robienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym(...)płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek lub słoiczków, odwrócić
Ala piecze i gotujelodówce przez kilka miesięcy. Wariant drugi - goździki - po 4 do 6 sztuk na każdy słoik, jeśli chcecie możecie też dodać rum. Jeśli nie dodajecie rumu, całość zalewamy sokiem z cytryn i pomarańczy. To nasz ulubiony wariant i ten właśnie widzicie na zdjęciu poniżej. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy. Wariant trzeci - po około(...)cienkie plasterki imbiru na każdy słoik. Do każdego słoika dodajemy także sok wyciśnięty z cytrusów. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy. Wariant czwarty - woda, sok z cytryn i cukier w proporcjach 1:1:2 (czyli np. szklanka wody, szklanka soku z cytryn i 2 szklanki cukru), 1-2 laski wanilii. Z wody i cukru ugotować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasłoneczny i ciepły dzień pod błękitnym niebem. Składniki: 1 melon 300 g truskawek 2 owoce kiwi 150 g jeżyn 1 duży banan ½ średniego granata sok z ½ cytryny 3 łyżki wody różanej Melon przetnij na pół, wydrąż środek tak, aby powstały puste w środku miseczki, które napełnisz owocami. Pestki odrzuć, a miąższ pokrój w kostkę i przełóż go do dużej(...)banana obierz i pokrój w plasterki, z granata wydobądź pestki. Wszystkie owoce dodaj do miski z melonem. Jeżyny ostrożnie dodaj na końcu. Skrop całość świeżo wyciśniętym sokiem z ½ cytryny oraz wodą różaną. Delikatnie zamieszaj, aby różany aromat dotarł do wszystkich kąsków. Przełóż do przygotowanych miseczek i podawaj. Możesz udekorować listkami mięty. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskiłyżki słodkiej śmietany lub mleka 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, wszystko razem mieszamy i robimy(...)ładniejszą fakturkę. Drożdżówki pieczemy na złoty kolor około 15 minut w 180 ⁰ C. Po upieczeniu i przestudzeniu drożdżówek robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i wodę, po czym mieszamy łyżeczką, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzla pokrywamy drożdżówki i pozostawiamy na papierze pergaminie lub siatce, do chwili gdy lukier wyschnie
Smakowy Rajmąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny co i jak po kolei W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać(...)placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać
Kuchnia Babci Basiwypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jaj aromat cytrynowy (10 ml) skórka otarta z 1 cytryny lukier: sok z 1 niezbyt dużej cytryny 1 łyżka wody cukier puder (ok. 1/2 szklanki) Sposób przygotowania: Masło i masło roślinne pokroić w grubą kostkę i przełożyć do metalowej miski. Wierzch posypać cukrem i cukrem wanilinowym i wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić. Lukier: Do soku z cytryny wlać wodę, a potem, porcjami, dodawać cukier puder. Żeby nie powstały grudki, kolejne porcje cukru należy dokładnie rozprowadzić trzepaczką do sosów. Otrzymany lukier musi być biały i bardzo gęsty, inaczej wsiąknie
W SMAKszklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa: 400 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny. Przełożenie: dżem truskawkowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody. Masa maślana: 200 g masła, 2 szklanki cukru pudru, łyżeczka aromatu migdałowego, 2 łyżki mleka. Dodatkowo: garść płatków migdałów, 300 g mrożonych truskawek, lukier plastyczny. Wykonanie: Mąkę i kakao musimy przesiać(...)rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego patyczka). Ostudzony biszkopt przecinamy na 2 części. Dżem przekładamy do miseczki, dodajemy do niego sok z cytryny oraz wodę i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w 4 łyżkach wrzącej wody i pozostawiamy do jej lekkiego ostudzenia. Truskawki rozmrażamy, dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Migdały wrzucamy na rozgrzaną
paapilotkaadzieci. Lemoniada: składniki na 1,5 litra 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn 1/2 - 3/4 szklanki brązowego jasnego cukru* 1/2 - 3/4 szklanki wrzącej wody 1 l wody mineralnej Dodatkowo: 1-2 cytryny kostki lodu w ilości zależnej od wskazania termometru listki mięty do dekoracji Przygotować syrop cukrowy w proporcji(...)wrzącej wody wsypać cukier, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia. Do ponad 1,5 l dzbanka wlać sok z cytryn, dodać syrop cukrowy, uzupełnić wodą mineralną i schłodzić. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w plasterki. Lemoniadę rozlać do szklanek dodać plasterki cytryny i ewentualnie kostki lodu. Udekorować listkami mięty. U mnie niestety mięta nie doczekała do końca przygotowań napoju
Pełny talerzDziś tort truskawkowy ;) Na puszystym delikatnym biszkopcie nasączonym sokiem z cytryny i amaretto, przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Różowa poezja smaków! Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :) Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia(...)Odstawić do uchylonego, wyłączonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na 2 lub3 blaty. Do nasączenia: 1/4 szklanki Amaretto 1/2 szklanki przegotowanej wody 1/2 cytryny 2 łyżki cukru Wyciskamy sok z połowy cytryny łączymy z woda i Amaretto, dosładzamy do smaku. Krem do przełożenia blatów biszkoptu: 500 ml śmietany kremówki
W kuchennej krainierano szklanki wody z sokiem z cytryny. Taka mieszanka oczyszcza nasz organizm z toksyn, a także pita regularnie wspomaga odchudzanie. Same zalety Moja propozycja : Lemoniada 1,5 l wody mineralnej 3 cytryny 1 szklanka zielonej herbaty 5-6 łyżek cukru 1 listek mięty Do wody mineralnej wlewamy wcześniej posłodzoną i ostudzoną herbatę. Następnie sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Przechowujemy
noteskulinarnyfigaprzesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy ok 20x30 cm i piec przez 20-25 minut w 170 stopniach. Gotowe i schłodzone ciasto zwilżyć wodą z cytryną lub samą wodą. Masa serowa: Galaretkę ugotować w 1 i 3/4 szklanki wody, pozostawić do stężenia a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody
Jadło i czytadłokaloryczną wersją tradycyjnego tiramisu. Składniki: ->100g kaszy jaglanej -> 600g gęstego serka homogenizowanego (naturalny) -> 4 łyżeczki miodu -> 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej -> Sok z ½ cytryny -> 50ml wody -> Kakao ciemne, skórka z cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy i studzimy. W tym czasie należy zagotować wodę, w której parzymy kawę
Jedz zdrowo żyj zdrowo!miksujemy na najmniejszych obrotach.Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C. MASA BUDYNIOWA :Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy.0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami.Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy.Gotujemy do momentu zgęstnienia.Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.Dodajemy zimny!!! budyń.Dokładnie(...)mieszamy. PONCZ :Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem.Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.Na biszkopt wlewamy budynie.Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki. PIANKA CYTRYNOWA :Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę.Wlewamy na masę budyniową.Na górze układamy herbatniki
Ostra na Słodkomąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka soku z cytrynyponcz1/3 szklanki wodykilka łyżek soku z cytrynykrem300ml śmietanki 30% lub 36%0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej200ml gorącej wody galaretka0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej100ml gorącej wodyopcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru do śmietanki do dekoracji oraz śmietan-fix, jeżeli chcemy, żeby nasz tort dłużej zachował swój(...)niej wystudzoną (ale jeszcze płynną) galaretkę, wymieszać łyżką - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć na spód jeden blat biszkoptowy, nasączyć go kilkoma łyżkami ponczu powstałego z połączenia wody z sokiem z cytryny- masę śmietankową (będzie dość rzadka) wylać na blat, wyrównać i włożyć na 10-15 minut do lodówki- drugi blat ułożyć na twardym podłożu i wykroić w nim małą
Smakołyki Berenikikremu. Na wierzchu ułożyć najjaśniejszy blat, skropić resztą ponczu i wstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę.Przygotować krem maślany:Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka z wodą i sokie cytryny, zagotować. Zmniejszyć ogień; gotować, często mieszając, aż owoce się rozpadną, a większość płynu odparuje. Zdjąć z palnika, ostudzić. Zmiksować na gładką masę.Białka z cukrem umieścić w szklanej
Pożeraczka, czyli raz adobrze