pyszne. Mocno cytrynowa masa, gruszki to daje super smak. Masa cytrynowa – Cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę. Miseczkę położyć na garnuszku z gotującą się wodą. do miski wrzucić startą skórkę z cytryn, masło, cukier, sok z cytryn. Mieszać tak długo, aż masło się rozpuści. Ubić jajka i żółtko na jednolitą masę, następnie wlać do masy maślanej. Ubijać(...)sekund – wymieszać i podgrzewać, obroty 3, czas 10 minut, temperatura 80 C – ostudzić Przygotowanie gruszek Gruszki oskrobać, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne. Do garnka wlać wodę i sok z cytryny. Dodać cukier, zagotować. Do gotującej wody wrzucić gruszki i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć z syropu i ostudzić. Kruche ciasto Wszystkie składniki zagnieść
Kuchnia Pokoleńjako dodatek do wody. Będzie w sam raz na cieplejsze dni. Składniki: 400 g rabarbaru 1 laska wanilii 80 g cukru sok z 1/2 cytryny 300 ml wody Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (jeżeli chcemy uzyskać ładny, czerwony kolor, to go nie obieramy). Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier, włożyć
Sto kolorów kuchnitakie upały warto sięgnąć po bardzo orzeźwiającą i detoksykującą lemoniadę. To nic innego jak woda wzbogacona o cytrynę, limonkę, ogórek i grejpfrut. Cytrusy są sprzymierzeńcami w oczyszczaniu organizmu. Mają działanie odkwaszające i odchudzające. Mięta i ogórek niosą ze sobą orzeźwienie. W takiej kombinacji mamy świetny napój gaszący pragnienie oraz mający dobry wpływ na nasz organizm. Składniki: 1,2 litra wody(...)zielonego ogórka 1/2 cytryny 1/2 limonki 1/2 grejpfruta kostki lodu listki mięty Ogórek, cytrynę, limonkę, grejpfrut pokroić w plasterki. Do dzbanka wlać wodę, dodać pokrojone składniki. Wrzucić kilka kostek lodu i listki mięty. Orzeźwiający napój gotowy
Moja Galeria Smakuwody dziennie. Dlatego aby sobie z tym jakoś radzić, ja praktykuje picie lemoniad lub jak kto woli - wód smakowych, które nie zawierają w swoim składzie żadnych zbędnych konserwantów, ponieważ przygotowuje je w domu. Moim, jak na razie, ulubionym smakiem jest połączenie cytryny, mięty i truskawek. Jak dla mnie strzał w 10! Jeżeli macie potrzebne składniki, to koniecznie zróbcie sobie podwójną(...)szklanki wsypujemy cukier i wrzucamy dwa plasterki cytryny - najlepiej z początku i końca owocu bo są najbrzydsze i nam się nie przydadzą. Rozgniatamy tak aby cytryna puściła sok. Mieszamy razem z cukrem, zalewamy wodą do wysokości cukru. Mieszamy - wyjmujemy rozgniecione plasterki i dodajemy resztę cytryny. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na plasterki, dodajemy do lemoniady. Listki mięty myjemy
Słodkie Przyjemnościmuffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości (fot.4).Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić i polać lukrem, przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wody.Źródło: smacznemuffiny.blox.pl
Świat Ciastapomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda Z ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn, wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Żółtka(...)gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody). Udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałów
Ala piecze i gotujenieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko.Biszkopt przeciąć na trzy części, ściąć ewentualną górkę.Pierwszy blat położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje i wszytsko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybciej zmiękną, jak wsadzicie do pojemnika z pierniczkami kawałek jabłka, lub przeniesiecie otwarty pojemnik do wilgotnego pomieszczenia. Jak zrobić lukier? Składniki: szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody łyżka soku z cytryny lub pomarańczy. Cukier zalewamy wodą i sokiem z cytryny lub pomarańczy oraz rozcieramy na gładką pastę. Jak będzie za gęste to dodajemy soku, jak za rzadkie to cukier
ladykitchenciasta powinien być zarumieniony. Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z blaszki i polukrować lub posypać cukrem pudrem. Dodatkowo: cukier puder (około 2 szklanki); odrobina gorącej przegotowanej wody lub sok z cytryny; Wykonanie: Cukier puder i wodę (lub sok z cytryny) wymieszać dobrze mikserem na gładką polewę. Gotowym lukrem pomalować wierzch ciasta
In my kitchenCzas przygotowania: 1 godz Ilość porcji: 3 słoiki Składniki: 3 kg jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około 2, 4 kg) 2 łyżki cukru Kilka kropli soku z cytryny ½ szklanki wody Opcjonalnie:* 1 łyżeczka cynamonu 1 kora cynamonu *my go uwielbiamy w połączeniu z jabłkami dlatego dodajemy od razu przy przyrządzaniu musu. Jabłka nabierają wówczas bardzo fajnego, ciepłego smaku(...)Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek cynamonu również go wrzucamy. Całość gotujemy około 40 minut do godziny. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale zachować swoją konsystencje kostki. Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy jabłka na gładki
Kolizje Smakówatutem jest fakt, że cytryna świetnie oczyszcza organizm. A więc, pijmy ją na zdrowie ;) Cytrynowa lemoniada z limonką i miętą SKŁADNIKI : 1,5 l schłodzonej wody mineralnej 1,5 dużej cytryny 1 limonka 2 gałązki świeżej mięty (poobrywane listki) 10 kostek lodu (im cieplej tym lodu więcej) PRZYGOTOWANIE : Limonkę i cytryny myjemy pod bieżącą, gorącą wodą(...)pestki nie dostały się do soku) - przelewamy do dzbanka. Dodajemy kostki lodu oraz listki świeżej mięty. Połowę cytryny kroimy w plastry, a następnie na ćwiartki, dodajemy do dzbanka, limonkę kroimy w plasterki - przekładamy do pozostałych składników. Całość zalewamy schłodzoną wodą mineralną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajka 3 szklanki mleka 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z wanilią dekoracja 100 g słonecznika 1/2 puszki masy kajmakowej ewentualnie woda z cytryną do nasączenia biszkoptu Na samym początku przygotować biszkopt . Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić białka. Gdy będą sztywne to dodawać powoli cukier. Cały czas miksować. Gdy cukier rozpuści(...)mleka. Cały czas mieszać i gotować na małym ogniu. Musi utworzyć się bardzo gęsty budyń. Biszkopt przeciąć na dwie części . Każdą część ciasta ewentualnie nasączyć wodą wraz z dodatkiem soku z cytryny. Na pierwszy blat ciasta (spód) wylać całą masę budyniową. Przykryć drugim blatem. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając. Uwaga: nie można przypalić ziaren
Ugotowaćzanim sięgniecie po tabletkę, zastanówcie się czy nie wystarczy zadbać o prawidłowe dostarczanie wody do organizmu. To naprawdę działa :)Zapraszam Was na szklaneczkę pysznej orzeźwiającej wody z cytryną i świeżą miętą. Jak ją przygotować? Bardzo prosto i szybko. Wystarczy wyszorowana i sparzona cytryna, którą kroimy w plasterki oraz świeże listki mięty. Miętę możemy sobie(...)Obecnie nie ma już problemy ze świeżymi ziołami dostępnymi w małych doniczkach. Są znacznie lepsze niż te kupowane ścięte.)Do szklanki wkładamy plasterki cytryny, dorzucamy listki mięty i zalewamy wodą. Można schłodzić ją jeszcze kostką lodu, ale uważajcie na gardła, które podczas upały zbyt gwałtownie chłodzone, potrafią odwdzięczyć się anginą ;)Jeśli koniecznie musimy mieć posłodzony napój, wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennaZapraszam na kompot z rabarbaru z dodatkiem wanilii, cytryny, podany z miętą. Mniam! Składniki na 2 litry kompotu: kilogram rabarbaru 6 łyżek cukru 2,5 litry wody laska wanilii 3 plasterki cytryny mięta do podania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='kilogram rabarbaru 6 łyżek cukru 2,5 litry wody laska wanilii 3 plasterki cytryny mięta do podania(...)zagotowujemy. W międzyczasie czyścimy rabarbar i kroimy w kawałki o długości 5 centymetrów. Kiedy woda się zagotuje, wsypujemy do garnka rabarbar. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Krok 2 Kiedy kompot się zagotuje, dodajemy do niego plasterki oczyszczonej cytryny oraz wanilię – laskę wanilii kroimy na pół i nieostrą częścią noża wydłubujemy ziarenka. Ziarenka wanilii oraz
Kuchnia Bazyliilitra spirytusu 6 cytryn 500 g miodu spadziowego szklanka wody przepis Wyciskamy sok z 6 cytryn a następnie przecedzamy go przez sitko . Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryn i miód, całość lekko zagotowujemy, studzimy. Dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na 2 tygodnie żeby składniki się " przegryzły
Smakowite Dania