witamin i mikroelementów. Przygotowanie jej nie wymaga wiele czasu. Warto więc zrobić coś dla siebie Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich ¼ szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki soku z połowy cytryny 1 łyżka miodu ¼ szklanki mleka (lub jogurtu, maślanki...) świeże owoce: jabłko, maliny, borówki, śliwki... orzechy włoskie suszone owoce: morela, żurawina... Wykonanie: Miód wymieszałam z wodą
Kuchnia u Krysisię nim delektować przez cały rok ze względu na łatwą dostępność produktów. składniki na około 3 litry wina 1 kg cukru 1/2 kg ryżu 3 litry wody 150 g rodzynek 2 plastry cytryny ze skórką 1/2 łyżeczki cynamonu 1 dag zwykłych drożdży opakowanie cukru waniliowego przepis Do gotującego się w garnku wrzątku wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy żeby się rozpuścił , całość(...)ognia do wystudzenia. Do dymiona o pojemności 5 litrów wsypujemy dokładnie opłukany i osuszony ryż, a następnie wlewamy do niego wystudzoną wodę z cukrem, wrzucamy rodzynki, wsypujemy cukier waniliowy oraz cynamon, dodajemy również rozdrobnione drożdże i plastry cytryny. Naczynie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną, dobrze nim potrząsamy żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Smakowite Daniawyzwania z Winiary. Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie:Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę. Z łososia ostrym nożem zdjąć skórkę. Pokroić w duże kawałki i zalać w miseczce sokiem z połówki cytryny. Odstawić. W tym czasie obrać
Pasja Smakuowoce są tak złote, jak żadne jabłka i dlatego niektórzy badacze historii podają, że złote jabłka Hesperyd i Atlanty to po prostu pigwa. Pigwa ,to taka polska cytryna. Kolor i kwasowość to jej atuty, ale na surowo nie jest smaczna, twarda z ziarnistym miąższem, nie da się zjeść.Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy(...)właściwości ściągające i dobrze działa na wątrobę.Robi się z niej okłady na pęknięcia skóry. Garść gniazd nasiennych wraz z pestkami macerować w ½ szklanki ciepłej wody. Lotion ze skórek macerowanych w alkoholu to domowy kosmetyk przeciwzmarszczkowy. Owoc nabity goździkami to bardzo aromatyczne potpourri. Wprawdzie nie wszyscy przepadają za jej dosyć intensywnym zapachem, ale ja lubię położyć
Kulinarny karnet Christopheramłoda kapusta, 1,5 łyżki soku z cytryny, 500g piersi z kurczaka, 2 łyżeczki cukru, 3 szklanki wody, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 1 pęczek koperku, olej do smażenia. Dzisiaj propozycja idealna na długi majowy weekend. Minimum poświęconego czasu w kuchni - maksimum efektu :) Danie jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, a zaserwowane(...)młodymi ziemniaczkami na pewno zrobi wrażenie na każdym. Młodą kapustę opłukać, usunąć głąb, a następnie drobno pokroić. Kapustę przełożyć do garnka i zalać bieżącą wodą tak, aby przykrywała jej wierzch. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie kapustę odcedzić. Mięso z kurczaka drobno pokroić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na patelni. Kapustę ponownie przełożyć do garnka, zalać
Świat Domowej Kuchnidomu zamiast leniuchowac i rozkoszowac sie resztka niedzieli, ja zabralam sie do obrobki naszej zdobyczy. A oto efekt :) Miodek z mniszka lekarskiegoskladniki: 500 kwiatkow mniszka 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna wykonanie:Uzbierane kwiatki rozkladamy na bialym papierze by w ten sposob pozbyc sie z nich wszelkich zyjatek. Mozna tez namoczyc je w wodzie na jakas godzinke.Nastepnie kwiatki
Przysmaki Karolkimąki 3 łyżeczki soku z cytryny lub ekstraktu waniliowego 0,5 litra mlekaUWAGA : Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej !!! Wykonanie : Żótka , cukier i wodę utrzeć na puszystą masę , dodać sok z cytryny , masło i zmiksować razem. Przesiać mąkę i znów dokładnie połączyć wszystkie składniki dolewając mleko. Masa jest rzadka . Białka ubić na sztywną pianę i porcjami dodawać do masy
Malinowa Kawiarenkawody 2 łyżki soku z cytryny4 łyżki suszonej natki pietruszki lub świeżej 3 łyżki masła2 kieliszki białego winaDodatki:Kolorowy krótki makaron rurkilubbagietka + ser goudaSposób przygotowania:Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę bulionową i gotować.Pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Obsmażyć na jednej łyżce masła. Wrzucić do garnka z gotującym się bulionem razem z masłem.Pieczarki pokroić(...)rumiane) wlać białe wino. Poczekać aż część odparuje i wlać resztę z pieczarkami do garnka. Po kilku minutach gotowania z pieczarkami zmiksować wszystko blenderem ręcznymi. Dolać sok z cytryny i śmietanę. Najpierw śmietanę rozrobić z odrobiną gotującej się zupy, żeby się nie ścięła. Dosypać natkę pietruszki.Na trzeciej łyżce masła podsmażyć pozostałe pieczarki do zrumienienia. Usmażone pieczarki wrzucić
W kuchni wieczorempłynna, taka bardziej nam odpowiada, a dodatek suszonych pomidorów fajnie podkreśla smak cieciorki. Składniki: hummus: 1 - 1 1/2 szklanki suchej cieciorki 3 łyżki soku z cytryny 2 - 3 ząbki czosnku 1 szklanka lodowatej wody lub tak jak u mnie zimnego płynu po gotowaniu cieciorki pasta tahini (gotowa pasta sezamowa lub zrobić samemu) 6 pomidorów suszonych 2 łyżki oliwy z oliwek(...)oliwą z oliwek na co najmniej 10 minut. Po wyjęciu z oliwy drobno pokroić. Do pasty tahini dodać cieciorkę, drobno pokrojony czosnek, sok z cytryny, miksować w blenderze, co pewien czas podlewając zimną wodą po gotowaniu cieciorki. Ilość wody dostosować do tego jaką konsystencję chcemy otrzymać, do smarowania czy do maczania pieczywa lub warzyw. W połowie miksowania dodać pokrojone
Kuchcik gotujełyżki naturalnego kakaoNadzienie:300 ml śmietany 30%250g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki żelatyny2 bananysok z cytryny do skropienia bananówPrzygotowanie:Ciasto: Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, wsypać mąkę, wlać wodę i olej. Całość miksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy żółtkowej, wymieszać(...)całkowitego ostudzenia.Nadzienie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, a następnie serek mascarpone, a potem ostudzoną żelatynę rozrobioną w kilu łyżkach gorącej wody. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Ciasto rozwinąć, posmarować masą śmietanową zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Wzdłuż ciasta ułożyć banany (przy brzegu), po czym ściśle zwinąć w roladę. Wstawić
Fabryka pomysłówdaje 2 kg cukru i powiem że wg mnie jest to ilość idealna. Chcąc uzyskać bardziej kwaśną nalewkę, dajcie tylko kg cukru 1 litr niegazowanej wody mineralnej 1 litr spirytusu Sposób przygotowania: Cytryny należy umyć, i najlepiej sparzyć wrzątkiem. Teraz przechodzimy do najrzmudniejszej pracy. Cytryny należy bardzo cienko obrać ze skórki. Obieramy samą żółtą warstwę, bez białego miąższu. Miąższ spowoduje(...)Odstawiamy na 4-5 dni. W między czasie mieszamy, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Po tym czasie zlewamy sok z cytryn, cytryny przeciskamy przez gazę, aby nie marnować drogocennego soku:) Ze skórek również zlewamy spirytus, rozcieńczamy go z wodą mineralną, i dopiero wtedy wlewamy spirytus do soku, dokładnie mieszamy. Na samym końcu dolewamy pozostałą część spirytusu i mieszamy. Przelewamy nalewkę
na moim stole...naturalnego 1 szklanka oleju 1 szklanka kaszy mannej 1 szklanka mąki 1 łyżeczka wanilii 10 g proszku do pieczenia Składniki (sos) 2 szklanki cukru 2,5 szklanki wody kilka kropli soku z cytryny Składniki (do dekoracji) pistacje wiórki kokosowe Przygotowanie Zmiksować jajka z cukrem. Dodać wszystkie składniki. Wlać masę do żaroodpornego naczynia. Upiec w piecu w temperaturze 180C
Tureckie Przepisycytryny – w zależności jak kwaśne lubicie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki Pół szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody 250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć. Można wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo(...)formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez
Fabryka pomysłówcoli i ketchupu.Składniki na 3 porcje:450 g mrożonego groszkuŁyżka masła2 łyżki śmietanyPieprz, sólOdrobina soku z cytrynyPrzygotowanie:Groszek ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Zblendować lub zagnieść, dodać masło, śmietanę, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę.Smacznego,Anulla
Fabryka pomysłówbazylii 3 łyżeczki cukru, szczypta soli + łyżka masła do gotowania szparagów sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Szparagi dokładnie myjemy, obieramy i odcinamy łykowate końce. Gotujemy je w sporej ilości posłodzonej i osolonej wody z dodatkiem masła ok.10minut (od wrzącej wody, do miękkości). Filet z łososia(...)dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż na 3 plastry o grubości ok.1-1,5cm. Każdy plaster dokładnie osuszamy ręczniczkiem papierowym, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i skraplamy sokiem z cytryny. Ugotowane szparagi hartujemy chwilę zimną wodą i również osuszamy na ręczniku. Formę do zapiekania natłuszczamy i układamy na niej trójkami lub dwójkami osuszone szparagi, a kolejno każdą parę lub trójkę otulamy plastrem łososia
Symfonia Smaków