wyboru kiełkownice jedno lub wielopoziomowe, a ceny zaczynają się już od 20 zł. 7.Shaker/bidon/butelka Zakręcany pojemnik idealnie sprawdzi się, gdy chcemy wziąć na drogę zielony koktajl lub wodę z plasterkami cytryny. Pokusa kupowania napojów gazowanych czy pseudozdrowych soków spada do zera, bo wszystko co potrzebne mamy pod ręką. Przy okazji nie zaśmiecamy środowiska plastikowymi butelkami. Niektóre firmy robią bardzo(...)niż kawałki warzyw rzucone na talerz. 9. Garnek/wkładka do gotowania na parze Dzięki tego typu obróbce termicznej zachowujemy sporo wartości odżywczych - to, co wartościowe nie przechodzi wtedy do wody, a potrawa ma bardziej intensywny kolor i smak. Zdecydowanie jeden z najlepszych sposobów na przygotowywanie warzyw, owoców czy nawet mięs. 10. Maszyna do robienia popcornu Popcorn jest owiany złą sławą
Powiedz dietom niefigi itd. Ja do swoich Papataczy użyłam ; 15 dag suszonych jabłek 15 dag suszonych moreli 5 dag fig 10 dag rodzynek skórka kandyzowana cytrynowa łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny ok. 5 dag masła startego na tarce Kroimy wszystkie bakalie, mieszamy ze skórką pomarańczową i cynamonem, odstawić. Drożdże wymieszać w garnuszku z odrobiną mleka i łyżeczką cukru, odstawić(...)minut, do czasu aż się zezłocą. Bakalie do nabycia w sklepie skworcu.com.pl Upieczone ciasteczka oblewamy białym lukrem zrobionego z : 8-10 łyżek cukru pudru 1-2 łyżek wody sok z cytryny dodawanej wg.potrzeby Składniki na lukier dajemy do miseczki i ucieramy jak kogel-mogel, tworzymy pół płynną masę i oblewamy wystygnięte ciasteczka
Apetyczna babeczkaczereśni1 łyżka cukru1 łyżka soku z cytryny100ml wody + 2 łyżki1,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie:- mąkę i cukier przesiać, dodać sól, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać, dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- składniki na masę jogurtową wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - formę o średnicy 21cm wysmarować masłem, ciastem wylepić(...)lodówce- czereśnie oczyścić, wydrylować, podzielić na połówki, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić do lodówki na jakiś czas, aby puściły trochę soku- do czereśni dodać sok z cytryny oraz 100ml wody, postawić na małym palniku i gotować przez 10-15 minut, zdjąć z ognia- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, dodać ją do gorących czereśni, wymieszać do rozpuszczenia się
Smakołyki Berenikiszklanki cukru 500 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny 3 - 4 krople aromatu cytrynowego 3 - 4 krople aromatu pomarańczowego Poncz: 1/2 l zimnej przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżki spirytusu kilka kropel aromatu arakowego Czekolada ciemna: 100 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej 2,5 łyżki miodu Czekolada biała: 300 g białej czekolady 2,5 łyżki(...)może być zanurzone w wodzie) i ubijamy aż cukier się rozpuści, a następnie masa zwiększy swą objętość. Zdejmujemy z garnka i nadal ubijamy aż masa wystygnie. Masło miksujemy do białości, a następnie - cały czas miksując - dodajemy po łyżce masę jajeczną. Miksujemy aż całość połączy się w idealny krem. Dodajemy aromaty, sok z cytryny i delikatnie mieszamy łyżką. Składniki ponczu
Czary - gary w kuchnipołączenie świetnie się sprawdza. Składniki: Pół standardowego pojemnika malin 2 duże jogurty naturalne 20 g żelatyny 160g ciasteczek maślanych (np. Digestive) lub herbatników sok z połowy cytryny ½ szklanki mleka lub wody (do rozpuszczenia żelatyny) 5 łyżek cukru ½ kostki masła 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Ciastka pokruszyć lub zblendować. W garnku roztopić masło i połączyć z pokruszonymi ciastkami i dokładnie wymieszać(...)brzegi, dobrze ugnieść dłońmi. Wstawić na około kwadrans do lodówki. W tym czasie przygotować masę jogurtową. Jogurty wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem (do smaku) aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie lub mleku, przestudzić. Wlać ją do masy jogurtowej ciągle mieszając. Białą masę przelewamy do tortownicy. W masę włożyć kilkanaście malin, masę odstawiamy do stężenia
Fabryka pomysłówpuszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)1,25 szklanki wiórków kokosowych2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania)PONCZ:woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki)3 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki soku z cytrynyDO DEKORACJI:wiórki kokosowe do obsypania tortuświeże truskawki (opcjonalnie)listki świeżej mięty (opcjonalnie)WYKONANIE:BISZKOPT:Wszystkie składniki(...)całkowitym ostudzeniu.FRUŻELINA TRUSKWKOWA:Truskawki przełoż do garnka (nie rozmrażaj ich wcześniej), zasyp cukrem i podgrzej do rozpuszczenia się cukru. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wanilię oraz wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą, zagotuj całość, nie doprowadzając do wrzenia.Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do truskawek. Zdejmij garnek z ognia i dobrze zamieszaj całość, aż masa osiągnie
Słodko-Słony Świat Ilonypominęłam)Sposób przygotowania:1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa.2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików
Kuchnia domowa Anicukier do smaku majonez Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, wrzucić do garnka z małą ilością osolonej wody i gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania skropić sokiem z cytryny i bez przykrycia odparować wodę z kapusty. Następnie wymieszać z drobno posiekaną cebulą, przyprawić do smaku i po ostudzeniu wymieszać z majonezem. Wyłożyć na półmisek, posypać posiekanym ogórkiem i szczypiorem
Tradycyjna Kuchniazrobić swój,własny,domowy ekstrakt cytrynowy.Nie jest to trudne a ekonomiczne i wiemy co w środku siedzi.Polecam,bo naprawdę warto. Składniki: skórka otarta z 7 cytryn (wyszorowanych najpierw pod ciepłą wodą) 2 szklanki wody 2 szklanki wódki Sposób przygotowania: Gdy już wyszorujemy nasze cytryny,wysuszymy i zetrzemy skórkę (musimy uważać,żeby nie zcierać zbyt mocno-bez białej
Wielki apetytmasła• 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach• 1 łyżeczka skórki startej z cytryny• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)• sok z cytryny Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie. Z połowy odrywamy ogonki i siekamy, drugą połowę pozostawiamy w całości z ogonkami. Całe krewetki nacinamy po wewnętrznej stronie, tak aby się otworzyły podczas smażenia. Makaron(...)sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożona wodę i podgrzany sos z patelni. Po wymieszaniu podajemy skrapiając danie sokiem z cytryny. SMACZNEGO
Blondynka Gotujeszkl sok z cytryny, 5 łyżek Przygotowanie Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każda połówkę w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone na plasterki jabłka i gotujemy około 3 minut na wolnym ogniu. Jabłka mają być elastyczne, ale nie mogą się rozpaść. Ciasto francuskie kroimy na paski
Gotowanie moimi oczamiwody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone(...)ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier. Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą prób i błędów (stopniowo należy dolewać wody tak by otrzymać pożądaną
coolinarnastrefa.blogspot.comostygnięcia. 4. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej aż do jej wykończenia. 5. Ciasto przekrawamy na dwie części i zwilżamy je sokiem z cytryny rozmieszanym w wodzie ( tak około 1/3 szkl) Nakładamy krem i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !centymetrowy luz. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Polać makowce, posypac makiem i skórkami owoców
Smakołyki Asiżółtek (ugotować jak budyń ) Masło miksujemy i powoli po jednej łyżce dodajemy wystudzony budyń , aż do wyczerpania. Biszkopt przecinamy w połowie , nasączamy ponczem ( ja w tym przypadku użyłam wody + soku z cytryny.) Część masy wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy ją. Układamy jedna obok drugiej truskawki. Na wierzch kładziemy resztę masy. Placek przykrywamy drugą częścią biszkoptu, lekko dociskając . Przygotowujemy polewę
Pysznosci Babci Basi