cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:6/266)

Imbirowe manogo "piwo" 146

smaczne ale pozwalające przemycić cała gamę witamin :) Przepis na "piwo" imbirowe zaczerpnięty od Jamiego Olivera.Składniki:10 dkg korzenia imbiru2 łyżki cukruduża cytrynalitr wody gazowanejdojrzałe mangoPrzygotowanie:Imbir myję i ścieram na grubej tarce razem ze skórką. Cytrynę szoruje i parzę(...)następnie ścieram skórkę. Startą skórkę z cytryny dodaję do startego imbiru i ugniatam razem przez chwilę. Do dzbanka przekładam imbir ze skórką, dodaję cukier i wyciśnięty sok z cytryny. Zalewam wodą mineralną i odstawiam na 10 do 15 minut. W tym czasie obieram mango, miąż przekładam do blendera i miksuje na gładka masę.Zmiksowany miąższ mango łączę z wodą

Magiczna kuchnia Darii
Wielkanocne wypieki - podsumowanie przepisów świątecznych na blogu 168

zwolenników. Przygotował i przepis podyktował mój szwagier. Galaretka z ozorków 14. A to jest wpis, który skacze na pierwsze miejsce najpopularniejszych przepisów po Świętach :) Artykuł o tym, jak wodą i cytryną można delikatnie oczyścić organizm z toksyn. Po Świętach zaglądacie do tego posta jeszcze częściej :) Woda z cytryną

Kraina Tysiąca Smaków
Zrób coś dla siebie i zadbaj o swoją odporność! 168

Dzień Dobry!  Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem na samą myśl o wypiciu wody z cytryną robiło mi się słabo. Kwaśne i do tego takie ogólnie niedobre! Dziś to nastawienie się zmieniło. Uff! Na szczęście.   Każdego ranka lubię wypić szklankę ciepłej wody z cytryną. Teraz dodaję też trochę miodu z własnej pasieki. Pysznie i zdrowo!  Jest wiele

Chocolate Stop Tempting
Komu zimnej lemoniady z miętą? 106

pieprzowa i afrykańska)50 ml gorącej wodyDo 50 ml gorącej wody dajemy miód albo cukier (żeby się rozpuścił). Do dzbanka dajemy rozpuszczony miód, zimną wodę, plastry cytryny oraz listki mięty. Schładzamy kostkami lodu.lemoniada

Bon Appetit Małgorzaty
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 208

całkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania. *Użyłam foremki o wielkości około 13 cm. Lukier królewski (Royal Icing) 1 białko 180 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny lub wody barwniki spożywcze Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Konsystencje lukru można dowolnie modyfikować poprzez dodanie cukru pudru(...)jest za lejący, lub dodanie soku z cytryny lub wody gdy jest za gęsty. Pierniczki najlepiej jest lukrować przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią niedużą okrągłą końcówką lub specjalnego pisaka do lukru. Akcja kulinarna Amica

maniapieczenia
Ptysie 138

kostki margaryny-szklanka mąki pszennej-5 jajek Składniki na krem:-budyń o dowolnym smaku-1,5 szklanki mleka-kostka margaryny-szklanka cukru pudru-łyżka soku z cytryny   Wodę z tłuszczem zagotowujemy.Do wrzątku dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia.    Proszek budyniowy mieszamy w 1/2 szklanki mleka.      Zagotowujemy szklankę mleka i dolewamy wymieszany

Maminek kulinarny
174. Baklawa 310

mączka ziemniaczana do procesu wałkowania 1 kostka masła do smarowania ciasta farsz: 300 g orzechów włoskich 200 g pistacji 100 g masła syrop 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny wody. Przygotowujemy ciasto filo: Do miski wlewamy wodę, oliwę, sól i wsypujemy większą połowę mąki. Mieszamy to za pomocą miksera, dodając tyle mąki ile się da, wsypujemy resztę mąki

Jadło i czytadło
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 162

gram płynnego miodu3 łyżki stewii100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów100 gram orzechów włoskich2 łyżki soku z cytryny Lukier:1/2 szklanki cukru pudrukilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych(...)większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder, sok z cytryny oraz wodę. Upieczone "ciasto" piernikowe wyciągamy z piekarnika jeszcze ciepłe lukrujemy i kroimy na kwadraty o boku około 2cm. Po wystygnięciu przechowujemy w szczelnej puszce

Mango Papaja
Konfitura z owoców dzikiej róży ( głogu ). 95

Składniki : 2 kg dojrzałych owoców dzikiej róży 2 kg cukru sok z 1 cytryny woda Sposób wykonania : Owoce dzikiej róży opłukać, oczyścić z szypułek, usunąć ze środka każdego owocu pestki oraz włoski. W rondlu zagotować 4 szklanki wody, wsypać owoce, obgotować 4-5 minut. Następnie odcedzić, a do pozostałej w garnku wody dodać połowę cukru i zagotować, następnie wsypać owoce

Przepisy i porady kulinarne
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 149

przynajmniej dwa razy - nie wszystko od razu, partiami. Składanie tortu: Przekrajamy na trzy części biszkopt.  Pierwszy blat układamy w ringu. Nasączamy - ja nasączyłam wymieszanym sokiem z cytryny, wodą i odrobiną cukru. Możemy dodać ulubiony dżem albo/i truskawki, a następnie dodajemy mus. Powtarzamy tak do ostatniej warstwy. Wkładamy do lodówki, aby stężało. Na końcu polewamy czekoladowym ganache (1/4 szklanki śmietanki

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Zróbcie sobie "TWAROŻEK" Z PŁATKÓW RYŻOWYCH 130

Można z nerkowców, migdałów, można ze słonecznika, a można też z płatków ryżowych i taki właśnie pokażę Wam dzisiaj. Potrzebne będą: - pół paczki  płatków ryżowych instant , - 1 mała cytryna, - woda, sól, ewentualnie pieprz do smaku, - pęczek rzodkiewek i ogórek zielony albo/i szczypiorek. Płatki ryżowe należy zalać gorącą wodą ale TYLKO TYLE, ŻEBY PRZYKRYĆ PŁATKI, nie więcej. Przykryć i odstawić(...)przelać wodę, można ratować sytuację dosypując płatków i zostawiając na jeszcze chwilę. I teraz tak - w zależności od konsystencji "twarożku", jaką chcemy uzyskać: - albo blendujemy całość na kremową masę, - albo blendujemy tylko połowę masy i potem mieszamy z niezmieloną częścią, - albo nie blendujemy nic (i jak tak wolę najbardziej). Przygotowaną bazę trzeba osolić, wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
babka drożdżowa z rodzynkami 145

drożdży 4 żółtka 1 jajko 2/3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 100 g masła 100 g rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki pszennej i 1/6 szkl. ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianą ściereczką. Zaczyn odstawić(...)temperaturze 180º. Babkę wyjąć z piekarnika, po 10 min. odwrócić i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Grzbietem łyżki rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Ma mieć konsystencje gęstej śmietany, więc jeśli będzie za rzadki, dosypać cukru, a za gęsty, dolać wody lub soku z cytryny. Polać nim wierzch babki, opcjonalnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową

zabawa smakiem
PĄCZKI – NAJLEPSZE! 312

posiadać temperaturę pokojową. Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy, wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę(...)smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ). Oblewamy dużą ilością lukru ( cukier puder + sok z cytryny + woda ) lub obsypujemy cukrem pudrem! Pycha! PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ! 1. Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. 2. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż

Ostra na Słodko
"Savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym. 306

łyżki pasty z tamaryndu 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle(...)użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno. Sos - wykonanie Wszystkie składniki sosu oprócz jabłek i soku z cytryny zmiksować. Obrane jabłka pokroić w cząstki, podlać niewielką ilością wody z cytryną i poddusić. Uważać, aby nie rozgotować. Kilka cząstek jabłka dodać do sosu i wymieszać. Mogą być widoczne małe kawałeczki. Resztę jabłek wymieszać z sosem i podawać na ciepło

Kulinarny karnet Christophera
Drożdżówki z Malinami 182

Zamrożone maliny mieszamy z cukrem i mąką.   Lukier: 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody   Cukier rozcieramy z sokiem z cytryny lub wodą do białości. Polewamy nim upieczone drożdżówki. The post Drożdżówki z Malinami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa 174

Lemoniada najczęściej kojarzy nam się z wodą, cytryną i kostkami lodu. Tymczasem do przygotowania jej możemy użyć każdych owoców. Obecnie trwa sezon na rabarbar, truskawki i zamiast gotować tradycyjny z nich kompot możemy wyczarować pyszną lemoniadę, którą nie pogardzą ani dorośli ani dzieci. Dla dorosłych można ją wzmocnić czymś wyskokowym, a dzieciom dodać kawałki galaretek. Otrzymamy bardzo orzeźwiający, letni, niebanalny

Bernika - moj kulinarny pamietnik