cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:12/266)

Prosty przepis na pierniczki 164

Szybciej zmiękną, jak wsadzicie do pojemnika z pierniczkami kawałek jabłka, lub przeniesiecie otwarty pojemnik do wilgotnego pomieszczenia. Jak zrobić lukier? Składniki: szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody łyżka soku z cytryny lub pomarańczy. Cukier zalewamy wodą i sokiem z cytryny lub pomarańczy oraz rozcieramy na gładką pastę. Jak będzie za gęste to dodajemy soku, jak za rzadkie to cukier

ladykitchen
Babcina szarlotka - najlepsza 724

ciasta powinien być zarumieniony. Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z blaszki i polukrować lub posypać cukrem pudrem.   Dodatkowo:  cukier puder (około 2 szklanki); odrobina gorącej przegotowanej wody lub sok z cytryny; Wykonanie: Cukier puder i wodę (lub sok z cytryny) wymieszać dobrze mikserem na gładką polewę. Gotowym lukrem pomalować wierzch ciasta

In my kitchen
Mus jabłkowy 158

Czas przygotowania: 1 godz Ilość porcji: 3 słoiki Składniki: 3 kg jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około 2, 4 kg) 2 łyżki cukru Kilka kropli soku z cytryny ½ szklanki wody Opcjonalnie:* 1 łyżeczka cynamonu 1 kora cynamonu  *my go uwielbiamy w połączeniu z jabłkami dlatego dodajemy od razu przy przyrządzaniu musu. Jabłka nabierają wówczas bardzo fajnego, ciepłego smaku(...)Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek cynamonu również go wrzucamy. Całość gotujemy około 40 minut do godziny. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale zachować swoją konsystencje kostki. Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy jabłka na gładki

Kolizje Smaków
Cytrynowa lemoniada z limonką i miętą 178

atutem jest fakt, że cytryna świetnie oczyszcza organizm. A więc, pijmy ją na zdrowie  ;)  Cytrynowa lemoniada z limonką i miętą SKŁADNIKI : 1,5 l schłodzonej wody mineralnej 1,5 dużej cytryny 1 limonka 2 gałązki świeżej mięty (poobrywane listki) 10 kostek lodu (im cieplej tym lodu więcej) PRZYGOTOWANIE :  Limonkę i cytryny myjemy pod bieżącą, gorącą wodą(...)pestki nie dostały się do soku) - przelewamy do dzbanka. Dodajemy kostki lodu oraz listki świeżej mięty.  Połowę cytryny kroimy w plastry, a następnie na ćwiartki, dodajemy do dzbanka, limonkę kroimy w plasterki - przekładamy do pozostałych składników.  Całość zalewamy schłodzoną wodą mineralną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto słonecznikowe 229

jajka 3 szklanki mleka 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z wanilią dekoracja 100 g słonecznika 1/2 puszki masy kajmakowej ewentualnie woda z cytryną do nasączenia biszkoptu Na samym początku przygotować biszkopt . Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić białka. Gdy będą sztywne to dodawać powoli cukier. Cały czas miksować. Gdy cukier rozpuści(...)mleka. Cały czas mieszać i gotować na małym ogniu. Musi utworzyć się bardzo gęsty budyń.  Biszkopt przeciąć na dwie części . Każdą część ciasta ewentualnie nasączyć wodą wraz z dodatkiem soku z cytryny. Na pierwszy blat ciasta (spód) wylać całą masę budyniową. Przykryć drugim blatem.   Słonecznik podprażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając. Uwaga: nie można przypalić ziaren

Ugotować
Błyskawiczny orzeźwiający napój z cytryną i świeżą miętą 256

zanim sięgniecie po tabletkę, zastanówcie się czy nie wystarczy zadbać o prawidłowe dostarczanie wody do organizmu. To naprawdę działa :)Zapraszam Was na szklaneczkę pysznej orzeźwiającej wody z cytryną i świeżą miętą. Jak ją przygotować? Bardzo prosto i szybko. Wystarczy wyszorowana i sparzona cytryna, którą kroimy w plasterki oraz świeże listki mięty. Miętę możemy sobie(...)Obecnie nie ma już problemy ze świeżymi ziołami dostępnymi w małych doniczkach. Są znacznie lepsze niż te kupowane ścięte.)Do szklanki wkładamy plasterki cytryny, dorzucamy listki mięty i zalewamy wodą. Można schłodzić ją jeszcze kostką lodu, ale uważajcie na gardła, które podczas upały zbyt gwałtownie chłodzone, potrafią odwdzięczyć się anginą ;)Jeśli koniecznie musimy mieć posłodzony napój, wtedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kompot z rabarbaru z wanilią i cytryną 151

Zapraszam na kompot z rabarbaru z dodatkiem wanilii, cytryny, podany z miętą. Mniam! Składniki na 2 litry kompotu: kilogram rabarbaru 6 łyżek cukru 2,5 litry wody laska wanilii 3 plasterki cytryny mięta do podania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='kilogram rabarbaru 6 łyżek cukru 2,5 litry wody laska wanilii 3 plasterki cytryny mięta do podania(...)zagotowujemy. W międzyczasie czyścimy rabarbar i kroimy w kawałki o długości 5 centymetrów. Kiedy woda się zagotuje, wsypujemy do garnka rabarbar. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Krok 2 Kiedy kompot się zagotuje, dodajemy do niego plasterki oczyszczonej cytryny oraz wanilię – laskę wanilii kroimy na pół i nieostrą częścią noża wydłubujemy ziarenka. Ziarenka wanilii oraz

Kuchnia Bazylii
Wódka cytrynowo - miodowa + film 124

litra spirytusu 6 cytryn 500 g miodu spadziowego szklanka wody przepis Wyciskamy sok z 6 cytryn a następnie przecedzamy go przez sitko . Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryn i miód, całość lekko zagotowujemy, studzimy. Dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na 2 tygodnie żeby składniki się " przegryzły

Smakowite Dania
BISZKOPTOWY ŚMIETANOWIEC 192

Składniki: biszkopt: 6jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2łyzeczki proszku do pieczenia 2 kubki duze, smietany 30% 4dowolne galaretki do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru sok z cytryny na wierzch: kilka kostek czekolady mlecznej na boki: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żóltku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier(...)miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C. Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy na 2 czesci.Nasaczamy spodni placek przegptowana woda z cytryna i cukrem. 1 galaretkę rozpuszczamy w2 szkl.wrzatku,studzimy,gdy stezeje kroimy wkosteczkę.Smiatany ubijamy na sztywno.dodajemy 3 kolejne galaretki wystudzone rozrobione w 3 szkl wody.Miksujemy zubita smietana,na kilka minut

Z Majeczką w kuchni
Babka na Białkach 175

łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik do 170 - 180 stopni (można termoobieg 160 - 165 stopni). Do białek wsypałam szczyptę soli i ubiłam na sztywną pianę, do której stopniowo wsypywałam cukier i miksowałam(...)formie. Po tym czasie wyjmujemy ją i studzimy na kratce. Wystudzoną albo posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy. Ja polukrowałam (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami gorącej wody). SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Amerykany 166

łyżek na jedno ciastko) w bardzo dużych odstępach (fot.2), ponieważ ciastka mocno wyrastają. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Jego gęstość można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody. Tak przygotowanym lukrem posmarować ciastka od płaskiej strony

Świat Ciasta
Mini torciki à la Sacher 203

wymiarach boku 6 cm: Ciasto: 60g masła 120 g mąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki wody sok z ½ cytryny 1 łyżeczka cukru Nadzienie i dekoracja: 200 g masy marcepanowej 150 g dżemu brzoskwiniowego 80 g białej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka słodkiej śmietany(...)Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny otrzymać prostokąt o wymiarach 18x23 cm. Oba placki dobrze nasączamy ponczem z ciepłej wody, soku z ½ cytryny i 1 łyżeczki cukru. Jeśli torciki nie są przeznaczone dla dzieci, można dodać trochę wódki. Dżem brzoskwiniowy przecieramy przez sitko( ja nie przetarłam). Masę marcepanową rozwałkowujemy, podsypując cukrem

Mia Cucina Sofieta
Letni tort - nie tylko na urodziny 399

Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.Sok z cytryny wymieszać z wodą.Każdy z biszkoptów przekroić na pół.Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik 178

miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę(...)działa, bo gorący ser zawsze jest mokry) wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika. Lukier : Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości ciepłej wody utrzeć gładki lukier i polać nim letnie (nie gorące) ciasto. Zostawić do wystygnięcia. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień... może i na czwarty, ale nie ma możliwości

w mojej kuchni
PIERNIK BAKALIOWY Z POWIDŁAMI ( szybki! ) 412

oczywiście można przygotować samemu w domu!Potrzebujemy :LUKIER:* sok z cytryny – 3 łyżki* ciepła woda – 2 łyżki* cukier puder – ok. 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Sok z cytryny mieszamy z wodą.Dodajemy cukier puder i dokładnie rozcieramy.Polewamy natychmiast!Więcej pomysłów na słodkie smakołyki znajdziecie na stronie KASIZapraszam

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania