godziny.Odcedzić na sitku.°Ugotować syrop z cukru i wody, włożyć do niego pokrojone w drobną kostkę i gotować na słabym ogniu,aż staną się przjrzyste.Część skórek można pokroić w cieniutkie paseczki.Posłużą nam później do dekoracji wypieków.°Przed odstawieniem z ognia wcisnąć sok z pół cytryny i zagotować.Syrop wówczas nie stwardnieje.°Gorączmi skórkami napełnić wyparzone słoiczki,zalać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka/wody, jajka, wódkę i sok z cytryny. Jeśli zamiast mleka używamy wody to teraz dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być. Pod ciasto(...)Szprycą (taką jak do bitej śmietany) robię w pączku małą dziurkę i wyciskam do środka około łyżeczki konfitury. Lukrowanie: cukier puder rozpuszczam w małej ilości wrzącej wody, dla smaczku można dodać sok z cytryny. Lukrem polewam ciepłe pączki. Przepis na domową konfiturę z róży
prawdziwe jedzenieDzisiaj moja propozycja to arbuzowy napój. Wspaniale chłodzi, świetnie smakuje i idealny na upały. Składniki 1/2 małego arbuza cukier do smaku według własnych potrzeb sok z jednej cytryny 2 szklanki wody mineralnej 1 szklanka lodu Schłodzonego arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Zmiksować go wraz z lodem. Dodać sok z cytryny, cukier do smaku i mocno schłodzoną
O kuchni z uczuciemtalerz, przykrywamy pokrywką, żeby zatrzymały ciepło, a w międzyczasie produkujemy "twarożek": - kostkę tofu naturalnego, - łyżkę cukru lub czego tam używacie, - pół łyżeczki sproszkowanej wanilii, - sok z połówki cytryny, - trochę wody , żeby lepiej się miksowało, blendujemy na jednolitą masę. Gotowe. Uprzedzając pytania - smakuje wanilią, nie tofu, smacznego :) P.s. Moje dodatkowo nadziane jagodami, pycha
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEliście laurowe 8 kuleczek ziela angielskiego 4 goździki (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat) 2 łyżeczki soli 2 łyzeczki 4 łyzki soku z cytryny 1 cebula 2 l wody Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków 4 liście laurowe 8 kuleczek ziela angielskiego 4 goździki (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat(...)łyżeczki soli 4 łyżeczki soku z cytryny 1 cebula 2 l wody Sposób przygotowania: Buraczki umyć, osuszyć i obrać obierakiem do warzyw, przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. W międzyczasie przygotować 4 litrowe słoiki uprzednio wyparzone. Do każdego wrzucić po kawałeczku cebuli, liściu laurowym, 2 gozdziki, pół łyzeczki soli i pół łyżeczki cukru, oraz
Gosia gotujetarce),250 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub stewią),30 g pektyny lub innego środka/cukru żelującego w odpowiedniej proporcji,sok z 1 cytryny,½ szkl. wody.Przygotowanie:Umyte i odszypułkowane owoce zalać w rondlu wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zmiksować w blenderze, dodać do przecieru z czeremchy razem z chili, cynamonem
SzczyptaSmaQblender pokazywałam przy okazji wpisu na OXY shake i ekspresowe shake.Koktajle odchudzające zastępują mi w pierwszej fazie odchudzania 3 posiłki – śniadanie, obiad i kolację, w między czasie piję wodę z cytryną, sok pomidorowy, oraz jem twarożek z rzodkiewką, naprzemiennie urozmaicając twarożek jeszcze zielonym ogórkiem, mam nadzieję szybko zauważyć efekty. Potem zacznę wprowadzać bardziej zmodyfikowane, niskokaloryczne dania.Koktajl odchudzający z selera naciowego(...)łyżeczka miodu wielokwiatowego1/2 szklanki zimnej wodyPrzygotowanie:Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy w kostkę. Owoc kiwi obieramy, kroimy na ćwiartki. Pokrojone łodygi selera i kiwi wkładamy do blendera, wlewamy ½ szklanki wody i dodajemy 1 płaską łyżeczkę miodu, miksujemy w blenderze, przelewamy do szklanki. Koktajl odchudzający z selera naciowego i kiwi podajemy ozdobiony listkiem selera, pijemy przez słomkę.Całość zawiera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękondycję układu nerwowego. Pamiętajmy także o tym, żeby podczas tak silnych upałów pomiędzy posiłkami odpowiednio nawadniać organizm i dużo więcej pić :) Zamiast sklepowych słodkich napojów, dobrze jest przygotować wodę z cytryną i miętą. SKŁADNIKI: 1 mała główka kalafiora 2 pomidory lub garść koktajlowych 1 główka sałaty 2 jajka 100 ml jogurtu greckiego 1/2 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Kuchnia od dwojgaoraz 10,9g błonnika . SKŁADNIKI: 145g jabłka- po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych 90g gruszki- po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych 20g siemienia lnianego łyżka soku z cytryny imbir mielony woda PRZYGOTOWANIE: Siemię lniane zmielić, zalać pięcioma łyżkami gorącej wody i odstawić do wystudzenia Jabłko i gruszkę pokroić i wrzucić do wysokiego naczynia Dodać sok z cytryny, imbir Całość
peanutbuttermonsterktórą będę zwieńczać gofry, racuchy czy lody :) Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200-250 ml: 2kg truskawek 350g cukru 300ml wody + 100ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę sok z 1/2 cytryny starta skórka z 1/2 cytryny 2 łyżeczki pasty waniliowej - można zastąpić dużym cukrem waniliowym 32g (wtedy o tyle mniej normalnego cukru(...)garnka. Wielkie sztuki przekroić na ćwiartki, mniejsze na połówki, a te zupełnie drobne zostawić w całości. Zasypać cukrem, dodać startą skórkę cytrynową i pastę waniliową, dolać wodę oraz sok z cytryny. Nie potrzeba dodawać tu więcej wody, bo truskawki mocno puszczą sok i płynu wyjdzie sporo. Gotować na małym ogniu ok 1 godz. - aż truskawki się lekko rozpadną i rozgotują
Grunt to przepis!samym początku, na czystym grillu. Przed łososiem, karkówką, czy innymi specjałami. W przeciwnym razie nie gwarantuję, że koktajl będzie Wam smakować. ;) Składniki: 5-6 dużych cytryn 7 łyżek cukru 1½-2 szklanki wody mineralnej ¾ szklanki mocno schłodzonego cytrynowego likieru typu limoncello (bez mleka i jajek) kilka (3-5) gałązek świeżego tymianku Pół szklanki wody i 5 łyżek cukru umieścić(...)cukrze. Układać na średnio rozgrzanym grillu. Grillować ok. 5 minut, aż zmiękną. Odłożyć na talerzyk do przestudzenia. Na dzbanku ułożyć sitko. Nad sitkiem wyciskać przestudzone cytryny. Do soku dodać syrop cukrowy, szklankę wody i likier cytrynowy. Wszystko razem zamieszać. Jeżeli trzeba uzupełnić jeszcze wodą do smaku Przelać do szklanek/ kieliszków. Podawać z lodem i gałązkami tymianku. Smacznego! * do takiego podgrzania
Pełny talerzMASA MALINOWA: Składniki: 450 g malin (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Maliny wrzucamy do rondla. Dodajemy cukier i sok z cytryny i podgrzewamy, aż owoce się rozpadną. Do gorących malin dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Gdy masa zacznie tężeć, należy przełożyć nią tort. MASA MASCARPONE: Składniki: 1 litr(...)kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy do sztywno. Dodajemy mascarpone i przestudzoną białą czekoladę. ZŁOŻENIE TORTU: Wystudzony biszkopt przekroić dwa razy. Możemy lekko nasączyć go przegotowaną wodą z cytryną. Na pierwszy blat wykładamy połowę malinowego żelu, potem 1/3 masy mascarpone. Układamy kolejny blat, nasączamy, wykładamy resztę malinowego żelu i 1/3 masy mascarpone. Na koniec przykrywamy trzecim blatem. Wykładamy
psgotujemynadal krążę za płatkami :))). W kilka chwil i mamy wspaniałą wodę różaną. Przepis podaję cały za Ewą. SKŁADNIKI : 300 gram płatków róży 1 litr gorącej wody sok z całej cytryny SPOSÓB WYKONANIA :- płatki róży oskubać, przebrać i oczyścić- delikatnie opłukać i następnie zalać gorącą wodą- dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wstawić w chłodne miejsce
Basia w kuchniszklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 4 łyżki, maliny 20 dag, śmietana 30 % 400 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba, sok z cytryny 1/4 szklanki w temperaturze pokojowej składniki: olej, jajka, mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać wsypać mąkę, proszek, kakao i wymieszać nie za długo do połączenia składników do ciasta wsypać maliny i wymieszać delikatnie(...)około 40 minut, do suchego patyczka mocno zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i wlać wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody ciasto przekroić na połowę, skropić wodą z cytryną i przełożyć połową śmietany, nakryć blatem ciasta i na wierzch dać resztę śmietany i posypać posypką kolorową ciasto jest bardzo wilgotne, smaczne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękazdym sklepie. Były też różnego rodzaju proszki, które rozpuszczało się w wodzie, mieszało i po chwili otrzymywało się napój gotowy do picia. Wolę nie mysleć co było w składzie tych produktów, ile cukru. Dlaczego nie przygotować domowej lemoniady? Do przygotowania 1 litra lemoniady potrzebujemy: - kubek herbaty rooibos - pół cytryny pokrojonej w pół plasterki(...)wodę do uzupełnienia - 2-3 łyżeczki miodu W kubku zaparzamy herbatę, ja wykorzystałam mojego ulubionego ostatnio rooibosa. Studzimy i przelewamy do dzbanka lub karafki. Dodajemy miód, plasterki cytryny i uzupełniamy chłodną wodą w 1 litra. Umieszczamy na kilka godzin do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego
Szybko Tanio Smacznie