zbyt dużo ciepła też nam przeszkadza, dlatego warto zaopatrzyć się w coś co pomoże nam się trochę ochłodzić. Jeżeli akurat pod ręką nie macie wielkiego basenu, po brzegi wypełnionego wodą, nic strasznego! Zawsze możecie sobie przygotować sobie mrożona ice tea - domową, własną, bez konserwantów i zbędnych barwników. Co Wy na to? Może się skusicie i czym prędzej wypróbujecie mój przepis(...)czasie d herbaty wsypujemy cukier i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Torebki herbaty wyciągamy, a całość zalewamy zimną wodą.Następnie dorzucamy resztę cytryny, umyte liście mięty i kostki lodu.Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, przed podaniem ponownie dodajemy kostki lodu.Na zdrowie
Słodkie Przyjemnościpotrzebujemy ? -Ok.2 szklanek arbuza bez pestek - w kawałkach - do zblendowania. - sok z połowy cytryny - pokrojona w szostki cytrynę - zamrożoną - mietę -kostki lodu - szklankę wody - zimnej Pokrojoną w szostki cytryne zamrażamy - możemy ją wykorzysta(...)innych napojów a w taką pogodę jak teraz ... jest idealnym rozwiązaniem! Jak zrobic? Blendujemy arbuza, dodajemy sok z cytryny, szklankę wody, lod w kostkach oraz zamrożona cytryne. Dla ozdoby - kilka plasterkow świeżej cytryny i nieco mięty. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQliście laurowe500g mielonej wołowinySkładniki sos:70g margaryny80g mąki625 ml mlekasok z cytrynynatka pietruszkisólpieprzgałka muszkatołowa składniki na panierkę: 4 jajka jajkabułka tartaolej do głębokiego smażeniaPrzygotowanie:Ciasto:W garnku zagotowujemy wodę ze skórką cytryny i szczyptą soli oraz margaryną, po doprowadzeniu do wrzenia dodajemy mąkę i zdejmujemy z ognia cały czas intensywnie mieszając.Pozostawiamy do wystygnięcia (ale ciasto nie może być całkiem
Bon Appetit Małgorzatycynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy blenderem lub mikserem, mieszamy z masą. W tym czasie z białek i soli ubijamy pianę. Porządnie
prawdziwe jedzeniejabłek 3/4 szkl wody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa Krem cytrynowy: 1/2 szkl. soku z cytryny (3-4 cytryny) 1/2 szkl wody 150 g cukru 1 budyń waniliowy 150 g miękkiego masła Dodatkowo: ok. 250 g herbatników (użyłam kakaowych i maślanych) cynamon do oprószenia(...)warstwą herbatników. Wstawić do lodówki. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki i gniazd nasiennych, a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondelka, zalewając wodą oraz sokiem z cytryny i dodając łyżeczkę cynamonu. Wszystko dusić na małym ogniu, aż masa się zagotuję, a jabłka zmiękną (ok. 10 minut). Do gorącej masy wsypać galaretkę
Nastoletnie Wypiekanieidealnie pasuje do szampana lub białego rumu :) Wykonie jest bardzo proste i mało pracochłonne. SKŁADNIKI: - 2 szklanki wody - 2 szklanki cukru - 1 szklanka kwiatów lawendy - sok z jednej cytryny ZAGOTUJ WODĘ Z CUKREM , dodaj kwiaty lawendy i sok z cytryny. Gotuj kilka minut do momentu kiedy syrop nabierze kolory różowo- fioletowego. KIEDY SYROP OSTYGNIE przecedź go przez gazę
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżeczki cynamonu 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku jabłkowego jabłka do masy jogurtowo-śmietankowej 500g jabłek 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 2/3 szklanki wody sok z 1/2 cytryny galaretka z musu jabłkowego 700g jabłek 3 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku(...)ciasta - biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość drobną kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny - owoce przełożyć do rondelka, zalać wodą, dodać domowy cukier waniliowy, gotować na małej mocy palnika przez kilka minut, aż jabłka zmiękną - ważne, żeby nie rozgotować owoców, powinny zostać w kawałkach - ugotowane jabłka odcedzić
Smakołyki BerenikiSKŁADNIKI: sok z 4 cytryn (w tym starta skórka z 1 cytryny) 1 szklanka wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka wody mineralnej gazowanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1 szklankę wody zagotowujemy ze startą skórką z jednej cytryny oraz cukrem trzcinowym - do momentu aż cukier się rozpuści, gotujemy kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy sok z 4 cytryn i 1 szklankę wody
wege i kropkakoniecznie mocno schłodzić . Czas: 5 minut + chłodzenie Składniki: plaster arbuza ( po odcięciu skóry ok. 3/4 szklanki miąższu)- zimnego schłodzonego mocno 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta sumaku Z plastra arbuza odkroić skórę. Z miąższu usunąć pestki(...)pokroić go na kawałki. Ze skórki arbuza można powycinać ozdoby którymi udekoruje się szklaneczki lub otoczenie w jakim będzie podawany koktajl. Zmieszać mleko kokosowe z sokiem z cytryny i zimną wodą mineralną gazowaną. Do malaksera wrzucić miąższ z arbuza . Wlać mleko kokosowe z wodą i sokiem z cytryny. Dodać szczyptę sumaku i zmiksować wszystko. Przelać do szklaneczek - udekorować
Buniabaje w kuchniprzepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki, PRZYGOTOWANIE: 1. Cytrynę dokładnie(...)myję, ścieram skórkę i wyciskam sok. Wodę mieszam z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję. 2. Białka ubijam na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej z części dodaję kakao. Mieszam
Tradycyjna kuchnia KasiIdealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Przygotowanie: Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej
Anioły w kuchnispróbowały wszystkich trzech! Lemoniada jaśminowa 2 torebki zielonej jaśminowej herbaty 2 łyżki brązowego cukru – lub więcej jak ktoś lubi Pół cytryny pokrojonej na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki Garść mrożonych owoców leśnych Litr bardzo zimnej wody Kostki lodu Zaparzyć bardzo mocną herbatę i ją posłodzić. Poczekać aż wystygnie. W karafce umieścić owoce i lód, wlać esencję, dopełnić wodą(...)suszonych) 4 łyżki brązowego cukru – lub więcej, jak ktoś lubi Sok z 1 cytryny Ok. 1 litra bardzo zimnej wody Lód Lawendę zalać szklanką gorącej wody. Dodać sok z cytryny i cukier. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż powstanie syrop. Przecedzić. Ok. pół szklanki syropu przelać do karafki, dopełnić wodą z lodem, podawać z plasterkami cytryny. Pijąc można
Patchworkpianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione(...)miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit Małgorzatydiecie antynowotworowej. Stanowią pełnowartościowe pożywienie, tak więc poleca się je zwłaszcza dzieciom. Zapraszam do kręcenia. TWAROŻEK ZE SŁONECZNIKA. WEGAŃSKA PASTA. Składniki: filiżanka ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 1/4 filiżanki filtrowanej zimnej wody koperek (opcjonalnie) ząbek czosnku (opcjonalnie) sól himalajska świeżo mielony kolorowy pieprz odrobina czarnuszki (opcjonalnie) odrobina prażonego(...)siemienia lnianego (opcjonalnie) Przygotowanie: Łuskane ziarna słonecznika płuczemy na sitku dokładnie i kilka razy (zwykle słonecznik jest bardzo zakurzony). W kielichu blendera umieszczamy słonecznik, sok z cytryny oraz wodę. Dokładnie miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji pasty. ja pozostawiłam sobie kilka kawałeczków ziarenek, nie miksowałam na gładką pastę. W razie konieczności można dolać odrobinę wody. Starannie doprawić do smaku
Naturalna KuchniaSkładniki: 1/2 kg czerwonej cebuli 1/2 kg cukru 2 cytryny 6 szklanek wody 7 łyżek miodu organicznego Wykonanie Mieszając ciągle uprażyć cukier na suchej patelni ,do zmienienia koloru .Dodac drobno pokrojona cebulkę. Dolać wodę.Gotujemy ,ąż cała masą zacznie gęstnieć i zmniejszy swoja objętość o 1/3 . W czasie gotowania ,wyciskamy sok z cytryn i szykujemy miód. S ciągamy(...)wdychać jego zapach. Po kilku minutach atak powinnien ustąpić. Gorące kapiele i parówki (wdychanie), zwłaszcza z solą, sa bardzo pomocne przy atakach astmy. Sok z połówki cytryny zmieszany z wodą, pity między posiłkami, daje dobre rezultaty w leczeniu astmy. Łyżeczkę imbiru zmieszać z łyżeczką kozieradki, zalać szklanką wrzątku, odstawić na 15 minut i przecedzić. Dodać łyżeczkę miodu i pić rano
w mojej kuchni