cukier - 7600 przepisów (strona:260/507)

Stefanka cappuccino 1139

posmakować również osobom, które nie pijają kawy. Swoją stefankę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Stefanka cappuccino Składniki: 250g herbatników 750ml mleka 150g masła 130g kaszy manny 6 łyżek cukru 15 łyżek cappuccino w proszku polewa czekoladowa 100g czekolady deserowej 50g masła Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć obok siebie herbatniki, tworząc równą warstwę - mleko zagotować(...)masłem i cukrem, do gorącego wsypać cappuccino, wymieszać do rozpuszczenia się proszku - do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki - kaszę gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (przez kilka minut) - połowę gorącej masy wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać - na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając je do masy, aby utworzyły

Smakołyki Bereniki
Chińska surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 6126

chińskiej restauracji. Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki: 1 mała kapusta pekińska 4 średnie marchewki pieprz, sól do smaku sos sojowy do smaku odrobina cukru do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską poszatkować.  Marchewki zetrzeć na tarce (najlepiej takiej z ostrzami do warzyw chińskich - by powstały długie paseczki). Całość wrzucić do miski, skropić oliwą. Doprawić(...)smaku cukrem, pieprzem, solą i sosem sojowym

Facet i noże
Mojito arbuzowe 133

dodatkiem orzeźwiającego arbuza. Który Wam bardziej zasmakuje?  Składniki : * 2 plasterki limonki * pół szklanki miąższu z arbuza - bez pestek * świeża mięta  * mnóstwo kostek lodu * 2 łyżeczki brązowego cukru * 50ml białego rumu * napój typu sprite do uzupełnienia szklanek Przygotowanie : Miąższ arbuza przełożyć do szklanki, zasypać cukrem, dodać miętę, limonkę i dobrze utrzeć, aż składniki puszczą sok. Dodać rum, lód

Magiczne Życie Marty
Mojito 294

przede wszystkim przez kobiety, drink. Sprawdzi się na każdej letniej imprezie. Polecam! Bo sama od niedawna go pokochałam! Składniki : * limonka * świeża mięta  * mnóstwo kostek lodu * 2 łyżeczki brązowego cukru * 50ml białego rumu * napój typu sprite do uzupełnienia szklanek Przygotowanie : Połówkę limonki pokroić w ósemki. Przełożyć do szklanki, zasypać cukrem, dodać miętę i dobrze utrzeć, aż składniki puszczą sok. Dodać

Magiczne Życie Marty
Borówkowe Mojito 151

hitem imprezy. Borówkowe Mojito: 250 g borówek amerykańskich + do dekoracji 125 ml białego rumu (1/2 szklanki) sok z jednej limonki ok. 16 listków świeżej mięty + do dekoracji 2 łyżeczki cukru trzcinowego 175 ml wody gazowanej (3/4 szklanki) kostki lodu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Borówki blendujemy na gładką masę, a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć(...)się skórek. Do shakera wrzucamy liście mięty oraz cukier. Ugniatamy za pomocą trzonka drewnianej łopatki lub łyżki, aby mięta puściła swój aromat (można też użyć mudlera). Dodajemy sok z całej limonki, rum oraz przetarte borówki. Zamykamy shaker i wstrząsamy. Do dwóch wysokich szklanek wsypujemy kilka kostek lodu. Wlewamy wodę gazowaną (rozdzielając na dwie porcje). Następnie zawartość shakera. Dekorujemy miętą

Poezja smaku
Pyszna sałatka z brokułami i nie tylko! ;) 86813

czosnku czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól Wykonanie: Do ugotowania brokuła wybieramy taki garnek, żeby zmieścił nam się tam cały brokuł. Wlewamy wodę, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru (cukier zapewni nam ładny zielony kolor brokuła), doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku wkładamy całego brokuła, grubą łodygą do góry, tak aby wszystkie różyczki były zanurzone w wodzie i gotujemy

Czerwona Porzeczka
Wieprzowina po chińsku 258

plastry schabu lub karkówki 100 g mrożonki chińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki wody 2 łyżki oleju   Wykonanie:    Schab pokroić w paski, doprawić do smaku solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej(...)rozgrzać olej, wrzucić mrożonkę chińską, pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką.  Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Bezowe koszyczki 172

Wreszcie udało mi się zrobić bezy, które się nie rozlewają i fajnie dają kształtować, więc pewnie jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :) Składniki: - 5 białek - 310 g cukru pudru - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - szczypta soli - 1 serek waniliowy - kilka czereśni Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie powoli wsypujemy cukier cały czas mieszając oraz mąkę ziemniaczaną

Zainspirowana w kuchni
Kokosowy shake (kokosowy szejk) 135

ekspresowe koktajle kilka razy dziennie, doskonale chłodzą podczas upałów i gaszą pragnienie. Wpadłam na pomysł aby przygotować sobie pysznego mlecznego shake z wiórków kokosowych, mleka, kefiru, kostek lodu i cukru w kostkach. Mój nowy Blender do koktajli doskonale poradził sobie z miksowaniem wiórków, po zmiksowaniu pozostał ich kokosowy smak, lecz ich struktura nie była wyczuwalna podczas picia szejka rozleciały się(...)Kokosowy shake (kokosowy szejk) dla 2 osób potrzebujemy: - 4 łyżki wiórków kokosowych - 200 ml zimnego mleka - 150 ml domowego kefiru (można go pominąć zwiększając ilość mleka) - 3 kostki brązowego cukru - 4 kostki lodu - blender do koktajli Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, najpierw miksujemy pulsacyjnie, potem włączamy miksowanie ciągłe. Przygotowanie tego pysznego napoju kokosowego zajęło dosłownie chwilę. Polecam. The post Kokosowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lemoniada arbuzowa i melonowa 300

barwników, bez konserwantów. Zrobienie domowej lemoniady zajmuje tylko kilka chwil.  To jak - miksujemy ? Składniki: 1/2 melona 300 g arbuza 1,5 litra wody gazowanej 1 cytryna 2 łyżki cukru Wykonanie: Arbuza, melona i wodę dobrze schłodzić w lodówce. Z zimnych owoców wykroić miąższ, oczyścić z ziaren. Z cytryny wycisnąć sok. W blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego zmiksować(...)bardzo dokładnie arbuza z 1 łyżką cukru i połową soku z cytryny. Do arbuza dodać  około 750 ml zimnej wody gazowanej. Zamieszać łyżką. Tak samo przygotować lemoniadę z melona. Przed podaniem do lemoniady wrzucić kilka kostek lodu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tiropsomo czyli greckie bułeczki z serem feta 150

Dość ciekawa alternatywa dla naszych kajzerek. Spróbujcie i podzielcie się opiniami o ich smaku. Składniki : * 3 szklanki mąki pszennej * łyżeczka soli * plaster świeżych drożdży * 5 łyżek ciepłej wody * łyżka cukru * 3 łyżki oleju sezamowego * pół szklanki ciepłego mleka * dodatkowo pół kostki fety, roztrzepane żółtko i sezam do posypania bułeczek Przygotowanie : Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, dodać do mąki

Magiczne Życie Marty
Ekspresowe shake / ekspresowe szejki 293

połączenia się składników. Możemy pić prosto z pojemnika lub przelać shake do szklanki i pić przez słomkę.         Shake kawowy: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru 25 ml zimnej wody przegotowanej 5 kostek lodu 200 ml zimnego mleka Kawę wsypujemy do pojemnika blendera, wlewamy odrobinę zimnej wody, dodajemy cukier, kostki lodu, wlewamy zimne mleko i miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto porzeczkowe z polewą krówkową 181

świetnie sprawdzają się nie tylko w kompotach - wypieki z ich wykorzystaniem są cudownie pyszne. Szczególnie jeśli przełamiecie naturalną kwaskowatość owoców ekstremalną słodkością krówek :) Ciasto: 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru szklanka mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki ziaren wanilii 250 g porzeczek Polewa: 200 ml śmietanki 36% 12 krówek      Masło rozpuszczamy na wolnym(...)ogniu z cukrem aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez kryształków, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy przesianą mąkę, żółtka, wanilię i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, oczyszczone porzeczki oprószamy mąką i całość łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 40 minut w 170 stopniach

sama złodycz
Domowe masło orzechowe 409

całkowicie naturalne, dlatego też gorąco zachęcam do robienia go w domu. Przysięgam, że takie smakuje jeszcze lepiej! ;) DOMOWE MASŁO ORZECHOWE Składniki: - fistaszki (możecie też użyć paczkowanych orzeszków ziemnych), - sól, - cukier puder Orzechy obrać i uprażyć na patelni, aż zrobią się jasno brązowe. Jeżeli używacie paczkowanych orzeszków ziemnych, to zwróćcie uwagę czy nie były już wcześniej uprażone. Po uprażeniu odstawić(...)blendera ręcznego. Aby uzyskać gładką masę należy miksować przez około 15 min. Co 2-3 minuty zróbcie przerwę, żeby blender się nie spalił ;) Pod koniec miksowania dodać sól oraz cukier puder. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Jak zrobić Frappé ? 488

łyżeczki ( na 1 porcję) rozpuszczalnej kawy (jeśli ktoś woli mocną kawę to 1 łyżkę), wlewamy trochę wody, tyle aby zakryła kawę, (jeśli słodzimy kawę to dodajemy 1-2 łyżeczki cukru) dodajemy kilka kostek lodu, zakręcamy słoik i potrząsamy nim tak długo aż kawa się rozpuści i uzyskamy gęstą pianę. Ja jednak przygotowując moje Frappé robię to w specjalnym dzbanuszku(...)kawy (na jedną porcję), w którym miksuję 2 łyżeczki kawy Nescafé z 1 łyżeczką cukru i odrobiną wody, za pomocą trzepaczki blendera uzyskuję bardzo dużo słodkiej, bardzo sztywnej kawowej pianki. Do wysokiej szklanki wlewamy do jej połowy mocno schłodzone mleko (3,2% lub mleko skondensowane z puszki), a na nim układamy sztywną, kawową pianę z 3-4 kostkami lodu, jeśli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię