cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:52/266)

Tort lalka śmietankowy 219

przez ok.35 minut w 175 stop. Upieczone ciasta wyjąć , ostudzić i obydwa przekroić tak by wyszło z każdego ciasta po 3 blaty.PONCZ Do wody gotowanej dodać herbatę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, ostudzić. KREM Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno.PRZEŁOŻENIE TORTU Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem. Następnie

Kuchnia Danusi
Zupa z botwinki z cielęciną 205

pyszna i świetna również dla dzieci. Polecam. Składniki: (4-6 porcji) 200 g cielęciny z kością 1 średnia pietruszka 1/2 selera 1.5 l wody 800 g botwinki wraz z buraczkami 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji   Przygotowanie(...)Łodygi i buraczki (obrane) drobno pokrój. Pęczek liści przetnij nożem wzdłuż łodyg kilka razy, a następnie zwiń i posiekaj. Całość umieść w garnku. Wlej 0.5 litra wody. Dodaj połowę przewidzianego soku z cytryny. Zagotuj. Dodaj 1 łyżkę masła i gotuj pod przykryciem około 15 minut . Śmietanę przełóż do większego kubka. Dodaj sporą szczyptę soli, szczyptę cukru, wlej gorący wywar cielęcy

Moja Delicja
HUMMUS 154

overnight. SKŁADNIKI: 200 g suchej ciecierzycy 4 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów sok z 0,5 cytryny sól (u mnie świeżo mielona morska) oliwa woda INGRIDIENTS: 200 g chickpeas 4 tablespoons sesame seeds 1 tablespoon rapeseed oil 3 garlic cloves 4-5 dried tomatoes 0,5 lemon freshly squeezed salt(...)zajmie to długo, a efekt będzie pyszny! Teraz wszystkie składniki, po kolei lądują w robocie – ciecierzyca, obrany czosnek, pasta tahini, sok z cytryny (uważajcie na pestki!), oliwa i sól, (suszone pomidory), dodajemy jeszcze trochę wody i włączamy urządzenie. Mielimy tak długo, aż ciecierzyca będzie prawie rozdrobniona, dodając trochę wody lub oliwy, jeśli masa jest za sucha. W klasycznym wydaniu

Martyna Cooks
PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 284

Nie znoszę nudy. Nie umiem usiedzieć w jednym miejscu, nogi rwą się do marszu, ręce ciągną do pracy, umysł najlepiej odpoczywa przy innego rodzaju wysiłku. Najlepiej

W kuchni Karmel-itki
Delikatne ciasteczka z różanym pazurkiem 182

pudru 200g masła 450g mąki szczypta soli mąka do podsypywania Na nadzienie 1 małe białko 1,5 łyżki lejącego miodu 100g drobnego cukru kilka kropli soku z cytryny laska wanilii 1/2 łyżeczki wody różanej słoiczek konfitury z płatków róż     Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy jajko(...)nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nugat- białko, miód, cukier i sok z cytryny ubijamy w żaroodpornym naczyniu, cały czas bardzo lekko podgrzewając (nad garnkiem z gotującą się wodą albo ostrożnie na palniku). Kiedy masa zaczyna gęstnieć i robią się "górki" z piany, dodajemy wodę różaną i nasionka wanilii. Dalej ubijamy

les mirabelles
Konfitura z aronii 262

jabłkowy na zimę , wiśnie- Kompot z wiśni na zimę , Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków: 1 kg dojrzałych owoców aronii 1/2 kg cukru 1/2 l wody 1/2 kg lekko papierówek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Aronię zbieram z ogonkami, myję ją, osuszam i dopiero obskubuję. Do garnka wlewamy 500 ml wody, wsypujemy cukier i gotujemy syrop, wrzucamy aronię, wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski kładzione i modra kapusta :) 196

wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy ok. 5-6 minut, a najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Wylewamy kluski na sito i przelewamy zimną wodą. Podajemy z sosem. Nasza propozycja to sos pomidorowy z passaty, z kukurydzą i ziołami. Ale możecie podawać je do wszystkiego. Sos: 1 opakowanie passaty 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej szczypiorek oregano(...)małej cebuli 1 duża łyżka oleju ryżowego Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż stanie się krucha, wyłączamy gaz i do wody wciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy, aż kapusta zmieni swój kolor. Odcedzamy i wlewamy przesmażoną na złoty kolor cebulę. Dobrze mieszamy wszystko ze sobą i podajemy na ciepło. Gotowe

vegetanie
Koktajl miętowo cytrusowy 145

szklanki świeżych liści mięty 2 łyżki miodu lub cukier lub stewia lub ksylitol ;) 1 butelka wody mineralnej ( może być gazowana ale będzie się pienić :) ) Cytryny, pomarańcze i miętę i miód zblendować. Dolać wodę. Zamieszać. Podawać schłodzone lub z lodem. Szczerze polecam

Jemy Pijemy
Zupa krem z buraków. 187

prostu MUSICIE jej spróbować! Składniki (3 sugerowane porcje): 3 buraki  2 ząbki czosnku  kawałek ostrej papryczki 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1,5 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki imbiru Wykonanie: 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni 2. Buraki dokładnie wyczyścić, zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz(...)czosnek i papryczkę 6. W średnim garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i papryczkę, chwilę podsmażyć 7. Dodać pokrojone buraki, mleko kokosowe, wodę i odrobinę soli. Gotować na małym ogniu 10-15 minut 8. Zmiksować blenderem, doprawić sokiem z cytryny, imbirem, ewentualnie solą i pieprzem. SMACZNEGO! 1 porcja zawiera: 400 kcal; 4,7 g białka; 34 g tłuszczów; 20 g węglowodanów

Powiedz dietom nie
Ciasto biszkoptowe z gruszkami 233

mających dzieci proponuję go pominąć  dodając w zamian np sok z pomarańczy. Gruszki w syropie: 5 twardych gruszki 100 g likieru pomarańczowego 3/4 l wody  20 dag cukru  sok z połowy cytryny  laska wanilii  4 goździki szczypta cynamonu Ciasto: 6 jaj 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 50 g likieru pomarańczowego 2 łyżki oleju ziarenka(...)laski wanilii (od gotowania gruszek) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Gruszki obrać ze skórki,  pozostawić ogonki. Włożyć do garnka, zalać wodą, likierem, dodać goździki, laskę wanilii, cynamon, sok z cytryny i cukier. Gotować ok 15 minut aż owoce zmiękną. Gruszki po ugotowaniu wyjąć z syropu i odciąć końcówki u spodu aby  ładnie stały

Gosia gotuje
Tort czekoladowy z żurawiną 247

żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 100g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru 3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki spirytusu Krem: 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru

Mała Cukierenka
Kurczak Gong Bao 320

ziemnych - niesolonych papryka czerwona papryka żółta pół małej kapusty pekińskiej  kawałeczek imbiru  sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Marynata do kurczaka: 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Pierś kurczak pokroić w dużą kostkę i umieścić(...)dodać paprykę, pieczarki oraz groszek. Wlać sok z cytryny i dodać starty na tarce imbir. Pod koniec dodać kapustę pekińską. Orzeszki ziemne lekko uprażyć na patelni, ale trzeba uważać by ich nie przypalić. Dodać do warzyw i mięsa w woku. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną połączyć z wodą i wymieszać ze składnikami w woka. Powinien powstać lekko

Pasja Smaku
Pasta z bobu i pieczonej papryki 187

szklanka ugotowanego i obranego bobu 1 papryka czerwona, pieczona w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut 2 łyżki oleju lnianego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka sambal oelek 1/2 szklanki wody świeży pomidor i papryka do podania Bób i paprykę miksujemy z dodatkiem oleju, soku z cytryny, szczypty soli oraz pieprzu. Stopniowo do miksowanej pasty dolewamy

Mango Papaja
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 212

masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko olej, do smażenia lukier - 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami wody lub soku z cytryny (proporcje trzeba zwiększyć) Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi należy najpierw wykonać rozczyn) i mieszamy. Dodajemy masło i delikatnie łączymy. Nie wyrabiamy z mąką gdyż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Błękitna Helena 214

zaskakującą całość. Francuski deser, niemieckie ciasteczka, włoska delikatność i styl, kolor Szwajcarskich krajobrazów. Liczę wam się spodoba ;)  Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku 6 ciastek oreo ulubione waniliowe lody opcjonalnie niebieski barwnik spożywczy  Wykonanie:Gruszki obieramy, zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka(...)wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte. Dodajemy sok z cytryny, syrop i cukier do smaku. Opcjonalnie możemy dodać barwnik niebieski, co ja uczyniłam chcąc uzyskać większą głębię koloru ;).Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż rozpuści się cukier. Następnie do tak przygotowanego syropu wstawiamy nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu,  aż zrobią się szkliste.Kiedy są gotowe wyjmujemy z syropu

Malinowe Pocałunki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję