akurat nic nie ma pod ręką. Dzisiaj prezentuję wam szybki i prosty przepis na domowej roboty kokosanki , które smakują każdemu . :) *** Kokosanki*** ( około 20 sztuk ) 1 białko 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny skórka z ćwiartki cytryny 1,5 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli 1. Białko z solą i cukrem ubić na sztywną pianę 2. Dodać kokosy i cytrynę
ciemna strona patelniJego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut;) Ostrzegam, że ciasto znika w równie błyskawicznym tempie! Składniki: 250g kostki pieczeniowej Kasia, 2 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 5 jajek, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki śmietany 18%, laska wanilii, skórka z 1 cytryny, 10 śliwek. Wykonanie Miękką Kasię(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać całe jajka, stale ucierając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ciasta dodawać na przemian przesianą mąkę oraz śmietanę. na koniec dodać nasiona wanilii oraz startą skórkę z cytryny. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Na wierzchu ułożyć przepołowione, pozbawione
Z miłości do słodkościmoże czekać! Młoda kapusta... SKŁADNIKI: - 1 główka młodej kapusty - 2 młode marchewki - 2 cebule cukrowe - 1 pęczek koperku - 1 pęczek szczypiorku - 2 łyżki smalcu - sól, pieprz - szczypta cukru - 2 łyżki ziarenek smaku PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy w paski, podlewamy 1.5 szklanki wody (nie więcej bo kapusta puści sok), gotujemy aż zmniejszy swoją(...)Jeśli mamy już wszystko w miarę miękkie, to na smalcu podsmażamy cebulkę ze szczypiorkiem i dodajemy do kapusty. Na sam koniec gotowania dodajemy pokrojony świeży koperek, sól, pieprz i cukier do smaku. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąKasia. Składniki : * kostka do pieczenia Kasia * 2 szklanki jogurtu owocowego morelowego bądź brzoskwiniowego * 4 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * płaska łyżeczka sody oczyszczonej * szklanka cukru * 4 jajka * 6-7 moreli * pół tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie : Rozpuścić i wystudzić kostkę do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Cukier ubić z jajkami. Dodać Kasię
Magiczne Życie Martylatin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} * 7 jajek * 1 szklanka cukru * 3/4 szklanki maki pszennej * 3/4 szklanki kakao * 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli(...)misy miksera / 5.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Gdy piana z białek jest już ubita - stale mieszając na niskich obrotach miksera dodajemy stopniowo cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Na końcu wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. 6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki
ciemna strona patelnimuffinek z czekoladą :) Idealna śniadaniowe muffiny , pasujące do porannej pracy i kubka zimnego mleka ... mniam :) ***Muffiny cytrynowe*** - 2 szkl. mąki pszennej - pół szklanki roztopionego masła - pół szklanki cukru - 250g jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - sok z połówki cytryny - skórka otarta z połówki cytryny - szczypta soli - 2 duże jajka ( 3 mniejsze ) -cztery łyżki
ciemna strona patelnipół godziny, potem 3 godziny wyczekiwania i już można było delektować się pysznościami :) Mniam :) ***Tiramisu*** 6 żółtek 6 białek 300ml mocnej kawy rozpuszczalnej ( zrobiłam z 3 łyżeczek ) 7 łyżek cukru ( 3 do kawy i 4 do masy ) 500g serka mascarpone 2 opakowania biszkoptów 2 łyżeczki żelatyny Kakao 1. Rozpuścić i wystudzić kawę . 2. Białka ubić(...)szczyptą soli na sztywną piane . 3. Podgrzać 4 łyżki kawy i rozpuścić w niej żelatynę 4. Ubić żółtka z cukrem. 5. Do żółtek dolewać stopniowo żelatynę ( należy stale mieszać , aby jajka się nie ścięły) 6. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem,aż do uzyskania jednolitej masy . 7.Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać 8. biszkopty namoczyć w kawie
ciemna strona patelniascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 5 jajek ¾ szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)wrzątek (jak najmniejsza ilość) 2 czekolady deserowe 2 czekolady białe + 5 łyżek wody 1. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno . W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką białka z żółtkami. 2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając . 3. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy
ciemna strona patelniserka homogenizowanego (np. waniliowego) 2 czubate łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzącej wody 2 duże dojrzałe banany 100 g czekolady 2 czubate łyżki kakao 1 opakowanie cukru waniliowego kilkanaście biszkoptów na spód (można pominąć) do ozdoby : stopiona czekolada, pralinki 1. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i ostudzić . 2.Banany zmiksować na gładką masę i zmieszać z serkiem , cukrem i kakao
ciemna strona patelnifamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} - 200 g masła - 100 g cukru - 2 łyżki syropu klonowego (miodu) - 300 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 110 g entilek - 1 łyżka Kakao Normal 0 21 false false false(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1.Ubijamy masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy syrop klonowy (bądź miód), łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy. 2.. Powinna wyjść masa lepka, lecz jeśli wyjdzie za bardzo
ciemna strona patelnifamily:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} masa: 500 g waniliowego serka śmietankowego • 120 g cukru (dałam 100 g) • 390 g jogurtu naturalnego • 250 g śmietanki kremowej • 20 g żelatyny • 50 ml wrzątku • 100 g stopionej białej czekolady • 100 g stopionej gorzkiej czekolady Normal(...)ubić na foremce tortowej 21 cm i włożyć do lodówki by się schłodziło. 2 Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do przestudzenia 3. Ubić śmietankę 4.Utrzeć serek z cukrem, wanilią i jogurtem. Dodać ubitą śmietankę.Dodać żelatynę . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
ciemna strona patelniuwagę fakt że mam takie drzewko w ogrodzie grzechem by było nie poparcie akcji Zjedz Jabłko :) ***Jabłecznik*** 4 szklanki mąki 3,5 łyżki śmietany 12 % 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka + 1 całe jajko 0,5 opakowania cukru waniliowego 1 margaryna 5 dużych jabłek ( 2 kroimy w plasterki a pozostałe ścieramy na tarce
ciemna strona patelniDzisiaj ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną . Jest to ciasto 3xN Niezwykle proste , Niezwykle tanie i Niezwykle dobre :) *** Ciasto z rabarbarem *** 0,5 kostki masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka sody szczypta soli 2 szklanki rabarbaru :) 1. Masło(...)cukier utrzeć z jajkami . 2. Dodać śmietane i dobrze wymieszać 3.Następnie dodać mąkę , sodę , proszek i sól i dokładnie połączyć składniki . 4. Wysmarować tortownicę 21 cm masłem i nałożyć połowe ciasta . Ułożyć rabarbar i przykryć go pozostałą częścią ciasta 5. Piec w temp. 180 stopni przez
ciemna strona patelniSkładniki: 3-4 porcje ciasto: 350g mąki 1 bardzo duży,ugotowany ziemniak 35g drożdży 3/4 szklanki mleka sól szczypta cukru olej sałatka: cukinia ogórek pomidor czerwona papryka natka pietruszki koperek ser typu mozzarella sok z cytryny Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki
Gorący kąsek