sól i pieprz do smaku kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia pół łyżeczki kurkumy Skworcu szczypta chili Skworcu pół łyżeczki garam masala Skworcu 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny kilka łyżek wody szczypiorek do posypania Przygotowanie; Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Marchew zalać wodą i też ugotować. Warzywa po ugotowaniu odcedzić. Na patelnie wlać olej(...)wsypać wszystkie przyprawy. Następnie dodać ziemniaki i marchew. Mieszać aby warzywa były obtoczone w przyprawach. Dolać wodę i sok z cytryny i chwilę podgrzewać. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło. Posypać szczypiorkiem lub świeżą kolendrą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.który jest niesamowicie aromatyczny i oczywiście pyszny! Życzę Wam cudownego dnia! około 0,5 kg śliwek węgierek około 4-5 łyżek cukru sok z połowy cytryny 1 l wody Przygotowanie: Śliwki umyj i pozbaw z pestek. Wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Całość zalej wodą,dodaj sok z cytryny i gotuj aż owoce będą miękkie. Kompot podaj
Kukuleczkipietruszki jest bardzo zdrowy i orzeźwiający, który można przygotować w expresowym tempie. Dodatkowo posiada cudny zielony kolor:) Potrzebne składniki: 1 pęczek natki pietruszki garść mięty 1 l wody mineralnej 1 cytryna 0,5 limonki 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Pietruszkę i miętę dokładnie myjemy i blendujemy, dodajemy sok z cytryny i limonki, dodajemy wodę, miód
Łycha smakówGotową masę przelać do przygotowanej tortownicy z ułożonymi truskawkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek 50 g cukru 20 ml wody sok z ½ cytryny 8 g mąki ziemniaczanej (bardzo czubata łyżeczka) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić wzdłuż na pół i wrzucić do garnka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Dodać 20 ml wody. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści a owoce puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody. Do gorącej masy truskawkowej wlać mąkę, wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika
maniapieczeniakratce, na papierze do pieczenia w temp. 140 st. na termoobiegu. Po 20 minutach trzeba plasterki obtrócić i piec kolejne 20 minut. Mniam :) Moje dzisiejsze menu Śniadanie: woda z cytryną sałatka (sałata rzymska, pomidor, ogórek kiszony, koperek, pietruszka sos "vinegrette", czyli woda z sokiem z cutryny i przyprawy) czipsy jabłkowe Obiad: - leczo Przekąska: - czipsy z buraka i selera :) Kolacja: - ogórko
pyszne zdrowościbabki po upieczeniu opcjonalnie pół łyżeczki aromatu cytrynowego jeśli lubicie mocno intensywny smak cytryny skórka z 2 cytryn- tylko żółta skórka- uważamy by nie zetrzeć białej warstwy ponieważ skórka wtedy będzie gorzka Dekoracja: Lukrowa polewa cytrynowa: 3 łyżki wody cukier puder w zależności od pożądanej gęstości polewy od 4 łyżek i więcej- dodawać po łyżeczce aż do otrzymania(...)momentu gdy babka się zarumieni. Sprawdzić czy babka się upiekła patyczkiem szaszłykowym. Babka jest gotowa gdy wyciągnięty patyczek się nie klei. Babkę całkowicie ostudzić. Ostudzona skroplić sokiem z cytryny. Dekoracja: Wodę połączyć z cukrem pudrem aż zgęstnieje, dodać żółty barwnik spożywczy w żelu- 2-4 krople. Połączyć na gęstą ale nadal płynną masę. Polać nią babkę, Tak by babka mogła
KreatywnePinyDługo się za nią zabierałam, ale w końcu przyszedł ten dzień - upiekłam Baklavę! :) Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, jednak trzeba do niej wiele cierpliwości. Klasyczna
My Culinary Artminut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami.Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję
Smakowity Blog KulinarnySkorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję. Składniki: 1 kg selera korzeniowego 20 dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. wody 4 jajka 1 szkl. bułki tartej 1łyżka oliwy 1\2 kostki masła sól, pieprz Wykonanie: Selera, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę w 180 stopniach
Anioły w kuchniselera 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej sól, pieprz Seler zetrzeć na wiórki. Jabłko pokroić na 6 części(...)trójkąty. Seler i jabłko polać sokiem z cytryny. Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami . Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy. Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki. Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami
Kulinarny karnet ChristopheraPtysie robi się z ciasta parzonego - bez proszku do pieczenia i cukru. Czyli zupełnie nie to, do czego jestem przyzwyczajona w kuchni. Zawsze wydawało mi
Ciastkozercyłyżeczki przyprawy do piernika Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 150 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki śmietanki 30% Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz(...)sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami wrzątku, a następnie rozgniatamy widelcem do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowany marcepan dodajemy do ubitej śmietany, krótko miksujemy. Biszkopt rozwijamy, nasączamy wodą z miodem i cytryną. Wykładamy masę marcepanową i zwijamy roladę. Odkładamy owinięte folią aluminiową w chłodne miejsce. Schłodzone ciasto dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (kawałki czekolady wraz ze śmietanką umieszczamy
Smaki Na Talerzuwody 2 łyżki soku z cytryny ( można pominąć) 1 jajko Przygotowanie: Wszystkie suche składniki, tj. płatki owsiane, ziarna i suszone owoce mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy miód, wodę, sok z cytryny i jajko. Łączymy składniki ze sobą rękami. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciastka w dłoniach, mocno dociskając (żeby były zwarte
Ze smakiem i z pasjąskładniki: 1000 ml wody 2 świeże ogórki gruntowe 1 cytryna 4 – 6 łyżek miodu garść świeżych listków mięty kostki lodu opcjonalnie, dodatkowo: 1 ogórek, pokrojony w plasterki do podania(...)plasterki cytryny wykonanie: Z cytryny wyciskamy sok. Ogórki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy np. w kielichu blendera lub w Thermomixe na najwyższych obrotach. Dodajemy sok z cytryny, miód oraz wodę i mieszamy. Przelewamy przez sitko do dzbanka, dodajemy listki mięty, ewentualnie plasterek cytryny oraz plasterki ogórka, mieszamy. Całość schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce i podajemy
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej chrupka chałwowa: 60 g mąki pszennej 60 g zimnego masła 30 g jasnego cukru muscovado 60 g chałwy poncz : 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny mus z białą czekoladą: 350 ml śmietany kremówki (38%) 125 g białej czekolady 2 listki żelatyny mus truskawkowy: 250 g truskawek 250 ml śmietany kremówki(...)rozpuszczenia. Zalać kremówką czekoladą, wymieszać aż do połączenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całkowicie ostudzoną masą czekoladową. Na paterze ułożyć biszkopt, nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Zapiąć na nim obręcz tortownicy, wyłożyć mus, wyrównać wierzch. Odstawić do lodówki do stężenia. Przygotować mus truskawkowy: Truskawki zmiksować, przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Połowę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciemnego cukru 150g jasnego cukru 3 jajka 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g ciemnego kakao szczypta soli lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny odrobina wody sok z buraka do zabarwienia lukru ok 1 łyżki Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę i proszek(...)musi być suchy. Ciasto studzimy na kratce. Gdy ciasto już ostygnie możemy robić lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny, sok z buraka. Całość mieszamy i w zależności od konsystencji dodajemy dodatkowe kilka kropel wody do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowym lukrem polewamy ciasto ;) Możemy do dekoracji użyć na przykład białej czekolady, wtedy ciasto nie będzie
KuchcikoweLoveroladę odkładamy do całkowitego wystudzenia. NASĄCZENIE: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. KREM MARCEPANOWY: 400 g dobrze schłodzonej śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru (do smaku) 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny
Rozpustne gotowanielitry, sok z cytryny 2 łyżki, cukier 2 szklanki, makaron świderki 2 szklanki, śmietana 12% - do smaku truskawki obrać z szypułek i opłukać, wsypać do garnka wlać wodę, sok z cytryny i cukier i zagotować następnie wsypać makaron i gotować około 12 minut na mniejszym ogniu zupę zostawić do wystudzenia i podawać chłodną ze śmietaną do smaku............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięstopni piekarnika na około 20-25 minut - do suchego patyczka. Polewamy lukrem i już! Lukier: 16 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Do gorącej wody wsypujemy po łyżce cukru pudru cały czas dokładnie mieszając. Po którejś z kolei łyżce nasza masa zacznie przypominać lukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Smacznego :) I tradycyjnie zapraszam
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pogoda za oknem na razie jeszcze ładna, więc póki co można skorzystać, zanim naszym przyjacielem stanie się kubek herbaty z dodatkiem soku :) Składniki: 1 kg arbuza Litr wody mineralnej ½-1 cytryna w zależności od upodobań Opcjonalnie kilka listków mięty Pół łyżki miodu lub cukru Przygotowanie: Z arbuza odkroić miąższ. Zblendować. Przełożyć do dzbanka, dolać litr wody. Dodać pokrojoną w plasterki
Fabryka pomysłów