cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:13/266)

Surówka z pora 159

mała kapusta pekińska, 1 ogórek zielony, 1 puszka kukurydzy, 1/2 białej części pora, 2 łyżki posiekanego koperku, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki suszonego koperku. Przygotowanie:    Kapustę pekińską dokładnie myjemy po zimną wodą i siekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż i siekamy(...)dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę zielony ogórek. Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, wody, soku z cytryny, ziół i suszonego koperku. Polewamy sosem sałatkę, na koniec posypujemy świeżym koperkiem i mieszamy. Dekorujemy plasterkami mandarynki

Aga w kuchni
Syrop z mniszka i wanilii 178

pięknie pachnie i smakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo .. 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek)  1 litr wody  2 cytryny  ziarenka z laski wanilii  1 kg cukru  Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni, aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować

Moje domowe kucharzenie
Syrop melisowy 169

Składniki : 200 g melisy 500 g cukru 700 ml wody sok z 2 małych cytryn Melisa w moim ogrodzie gości już od kilku lat. Pomimo, ze dzielę się nią ze znajomymi ciągle mi jej przybywa :) Dlatego gdy podpatrzyłam w sieci jeden ze sposobów wykorzystania zioła, powstał ten mój syropek. Przygotowanie : Umytą melisę rozdrobniłam w mikserze, na tym etapie można jeszcze(...)Przecedziłam przez sito do następnego garnka, dodałam sok z cytryny, chwilę gotowałam, przelałam do słoiczków i zawekowałam gotując przez około 10-15 min. Syrop będę dodawać do przegotowanej wody z dodatkiem cytryny. Melisa ma właściwości uspakajające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i rozkurczowe. Według mnie dobra na "wsio" :) Jeśli syrop przecedzimy przez gazę będzie bardziej klarowny

Proste Potrawy
Kurczak cytrynowy z woka 331

tylko będą zachwyceni! SKŁADNIKI :( 4 porcje )* filet z kurczaka – 400 g* olej – 30 ml* sól – 1 szczyptaSOS:* mąka kukurydziana – 1 łyżka* zimna woda – 6 łyżek* sok z cytryny – 3 łyżki* słodkie sherry – 2 łyżki* cebula dymka – 1 pęczek* trawa cytrynowa – 2 szt* cukier puder – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO :* makaron(...)ciągle mieszając.Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce.Zlewamy olej z woka.SOS:Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody , tworząc gładką pastę.Do woka wlewamy sok z cytryny i pozostałą wodę,Dodajemy sherry i cukier puder – zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści.Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy.Zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 3 minuty

Ostra na Słodko
Ciasto JAMAJKA 800

mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem(...)Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do "suchego patyczka" ok. 30 min. (u mnie 25min). Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i posłodzić do smaku Formę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową lub papierem (żeby było szczelnie a galaretka nie wydostała się poza formę), włożyć jeden blat

Maślane ciasteczko
NAPÓJ NA UPAŁY Z KASZĄ JECZMIENNĄ 168

naszej diecie.Unikać jej powinni jedynie chorzy na celiakię i dzieci do 10 miesiąca życia. W moim napoju z ugotowanej kaszy wszystkie te związki przechodzą do wody, którą potem razem z ,,nim " wypijemy. * Cytryna -zawiera dużo witaminy c, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Bogactwo polifenoli sprawia że przeciwdziałają one nadciśnieniu czy miażdżycy.  * Imbir: ułatwia trawienie, łagodzi nudności, łagodzi bóle(...)Wykonanie: Kaszę wkładamy w woreczku do garnka, zalewamy wodą- tyle aby zakryło kaszę. Gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę, kaszę płuczemy, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy sok z cytryny i cukier, gotujemy na wolnym ogniu do pół godziny. Po ok 20 minutach dorzucamy imbir, dalej gotujemy jeszcze te brakujące 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, odstawiamy

Z Majeczką w kuchni
Serowe placuszki z sosem czereśniowym 171

miodu 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej masło klarowane sos czereśniowy: 1 szklanka czereśni wypestkowanych 1 łyżka miodu cynamon szczypta kardamon szczypta 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody puder do posypania mięta świeża Żółtka oddzielam od białek. Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, miód i miksuję blenderem aż ser zrobi się gładki. Dodaję mąkę(...)Placuszki  nakładam łyżką na patelnię, smażę na rozgrzanym maśle z każdej strony  około dwie minuty. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję cynamon, kardamon, miód,  sok z cytryny, połowę wody z 1/2 szklanki i przesmażam na wolnym ogniu aż będą miękkie. W reszcie wody rozrabiam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotujących się czereśni.Gotuję aż zgęstnieją. Placuszki podaję

wesoła kuchnia
WODA Z CYTRYNĄ I MIĘTĄ 160

wody przygotowanej lub mineralnej niegazowanej może być również gazowana 1 duża cytryna  garść wierzej mięty Przygotowanie: Cytrynę dokładnie umyć (najlepiej płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem w celu by była piękna i lśniąca).Miętę wypłukać. Cytrynę pokroić w cienkie plastry. Cytrynę i miętę wsypać do dzbanka i zalać wodą. Pozostawić(...)różnicy miedzy miętą suszoną , a świeżą.  Ciekawostka -  starym domowym sposobem, by mleko nam się nie zważyło wystarczy wrzucić kilka listków mięty do gotującego się mleka.  Cytryna - zawiera witaminę C, B, E, potas, magnez, żelazo i sód. Cytryna pobudza procesy trawienne przyśpieszając oczyszczanie organizmu, dzięki temu sprzyja odchudzaniu. Dzięki zawartości dużo witaminy C, która wzmacnia odporność , dlatego należy

Ciastka - domowe słodkości
Z ŁĄKI NA TALERZ: Sok z owoców czarnego bzu 149

powoduje poczucie słabości lub wymioty. Po przetworzeniu ulega rozkładowi i jest nieszkodliwy. Sok z owoców czarnego bzu Potrzebujesz: 2,5 kg kiści owoców czarnego bzu 350g cukru 1/2 cytryny 200ml wody *  Sposób przyrządzenia: 1. Owoce umyj i zetnij nożyczkami z szypułek. 2. Rozgnieć je w garnku tłuczkiem do ziemniaków i zagotuj z 200ml wody. 3. Duże sito wyłóż gęstą(...)sokiem, dodaj sok z cytryny i wypełnij całością wyparzone butelki/ słoiki, szczelnie je zamykając. * Jeśli posiadasz sokownik, nie dodawaj do owoców wody, ale przed podgrzaniem zmieszaj owoce z cukrem, a na wierzch połóż 3-4 plastry cytryny. Nie musisz też odcinać owoców z kiści.   Należą do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Babka Wielkanocna 172

jajka - nie pełna szklanka mąki - nie pełna szklanka cukru pudru - 1 cytryna - pół łyżeczki proszku do pieczenia NA LUKIER - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - szklanka cukru pudru - bułka tarta i masło do wysmarowania formy Oddziel białka od żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, wysmaruj formę na babkę masłem i posyp bułką tartą. Cytrynę sparz , zetrzyj skórkę(...)formy. Piecz przez 40 minut w 180-200° góra dół. Sprawdź metodą suchego patyczka . Gdy forma przestygnie wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie.. Przygotuj lukier. Do wody z sokiem z cytryny dodaj cukier i porządnie wymieszaj, polej babkę, poczekaj aż zastygnie i zjedz. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Gruszki w octowo - cytrynowej zalewie 156

jako dodatek do mięsa i wędlin. Są mniej słodkie, za to bardziej kwaśne i lekko korzenne. Na pewno zasmakują wielbicielom owocowych dodatków do mięs :)Składniki:gruszki,1 litr wody,1 średnia cytryna,5 łyżek miodu,3 łyżki brązowego cukru,1 łyżeczka goździków,1/4 szklanki octu winnego.Do wody dodać miód, cukier i goździki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cienkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ptysie z powiewem róży:) 137

sztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła; 4 jajka; szczypta soli; Wykonanie: W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody wsypać przesianą mąkę (1 łyżkę odłożyć) i energicznie mieszać, aż powstanie jednolite ciasto i będzie odstawać od dna i boków garnka. Ciasto przełożyć do miski, aby trochę ostygło. Następnie, cały czas(...)starta skórka z cytryny (opcjonalnie); 2 łyżki wody różanej; Wykonanie: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem (nie przebić śmietany), dodać serki mascarpone (zimne), skórkę z cytryny, sok i wodę różaną, wymieszać mikserem (długo nie miksować, bo serek może się zwarzyć). Gotowym nadzieniem przełożyć ptysie. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

In my kitchen
Lemoniada cytrusowa z natką z pietruszki 167

przygotowujemy sami, w domu. I ten kolor! Czy wiecie, że z arbuza można przygotować pyszną lemoniadę -> Arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Składniki: 1 litr niegazowanej wody 1 limonka 1 cytryna 1/4 pęczka natki z pietruszki Przygotowanie: Do blendera z wysokim kielichem wlewamy wodę i wkładamy porwaną nać pietruszki. Z limonki i cytryny wyciskamy sok, bezpośrednio do wody

Moja smaczna kuchnia
Gdyby to mango nie było takie soczyste... i inne sałatki 143

posiekanych orzechów włoskich 1 mango 3 garście młodego bobu ok 50g gotowych grzanek do zupy Na sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki cukru 1/3 cytryny sól i pieprz do smaku odrobina wody Bób gotujemy- im młodszy tym krócej- naszemu starczyło 15 minut. Bób solimy pod koniec gotowania, nie wcześniej- żeby nie stwardniał, a po ugotowaniu polewamy zimną wodą(...)Nasza nędzna rukola Nasz bób A do sałatki... BŁYSKAWICZNA RÓŻANA LEMONIADA 2 cytryny 5 łyżek brązowego cukru trzcinowego garść płatków róży butelka gazowanej wody mineralnej Wodę schładzamy w lodówce. Cytryny myjemy i kroimy na duże kawałki (razem ze skórką). Wrzucamy do dzbanka, posypujemy cukrem i płatkami róż. Pałką do ciasta (chyba, że macie bardziej profesjonalny sprzęt:)) ugniatamy składniki, aż cytryny

les mirabelles
Piernikowa chatka Ali i Łukaszka 165

pieczenia,2 łyżeczki sody oczyszczonej,3 żółtka,4 łyżki śmietany 30%,lukier na bazie białka:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą)2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,dodatkowo:posypka kolorowa,barwniki spożywcze,perełki,posypka waflowa.Przygotowanie ciasta na pierniki:Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon stopniowo podgrzewamy, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą(...)więcej cukru pudru.Jeżeli dodamy do lukru barwnika lub aromatu w płynie, dodajemy większą ilość cukru pudru.Lukier można przygotować również miksując cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny i wodą. Rada:Pierniki przechowujemy w szczelnych metalowych puszkach.Lukru przygotowujemy w zależności od potrzeby. Smacznego

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania