cukier - 7600 przepisów (strona:253/507)

Lody malinowe 122

dzisiejsze lody publikuję w ramach kolejnego już Lubelskiego Kociołka. Zajrzyjcie do dziewczyn, co malinowego przygotowały na dzisiaj. Martyna , Miętowa Kuchnia , Edyta , Agnieszka , Marta , Małgośka , Dorota Składniki: 200 g cukru 400 g śmietanki kremówki 4 żółtka ok. 400 - 450 g malin 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Żółtka ubijamy na parze z cukrem. Kiedy będą już puszyste, odstawiamy miskę do schłodzenia

Sto kolorów kuchni
Barszcz z letnich buraków 152

kawałek pora ok. 5cm 100ml śmietany 12% 1 łyżka mąki 4 ziemniaki natka pietruszki, koperek, szczypiorek świeży majeranek (opcjonalnie) świeży lubczyk (po jednej gałązce) sok z 1 cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie Wykonanie: Ugotować wywar z drobiu, dodając marchewkę, pietruszkę, por, ziele angielskie i listek laurowy. Buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru(...)jednej cytryny(wlewać po trochu,aby nie była za kwaśna), gotować jeszcze przez ok. 1 minuty i na końcu dodać posiekaną zieleninę. Doprawić solą, pieprzem, dodać do smaku cukier oraz pieprz ziołowy. Na końcu dodać wcześniej ugotowane i posolone ziemniaki

Gorący kąsek
Sernik z czereśniami i białą czekoladą 119

stopionego masła Masa serowa: 800 g mielonego sera twarogowego na serniki 200 g białej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 łyżeczka cukru migdałowego ok. 300 g czereśni Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Czereśnie umyć, wydrylować. Czekoladę połamać(...)wlać śmietankę, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, ostudzić. Jajka zmiksować z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą i połączyć z serem, cukrem migdałowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylewać porcjami na ciasteczkowy spód, dodając czereśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i piec około 30 minut, potem dopiekać w 150 o C aż wierzch będzie ścięty (ok. 40 minut

Czerwień i błękit
Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i papryką w sosie pomidorowym 463

ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 płaska łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyża słodkiej papryki łyża włoskich ziół (do pizzy) cukier, sól i pieprz Warzywa i mięso umyć. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej. Obsmażyć na nim kurczaka. Cukinię pokroić w grube plastry, a paprykę na dość duże(...)sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do kurczaka z warzywami. Po 2-3 minutach dodać koncentrat pomidorowy. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić ziołami, słodką papryką, cukrem, solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem

Czerwień i błękit
Dżem Malinowy z Miętą 139

Dalszy ciąg zabaw z malinami. Dżem z miętą? Czemu nie! Ryzyko często popłaca. Moje tegoroczne dżemy malinowe mają duszę :)  Składniki: 1 kg malin ok.500 g cukru 6 gałązek świeżej mięty Wykonanie: Na początku napiszę to co z pewnością interesuje Was najbardziej. Ile dżemu wychodzi z tej ilości? Słoik 500 ml i 1/2 szklanki, czyli 625 ml dżemu. Jednak mimo(...)wszystko warto! Jak się zabrać za ten dżem? Maliny przebrać, wrzucić do woka, na małym ogniu smażyć przez około 3 godziny, jak już puszczą sok, dodać cukier, a potem gałązki mięty. Jak już pulpa malinowa zacznie przybierać konsystencję dżemu, gałązki mięty wyciągamy, połowę zawartości przecieramy przez sito i przetarty mus z powrotem wlewamy do dżemu. Gorący dżem przekładamy do słoika

Blondynka Gotuje
Sernik z białą czekoladą i glazurą porzeczkową 145

jednak, że wciąż przepyszne i skłaniające do rzucenia każdej diety! :) Spód: 220 g herbatników 3/4 kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek 2 białe czekolady 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki pasty z wanilii Glazura porzeczkowa: słoik dżemu porzeczkowego 3 łyżki żelatyny pół szklanki wody      Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałeczki, masło podgrzewamy(...)odstawiamy na bok.       Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy ze sobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy je z masą serową, starając się nie mieszać zbyt długo. Sernik wylewany

sama złodycz
Dżem z mirabelek - Dżem mirabelkowy 348

mirabelkowy Coś dla wielbicieli lekko kwaskowatego smaku dojrzewających w pełnym sierpniowym słońcu mirabelek. Wersja ze śliwek żółtych oraz czerwonych. Składniki: - 2 kg śliwek mirabelek (żółtych lub czerwonych) - 1 kg cukru - tak, tak dużo, a i tak będzie kwaśno :) - 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Śliwki myjemy, przesypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki wody. Mieszamy często do zagotowania. Zostawiamy na małym ogniu(...)odcedzania makaronu). Staramy się przetrzeć jak najwięcej. Przetarty miąższ gotujemy na małym ogniu kolejną godzinę od czasu do czasu mieszając. Pozostawiamy do całkowitego wychłodzenia, np. na całą noc. Wsypujemy cukier i gotujemy kolejną godzinę na małym ogniu. Rozlewamy do słoiczków. Pozostawiamy do wystygnięcia

Słodka sielanka
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 173

passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili w płatkach – wg uznania sól, świeżo mielony pieprz tymianek lub pietruszka do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebulę(...)dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki lub kartonika. Mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Wrzucamy pokrojone na plasterki oliwki. Przyprawiamy sos cukrem, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i chili w płatkach (sos można też posolić wg smaku – ale ostrożnie – nabierze on też słoności od sosu sojowego i oliwek). Sos gotujemy

Poezja smaku
Sałatka szwedzka z kurkumą 789

dodałam kurkumę. Chciałam, żeby ogórki miały wyrazisty kolor :) Składniki: * 2,5 kg ogórków * 9 szklanek wody ( szklanka 250 ml ) * 1/2 szklanki soli Zalewa: * 3 szklanki wody * 2,5 szklanki cukru * 2 szklanki octu  10% ( lub 1,5 jeśli wolicie mniej ostre ogórki ) * 1 łyżka kurkumy ( u mnie KAMIS ) do słoika: * ziele angielskie * pieprz ziarnisty * gorczyca * surowa marchew Wykonanie(...)słoiczków wkładać po 2 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy i kilka plastrów surowej marchewki. Układać plastry ogórków lekko ugniatając. Ugotować zalewę z wody, octu i cukru. Gorącą zalewą napełniać słoiki z orókami. Pasteryzować8-10 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pikle w musztardzie ( ogórki w musztardzie ) 953

zielonych, młodych, nie za dużych ogórków. Przepis ten dostałam od Agnieszki z  Talerza Pokus . Składniki: * 4 kg ogórków * 5 szklanek wody * 1 szklanka octu 10% * 1 szklanka cukru * 4 łyżki miodu  ( dowolnie: lipowy, wielkokwiatowy, spadziowy ) * 4 łyżki musztardy ( sarepska lub rosyjska ) * 2 łyżki soli * gorczyca Wykonanie: Ogórki umyć i obrać ze skóry. Jeśli wykorzystujecie ogórki duże, przerośnie należy(...)młodych, nie wyrośniętych wystarczy ogórki tylko pokroić, bez konieczności wykrawania środków. Do słoików wsypywać około 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i układać pionowo i dość ciasno ogórki. Z wody, octu, cukru, miodu i soli ugotować zalewę. Do zalewy dodać musztardę - dokładnie zamieszać. Gorącą zalewą napełniać słoje z ogórkami. Pasteryzować 10 minut.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Mini tarty z malinami i kremem z białej czekolady 235

mnie. Dżem malinowy możemy zastąpić frużeliną malinową klik . Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Krem 400 ml kremówki 200 g białej czekolady dżem malinowy maliny Przygotowanie:   Wszystkie składniki na cisto włożyć do misy z miksera i zmiksować. Wyjąć ciasto

Ala piecze i gotuje
Fasolka po bretońsku z parówką 296

potrawy. Jedna z moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam(...)dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się już zeszkli, dosypuję mąkę i przez chwilę podsmażam. Cebulę z zasmażką dodaję do garnka z fasolą. Wszystko doprawiam solą, pieprzem odrobiną cukru oraz majerankiem i zmielonym kminkiem.  Robię czasami wersję czosnkową, dodając 2 ząbki

Olikowa kuchnia
Pikantne ogórki na zimę 847

potrawy dobrze rozgrzewają organizm Składniki na 3 słoiczki 400 ml: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka soli 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 150 g cukru 1/3 szklanki octu jabłkowego 3 marchewki Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, najlepiej za pomocą szatkownicy, skróci pracę. Marchewkę obieramy i również szatkujemy w plasterki. Obrane ząbki czosnku kroimy nożem(...)cienkie plasterki. Do miski wsypujemy ogórki, marchewkę i czosnek. Dodajemy sól, pieprz cayenne, olej, cukier i ocet jabłkowy, mieszamy i zostawiamy na ok. 3 godziny aż wytrąci się sok. Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoikach i zalewamy powstałym sokiem. Słoiki pasteryzujemy w garnku pod przykryciem ok. 10 minut od zagotowania. Jak słoiki są mniejsze to można pasteryzować krócej. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb bezglutenowy 207

Składniki ( na keksówkę długości około 25 cm ) * 1 szklanka mąki gryczanej * 1 szklanka mąki jaglanej ( zmielonej w młynku kaszy jaglanej ) * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 20 dag drożdży * 1płaska łyżeczka cukru * 1/3 łyżeczki soli * około 1 szklanki letniej wody * 2 łyżki nasion słonecznika Wykonanie: Drożdże pokruszyć, dodać cukier i odrobinę wody - rozpuścić. Rozczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia

kolorowotorcikowo
Lemoniada 113

brzoskwiniowa , truskawkowa , i wiśniowa są wody smakowe : arbuzowa i cytrusowa , ale zwykłej lemoniady nie. No to już jest. Składniki: 1 litr wody mineralnej 1 - 2 cytryny 2 - 3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego) listki mięty lód Wykonanie: Wyciskamy sok z cytryn. Mieszamy z wodą. Dosładzamy do smaku i wrzucamy kilka listków mięty. Zarówno ilość cytryn jak i cukru należy dostosować

Sto kolorów kuchni