cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:17/266)

Baklava 379

Długo się za nią zabierałam, ale w końcu przyszedł ten dzień - upiekłam Baklavę! :) Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, jednak trzeba do niej wiele cierpliwości. Klasyczna

My Culinary Art
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 243

minut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami.Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z selera 174

Skorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję. Składniki: 1 kg selera korzeniowego 20 dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. wody 4 jajka 1 szkl. bułki tartej 1łyżka oliwy 1\2 kostki masła sól, pieprz Wykonanie: Selera, cebulę  i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę w 180 stopniach

Anioły w kuchni
Sałatka Waldorf w galaretce. 275

selera 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml  Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej sól, pieprz Seler zetrzeć na wiórki. Jabłko pokroić na 6 części(...)trójkąty. Seler i jabłko polać sokiem z cytryny. Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami . Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy. Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki. Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami

Kulinarny karnet Christophera
Ptysie z bitą śmietaną 159

 Ptysie robi się z ciasta parzonego - bez proszku do pieczenia i cukru. Czyli zupełnie nie to, do czego jestem przyzwyczajona w kuchni. Zawsze wydawało mi

Ciastkozercy
Piernikowa rolada z marcepanowym kremem 189

łyżeczki przyprawy do piernika Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 150 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki śmietanki 30% Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz(...)sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami wrzątku, a następnie rozgniatamy widelcem do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowany marcepan dodajemy do ubitej śmietany, krótko miksujemy. Biszkopt rozwijamy, nasączamy wodą z miodem i cytryną. Wykładamy masę marcepanową i zwijamy roladę. Odkładamy owinięte folią aluminiową w chłodne miejsce. Schłodzone ciasto dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (kawałki czekolady wraz ze śmietanką umieszczamy

Smaki Na Talerzu
Zdrowe ciasteczka owsiane z ziarnami i suszonymi owocami 381

wody 2 łyżki soku z cytryny ( można pominąć) 1 jajko Przygotowanie: Wszystkie suche składniki, tj. płatki owsiane, ziarna i suszone owoce mieszamy ze sobą.  Następnie dodajemy miód, wodę, sok z cytryny i jajko. Łączymy składniki ze sobą rękami. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciastka w dłoniach, mocno dociskając (żeby były zwarte

Ze smakiem i z pasją
orzeźwiający napój z ogórków 186

składniki: 1000 ml wody 2 świeże ogórki gruntowe 1 cytryna 4 – 6 łyżek miodu garść świeżych listków mięty kostki lodu opcjonalnie, dodatkowo: 1 ogórek, pokrojony w plasterki do podania(...)plasterki cytryny wykonanie: Z cytryny wyciskamy sok. Ogórki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy np. w kielichu blendera lub w Thermomixe na najwyższych obrotach. Dodajemy sok z cytryny, miód oraz wodę i mieszamy. Przelewamy przez sitko do dzbanka, dodajemy listki mięty, ewentualnie plasterek cytryny oraz plasterki ogórka, mieszamy. Całość schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce i podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Truskawkowa fantazja 216

mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej chrupka chałwowa: 60 g mąki pszennej 60 g zimnego masła 30 g jasnego cukru muscovado 60 g chałwy poncz : 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny mus z białą czekoladą: 350 ml śmietany kremówki (38%) 125 g białej czekolady 2 listki żelatyny mus truskawkowy: 250 g truskawek 250 ml śmietany kremówki(...)rozpuszczenia. Zalać kremówką czekoladą, wymieszać aż do połączenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całkowicie ostudzoną masą czekoladową. Na paterze ułożyć biszkopt, nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Zapiąć na nim obręcz tortownicy, wyłożyć mus, wyrównać wierzch. Odstawić do lodówki do stężenia. Przygotować mus truskawkowy: Truskawki zmiksować, przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Połowę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKIEM 145

ciemnego cukru 150g jasnego cukru 3 jajka 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g ciemnego kakao szczypta soli lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny odrobina wody sok z buraka do zabarwienia lukru ok 1 łyżki Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę i proszek(...)musi być suchy. Ciasto studzimy na kratce. Gdy ciasto już ostygnie możemy robić lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny, sok z buraka. Całość mieszamy i w zależności od konsystencji dodajemy dodatkowe kilka kropel wody do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowym lukrem polewamy ciasto ;) Możemy do dekoracji użyć na przykład  białej czekolady, wtedy ciasto nie będzie

KuchcikoweLove
Rolada piernikowa z marcepanowym kremem. 194

roladę odkładamy do całkowitego wystudzenia.  NASĄCZENIE: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny      Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. KREM MARCEPANOWY: 400 g dobrze schłodzonej śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru (do smaku) 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny

Rozpustne gotowanie
zupa-chłodnik truskawkowa z makaronem... 155

litry, sok z cytryny 2 łyżki, cukier 2 szklanki, makaron świderki 2 szklanki, śmietana 12% - do smaku truskawki obrać z szypułek i opłukać, wsypać do garnka wlać wodę, sok z cytryny i cukier i zagotować następnie wsypać makaron i gotować około 12 minut na mniejszym ogniu zupę zostawić do wystudzenia i podawać chłodną ze śmietaną do smaku............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dyniowe babeczki na musie z dyni 158

stopni piekarnika na około 20-25 minut - do suchego patyczka. Polewamy lukrem i już! Lukier: 16 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Do gorącej wody wsypujemy po łyżce cukru pudru cały czas dokładnie mieszając. Po którejś z kolei łyżce nasza masa zacznie przypominać lukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Smacznego :) I tradycyjnie zapraszam

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Arbuzolada 266

pogoda za oknem na razie jeszcze ładna, więc póki co można skorzystać, zanim naszym przyjacielem stanie się kubek herbaty z dodatkiem soku :) Składniki: 1 kg arbuza Litr wody mineralnej ½-1 cytryna w zależności od upodobań Opcjonalnie kilka listków mięty Pół łyżki miodu lub cukru Przygotowanie: Z arbuza odkroić miąższ. Zblendować. Przełożyć do dzbanka, dolać litr wody. Dodać pokrojoną w plasterki

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania