muffinek z czekoladą :) Idealna śniadaniowe muffiny , pasujące do porannej pracy i kubka zimnego mleka ... mniam :) ***Muffiny cytrynowe*** - 2 szkl. mąki pszennej - pół szklanki roztopionego masła - pół szklanki cukru - 250g jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - sok z połówki cytryny - skórka otarta z połówki cytryny - szczypta soli - 2 duże jajka ( 3 mniejsze ) -cztery łyżki
ciemna strona patelnipół godziny, potem 3 godziny wyczekiwania i już można było delektować się pysznościami :) Mniam :) ***Tiramisu*** 6 żółtek 6 białek 300ml mocnej kawy rozpuszczalnej ( zrobiłam z 3 łyżeczek ) 7 łyżek cukru ( 3 do kawy i 4 do masy ) 500g serka mascarpone 2 opakowania biszkoptów 2 łyżeczki żelatyny Kakao 1. Rozpuścić i wystudzić kawę . 2. Białka ubić(...)szczyptą soli na sztywną piane . 3. Podgrzać 4 łyżki kawy i rozpuścić w niej żelatynę 4. Ubić żółtka z cukrem. 5. Do żółtek dolewać stopniowo żelatynę ( należy stale mieszać , aby jajka się nie ścięły) 6. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem,aż do uzyskania jednolitej masy . 7.Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać 8. biszkopty namoczyć w kawie
ciemna strona patelniascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 5 jajek ¾ szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)wrzątek (jak najmniejsza ilość) 2 czekolady deserowe 2 czekolady białe + 5 łyżek wody 1. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno . W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką białka z żółtkami. 2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając . 3. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy
ciemna strona patelniserka homogenizowanego (np. waniliowego) 2 czubate łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzącej wody 2 duże dojrzałe banany 100 g czekolady 2 czubate łyżki kakao 1 opakowanie cukru waniliowego kilkanaście biszkoptów na spód (można pominąć) do ozdoby : stopiona czekolada, pralinki 1. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i ostudzić . 2.Banany zmiksować na gładką masę i zmieszać z serkiem , cukrem i kakao
ciemna strona patelnifamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} - 200 g masła - 100 g cukru - 2 łyżki syropu klonowego (miodu) - 300 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 110 g entilek - 1 łyżka Kakao Normal 0 21 false false false(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1.Ubijamy masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy syrop klonowy (bądź miód), łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy. 2.. Powinna wyjść masa lepka, lecz jeśli wyjdzie za bardzo
ciemna strona patelnifamily:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} masa: 500 g waniliowego serka śmietankowego • 120 g cukru (dałam 100 g) • 390 g jogurtu naturalnego • 250 g śmietanki kremowej • 20 g żelatyny • 50 ml wrzątku • 100 g stopionej białej czekolady • 100 g stopionej gorzkiej czekolady Normal(...)ubić na foremce tortowej 21 cm i włożyć do lodówki by się schłodziło. 2 Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do przestudzenia 3. Ubić śmietankę 4.Utrzeć serek z cukrem, wanilią i jogurtem. Dodać ubitą śmietankę.Dodać żelatynę . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
ciemna strona patelniuwagę fakt że mam takie drzewko w ogrodzie grzechem by było nie poparcie akcji Zjedz Jabłko :) ***Jabłecznik*** 4 szklanki mąki 3,5 łyżki śmietany 12 % 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka + 1 całe jajko 0,5 opakowania cukru waniliowego 1 margaryna 5 dużych jabłek ( 2 kroimy w plasterki a pozostałe ścieramy na tarce
ciemna strona patelniDzisiaj ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną . Jest to ciasto 3xN Niezwykle proste , Niezwykle tanie i Niezwykle dobre :) *** Ciasto z rabarbarem *** 0,5 kostki masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka sody szczypta soli 2 szklanki rabarbaru :) 1. Masło(...)cukier utrzeć z jajkami . 2. Dodać śmietane i dobrze wymieszać 3.Następnie dodać mąkę , sodę , proszek i sól i dokładnie połączyć składniki . 4. Wysmarować tortownicę 21 cm masłem i nałożyć połowe ciasta . Ułożyć rabarbar i przykryć go pozostałą częścią ciasta 5. Piec w temp. 180 stopni przez
ciemna strona patelniSkładniki: 3-4 porcje ciasto: 350g mąki 1 bardzo duży,ugotowany ziemniak 35g drożdży 3/4 szklanki mleka sól szczypta cukru olej sałatka: cukinia ogórek pomidor czerwona papryka natka pietruszki koperek ser typu mozzarella sok z cytryny Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki
Gorący kąsekmożna się najeśc jednym naleśnikiem? Można! Takim można :) Połączenie Pieczonego Ananasa , mięty i lekko słodkiego sera, a wszystko zawinięte w naleśniku smakowało mi. Składniki: kilka naleśników kostka sera białego cukier puder kilka gałązek świeżej mięty kilkanaście kostek Pieczonego Ananasa Wykonanie: Nie podałam przepisu na ciasto naleśnikowe, gdyż zawsze robię je na oko i dorzucam to na co w danej(...)chwili mam ochotę. Obiecuję jednak następnym razem wszystko ważyc, odmierzac i podam Wam dokładny przepis :) Jak widac na obrazku usmazone naleśniki smarujemy serem białym zmiksowanym z cukrem pudrem. Ser dosładzamy w taki sposób, aby nie był zbyt słodki, bo przecież i tak dodamy słodkiego i orzeźwiającego ananasa. Na posmarowanym serem naleśniku układamy kostki ananasa, na którego dodatkowo układamy listki
Blondynka GotujeSkładniki: 200 g fasolki szparagowej(żółta i zielone) 200 g pomidorków koktajlowych(czerwone i żółte) 1 cebula większa 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie: Z fasolki odciąć końcówki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zimną fasolkę pokroić
Ala piecze i gotujePopularne angielskie okrągłe bułeczki. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a najlepiej smakują jeszcze gorące, zaraz po upieczeniu. Składniki na 9 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 100 ml mleka 1 jajko duża garść suszonej żurawiny Mleko wymieszać z jajkiem, żurawinę posiekać. Mąkę, cukier, sól i proszek
wyzwania kuchennecebule (najlepiej delikatne szalotki) - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki chili w proszku - 1 duża łyżka miodu - 50 g cukru białego kryształu - sól, pieprz - 400 ml octu winnego z jabłek - 2 łyżki octu balsamicznego - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - odrobina wody (2-3 łyżki maksymalnie) PRZYGOTOWANIE(...)kosteczkę. Dodajemy przyprawy: cynamon, sól, pieprz, chilli. Wszystko podsmażamy chwilę, po czym zalewamy jabłkowym octem winnym oraz wytrawnym winem czerwonym, dodajemy odrobinę miodu i octu balsamicznego oraz cukru, po czym gotujemy na małym ogniu tak długo, aż śliwki zaczną się rozpadać (około 30-40 minut). Sami kontrolujcie, jaka gęstość Wam odpowiada. Im dłużej będziecie gotować, tym bardziej
Sajkofanka smakuobranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 4 łyżki soli ( czubate ) 1 szkl. octu 1 szkl. oleju 1 szkl. cukru Buraczki i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w kostkę.Wszystko razem wymieszać .Cukier z olejem , octem i solą zagotować, wlać do buraków.Wymieszać i odstawić na 2 godziny żeby
Moje domowe kucharzenieLody brzoskwiniowe Lody sorbetowe - zdrowe i proste :) Składniki: - 3 brzoskwinie - 3/4 szklanki wody - 1 łyżka cukru Przygotowanie Z wody i cukru gotujemy syrop. Wrzucamy do niego pokrojone brzoskwinie. Gotujemy kilka minut, aby lekko zmiękły, ale nie za długo - witaminy mają pozostać w naszych lodach. Miksujemy blenderem. Po ostygnięciu wlewamy do foremek i wkładamy do nich patyczki. Mrozimy
Słodka sielanka