cukier - 7600 przepisów (strona:248/507)

Kawa...zielona 143

materii i spalanie tkanki tłuszczowej. W tradycyjnej kawie nie ma tego kwasu, ponieważ proces wypalania powoduje jego utratę.  Kwas chlorogenowy ma silne działanie utleniające, prowadzące do zmniejszenia przyswajania cukrów w organizmie i przyśpieszenia metabolizmu.  Zielona kawa pomaga w straceniu zbędnych kilogramów, ponieważ wspomaga przemianę materii. Nie można, jednak, zapominać, że jest „tylko” suplementem diety i nie zastąpi zdrowego(...)też inne, pozytywne właściwości: •    Wpływa pozytywnie na pracę umysłu •    Pomaga w koncentracji i w zachowaniu jasności umysłu •    Zmniejsza poziom cukru we krwi •    Picie zielonej kawy nie powoduje efektów ubocznych Joe Vinson- chemik z Uniwersytetu w Scranton w Pensywalii zbadał działanie zielonej kawy. Podawał pewną ilość kawy szesnastu osobom

Moje domowe kucharzenie
Mini pączki na białkach 240

zwłaszcza białek, które pozostają nie tylko po smażeniu faworków.. 250 g mąki pszennej + 45 g mąki 2/3 szklanki mleka (ok. 140 ml) 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru  2 łyżki oleju 2 białka  szczypta soli Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Dolać mleko, krótko wymieszać. Dodać

Moje domowe kucharzenie
Ciasto orkiszowe 167

Ciasto z mąki orkiszowej razowej....a do tego masa z serka mascarpone i śmietany.. 60 g miękkiej margaryny 150 g cukru 2 jajka  220 g mąki orkiszowej razowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia  1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej  3 łyżki kakao  1 szkl  jogurtu naturalnego  Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. Mąkę(...)zmiksować na gładką masę, miksując kilka minut. Wlać do tortownicy o średnicy 23 cm. Piec około 50 minut. 25 dkg serka mascarpone 0,5 l śmietany  1 cukier waniliowy 1 śmietan -fix Wszystko razem zmiksować. Dodatkowo dżem Na ostudzone ciasto wyłożyć dżem, na to masę z serka i śmietany, dowolnie udekorować.U mnie posypka z okruchów upieczonego ciasta

Moje domowe kucharzenie
Pan de sal 180

bułeczki cytuję za  Dorotką . Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szkl. mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szkl. letniej wody 1/4 szkl.oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych bułka tarta, do obtoczenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać(...)sól, cukier, następnie  wodę wymieszaną z olejem. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy kwiat z masą makową 155

można je kroić, ale my zjedliśmy je odrywając po kawałku..Polecam.. 15 g drożdży świeżych 90 g masła 200 ml mleka 60 dkg mąki  90 g  cukru 2 jajka  szczypta soli dowolny barwnik dodatkowo żółtko masa makowa Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut.Dodać resztę składników [ oprócz

Moje domowe kucharzenie
Gofry z czekoladą 172

przypadło mi do smaku..Gofry nie wyszły ani chrupiące, ani miękkie ..innym razem wypróbuję inny przepis na ciasto i dodam czekoladę..  25 dkg mąki  15 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta  soli 225 ml mleka 50 ml wody 20 g masła 2 jajka   10 dkg czekolady posiekanej na drobne kawałki  W misce(...)wymieszać mąkę,cukier, proszek do pieczenia, sól. Porcjami wlewać mleko i wodę, cały czas miksując. Następnie dodać roztopione masło, jajka i wszystko dokładnie miksujemy.  Na końcu dodać czekoladę i delikatnie wymieszać.  Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną gofrownicę, piec na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Wytrawne kwiatki 177

smaczne, że warto robić powtórki..ale tym razem z innego ciasta..i użyłam wędliny z dodatkami [ warzywami].. 40 dag mąki 1 jajko 3 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szkl. mleka  2 łyżki oleju przyprawa do pizzy dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka białko  do posmarowania   Drożdże rozrobić w mleku(...)dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki

Moje domowe kucharzenie
Słodki salceson 163

kilku blogach widziałam, że można zrobić taki salceson w butelce plastikowej po napojach.. ja jednak masę przełożyłam do zaokrąglonej blaszki .. 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru 2 łyżki żelatyny 0,5 szkl.mleka 3 paczki herbatników dowolne bakalie i owoce suszone, ryż preparowany, płatki migdałowe Margarynę cukier, i kakao rozpuścić w garnku. Żelatynę rozpuscic w mleku

Moje domowe kucharzenie
Mazurek lub tartaletka..ciasto podstawowe 148

dekoracje do tych upieczonych mini mazurków..ciasto jest z dodatkiem mielonych migdałów...pyszne.. 70 g  tartych migdałów  BackMit 30 dkg  mąki  90 g cukru pudru 20 dkg  miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i  margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane

Moje domowe kucharzenie
Mini mazurki z masą kajmakową 160

masą kajmakową..może być nawet z puszki..ja zrobiłam masę samodzielnie..Dekoracja ..dowolna..wedle gustu ..itp.. 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki  90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli masa kajmakowa dodatki do dekoracji Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie

Moje domowe kucharzenie
Babeczki jogurtowe 125

naturalnego jogurtu  75 g masła, roztopionego 2  jajka skórka  z 1 cytryny 150 g mąki  1/2 łyżeczki sody  szczypta soli 125 g cukru 1/2 szkl. kolorowych draży W jednym naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać,a w drugim składniki suche.Do składników mokrych dodać przesianą mąkę(...)sodą, solą i cukrem. Dodać draże i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Formy do babeczek napełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez 25 - 30 minut.Po ostudzeniu dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Orzeszki z masą z mleka w proszku 374

pudru  25 dag masła  1 szkl.kwaśnej śmietany  4 żółtka  1 łyżeczka sody  4 łyżki oleju  Dodatkowo: 1 kostka margaryny  1 szkl. cukru  1/2 szkl.mleka  około 2 szkl. mleka w proszku  2 łyżki kakao  Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki(...)pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Mleko z cukrem, margaryną, kakao zagotować.Dodać mleko w proszku, zmiksować i zostawić do lekkiego wystygnięcia. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki zawijane -mufinki 155

plastry..i przełożyłam do foremki na mufinki..bułeczki pięknie wyrosły i były pyszne.. 3 szkl.mąki 1/4 kostki margaryny 1/2 szkl.mleka 5 dkg drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: dowolny dżem żółtko Drożdże ,3 łyżki cukru, letnie mleko ,3 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.Do przesianej mąki dodać roztrzepane jajka,wystudzoną,roztopioną margarynę,sól

Moje domowe kucharzenie
Sernik jabłkowy z sosem 127

cynamonem, przestudzonym masłem i dżemem. Wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .Wstawić do lodówki, aby spód dobrze związał się. Wykonanie masy serowo-jabłkowej : Masło z 1 szkl. cukru utrzeć na puch, dodawać porcjami proszek budyniowy, a następnie żółtka i twaróg.  Ucierać, aż powstanie gładka masa. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i  dodać do masy serowej. Białka(...)ubić na sztywno z  pozostałym  cukrem i delikatnie wymieszać z masą serowo- jabłkową. Wyłożyć na schłodzony spód i piec około 75 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 190°C. Przed podaniem każdą porcję polać sosem toffi

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki pszenno-otrębowe 123

mąki  10 dkg mąki orkiszowej 5 dkg otrębów owsianych 1,5 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant) 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 190 ml wody  Do drożdży dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody, 2 łyżki mąki  i wymieszać. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć z pozostałymi składnikami.Wyrobić

Moje domowe kucharzenie