cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:3/266)

Lemoniada z papierówek 98

sobie odmawiać. Dzisiaj taką z przygotowanego wcześniej kompotu z dodatkiem mięty i dużej ilość lodu. Polecam! Składniki :* 8 jabłek* pół szklanki cukru* 2 litry wodydodatkowo : sok z połowy cytryny, woda mineralna gazowana, kostki lodu, listki mięty Przygotowanie :Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Zasypać cukrem, wlać wodę i zagotować. Przecedzić, wystudzić. Dodać sok z cytryny, listki mięty oraz całość

Magiczne Życie Marty
Lemoniada migdałowa 127

Fajną rzeczą jest możliwość dostosowania jej poziomu nasycenia - wg własnych preferencji. Nie musimy kupować kilku butelek wody, bo bez wychodzenia z domu i w kilka chwil - ekspres SodaStream pomoże nam cieszyć się smakiem naszego ulubionego napoju. Wracając do przepisu.. Połączenie smaku cytryny z migdałami jest rewelacyjne. Syropu dodajcie tyle(...)uważacie za słuszne - wg własnego gustu. Latem - przypomnijcie sobie o tym przepisie. 1 cytryna 500 ml wody (dowolnie nasyconej) syrop migdałowy (ilość wg smaku)  Wycisnąć sok z cytryny. Wodę nasycić dwutlenkiem węgla, wymieszać z sokiem i syropem migdałowym. (Składniki najlepiej połączyć w butelce - energicznie potrząsając zawartością.) (*) Więcej o ekspresie SodaStream znajdziecie na stronie:  http://sodastream.pl . Zapraszam też

Di gotuje
Lemoniada z trawą cytrynową 147

cytryny1 limonkaew. kilka listków miętySposób przygotowania:Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Następnie myjemy i osuszamy cytryny, trawę cytrynową i limonki. Trawę cytrynową przekrawamy na pół i wrzucamy do wody. Cytryny i limonkę kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy do garnka. Wszystko gotujemy do momentu wrzenia, następnie zdejmujemy z palnika i  odstawiamy do wystudzenia, a następnie do schłodzenia

Słodkie Przyjemności
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami 219

tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną  bitą śmietaną z odrobiną mascarpone. Do tego lekko kwaśny  pieczony rabarbar , z nutką  wody   różanej  dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej mięty ogrodowej . Tak właśnie wyobrażam sobie smak kolorowego i słodkiego dzieciństwa! A Wasze(...)laski rabarbaru 100 g cukru odrobina soku z cytryny 1 łyżka wody różanej Rabarbar potnij na skośne cząstki o długości około 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny, wodą różaną i zasyp cukrem. Włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C .   Piecz około 20 minut , aż rabarbar będzie miękki , ale nie zacznie się jeszcze

Food Square
Smak dzieciństwa: ciepłe lody 325

sztuk)80 ml soku z cytryny40 ml wody330 g cukru3 białkażółty barwnik spożywczy w paściepolewa:150 g ciemnej czekolady (70%)1 łyżka olejudodatkowo:10 wafli do lodówSok z cytryny, wodę i cukier umieścić w garnuszku. Gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 118 st. C. Białka ubić na niemal sztywną masę. Powoli wlewać gorący syrop, nie przerywając miksowania. Miksować przez kolejne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO CYTRYNOWE - CYTRYNOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 281

Poncz: -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka ksylitolu -1/2-3/4 szklanki wody(ja użyłam 1/2) Do wody dodać ksylitol, sok z cytryny i zmieszać. Krem cytrynowy: -2 szklanki wody -2 cytryny -6 łyżek ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 budynie śmietankowe -300g masła -1 galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g) Jedną szklankę wody zagotować z sokiem(...)wyciśniętym z obydwu cytryn i ksylitolem. Można dać także skórkę startą z 1 cytryny-ja pominęłam. W gorącej wodzie cytrynowej rozpuścić, dokładnie mieszając galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodać proszek budyniowy i dokładnie rozmieszać. Następnie rozpuszczony proszek budyniowy wlać do naczynia z galaretką i ugotować budyń(z wyglądu przypomina kisiel). Ostudzić. Do miękkiego masła stopniowo dodawać przestudzony budyń z galaretką

Smaczne Zdrowe
Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka 197

sobą do pracy. Smacznego!  Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1 opakowanie  mrożonej mieszanki chińskiej (450g) 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego makaron ryżowy około 150 g  olej kokosowy 100 g uprażonych orzeszków ziemnych (solonych) szczypiorek sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczkę kroimy(...)patelni znów rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, wsypujemy mieszankę chińską i smażymy około 4 min. Dokładamy wcześniej usmażone mięso i wszystko dokładnie mieszamy. W misce łączymy ze sobą sok z cytryny, wodę, sos sojowy i cukier. Tak przygotowany sos wlewamy partiami do mięsa i warzyw ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W tym czasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu

Smaki Natalii
Pączki z owocowym lukrem 185

UWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać pokruszone drożdże z niedużą ilością ciepłego mleka (ok. 80 ml), 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia(...)posypać cukrem pudrem po ostudzeniu. Źródło/ Inspiracja: przepisybabcistasi.pl 5. Lukier owocowy: owoce zmiksować na puder za pomocą blendera lub malaksera, następnie przesiać. Wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny/ wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/ wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru

Domowa Cookierenka Agi
Konfitura cytrynowa z cynamonem 165

cukru1 laska wanilii Wykonanie:Cytryny dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wkładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie cytryny odcedzamy, nalewamy świeżą wodę i gotujemy przez 30 minut. Cytryny znowu odcedzamy, nalewamy świeżej wody i moczymy owoce przez kolejne 24 godziny.W garnku w którym będziemy robić konfiturę gotujemy wodę

Kulinarne przygody Gatity
Oczyszczający sok z jabłek- i kac Wam nie groźny ;) 568

zawiera całe mnóstwo witamin (najwięcej wit. C, której nigdy dość, szczególnie zimą!).Szybki w przygotowaniu, smaczny, orzeźwiający i przygotowany ze składników dostępnych w każdym sklepie: jabłko, cytryna i natka pietruszki.Wszystko miksujecie, dolewacie wody, ewentualnie dosładzacie- 2 minuty i sok gotowy!Moi drodzy, blendery do ręki i do dzieła! :)))1 szklanka:* jabłko- 1/2 dużego* natka pietruszki- 6 całych gałązek(...)całkowicie pominąć)* woda mineralna- uzupełnić do pełnej szklankiPół jabłka ze skórką** wraz z natką pietruszki dokładnie zmiksować (tak, by nie były wyczuwalne kawałki skórki jabłka), dolać sok z cytryny, wodę i dosłodzić miodem do smaku.Pić od razu po przygotowaniu.Smacznego! :)* jeżeli nie przepadacie za natką, to można zmniejszyć jej ilość do minimum 2-3 gałązek** na miksowanie ze skórką możecie

Kraina Miodem Płynąca
Imbir zdrowie w twoim domu 199

kuracji antybiotykowej oraz w czasie intensywnego odchudzania się przez osoby otyłe i z nadwagą. Aromantyczna herbatka z korzenia imbiru ok. 5 cm obranego korzenia imbiru,  miód,  woda cytryna Zagotować pół litra wody, imbir pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzątku, gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić, dodać 1-2 łyżki miodu. odrobinę soku z cytryny. Napar

W kuchennym oknie Ewy
Tort czekoladowo-miętowy 142

przekładamy do misy robota. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. dodatkowo: 1/3 szklanki wiśniówki do nasączenia blatów (lub wody z cytryną jeśli tort jest dla dzieci) ok. 8 łyżek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła Czekoladę topimy(...)kuchence mikrofalowej, dodajemy masło i mieszamy za pomocą szpatułki, aż polewa się roztopi. SKŁADANIE TORTU: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy kilkoma łyżkami wiśniówki lub wody z cytryną.  Rozsmarowujemy na nim dwie łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Nakładamy połowę kremu czekoladowo-miętowego.  Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności pkt. 2-4 (nasączamy, smarujemy dżemem i wykładamy

bistro mama
Trzy koktajle na piękną, zdrową cerę 113

wody kokosowej 100 ml zimnej wody Warzywa i owoce myjemy. Jabłka, melon, brokuł wyciskamy w wyciskarce lub sokowirówce. Na końcu "przelewamy" zimną wodę. Do koktajlu dodajemy sok z cytryny oraz wodę kokosową. Dokładnie mieszamy.     2).Koktajl "Pomarańczowy sen"*     Składniki (na 2 porcje): 1 mango 2 cm imbiru 2 pomarańcze 100 ml zimnej wody   Owoce(...)podajemy.       3). Koktajl mango/melon/jabłko/natka pietruszki/cytryna     Składniki (na 2 porcje): 1 małe jabłko 1/2 mango 1/3 melona pęczek natki pietruszki 1/2 cytryny 100 ml zimnej wody Owoce i natkę dokładnie myjemy. Wszystkie składniki wyciskamy w sokowirówce, dodajemy zimną wodę i dokładnie mieszamy. Podajemy.          * wodę kokosową można pominąć lub zastąpić zwykłą wodą

Mango Papaja
Sorbet brzoskwiniowy 240

U mnie dzisiaj pięknie i słonecznie więc koniec wakacji zajadamy pysznym sorbecikiem brzoskwiniowym. Sorbecik robi się szybko jednak trzeba czekać na zamrożenie. Mam nadzieję,  że

Monia miesza i gotuje