sobie odmawiać. Dzisiaj taką z przygotowanego wcześniej kompotu z dodatkiem mięty i dużej ilość lodu. Polecam! Składniki :* 8 jabłek* pół szklanki cukru* 2 litry wodydodatkowo : sok z połowy cytryny, woda mineralna gazowana, kostki lodu, listki mięty Przygotowanie :Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Zasypać cukrem, wlać wodę i zagotować. Przecedzić, wystudzić. Dodać sok z cytryny, listki mięty oraz całość
Magiczne Życie MartyFajną rzeczą jest możliwość dostosowania jej poziomu nasycenia - wg własnych preferencji. Nie musimy kupować kilku butelek wody, bo bez wychodzenia z domu i w kilka chwil - ekspres SodaStream pomoże nam cieszyć się smakiem naszego ulubionego napoju. Wracając do przepisu.. Połączenie smaku cytryny z migdałami jest rewelacyjne. Syropu dodajcie tyle(...)uważacie za słuszne - wg własnego gustu. Latem - przypomnijcie sobie o tym przepisie. 1 cytryna 500 ml wody (dowolnie nasyconej) syrop migdałowy (ilość wg smaku) Wycisnąć sok z cytryny. Wodę nasycić dwutlenkiem węgla, wymieszać z sokiem i syropem migdałowym. (Składniki najlepiej połączyć w butelce - energicznie potrząsając zawartością.) (*) Więcej o ekspresie SodaStream znajdziecie na stronie: http://sodastream.pl . Zapraszam też
Di gotujecytryny1 limonkaew. kilka listków miętySposób przygotowania:Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Następnie myjemy i osuszamy cytryny, trawę cytrynową i limonki. Trawę cytrynową przekrawamy na pół i wrzucamy do wody. Cytryny i limonkę kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy do garnka. Wszystko gotujemy do momentu wrzenia, następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia, a następnie do schłodzenia
Słodkie Przyjemnościtort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną bitą śmietaną z odrobiną mascarpone. Do tego lekko kwaśny pieczony rabarbar , z nutką wody różanej dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej mięty ogrodowej . Tak właśnie wyobrażam sobie smak kolorowego i słodkiego dzieciństwa! A Wasze(...)laski rabarbaru 100 g cukru odrobina soku z cytryny 1 łyżka wody różanej Rabarbar potnij na skośne cząstki o długości około 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny, wodą różaną i zasyp cukrem. Włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C . Piecz około 20 minut , aż rabarbar będzie miękki , ale nie zacznie się jeszcze
Food Squaresztuk)80 ml soku z cytryny40 ml wody330 g cukru3 białkażółty barwnik spożywczy w paściepolewa:150 g ciemnej czekolady (70%)1 łyżka olejudodatkowo:10 wafli do lodówSok z cytryny, wodę i cukier umieścić w garnuszku. Gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 118 st. C. Białka ubić na niemal sztywną masę. Powoli wlewać gorący syrop, nie przerywając miksowania. Miksować przez kolejne
Pożeraczka, czyli raz adobrzePoncz: -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka ksylitolu -1/2-3/4 szklanki wody(ja użyłam 1/2) Do wody dodać ksylitol, sok z cytryny i zmieszać. Krem cytrynowy: -2 szklanki wody -2 cytryny -6 łyżek ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 budynie śmietankowe -300g masła -1 galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g) Jedną szklankę wody zagotować z sokiem(...)wyciśniętym z obydwu cytryn i ksylitolem. Można dać także skórkę startą z 1 cytryny-ja pominęłam. W gorącej wodzie cytrynowej rozpuścić, dokładnie mieszając galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodać proszek budyniowy i dokładnie rozmieszać. Następnie rozpuszczony proszek budyniowy wlać do naczynia z galaretką i ugotować budyń(z wyglądu przypomina kisiel). Ostudzić. Do miękkiego masła stopniowo dodawać przestudzony budyń z galaretką
Smaczne Zdrowesobą do pracy. Smacznego! Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej (450g) 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego makaron ryżowy około 150 g olej kokosowy 100 g uprażonych orzeszków ziemnych (solonych) szczypiorek sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczkę kroimy(...)patelni znów rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, wsypujemy mieszankę chińską i smażymy około 4 min. Dokładamy wcześniej usmażone mięso i wszystko dokładnie mieszamy. W misce łączymy ze sobą sok z cytryny, wodę, sos sojowy i cukier. Tak przygotowany sos wlewamy partiami do mięsa i warzyw ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W tym czasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu
Smaki NataliiUWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać pokruszone drożdże z niedużą ilością ciepłego mleka (ok. 80 ml), 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia(...)posypać cukrem pudrem po ostudzeniu. Źródło/ Inspiracja: przepisybabcistasi.pl 5. Lukier owocowy: owoce zmiksować na puder za pomocą blendera lub malaksera, następnie przesiać. Wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny/ wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/ wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru
Domowa Cookierenka Agicukru1 laska wanilii Wykonanie:Cytryny dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wkładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie cytryny odcedzamy, nalewamy świeżą wodę i gotujemy przez 30 minut. Cytryny znowu odcedzamy, nalewamy świeżej wody i moczymy owoce przez kolejne 24 godziny.W garnku w którym będziemy robić konfiturę gotujemy wodę
Kulinarne przygody Gatityzawiera całe mnóstwo witamin (najwięcej wit. C, której nigdy dość, szczególnie zimą!).Szybki w przygotowaniu, smaczny, orzeźwiający i przygotowany ze składników dostępnych w każdym sklepie: jabłko, cytryna i natka pietruszki.Wszystko miksujecie, dolewacie wody, ewentualnie dosładzacie- 2 minuty i sok gotowy!Moi drodzy, blendery do ręki i do dzieła! :)))1 szklanka:* jabłko- 1/2 dużego* natka pietruszki- 6 całych gałązek(...)całkowicie pominąć)* woda mineralna- uzupełnić do pełnej szklankiPół jabłka ze skórką** wraz z natką pietruszki dokładnie zmiksować (tak, by nie były wyczuwalne kawałki skórki jabłka), dolać sok z cytryny, wodę i dosłodzić miodem do smaku.Pić od razu po przygotowaniu.Smacznego! :)* jeżeli nie przepadacie za natką, to można zmniejszyć jej ilość do minimum 2-3 gałązek** na miksowanie ze skórką możecie
Kraina Miodem Płynącakuracji antybiotykowej oraz w czasie intensywnego odchudzania się przez osoby otyłe i z nadwagą. Aromantyczna herbatka z korzenia imbiru ok. 5 cm obranego korzenia imbiru, miód, woda cytryna Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu. odrobinę soku z cytryny. Napar
W kuchennym oknie Ewyprzekładamy do misy robota. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. dodatkowo: 1/3 szklanki wiśniówki do nasączenia blatów (lub wody z cytryną jeśli tort jest dla dzieci) ok. 8 łyżek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła Czekoladę topimy(...)kuchence mikrofalowej, dodajemy masło i mieszamy za pomocą szpatułki, aż polewa się roztopi. SKŁADANIE TORTU: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy kilkoma łyżkami wiśniówki lub wody z cytryną. Rozsmarowujemy na nim dwie łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Nakładamy połowę kremu czekoladowo-miętowego. Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności pkt. 2-4 (nasączamy, smarujemy dżemem i wykładamy
bistro mamawody kokosowej 100 ml zimnej wody Warzywa i owoce myjemy. Jabłka, melon, brokuł wyciskamy w wyciskarce lub sokowirówce. Na końcu "przelewamy" zimną wodę. Do koktajlu dodajemy sok z cytryny oraz wodę kokosową. Dokładnie mieszamy. 2).Koktajl "Pomarańczowy sen"* Składniki (na 2 porcje): 1 mango 2 cm imbiru 2 pomarańcze 100 ml zimnej wody Owoce(...)podajemy. 3). Koktajl mango/melon/jabłko/natka pietruszki/cytryna Składniki (na 2 porcje): 1 małe jabłko 1/2 mango 1/3 melona pęczek natki pietruszki 1/2 cytryny 100 ml zimnej wody Owoce i natkę dokładnie myjemy. Wszystkie składniki wyciskamy w sokowirówce, dodajemy zimną wodę i dokładnie mieszamy. Podajemy. * wodę kokosową można pominąć lub zastąpić zwykłą wodą
Mango PapajaU mnie dzisiaj pięknie i słonecznie więc koniec wakacji zajadamy pysznym sorbecikiem brzoskwiniowym. Sorbecik robi się szybko jednak trzeba czekać na zamrożenie. Mam nadzieję, że
Monia miesza i gotuje