Zimne pączki smarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru dokładnie rozprowadzonego w wodzie. Nim zastygnie, pączki możemy posypać kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczową. Jeśli wolicie lukier cytrynowy, zamiast wody użyjcie soku z cytryny
W SMAKcały por, posiekany 1 średnia cebula, posiekana oliwa z oliwek – ok. 3 łyżek garść orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sól + pieprz do smaku sok z cytryny – ok. 2 łyżeczek woda opcjonalnie ulubiony ser Por i cebulę poddusić chwilę na małym ogniu z odrobiną oliwy z oliwek, następnie zdjąć z ognia. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, w razie zbyt
Powiedz dietom nieNatomiast osadzający się wokół otworu zlewozmywaka kamień można skutecznie usunąć nacierając go sokiem z cytryny, a następnie zmyć wodą po kilku minutach. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarneprzepysznym sosie musztardowo - miodowym - palce lizać!! składniki opakowanie rukoli 2 gruszki ser brie uprażone pestki słonecznika sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 2 łyżki wody sok z całej cytryny 1 łyżka musztardy sarepskiej sól, pieprz Rukolę umyć i przełożyć do miski/ naczynia. Gruszkę pokroić w plasterki i ułożyć na rukoli. Ser pokroić w kostkę i poukładać
Cukier&PuderCiekawy i prosty pomysł na poniedziałkowy deser. A że sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;)Tarta z jabłkamiSkładniki:150 g masła50
Lawendowe Niebowcześniej dodane kostki lodu. ananasa i kiwi obieramy. Z ananasa wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki, kiwi kroimy na ćwiartki.Całość zalewamy 2-3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Banana obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości - w moim blenderze znajduje się sitko do przecierów, jeżeli owego
Słodkie Przyjemnościlekko, by przekonać się, czy w środku jest jeszcze mleczko- wysuszone jądro koksa jest niejadalne. Olej kokosowy na dobre zagościł w mojej codziennej, porannej rutynie - Piję WODĘ Z MIODEM I CYTRYNĄ, oczyszczam twarz naturalnym, delikatnym peelingiem z miodu i sody oczyszczonej, przemywam cerę octem jabłkowym, a na koniec smaruję twarz olejem kokosowym jako naturalnym kremem. Poświęcam szczególną uwagę skórze przy
Gotowanie to kochaniePamiętacie scenę z filmu "Miś" ? "Wuzetka i kawa jest obowiązkowa" :)jak dla mnie może tak być w każdej kawiarni. Lecz wydaje mi się, że gwiazda Wuzetki
Bon Appetit Małgorzatywykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut. Do ozdobienia: Pierniczki dekorować roztopioną czekoladą lub lukrem (cukier puder utarty z odrobiną wody lub soku z cytryny) i posypać np. cukrowymi koralikami, płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
Oryginalny smakskładniki:115 miękkiego masła (plus więcej do wysmarowania)100 g mąki2 łyżeczki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej115 g cukru2 jajka5 łyżeczek dowolnego alkoholu (lub wody z sokiem z cytryny) – do nasączeniaMasa:300 ml gęstej śmietany /w zależności od tego z jakiej śmietany korzystamy może być potrzebny zagęstnik do śmietany/25 g cukru pudru225 g wiśni
UgotujmyTo.plwszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa
Chilli Czosnek i Oliwapierwszym i najsilniejszym na świecie afrodyzjakiem, a jego ostry, lekko pikantny smak rozgrzeje każdego. Już w starożytności uważano go za najprostszy środek na przeziębienia. Imbir gotowano z wodą i serwowano z cytryną by wzmocnić odporność, poprawić ukrwienie, wspomóc pracę mózgu i zwiększyć koncentrację. Napary imbirowe nie tylko wspaniale smakują, ale również wzmacniają i rozgrzewają. A mnie tego właśnie było trzeba
Z Kuchni Do KuchniCiastka (ciacha!) z mojego dzieciństwa, trochę zapomniane… a szkoda. Zapach amoniaku może niektórym przeszkadzać, ale po wystygnięciu nie jest już tak wyczuwalny. Amerykany przypominają trochę
Oryginalny smakRządca.. Składniki: ½ kg dyni (waga po obraniu), ½ kg jabłek (waga po obraniu), ½ szklanki cukru, 1 cytryna, szczypta cynamonu. Sposób wykonania: Dynię obrać i oczyścić. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać ¼ szklanki wody i gotować na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut). Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę(...)Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć razem na małym ogniu (Uwaga! Szybko się przypalają). Na koniec do usmażonych jabłek dodać szczyptę cynamonu i ugotowaną dynię wraz wodą, w której się gotowała. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny
Anioły w kuchnipuszki danie przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny 80 ml zimnej wody mielona papryka do posypania przed podaniem Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładki krem. Podajemy jako dip do warzyw lub jako dodatek do pieczywa. Smacznego :) function load(url, callback
Mienta blog