jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki masy krówkowej 1 łyżka błonnika marchwiowego 50ml mleka 3łyżki oleju do smażenia Składniki na sos: 2 świeże brzoskwinie 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki wody 1 łyżeczka cynamonu Przepis na placuszki: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy na gładką masę. Smażymy na rumiano z każdej strony i odsączamy na ręcznikach(...)jeden placek) i następnie małym kieliszkiem wycinąć kółko w środku każdego placuszka. Przepis na sos: Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnuszka, dodajemy wody, cukru i cynamonu i podsmażamy przez ok. 15minut na średnim ogniu. Sos możemy nałożyć do wyciętych dziurek w placuszkach
Emcia Pichcizdecydowanie ostrzejsze od klasycznych kabanosów, świetnie pasują do pizzy! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 20g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kulka mozzarelli 6 łyżek kukurydzy konserwowej 1 papryka czerwona 5szt. kabanosków chorizo mini firmy Pekpol 5 szt. kabanosków klasycznych mini firmy Pekpol 3 łyżki ketchupu(...)oliwek zielonych Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i oliwę. W szklance rozrabiamy drożdże z cukrem i dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie lekko zagniatamy. Przekładamy na blaszkę lekko naoliwioną. Nakładamy ketchup, kukurydzę, paprykę, kabanosy (pokrojone
Emcia PichciSkładniki: 1 jajko 100ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 4 kromki 4 łyżeczki masła orzechowego 8 łyżeczek powideł śliwkowych domowej roboty 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Przepis: Jajko z cukrem, mlekiem i cynamonem roztrzepujemy. Następnie kromki chleba porządnie maczamy w jajku i kładziemy na rozgrzaną oliwę. Smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu tostów
Emcia PichciSkładniki: 8 szt. śliwek węgierek 250 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty 2 lyżeczki esencji waniliowej 1 jajko 150 ml mleka 100 g masła 12 łyżeczek płatków owsianych górskich Przepis: Śliwki myjemy, kroimy na pół usuwając pestkę i ponownie kroimy na mniejsze cząstki. Masło
Emcia PichciSkładniki: 1 szklanka mleka 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżka błonnika owsianego 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty 4 szt. śliwek 1 łyżka podróbki cini-minis z Aldi'ka Przepis: Śliwki kroimy na połówki. Do garnuszka wlewamy mleko i gotujemy. Dorzucamy płatki owsiane razem z otrębami(...)mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy błonnik, rodzynki, cukier i cynamon. Ponownie całość mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut (do zgęstnienia). Po przełożeniu do miseczki nakładamy śliwki i posypujemy płatkami. Smacznego
Emcia PichciSkładniki: 1 jajko 3 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki błonnika owsianego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty 7 łyżek wody Dodatki: 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka miodu spadziowego 1/2 kaki Przepis: Żółtko oddzielamy od białka. Dodajemy do niego mąki, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, błonnik oraz wodę i miksujemy. Białko ubijamy na sztywno
Emcia PichciSłoik po masełku orzechowym (z około 2 łyżkami masła w środku) 4 łyżki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka błonnika owsianego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka rodzynek 1/2 owocu kaki Przepis: Mleko przelewamy do garnuszka i wsypujemy płatki owsiane. Gotujemy na średnim ogniu do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy błonnik, cukier, rodzynki
Emcia Pichcigazowanej 1 łyżeczka błonnika owsianego Olej do smażenia ok. 2 łyżek Nadzienie: 150 g sera białego półtłustego 50 g serka homogenizowanego 5 połówek brzoskwini z puszki 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty Przepis: Składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę (niezbyt gęstą). Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy po jednej chochli ciasta na rumiano(...)każdej strony. W międzyczasie ser mieszamy z serkiem homogenizowanym, cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz i zawijamy je w rulon. Wierzch polewamy skondensowanym mleczkiem. insertCookd("e4719a89b1ef75a62db429b889c5c2ef
Emcia PichciSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego light 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru Oliwa lub masło do wysmarowania blaszki Przepis: Blaszkę do tarty smarujemy oliwą lub masłem. Ciasto francuskie wycinamy odpowiednio na kształt blaszki, a pozostałe ciasto (ścinki) układamy na brzegach ciasta. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Brzoskwinie kroimy w paski i układamy(...)nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Na suchej patelni prażymy migdały i po wyciągnięciu ciasta z piekarnika posypujemy nimi brzoskwinie. Po wystygnięciu ciasta posypujemy je cukrem pudrem. insertCookd("d640cb853cbc953ccc3fc3c0d1ee71de
Emcia PichciSkładniki: 70 g kaszy jaglanej 1 jajko 3 łyżki mąki 3 łyżki mleka 2 łyżeczki błonnika kakaowego 3 łyżeczki czekoladowych piegów (z Lidla) 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Olej do smażenia Starta czekolada do dekoracji Przepis: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po jej ostudzeniu dodajemy jajko, mąkę, mleko, błonnik oraz cukier i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy
Emcia Pichciowsianych 1/2 szklanki otrębów pszennych 4 łyżki sezamu 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki wiórek kokosowych 5 łyżek rodzynek sułtańskich 4 łyżki miodu lipowego 20 g masła 1/3 szklanki cukru Przepis: Płatki owsiane, otręby, sezam, pestki dyni oraz wiórki kokosowe podprażamy na patelni do zarumienienia. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia i dodajemy rodzynki. Wszystko dokładnie(...)mieszamy. W garnuszku rozgrzewamy masło i dodajemy do niego cukier oraz miód. Wszystko gotujemy przez ok. 5 minut do rozpuszczenia składników. Następnie gotujemy na malutkim ogniu przez kolejne 5 minut. Po ściągnięciu z ognia wlewamy całość do płatków i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy boki oraz wierzch masy i wkładamy do lodówki
Emcia Pichcimigdałów w płatkach 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy korzennej 10 łyżek miodu lipowego 100 g masła Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki wrzątku Przepis: Migdały miksujemy na mąkę za pomocą blendera ręcznego. Dodajemy do miski razem z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą korzenną i cynamonem. Miód(...)między ciasteczkami, aby się nie skleiły podczas pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce. Po ostygnięciu lukrujemy (cukier puder łączymy z wrzątkiem i wierzch pierniczków maczamy w lukrze). Najlepsze są na następny dzień! insertCookd("8fc474df22342162f870fee6a0d62f5a
Emcia PichciSkładniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie: 200 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki masła Przepis: Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy
Emcia PichciSkładniki: 1 szklanka mleka 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka otrąb pszennych mielonych 1 łyżka rodzynek 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego 1/3 szklanki zimnej wody Dodatki: 2 łyżki płatków Lion 2 łyżki draży kokosowych Przepis: Mleko przelewamy do garnuszka i dodajemy płatki owsiane oraz otręby. Gotujemy ok 5 minut. Następnie dodajemy cukier waniliowy i rodzynki. Gotujemy
Emcia PichciSkładniki: 1/2 szklanki soku jabłkowego 1/2 szklanki seven up'a 5 listków świeżej mięty 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 kostek lodu Przepis: Do wysokiej szklanki na dnie układamy limonkę pokrojoną w ćwiartki. Posypujemy ją cukrem waniliowym i listkami mięty. Lekko przygniatamy łyżeczką. Następnie dolewamy sok jabłkowy i seven up. Do mohito dodajemy kostki lodu. insertCookd("596c9121fd40688a03340eea822072f0
Emcia Pichci