Dzisiaj ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną . Jest to ciasto 3xN Niezwykle proste , Niezwykle tanie i Niezwykle dobre :) *** Ciasto z rabarbarem *** 0,5 kostki masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka sody szczypta soli 2 szklanki rabarbaru :) 1. Masło(...)cukier utrzeć z jajkami . 2. Dodać śmietane i dobrze wymieszać 3.Następnie dodać mąkę , sodę , proszek i sól i dokładnie połączyć składniki . 4. Wysmarować tortownicę 21 cm masłem i nałożyć połowe ciasta . Ułożyć rabarbar i przykryć go pozostałą częścią ciasta 5. Piec w temp. 180 stopni przez
ciemna strona patelniSkładniki: 3-4 porcje ciasto: 350g mąki 1 bardzo duży,ugotowany ziemniak 35g drożdży 3/4 szklanki mleka sól szczypta cukru olej sałatka: cukinia ogórek pomidor czerwona papryka natka pietruszki koperek ser typu mozzarella sok z cytryny Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki
Gorący kąsekmożna się najeśc jednym naleśnikiem? Można! Takim można :) Połączenie Pieczonego Ananasa , mięty i lekko słodkiego sera, a wszystko zawinięte w naleśniku smakowało mi. Składniki: kilka naleśników kostka sera białego cukier puder kilka gałązek świeżej mięty kilkanaście kostek Pieczonego Ananasa Wykonanie: Nie podałam przepisu na ciasto naleśnikowe, gdyż zawsze robię je na oko i dorzucam to na co w danej(...)chwili mam ochotę. Obiecuję jednak następnym razem wszystko ważyc, odmierzac i podam Wam dokładny przepis :) Jak widac na obrazku usmazone naleśniki smarujemy serem białym zmiksowanym z cukrem pudrem. Ser dosładzamy w taki sposób, aby nie był zbyt słodki, bo przecież i tak dodamy słodkiego i orzeźwiającego ananasa. Na posmarowanym serem naleśniku układamy kostki ananasa, na którego dodatkowo układamy listki
Blondynka GotujeSkładniki: 200 g fasolki szparagowej(żółta i zielone) 200 g pomidorków koktajlowych(czerwone i żółte) 1 cebula większa 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie: Z fasolki odciąć końcówki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zimną fasolkę pokroić
Ala piecze i gotujePopularne angielskie okrągłe bułeczki. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a najlepiej smakują jeszcze gorące, zaraz po upieczeniu. Składniki na 9 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 100 ml mleka 1 jajko duża garść suszonej żurawiny Mleko wymieszać z jajkiem, żurawinę posiekać. Mąkę, cukier, sól i proszek
wyzwania kuchennemała cukinia 2 czerwone cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 3 ząbki czosnku 3 szklanki esensjonalnego wywaru, np. wołowego pęczek natki pietruszki 3 łyżki Ajvaru 2 łyżki koncentratu pomidorowego cukier, sól i pieprz 2 łyżki majeranku łyżeczka kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Umyte śliwki przekroić(...)wywarem i gotować do miękkości. Połączyć rozgotowanymi pomidorami i śliwkami, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Na końcu dodać Ajvar i koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby przyprawić pieprzem, solą i cukrem (gdyby leczo było za kwaśne). Podawać gorące z pieczywem, kaszą lub ryżem, wierzch udekorować natką. Poza sezonem można użyć pomidorów w puszce oraz wędzonych śliwek, a patisony zastąpić cukinią, która
Czerwień i błękitcebule (najlepiej delikatne szalotki) - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki chili w proszku - 1 duża łyżka miodu - 50 g cukru białego kryształu - sól, pieprz - 400 ml octu winnego z jabłek - 2 łyżki octu balsamicznego - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - odrobina wody (2-3 łyżki maksymalnie) PRZYGOTOWANIE(...)kosteczkę. Dodajemy przyprawy: cynamon, sól, pieprz, chilli. Wszystko podsmażamy chwilę, po czym zalewamy jabłkowym octem winnym oraz wytrawnym winem czerwonym, dodajemy odrobinę miodu i octu balsamicznego oraz cukru, po czym gotujemy na małym ogniu tak długo, aż śliwki zaczną się rozpadać (około 30-40 minut). Sami kontrolujcie, jaka gęstość Wam odpowiada. Im dłużej będziecie gotować, tym bardziej
Sajkofanka smakuobranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 4 łyżki soli ( czubate ) 1 szkl. octu 1 szkl. oleju 1 szkl. cukru Buraczki i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w kostkę.Wszystko razem wymieszać .Cukier z olejem , octem i solą zagotować, wlać do buraków.Wymieszać i odstawić na 2 godziny żeby
Moje domowe kucharzenieLody brzoskwiniowe Lody sorbetowe - zdrowe i proste :) Składniki: - 3 brzoskwinie - 3/4 szklanki wody - 1 łyżka cukru Przygotowanie Z wody i cukru gotujemy syrop. Wrzucamy do niego pokrojone brzoskwinie. Gotujemy kilka minut, aby lekko zmiękły, ale nie za długo - witaminy mają pozostać w naszych lodach. Miksujemy blenderem. Po ostygnięciu wlewamy do foremek i wkładamy do nich patyczki. Mrozimy
Słodka sielankamoja wersja jest właśnie z jagodami. Pyszna i orzeźwiająca. Smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Składniki: 600 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym 400 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2,5 czubatej łyżki żelatyny 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna) ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek, malin, porzeczek lub innych owoców 1 małe opakowanie(...)ostudzenia. Żelatynę natomiast rozpuszczamy w niewielkiej ilości bardzo gorącej wody (maksymalnie 1/3 szklanki), intensywnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. W misce ubijamy śmietanę kremówkę – prawie na sztywno. Dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Następnie dodajemy po 1 łyżce serka waniliowego (nie więcej) cały czas miksując na wolnych obrotach. Robimy tak do wykończenia serków. Na końcu bardzo cienką strużką wlewamy
Poezja smakutylko pies spogląda z wyrzutem, bo czeka na poranny spacer. Zaczeka, na pewno. Składniki: 2 jajka 1 brzoskwinia 50 ml mleka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru masło jogurt naturalny do podania Wykonanie: Brzoskwinię miksujemy. Mieszamy z mlekiem. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy dokładnie z cukrem. Następnie dodajemy mleko ze zmiksowaną
Sto kolorów kuchniSkładniki: 300 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 6 pomidorów suszonych w oleju 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić do spienienia. Następnie wlać mieszankę do mąki i zamieszać widelcem. Odstawić na krótko. W tym czasie na papierowym
wyzwania kuchenneSmaczne drożdżowe bułeczki nie tylko do hamburgerów. Puszyste i miękkie również dnia następnego. Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki pszennej paczuszka suszonych drożdży 3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli 240 ml mleka 60 g miękkiego masła 1 jajko Cukier i drożdże wsypać do mleka i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło i jajko
wyzwania kuchennestron. Stanowią idealny dodatek do śniadań nie tylko na słodko. Składniki: 450 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g masła 1 paczuszka (7g) suchych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli Masło roztopić. Drożdże i cukier wsypać do mleka, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby się ruszyły. Do miski przesiać mąkę i sól, wlać drożdże i masło. Wymieszać
wyzwania kuchennekapusty kiszonej 200 g mrożonych borowików 1 duża cebula 3 łyżki masła 80 g suszonej żurawiny 1 szklanka bulionu pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz, sól, cukier 1 jajko do posmarowania Borowiki rozmrozić i pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki, natkę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać borowiki i całość smażyć kilka minut(...)Zalać wszystko bulionem i dusić na średnim ogniu około 20 minut, aż bulion wyparuje. Od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec doprawić pieprzem i solą, dodać ewentualnie 1 łyżeczkę cukru. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki, podsmażyć jeszcze 2 minuty i odstawić z ognia. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na płacie ciasta francuskiego rozłożyć nadzienie z kapusty i grzybów, zawinąć zaczynając
wyzwania kuchenne