naturalnego jogurtu 75 g masła, roztopionego 2 jajka skórka z 1 cytryny 150 g mąki 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 125 g cukru 1/2 szkl. kolorowych draży W jednym naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać,a w drugim składniki suche.Do składników mokrych dodać przesianą mąkę(...)sodą, solą i cukrem. Dodać draże i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Formy do babeczek napełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez 25 - 30 minut.Po ostudzeniu dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniepudru 25 dag masła 1 szkl.kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka sody 4 łyżki oleju Dodatkowo: 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mleka około 2 szkl. mleka w proszku 2 łyżki kakao Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki(...)pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Mleko z cukrem, margaryną, kakao zagotować.Dodać mleko w proszku, zmiksować i zostawić do lekkiego wystygnięcia. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem
Moje domowe kucharzenieplastry..i przełożyłam do foremki na mufinki..bułeczki pięknie wyrosły i były pyszne.. 3 szkl.mąki 1/4 kostki margaryny 1/2 szkl.mleka 5 dkg drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: dowolny dżem żółtko Drożdże ,3 łyżki cukru, letnie mleko ,3 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.Do przesianej mąki dodać roztrzepane jajka,wystudzoną,roztopioną margarynę,sól
Moje domowe kucharzeniecynamonem, przestudzonym masłem i dżemem. Wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawić do lodówki, aby spód dobrze związał się. Wykonanie masy serowo-jabłkowej : Masło z 1 szkl. cukru utrzeć na puch, dodawać porcjami proszek budyniowy, a następnie żółtka i twaróg. Ucierać, aż powstanie gładka masa. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do masy serowej. Białka(...)ubić na sztywno z pozostałym cukrem i delikatnie wymieszać z masą serowo- jabłkową. Wyłożyć na schłodzony spód i piec około 75 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 190°C. Przed podaniem każdą porcję polać sosem toffi
Moje domowe kucharzeniemąki 10 dkg mąki orkiszowej 5 dkg otrębów owsianych 1,5 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant) 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 190 ml wody Do drożdży dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody, 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć z pozostałymi składnikami.Wyrobić
Moje domowe kucharzenieJutro ostatni dzień akcji ..i ostatnia babka..Prosta do zrobienia ..nie potrzebny nawet mikser.. 85 g margaryny 1,5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szkl. jogurtu 2 łyżki maku Kresto 2 łyżki skórki pomarańczowej Gold Pak Margarynę roztopić i przestudzić. Suche składniki wymieszać
Moje domowe kucharzeniekanapki ..a zimą jako lekarstwo .. 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek) 1 litr wody 2 cytryny ziarenka z laski wanilii 1 kg cukru Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni, aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 15-20 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki, dobrze umyte cytryny(...)odstawić na 24 godziny. Następnego dnia przecisnąć przez gazę, do przefiltrowanego płynu dodać cukier i wanilię, gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 1,5-2 godziny). Gorący przelać do słoików, zakręcić i studzić do góry dnem
Moje domowe kucharzenieProste do zrobienia..Na początku pomyślałam , że będzie 1 duża tarta ..no, ale mam foremki do tartaletek ..więc są tartaletki.. 2 szkl. mąki 2-3 łyżki cukru 150 g margaryny 4 łyżki wody powidła lub dżem Z mąki, cukru, margaryny i wody zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki
Moje domowe kucharzenietutaj . 350 kwiatków (same łepki bez ogonków) 1 cytryna 5 goździków szczypta cynamonu[ u mnie laska cynamonu ] ok 1 litra wody ok 1 kg cukru Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozłożyć na papierze na około 15 minut, by wyszły z nich robaczki. Następnie włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1 pokrojoną cytrynę , goździki(...)cynamon.Gotować około 20 minut i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie przecedzić napar przez sito. Następnie zagotować , dodać cukier .Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając.Przelać do słoiczków i zakręcić
Moje domowe kucharzeniemoje córki zajadały się ze smakiem..do tego był jeszcze sos czosnkowy.. 2,5 szkl. mąki 10 g drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4 szkl. ciepłej wody serek topiony kilka plasterków szynki jarzynka jajko do posmarowania rogalików Serek wymieszać z drobno pokrojoną szynką i jarzynką. Drożdże z cukrem
Moje domowe kucharzenieszkl. ciepłej wody 1 1/4 szkl.mleka 2 łyżki prawdziwego masła (będą miały lepszy smak niż na margarynie) 3/4 łyżeczki soli 3 łyżki cukru Do dekoracji: 1 jajko łyżka mleka sezam, mak, pestki dyni W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie.Masło, mleko, cukier i sól podgrzać w garnku (nie gotować
Moje domowe kucharzenieciasta na pizzę.. Ciasto: 35 dkg mąki 30 g świeżych drożdży 180 ml gazowanej wody mineralnej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz pieczarki kiełbasa ser żółty pomidor przyprawa do pizzy Dodatkowo ketchup z cukinii Drożdże rozpuścić w połowie ilości wody,dodać 1 łyżkę mąki i cukier .Wymieszać
Moje domowe kucharzenieLepiej zjeść rogala domowego , niż takiego "sklepowego". 3 szkl.mąki 3/4 szk. letniego mleka 2 łyżki wody 30 g drożdży 1 jajko 2 łyżki masła roztopionego 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko do posmarowania Drożdże wymieszać z mlekiem, wodą i cukrem. Odstawić na kilka minut.Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko, drożdże z mlekiem i na końcu rozpuszczone
Moje domowe kucharzenieminut. Następnie do zaczynu dodać: 215 g białej pszennej mąki chlebowej [ dałam zwykłą pszenną] 20 g mielonych migdałów 25 g ciemnego słodu 15 g ciemnego muscovado [ dałam taki cukier] 1 łyżeczka soli 50 g stopionego masła 50 g melasy 1 jajko 100 g rodzynek [ dałam mniej] Dodatkowo: małe jajko roztrzepane z łyżką mleka Masło roztopić wraz z melasą(...)Ostudzić i dodać roztrzepane jajko. Do miski z zaczynem dodać mąkę, słód, migdały, cukier i sól [ wcześniej składniki sypkie wymieszałam] . Wlać maślano -jajeczną miksturę i wyrobić gładkie, elastyczne, delikatnie lepkie ciasto (ciasto jest raczej luźne). Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 10 części
Moje domowe kucharzeniemagdalenki ale i w foremkach na babeczki.. 75 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g masła 50 ml mocnej kawy 1 jajko 75 g cukru W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić i połączyć z z kawą. Jajko utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę z proszkiem, a później masło z kawą. Powstałą
Moje domowe kucharzenie