Składniki na 3 porcje. Składniki: 1 średnia główka kapusty 1/2 pęczka koperku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka wody 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny Szczypta mielonego kminku Sól morska, świeżo mielony pieprz Przepis: Kapustę myjemy i szatkujemy (niezbyt drobno). Na dno garnka dodajemy oliwę z oliwek, poszatkowaną kapustę i zalewamy ją wodą. Na średnim ogniu(...)dusimy kapustę pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojony koperek, sok z cytryny, kminek, sól i pieprz. Całość mieszamy i gotujemy do momentu aż cała woda wyparuje. Następnie ściągamy garnek z ognia i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie łączymy kapustkę z jogurtem. Podajemy
Emcia Pichciboczniaków 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duży por (biała część) 1 łyżka masła 1 kieliszek białego wina pęczek natki pietruszki 250ml śmietanki do sosów 1 cytryna S&P Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Myjemy pora, a następnie kroimy w plasterki. Grzyby również kroimy w plasterki a kurczaka w kostkę (nic nie musi być pokrojone idealnie). Na dużej(...)przykryciem 5 min. Dodajemy kurczaka i większą część posiekanej pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy i dusimy 10 min. Odcedzamy ryż. Przed podaniem posiłku doprawiamy jeszcze sokiem z cytryny, a na talerzu posypujemy resztką natki pietruszki. Ps. Przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" - Jamie Oliver Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/dobrze ostygło. Krem: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wodzie 1 łyżka soku z cytryny 500 g serka mascarpone Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy malin mrożonych należy odlać
Chocolate Muffin Blogłyżka żelatyny odrobina gorącej wody Masa truskawkowo- jogurtowa: 2 galaretki truskawkowe 250 ml. jogurtu naturalnego 500 ml gorącej wody Poncz: woda z sokiem z cytryny Dodatkowo: 200 g świeżych truskawek Sposób przygotowania Przygotowanie: 1. Biszkopt kawowy: Białka ubić na sztywną, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując(...)dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 35-40 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć i ostudzić. 2. Masa kawowo-śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i kawę. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i dobrze wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy) Następnie żelatynową
Nastoletnie WypiekanieBardzo letnia odmiana placka z truskawkami. Tym razem z mieszanką truskawek, malin i borówek. Dodałam też trochę kardamonu i mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie
Stare Garyorganizmu grzybem Candida albicans."Składniki :1 duża główka lub 2 małe główki czosnku25 dag kwaszonej kapusty *1 cytryna3 łyżki oleju z siemienia lnianego1/2 litra wody niskomineralizowanejPrzygotowanie:Czosnek obrać i użyć tylko zdrowych ząbków, dobrze umytą cytrynę obrać tylko z żółtej skórkiWszystkie składniki wkładamy do świeżo umytego miksera, dolewamy tyle wody, by tworzyła warstwę 3 cm nad pozostałymi składnikami i miksujemy
Proste PotrawyPomarańczowo- marchewkowy 1 spora marchewka (ok 150 g)1 pomarańcza1szklanka soku typu "Kubuś" pomarańczowo- marchewkowegowodaew cukier i sok z cytryny do smaku1 łyżka mąki ziemniaczanejMarchewkę zetrzeć , pomarańcze obrać, miąższ pokroić drobniej Wrzucić to na patelnię , dodać wodę aby delikatnie przykryła marchewkę i pomarańczę . Dusić do miękkości , podlewając wodą jeśli wyparuje.Zmiksować .Wlać znów na patelnię i dodać sok wymieszany
Malinowa Kawiarenkamarchewka -1 szt seler -1 szt pietruszka -1 szt groszek konserwowy kukurydza konserwowa papryka czerwona kurczak - 1 kg liść laurowy sól i pieprz sałata liście cytryna żelatyna - 15 g woda -2 l natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na kawałki. Kurczaka umyć, włożyć do garnka zalać wodą, gotować. Warzywa obrać, opłukać, dodać do kurczaka, razem z przyprawami(...)wywaru, odstawić do lodówki. Gdy już dobrze galareta zastygnie, wyłożyć resztę składników, zalać galaretą, schłodzić. Gotowe tymbaliki ułożyć na talerzu, wyłożonym karbowaną sałatą, udekorować, natką pietruszki i plastrami cytryny
Kuchnia Danusiwysypania tortownicyWarstwa truskawkowa:500 g truskawek1 galaretka truskawkowaWarstwa śmietankowa:300 ml śmietany kremówki1 paczka ciastek OreoDo dekoracji:300 g truskawek1 galaretka truskawkowaDo nasączenia:0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy i opcjonalnie ulubiony alkohol 1. Biszkopt: Ubić białko z cukrem tak długo, żeby nie było czuć cukru. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec(...)warstwę śmietankową) 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki obrać i umyć. Zmiksować, wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu i dodać galaretkę rozpuszczoną w około 100 ml gorącej wody. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Jak masa zacznie tężeć wylać na nasączoną pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Wyjąć z lodówki i nasączyć
UgotujmyTo.plkoszulce. Moja mama torturowała mnie tym jajem przynajmniej raz w tygodniu. I wiecznie musiałam słuchać że jest smaczne, lekko strawne i zdrowe. Co jest smacznego w jajku ugotowanym w wodzie bez skorupki ? Ta myśl dopadała mnie za każdym razem jak na talerzu widziałam biały placek lekko osolony. Nie mogłam pokonać mamy to musiałam pokonać jajo w koszulce(...)kilka kropel cytryny wymieszać) Sposób wykonania Papryki kroje w cienkie plasterki, oliwki na połówki . Polewam to sosem (można też tylko oprószyć solą ,pieprzem i skropić cytryną) Teraz ważne gotujemy wodę w rondelku tylko tyle aby zakryło jajko (można do zimnej włożyć jajko w skorupce ,jeśli będzie zakryte wodą to jest odpowiednia ilość) Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień żeby
Eli Gotowanierodzynek 50 g moreli suszonych 3 łyżki wiórek kokosowych 50 ml alkoholu np. rum na lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny
Kuchcik gotujerukoli 100 g roszponki 6 niewielkich pomarańczy 2 granaty 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu chili (ja użyłam czarnego sosu Tao-Tao) 4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej typu virgin) ok. 6-8 łyżek wody mineralnej niegazowanej Rukolę i roszponkę myjemy i zostawiamy do ocieknięcia. Pomarańcze filetujemy, a granaty przekrawamy na ćwiartki i wyciągamy(...)bardzo silny barwnik i plamy ciężko sprać). Rukolę, roszponkę, cząstki pomarańczy oraz nasiona granatu umieszczamy w dużej misce i przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu (miód, sok z cytryny, sos chili, oliwę oraz wodę) umieszczamy w szklance lub najlepiej zakręcanym pojemniczku (np. w słoiku) i dokładnie mieszamy (wstrząsamy słoiczkiem). Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem. Sałatka ma piękne kolory i świetnie
Ratunku obiadcukru 500 g moreli 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kisielu morelowego (proszek) mus malinowy: 250 g malin 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z 1/2 cytryny 60 g cukru 3 listki żelatyny 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 morele 125 g malin Masło rozpuścić i przestudzić. Ciasteczka, razem z nadzieniem, drobno pokruszyć, wymieszać z masłem(...)zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 75-90 minut. Wierzch sernika powinien być ścięty. Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maliny, sok z cytryny i cukier zagotować. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Dodać ekstrakt i odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Całkowicie ostudzić. Kremówkę ubić, partiami dodawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrem.Połączenie równie godne uwagi i nie powstydziłabym się zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!! Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną/ ulubione dodatki: bita śmietana, lody, krem ulubione owoce(...)dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie:Gruszki obieramy zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte. Dodajemy sok z cytryny, syrop curacao i cukier do smaku. Opcjonalnie możemy dodać barwnik niebieski, co ja uczyniłam chcąc uzyskać większą głębię koloru ;).Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż rozpuści się cukier. Następnie do tak przygotowanego syropu
Malinowe Pocałunkirobiliście to najwyższy czas go zrobić. Czarny bez jeszcze jest na krzaczkach, śpieszcie się bo za kilka dni opadnie. Składniki: 3 kg czarnego bzu 1 szk wody 3 łyżki soku z cytryny 0,5 kg cukru Przygotowanie: Dojrzały czarny bez, umyć i obrać kuleczki z "parasolek" . Najlepiej nadaje się do tego widelec. Zielone kuleczki wyrzucić. Bez włożyć na garnka(...)zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia około 15-20 min. Lekko przestudzić wylać na gęste sitko i pozostawić żeby odciekł sok. Nie przecieramy anie nie mieszamy. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około
Ala piecze i gotuje