spód: 2 kubki mąki 1,5 łyżki cukru pudru 1 żółtko 0,5 kostki masła 2 łyżki wody Nadzienie: 30-40 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej, czy suszonej sok z 0,5 cytryny Do dekoracji: 1 kubek śmietany 30% Przygotowanie: Składniki na ciasto siekamy(...)szybciutko zagniatamy. Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Kremówkę ubijamy dodając łyżkę cukru pudru. Piekarnik nagrzewamy do 180"C Żurawinę z odrobiną wody i sokiem z cytryny podduszamy w rondelku, aż będzie pękata i mięciutka. Odstawiamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku w przez ok 10 minut. Nakładamy żurawinę, całość zapiekamy przez kolejne
Luźna Kuchniamleko (ilość podana na opakowaniu) masa cukrowa ok 200 g (gotowe kolory- czarna, biała), lub tylko biała plus barwniki Nasączenie: ok 700 ml zimnej przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier do smaku opcjonalnie alkohol Wykonanie:Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Następnie dodać żółtka dobrze zmiksować. Wsypać przedsiane mąki i delikatnie wymieszać.Przełożyć do tortownicy(...)wystudzić.Podzielić biszkopt na 3 części. Wszystkie składniki nasączenia połączyć ze sobą i doprawić do smaku. Musi być lekko kwaskawe, ale i słodkie :).Galaretkę zalać połową szkl wody i odstawić na 10 min.Truskawki przebrać, umyć i zostawić troszkę (tak, aby po pokrojeniu wystarczyło na posypanie warstwy masy w torcie). Przełożyć do rondelka wlać odrobinę wody i zagotować
Malinowe Pocałunkipostanowiłam w tym roku ją przygotować. Jest słodka, kremowa i ma piękny czerwony kolor. Polecam SKŁADNIKI -800g truskawek -1 szkl cukru -sok z 1 cytryny -0,5 szkl cukru -1 szkl wody -1 szkl wódki -0,5 szkl spirytusu Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Dajemy je do dużego słoja, warstwami, raz truskawki raz cukier. Całość(...)oraz ciemne miejsce-ja miałam go w szafce w kuchni. Czekamy tydzień Po tygodniu robimy syrop z 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Nalewkę przecedzamy przez sitko, potem przez gazę. Wlewamy ją do syropu z cytryną. Całość ponownie przecedzamy przez gazę. Wlewamy do butelek i gotowe :-) Wiadomo, nalewka jest najlepsza
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuskórka starta z 1/3 cytryny Do dzieła!!! Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente - odcedzamy odlewając 1/4 szklanki wody z gotowania. Makaron wrzucamy do garnka wlewamy wodę, śmietankę i skórkę z cytryny - chwilę razem gotujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z łososiem i rukolą. Makaron może potrzebować przyprawienia sola oraz spora ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotowe! Smacznego!!! Moje sugestie
sierotka maRysia w kuchnipoczątek dnia. Składniki. 1 awokado 1 banan 1 grapefruit 100g truskawek 1 kiwi 50g rodzynek 100g twarogu 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie. Rodzynki zalać wrząca wodą. Obrane awokado pokroić w plastry. Skropić cytryną Banana pokroić w plasterki i dodać do salaterki. Z grapefruita wyciąć fileciki ,dołożyć do salaterki. Truskawki, bez szypułek, przekroić
Kulinarny karnet Christopherasporą dawką witamin. Postawiłem na jedną z wariacji Krwawej Mery, bez alkoholu, oczywiście! Czego potrzeba? -100 ml soku pomidorowego z przetartych pomidorów -100 ml wody naturalnie gazowanej -15 ml soku ze świeżej cytryny -kilka kropel sosu worcestershire -5 listków bazyli -sól, pieprz Sok pomidorowy z wodą i bazylią miksujemy w blenderze, dodajemy soku z cytryny i kilka kropel sosu worcestershire
BaRepaswodę z gotowania. Przełożyć ciecierzycę do blendera razem z kilkoma łyżkami wody z gotowania i dobrze zblendować. Teraz dodać skórkę z cytryny, świeżą kolendrę i przyprawy z patelni + łyżka wody z gotowania, wymieszać i jeszcze raz zblendować. Wlać resztę wody z gotowania, jeżeli zupa wydaje nam się zbyt gęsta, dolać wody lub bulionu. Posolić, popieprzyć
Stare Garybłyskawicznej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego warstwa czerwona: 3/4 szklanki truskawek 1 1/2 szklanki wody 3/4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Warstwa biała: Mleko, śmietankę i cukier gotuje w garnku z grubym dnem. Dodajemy 10 łyżek kaszy manny ciągle mieszając. Gdy masa(...)zgęstnieje ściągamy z palnika. Przekładamy do przygotowanych szklanek (lub innych foremek). Zostawiamy do wystygnięcia. Warstwa czerwona: Do garnka z grubszym dnem wsypać owoce. Rozgnieść widelcem. Dodać cukier, cytrynę i 1 szklankę wody. Zagotować (mieszając od czasu do czasu). W 1/3 szklance wody rozrobić mąkę ziemniaczaną. Wlać do zagotowanych owoców i szybko wymieszać, by nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia. Gotować
Słodkie okruszkikawałki. Skórkę z cytryny zetrzeć. Skórkę z pomarańczy pokroić na paseczki, zalać 1/2 litra wody, obgotować i odcedzić. Gotować po 10 minut - 3 razy zmieniając wodę. Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy. Ziarna kardamonu obrać i zgnieść. Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić na 2 godziny. Zagotować mieszając i odstawić na noc. Po tym czasie owoce znów zagotować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała200g) ~100g cukru pudru ~90g mąki (20g mąki z ciecierzycy, 25g skrobi ziemniacznej, 25g mąki gryczanej, 20g mąki kukurydzianej) ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~łyżka soku z cytryny Mąki i sodę mieszamy razem. Wodę wlewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ubijamy przez około 7 minut, piana ma przypominać pianę z białek. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy cukier, gdy dodamy
chili & sugarpoczątku do miski wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.W drugiej misce łączymy ekstrakt waniliowy, sok wiśniowy, olej, wodę. Mieszamy, następnie wsypujemy suche składniki i łączymy. Do wymieszanych składników dodajemy sok z cytryny a następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i obsypanej mąką formy na babkę.Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około
Słodkie Przyjemnościwyboru kiełkownice jedno lub wielopoziomowe, a ceny zaczynają się już od 20 zł. 7.Shaker/bidon/butelka Zakręcany pojemnik idealnie sprawdzi się, gdy chcemy wziąć na drogę zielony koktajl lub wodę z plasterkami cytryny. Pokusa kupowania napojów gazowanych czy pseudozdrowych soków spada do zera, bo wszystko co potrzebne mamy pod ręką. Przy okazji nie zaśmiecamy środowiska plastikowymi butelkami. Niektóre firmy robią bardzo(...)niż kawałki warzyw rzucone na talerz. 9. Garnek/wkładka do gotowania na parze Dzięki tego typu obróbce termicznej zachowujemy sporo wartości odżywczych - to, co wartościowe nie przechodzi wtedy do wody, a potrawa ma bardziej intensywny kolor i smak. Zdecydowanie jeden z najlepszych sposobów na przygotowywanie warzyw, owoców czy nawet mięs. 10. Maszyna do robienia popcornu Popcorn jest owiany złą sławą
Powiedz dietom niefigi itd. Ja do swoich Papataczy użyłam ; 15 dag suszonych jabłek 15 dag suszonych moreli 5 dag fig 10 dag rodzynek skórka kandyzowana cytrynowa łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny ok. 5 dag masła startego na tarce Kroimy wszystkie bakalie, mieszamy ze skórką pomarańczową i cynamonem, odstawić. Drożdże wymieszać w garnuszku z odrobiną mleka i łyżeczką cukru, odstawić(...)minut, do czasu aż się zezłocą. Bakalie do nabycia w sklepie skworcu.com.pl Upieczone ciasteczka oblewamy białym lukrem zrobionego z : 8-10 łyżek cukru pudru 1-2 łyżek wody sok z cytryny dodawanej wg.potrzeby Składniki na lukier dajemy do miseczki i ucieramy jak kogel-mogel, tworzymy pół płynną masę i oblewamy wystygnięte ciasteczka
Apetyczna babeczkaczereśni1 łyżka cukru1 łyżka soku z cytryny100ml wody + 2 łyżki1,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie:- mąkę i cukier przesiać, dodać sól, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać, dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- składniki na masę jogurtową wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - formę o średnicy 21cm wysmarować masłem, ciastem wylepić(...)lodówce- czereśnie oczyścić, wydrylować, podzielić na połówki, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i odstawić do lodówki na jakiś czas, aby puściły trochę soku- do czereśni dodać sok z cytryny oraz 100ml wody, postawić na małym palniku i gotować przez 10-15 minut, zdjąć z ognia- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, dodać ją do gorących czereśni, wymieszać do rozpuszczenia się
Smakołyki Berenikiszklanki cukru 500 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny 3 - 4 krople aromatu cytrynowego 3 - 4 krople aromatu pomarańczowego Poncz: 1/2 l zimnej przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżki spirytusu kilka kropel aromatu arakowego Czekolada ciemna: 100 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej 2,5 łyżki miodu Czekolada biała: 300 g białej czekolady 2,5 łyżki(...)może być zanurzone w wodzie) i ubijamy aż cukier się rozpuści, a następnie masa zwiększy swą objętość. Zdejmujemy z garnka i nadal ubijamy aż masa wystygnie. Masło miksujemy do białości, a następnie - cały czas miksując - dodajemy po łyżce masę jajeczną. Miksujemy aż całość połączy się w idealny krem. Dodajemy aromaty, sok z cytryny i delikatnie mieszamy łyżką. Składniki ponczu
Czary - gary w kuchni