moja wersja jest właśnie z jagodami. Pyszna i orzeźwiająca. Smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Składniki: 600 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym 400 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2,5 czubatej łyżki żelatyny 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna) ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek, malin, porzeczek lub innych owoców 1 małe opakowanie(...)ostudzenia. Żelatynę natomiast rozpuszczamy w niewielkiej ilości bardzo gorącej wody (maksymalnie 1/3 szklanki), intensywnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. W misce ubijamy śmietanę kremówkę – prawie na sztywno. Dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Następnie dodajemy po 1 łyżce serka waniliowego (nie więcej) cały czas miksując na wolnych obrotach. Robimy tak do wykończenia serków. Na końcu bardzo cienką strużką wlewamy
Poezja smakuSkładniki: 300 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 6 pomidorów suszonych w oleju 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić do spienienia. Następnie wlać mieszankę do mąki i zamieszać widelcem. Odstawić na krótko. W tym czasie na papierowym
wyzwania kuchenneSmaczne drożdżowe bułeczki nie tylko do hamburgerów. Puszyste i miękkie również dnia następnego. Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki pszennej paczuszka suszonych drożdży 3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli 240 ml mleka 60 g miękkiego masła 1 jajko Cukier i drożdże wsypać do mleka i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło i jajko
wyzwania kuchennestron. Stanowią idealny dodatek do śniadań nie tylko na słodko. Składniki: 450 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g masła 1 paczuszka (7g) suchych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli Masło roztopić. Drożdże i cukier wsypać do mleka, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby się ruszyły. Do miski przesiać mąkę i sól, wlać drożdże i masło. Wymieszać
wyzwania kuchennekapusty kiszonej 200 g mrożonych borowików 1 duża cebula 3 łyżki masła 80 g suszonej żurawiny 1 szklanka bulionu pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz, sól, cukier 1 jajko do posmarowania Borowiki rozmrozić i pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki, natkę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać borowiki i całość smażyć kilka minut(...)Zalać wszystko bulionem i dusić na średnim ogniu około 20 minut, aż bulion wyparuje. Od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec doprawić pieprzem i solą, dodać ewentualnie 1 łyżeczkę cukru. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki, podsmażyć jeszcze 2 minuty i odstawić z ognia. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na płacie ciasta francuskiego rozłożyć nadzienie z kapusty i grzybów, zawinąć zaczynając
wyzwania kuchenneBardzo prosty, puszysty chleb na drożdżach z mąką pszenną razową. Składniki; 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 300 ml wody 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego 1 łyżeczka soli 25 g drożdży 2 łyżki oleju słonecznikowego Drożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się rozczyn
wyzwania kuchennemięciutkie, idealne zarówno na słodko jak i słono. Składniki: 300 g mąki pszennej 50 g otrębów owsianych 190 ml wody 1 łyżeczka drożdży suszonych 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Do miski przesiać mąkę i otręby owsiane. Dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać suche składniki, następnie wlać letnią wodę i olej. Wyrabiać całość kilka minut ręcznie
wyzwania kuchennepodaję się na ciepło przed daniem głównym lub na zimno jako dodatek do innej potrawy. Składniki: 3/4 szklanki ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 400 g mąki pszennej szczypta cukru łyżeczka soli 6 łyżek oliwy z oliwek sól morska oliwki W miseczce wymieszać wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut. Oliwki pokroić na połówki, skropić oliwą. Do większej miski
wyzwania kuchenneserowi pleśniowemu, który nadaje jej ciekawego aromatu. Składniki: 500 ml bulionu 7 pomidorów 1 cebula 100 g sera z niebieską pleśnią łyżeczka suszonego tymianku 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier garść pestek dyni 1/2 szklanki śmietany kremówki Cebulę drobno posiekać, pomidory obrać ze skóry i pokroić w większą kostkę. Czosnek obrać i rozgnieść nożem, a pestki dyni uprażyć na suchej(...)tymianek i smażyć kilka minut. Następnie wlać gorący bulion i gotować 5 minut. Ser pleśniowy pokroić i dorzucić część do zupy. Całość zmiksować i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Krem zabielić śmietaną i przelać na talerze. Udekorować resztą sera pleśniowego i prażonymi pestkami dyni
wyzwania kuchenneczarnuszki. Przepis pochodzi z książki Anny Wrońskiej pt.: "Domowy chleb, bułki i bułeczki". Składniki na 16 sztuk: 1 jajko 200 ml mleka 400-450 g mąki pszennej 20 g cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju czarnuszka Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Włożyć do niego blachę do pieczenia, aby się nagrzała. Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem. Mąkę przesiać(...)dodać sól i cukier. Przelać płynne składniki do sypkich i wyrobić ciasto. Odstawić na kwadrans. Dodać olej i ponownie wyrobić na gładkie ciasto. Odrywać z niego kawałki wielkości piłeczki pingpongowej i wałkować je na placki o średnicy około 10-15 cm. Ziarenka czarnuszki rozsypać po plackach i wwałkować w ciasto, aby nie odpadły po upieczeniu. Chlebki ułożyć na rozgrzanej blaszce
wyzwania kuchennesmaży się krótko z rodzynkami i podaje na chrupiących grzankach. Smak dopełniają orzechy pinii. Składniki na 6 grzanek: 250 g świeżego szpinaku duża garść rodzynek 2 ząbki czosnku sól, cukier orzeszki pinii 2 łyżki oliwy 6 kromek bagietki lub ciabatty Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić, aby spęczniały. Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć. Na oliwie podsmażyć krótko czosnek, dorzucić szpinak(...)odsączone rodzynki. Smażyć całość na małym ogniu często mieszając, aż liście szpinaku zwiędną. Doprawić ewentualnie do smaku solą i cukrem. Na suchej patelni uprażyć orzechy piniowe. Kromki pieczywa zgrillować lub podpiec w piekarniku. Ułożyć na każdej porcję szpinaku, wierzch posypać orzeszkami
wyzwania kuchenneDrożdżowe bagietki z białej mąki. Bardzo delikatne dzięki dodatkowi mleka i masła. Składniki na 3 sztuki: 3,5 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży świeżych łyżka soli morskiej łyżeczka cukru łyżeczka masła 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki mleka W małej misce wymieszać drożdże z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i rozczyn
wyzwania kuchennekwaśną śmietaną, kawałkiem wędzonego łososia i koperkiem. Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki gryczanej 2 jajka 20 g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżki masła olej do smażenia dodatki np.: wędzony łosoś, śmietana 18%, koperek, cytryna W małej misce wymieszać drożdże z 1/2 szklanki mleka, cukrem i łyżką mąki pszennej. Odstawić na kilka
wyzwania kuchennebanan 2-3 łyżki cukru Mąkę, sól, kakao, mleko, jajko i olej wlać do blendera i zmiksować na gładką masę. Odstawić na około pół godziny, a następnie usmażyć naleśniki na suchej patelni. Twaróg, cukier i banana pokrojonego na plasterki również zmiksować w blenderze, aż powstanie gładki serek
wyzwania kuchennemleczny z dodatkiem miąższu z mango. Idealny nie tylko na upały. Składniki na 2 koktajle: 1 dojrzałe mango 250 ml schłodzonego jogurtu naturalnego 150 ml zimnego mleka 2 łyżki cukru brązowego kardamon Mango obrać i pokroić miąższ na kawałki. Dodać jogurt, mleko, cukier i dokładnie zmiksować całość na gładki koktajl. Przelać do szklanek i posypać startym kardamonem
wyzwania kuchenne