemy na czczo :). Natkę pietruszki warto używać jak najczęściej(...)się w w profilaktyce chorób serca, miażdżycy i nadciśnienia, działa też wspomagająco w chorobach układu pokarmowego, moczowego, a nawet nerwowego. Składniki: garść natki pietruszki 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu woda Natkę pietruszki myjemy, wrzucamy do misy blendera, dodajemy sok z połowy cytryny, miód i troszkę wody. Wszystko miksujemy blenderem, przelewamy do szklanki, dopełniamy wodą, mieszamy
kruche babeczkikisić, peklować i mrozić. Jest to owoc o najbardziej wszechstronnym wykorzystaniu w wielu dziedzinach. A na „Letnie orzeźwienie” – cytrynada. Składniki: - 1 l schłodzonej, gazowanej wody mineralnej - 3 wyszorowane i wyparzone cytryny - nektar z agawy – może być stevia lub ksylitol (do smaku) - świeże listki mięty - kostki lodu Z dwóch cytryn, specjalną obieraczką, zdejmujemy skórkę. Cytryny przekrajamy na połówki(...)Przelewamy do pojemnika, dodajemy syrop z agawy (do smaku), ½ litra gazowanej wody mineralnej – mieszamy. Do dzbanka (lub butelki z szeroką szyjką) wrzucamy pokrojoną na plasterki cytrynę oraz umyte, całe listki mięty. Wlewamy wodę z sokiem i syropem, mieszamy. Uzupełniamy pozostałą wodą, dodajemy kostki lodu i skórkę z cytryny. Nalewamy do szklanek i natychmiast podajemy. Na upalne dni… i nie tylko
mojewypiekiinietylkośmietany 30% 2/3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w w 1/3 szklanki wody dodatkowo 1 puszka ananasów herbatniki wcześniej upieczony cienki biszkopt Wykonanie: Wyciśnięty sok z cytryn uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki, zagotować razem z cukrem. W połowie szklanki wody rozpuścić budyń, obie mąki i żółtka. Dodać zawartość szklanki do gotującej się wody i ugotować budyń
Pychotkaaajeżynowy z kardamonemSkładniki:(na 1 l lodów)600 g jeżyn150 g cukru150 ml wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka kardamonu1 banan2 łyżki likieru z czarnej porzeczkiCukier zagotować z wodą, sokiem z cytryny i kardamonem, gotować kilka minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Dodać umyte jeżyny, gotować 1 minutę mieszając tak, aby syrop pokrył wszystkie jeżyny.Zdjąć z palnika, przestudzić.Owoce zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzestyczeń, świetnie się będzie przy nim wspominało wigilijny wieczór. Piernikowe ciasto z całymi gruszkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) syrop: 200 g cukru 750 ml wody 1 cytryna 6 ziaren kardamonu 8 goździków 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu (o długości 6 cm) 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 ziaren czarnego pieprzu dodatkowo(...)łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 ml mleka Gruszki obrać, nie odrywając ogonków. Wydrążyć od spodu gniazda nasienne. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę do garnuszka, wycisnąć i dodać sok. Wodę, cukier i przyprawy dodać do garnuszka, zagotować. Zmniejszyć ogień, włożyć gruszki. Gotować 10 minut, wyjąć gruszki z syropu na papierowy ręcznik. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewrzącej wodzie i cienką strużką wlej do masy. Całość porządnie, ale krótko zamieszaj. Krem wsadź na 10 -15 minut do lodówki.PONCZ:W ciepłej gorącej wodzie rozpuść cukier puder, dodaj sok z cytryny i aromat śmietankowy (opcjonalnie rozpuszczalną kawę - ja nie dodałam ze względu na Dzieci). Ostudź.KREM CAPPUCCINO NA WIERZCH I DO DEKORACJI:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno
Słodko-Słony Świat Ilony