cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:10/266)

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA 143

Składniki: 2kg świeżych truskawek 2 szklanki cukru kryształu 2 op. cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 100ml wody 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Zasypać cukrami i dokładnie wymieszać aby owoce były dokładnie pokryte cukrem. Odstawić na 1,5-2h. Następnie wstawić na palnik i zagotować. Gotować(...)minut. Wlać sok z cytryny. Na koniec zagęścić wodą rozrobioną z mąką ziemniaczaną i ponownie zagotować. Gorącą frużelinę umieszczamy do umytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 270

roztopieniu przelej do miski z mąką, od razu mieszając drewnianą kopyścią. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj sodę i amoniak wymieszane w odrobinie wody, całość dobrze wymieszaj.Przełóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni.Porcjami wyjmuj ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek o średnicy 1,5 - 2 cm. Skrobką(...)piecz je 19 - 20 minut.Wyjmij blachę z piekarnika. Przełóż fefernuski na kratkę do ostygnięcia.Po ostygnięciu fefernusków przygotuj rzadki lukier - w misce dokładnie wymieszaj cukier puder, sok z cytryny i wodę.Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo, aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba

Grahamka, weka i kajzerka
Syrop z mięty 157

syrop, który zamknięty w słoiczku i zapasteryzowany, będzie nam służył do rozrabiania z wodą lub innymi napojami. 1 litr wody 15 długich, świeżych gałązek mięty 4 duże plastry cytryny 250g cukru Wodę zagotowujemy w garnku z cukrem, wrzucamy plastry cytryny i dobrze mieszamy. Gdy woda zawrze, wrzucamy przepłukaną miętę, najlepiej listki oddzielone od łodyżek. Taką miksturę przykrywamy gazą i odstawiamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Woda alkaliczna – jak zrobić samemu 181

będą: Szklany dzbanek powyżej 2 litrów 2 litry wody z kranu, przefiltrowanej lub przegotowanej 1 cytryna  bez pestycydów 1 łyżka nieoczyszczonej soli kamiennej lub himalajskiej Napełnić słoik wodą. Dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i sól  )  . Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej od 12 do 24 godzin. Wypić rano powoli co najmniej 2 szklanki wody – po prostu delektować

Anioły w kuchni
Lukier do pierników 241

pędzelki, do poprawek. Na końcu dopisałam jeszcze kilka porad, które mogą się przydać przy lukrowaniu pierników. Składniki: 2 białka 380-450 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny lub wody Białka umieścić w misce. Lekko spienić, ale nie ubijać. Cukier puder przesiać do drugiej miski. Do białek dodać połowę przesianego cukru. Ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli ucieramy mikserem(...)papierowym. Zapobiega to wysychaniu i zapchaniu końcówki. 7. Jeżeli w którymś momencie okaże się, że lukier jest zbyt gęsty, można dodać do niego dodać odrobinę (kilka kropel) wody lub soku z cytryny. I kolejna polukrowana partia :) Powodzenia

Pełny talerz
Lekki trocik z serkiem ricotta i brzoskwiniami 184

proszku do pieczenia Masa serowo- śmietankowa: 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 500 g serka ricotta 5-6 łyżkek cukru pudru 2 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody sok z ½ cytryny skórka otarta z jednej cytryny Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 jasne galaretki ( u mnie cytrynowe) 2 litrowe słoiki brzoskwiń(...)ponczem. Można dodać trochę wódki, jeśli torcik nie jest przeznaczony dla najmłodszych. Spód umieszczamy w obręczy do tortów. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.   Lekko studzimy. Serek ricotta miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do masy z serka ricotta dodajemy lekko przestudzoną żelatynę, mieszamy mikserem. A następnie ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy

Mia Cucina Sofieta
Błyskawiczne piątki - Lemoniada arbuzowa z cytryną 101

niej dolać białego rumu i mam wtedy pyszny drink na letnią imprezę. Z racji błyskawicznego piątku - będzie lemoniada, która robi się sama. Składniki : * 400g arbuza * szklanka kostek lodu * cytryna * szklanka wody lekko gazowanej * cukier trzcinowy  Przygotowanie : Arbuza pokroić w kostkę i rozgnie ść. Dodać cukier i wymieszać . Cytrynę pokroić w plasterki. Dodać wodę i kostki lodu. Całość uzupełnić wodą

Magiczne Życie Marty
Hummus 187

piję bez cukru Hummus Drukuj przepis Składniki 1 szkl cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody 2 ząbki czosnku 150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni listonic_name = "Hummus (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody(...)dodawać. Ja niestety nie miałam czasu. Ugotowana powinna rozcierać się w palcach. Odsączamy ją i przekładamy do blendera z dzbankiem. Krok 2 Dodajemy pastę tahini, łyżkę oliwy, wodę, sok z cytryny, posiekany czosnek i sól. Blendujemy na gładką pastę. Przekładamy ją na duży płaski talerz i rozcieramy. Krok 3 Gotowy hummus skrapiamy oliwą z oliwek, możemy posypać go ostrą papryką

CoolinarniePL
Świąteczna strucla makowa 361

wyłożonej pergaminem (lub na macie silikonowej) przez ok. 30-35 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy.Z cukru pudru, soku z cytryny i wody przygotowujemy płynny, ale dość gęsty lukier. (Jeśli będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej soku lub wody.) Polewamy nim jeszcze lekko letni, ale nie gorący wieniec

Ratunku obiad
Ostro - słodki kielich orzeźwienia! 123

dodaje ukojenia w gorące dni jak dobrze przygotowany napój!  Ku ochłodzie! ;-)  SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - melisa marki Posti (2 torebeczki) - 120 ml wrzątku - 400 ml wody kokosowej - 6 plastrów cytryny - świeże czerwone chili - gałązki melisy, mięty - 8 dorodnych truskawek zamrożonych - kilka plastrów melona Melisę zaparz w 120 ml wrzątku. Napar(...)wystudź. Przelej do formy do lodu. Wstaw do zamrażarki na 3 godziny. Do wysokiego kieliszka, wrzuć po 2 zamrożone truskawki, po 4 kostki zamrożonej melisy, chili, kilka plasterków cytryny, zalej wodą kokosową. Udekoruj świeżymi ziołami i melonem.  Podawaj od razu! UWAGA: CHŁODZI I ORZEŹWIA NA DŁUGO! ;-))) Buźka! Złap chwilę na letnie, ziołowe orzeźwienie! :-))) Na zdrowie! Przepis zgłaszam do konkursu

SMYKWKUCHNI
TORCIK WANILIOWO OWOCOWY 159

masa waniliowa: 3 kubki duże, po 330 ml każdy, śmietany 30% cukier puder 2 łyżki żelatyny 4 kieliszki likieru waniliowego DALKOWSKI do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru sok z cytryny do dekoracji: dowolne ulubione owoce Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żółtku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po łyżce mąkę(...)tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut w temp.170*C. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 części. Nasączamy spodni placek przegotowaną woda z cytryna i cukrem. *Masa: Śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną wodą, kiedy napęcznieje, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Studzimy.Dodajemy przestudzoną żelatynę do ubitej śmietany. Odkładamy

Z Majeczką w kuchni
Mrożona ice tea 156

zbyt dużo ciepła też nam przeszkadza, dlatego warto zaopatrzyć się w coś co pomoże nam się trochę ochłodzić. Jeżeli akurat pod ręką nie macie wielkiego basenu, po brzegi wypełnionego wodą, nic strasznego! Zawsze możecie sobie przygotować sobie mrożona ice tea - domową, własną, bez konserwantów i zbędnych barwników. Co Wy na to? Może się skusicie i czym prędzej wypróbujecie mój przepis(...)czasie d herbaty wsypujemy cukier i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Torebki herbaty wyciągamy, a całość zalewamy zimną wodą.Następnie dorzucamy resztę cytryny, umyte liście mięty i kostki lodu.Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, przed podaniem ponownie dodajemy kostki lodu.Na zdrowie

Słodkie Przyjemności
Arbuniada - czyli lemoniada z arbuzem 92

potrzebujemy ? -Ok.2 szklanek arbuza bez pestek - w kawałkach - do zblendowania. - sok z połowy cytryny - pokrojona w szostki cytrynę - zamrożoną - mietę -kostki lodu - szklankę wody - zimnej Pokrojoną w szostki cytryne zamrażamy - możemy ją wykorzysta(...)innych napojów a w taką pogodę jak teraz ... jest idealnym rozwiązaniem! Jak zrobic? Blendujemy arbuza, dodajemy sok z cytryny, szklankę wody, lod w kostkach oraz zamrożona cytryne. Dla ozdoby - kilka plasterkow  świeżej cytryny i nieco mięty. Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym 168

liście laurowe500g mielonej wołowinySkładniki sos:70g margaryny80g mąki625 ml mlekasok z cytrynynatka pietruszkisólpieprzgałka muszkatołowa składniki na panierkę: 4 jajka jajkabułka tartaolej do głębokiego smażeniaPrzygotowanie:Ciasto:W garnku zagotowujemy wodę ze skórką cytryny i szczyptą soli oraz margaryną, po doprowadzeniu do wrzenia dodajemy mąkę i zdejmujemy z ognia cały czas intensywnie mieszając.Pozostawiamy do wystygnięcia (ale ciasto nie może być całkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym 176

cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy blenderem lub mikserem, mieszamy z masą. W tym czasie z białek i soli ubijamy pianę.  Porządnie

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania