cukier - 7600 przepisów (strona:233/507)

Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 142

niezbyt wypieczonego drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyje bób, niech żyją polskie produkty, niech żyją pierogi drożdżowe z bobem i szynką !!! Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 5 dag drożdży świeżych, 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka oleju do smażenia 15 dag gotowanej szynki 25 dag bobu 1 cebula sól(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mieszamy z posiekanym bobem i posiekaną łyżką koperku. Ciasto: W rondelku mieszamy wodę z olejem rzepakowym i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z kurek z karmelizowanym porem 125

duży por: połowa pokrojona w cieniutkie paseczki i połowa w pół plasterki 2 łyżki białego wytrawnego wina 0,5 l rosołu drobiowego chilli w płatkach sól 1 łyżeczka cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka (36%) śmietanki do dekoracji gałązka świeżego tymianku   Sposób przygotowania W szerokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz pory(...)całość (pozostawiamy kilka małych kurek). Śmietankę łączymy z małą ilością gorącej zupy, wlewamy do pozostałej, mieszając, zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy karmelizowanym porem (por podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy z cukrem i szczyptą soli), dekorujemy kurkami i listkami tymianku. Smacznego! The post Zupa z kurek z karmelizowanym porem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kasza manna na mleku 265

zakresie, jest to świetny pomysł na ciepłe śniadanie albo na zimny deser. Smacznego. Składniki na 1 porcję 150 ml mleka 1,5 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru drylowane czereśnie 1 kostka gorzkiej czekolady Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, oraz kaszkę. Mieszamy i podgrzewamy, aż kaszka zacznie gęstnieć. Jeśli chcemy zjeść na ciepło, wykładamy kaszę do miseczki, polewamy sokiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka Colesław 272

krucha, straci swoją surowość. Składniki: 1/2 główka małej kapusty 2 marchewki 1 mała cebula 2,5 łyżki majonezu 2,5 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego + 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu i ciut chili w młynku Kotanyi 1 łyżeczka ostrego chrzanu Z kapusty(...)albo mechanicznie (ja w szatkownicy robota FP 270 Kenwood). Marchewki również ścieramy w szatkownicy, a cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną, dodajemy cukier puder, chrzan, ocet winny i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, ja dodałam również trochę chili. Dokładnie łączymy składniki sosu za pomocą trzepaczki. Sos wlewamy do poszatkowanych warzyw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Młoda kapusta słodko-kwaśna 288

też młodą kapustę z kurkami. Dzisiejszy przepis jest Piotra: młoda kapusta słodko-kwaśna, do tego tradycyjne kotlety mielone . Składniki: 1 szt. młoda kapusta (mała) kawałek słoniny, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, do smaku sól i pieprz cytrynowy Przygotowanie: Słoninę kroimy w kostkę, szklimy na złoto tak aby powstały skwarki jak na smalec, Kapustę myjemy i w miarę(...)drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy 5-7 minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dodajemy 2 łyżki stołowe cukru, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli i 2 szczypty grubo mielonego pieprzu cytrynowego (może być czarny grubo mielony) i odparowujemy resztę płynu mieszając. Dodajemy wytopione skwarki ze słoniny, dokładnie mieszamy i już nie podgrzewamy. Niektórzy dodają jeszcze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem 112

pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek. Składniki: 2 szkl mąki żytniej, 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody 7 g drożdży suszonych, 3 łyżki oleju, 4 pomidory koktajlowe świeży rozmaryn 1 żółta papryka mieszanka przypraw: zioła Toskańskie Kotanyi PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy(...)wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, suche drożdże i płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Zawsze wstawiam stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, ale tym razem ze względu na upały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) 184

domowe. Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) będzie ozdobą stołu, bo nie tylko jest pyszne, ale ten deser również wygląda bardzo apetycznie. Polecam! Składniki : 2 szklanki czarnych porzeczek 1 łyżka cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 36% białko z 1 jajka mrożone owoce listki mięty Przygotowanie: Czarne porzeczki myjemy, obieramy z szypułek i odcedzamy na durszlaku. Porzeczki przecieramy w sokowirówce(...)Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru na sztywno, dodajemy ubite białko i jeszcze miksujemy na najniższych obrotach około minuty. Do ubitej śmietany dodajemy przetarte porzeczki, mieszamy wszystko delikatnie aby zostały smugi śmietany. Do silikonowej foremki przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej 4 godziny. Ja deser robiłam wieczorem, więc stał sobie w zamrażarce do następnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantny ketchup z cukinii 151

ilości składników wychodzą 4 słoiczki po 450 ml. Polecam Pikantny ketchup z cukinii dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: : Składniki: - 4 średniej wielkości obrane cukinie - 3 cebule - 1 szklanka cukru - 1/3 szklanki czerwonego octu winnego - 3 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka pieprzu cayenne - 500 g passaty pomidorowej - 2 łyżki soli Przygotowanie: Umytą cukinię wraz z cebulą ścieramy mechanicznie lub ścieramy(...)tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wsypujemy do garnka i zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę aż puszczą sok, nie odciskamy. Wsypujemy do cukinii i cebuli cukier , dodajemy 3 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne, gotujemy do momentu aż się rozpadną. Następnie wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy całość za pomocą blendera. Dodajemy całe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kapusty, pora i koperku 306

dodatek do np. do kotletów mielonych z kolorową papryką. składniki: 1/4 główki kapusty 1 mały por 1 mała marchewka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, układamy na durszlaku i posypujemy 1/2 łyżeczki soli. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych(...)drobno siekamy. Kapusta pod wpływem soli zmięknie i puści sok, który należy odcisnąć. Odciśniętą kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i por, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, posypujemy cukrem, mieszamy surówkę. Dodajemy sos przygotowany z łyżki majonezu wymieszanego z jogurtem i koperkiem, dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki aby się wszystko przegryzło. Taka surówka to świetny dodatek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa Lutenica (Ljutenica) 173

pomarańczowa) 2 ostre papryczki 1,5 kg bakłażanów 3 kg mięsistych pomidorów Lima 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 30 g czerwonej czubrycy 1,5 łyżki soli 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju Pomidory nacinamy na czubku i blanszujemy (zalewamy na 2 minuty wrzącą wodą), obieramy ze skórki, miksujemy w na puree. Powstałą masę wkładamy do dużego garnka i gotujemy(...)czubrycę. Do pomidorów dodajemy paprykę razem z sokiem, bakłażany i cebulę z czosnkiem i czubrycą. Całość gotujemy jeszcze ok. 45 minut, aby składniki się połączyły, doprawiłam jeszcze solą i cukrem. Gotujemy tak długo, aż konsystencja sosu będzie zwarta i dosyć gęsta. Gotową ljutenicę przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki ustawiamy „do góry dnem” i pozostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowanie nie wymagają

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 217

smaku, lekka pizza, pizza na kamieniu to najlepsza pizza na świecie . Składniki: 3 szkl mąki pszennej typ 500 na pizzę + trochę do podsypania, 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 3 łyżki oleju, ser mozzarella mini pomidorki koktajlowe zielone oliwki z papryczkami 1 duży pomidor 2 łyżki domowa lutenica gałązka świeżego rozmarynu PRZYGOTOWANIE: Pomidorki(...)koktajlowe kroimy na pół, a paprykę w kroimy w paseczki. W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem, lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże. Zostawiamy do czasu aż drożdże ruszą i zaczną się pienić. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej, dodajemy sól, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy, ja wyrabiałam 15 minut, aż ciasto zrobiło się elastyczne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Satay z kurczaka z salsą ananasową 183

smarować resztkami marynaty. Szaszłyki z kurczaka podajemy salsą ananasową. Salsa ananasowa: - 1/2 świeżego ananasa - 1/3 czerwonej papryki - 1/3 pomarańczowej papryki - 1 banan - 1 limonka - sól i chili w młynku - cukier trzcinowy Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w plastry, a następnie w dość drobną kostkę. Umytą paprykę wydrążamy z gniazdek nasiennych i kroimy w kostkę. Banany również drobno kroimy. Wszystko dokładnie(...)łączymy i skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy skórkę z limonki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, doprawiamy solą i chili w zależności od upodobań. Wszystko dokładnie mieszamy. Salsa była bardzo smaczna, soczysta i orzeźwiająca, która doskonale wzbogacała smak szaszłyków z kurczaka. The post Satay z kurczaka z salsą ananasową appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 246

sezonie letnim zajadamy się świeżymi pomidorami, przygotowuję też pieczone pomidory , no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe). 2 kg podłużnych pomidorów Lima 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylia Kotanyi Przygotowując dzisiaj domowy koncentrat pomidorowy nie bawiłam się w parzenie pomidorów, obieranie ich i zdejmowaniem skórki , gdyż miksowałam pokrojone pomidory Lima(...)ściągamy skórę, pomidory wrzucamy do garnka gotujemy aż pomidory się rozpadną, aby pozbyć się pestek przecieramy pomidory przez sito. Przetarte pomidory przekładamy ponownie do garnka, doprawiamy solą i cukrem do smaku, ja dodałam jeszcze suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, aby dodać trochę pikanterii przecierowi, gotujemy ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją. Pomidory za pomocą lejka przelewamy do wyparzonych, suchych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebek drożdżowy z pomidorami 138

jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam smaczne i szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 10 sztuk pieczonych pomidorów płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna(...)żytnia pół na pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół). Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 2 godziny. Pieczone pomidory kroimy w kostkę. Po upływie czasu oczekiwania dodajemy pokrojone pomidory i mieszamy składniki łyżką silikonową, przekładamy do 2 małych foremek lub do 1 większej. Posypujemy płatkami owsianymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 576

cząbru oraz chili. Dzięki tym dodatkom sos jest bardzo aromatyczny, o charakterystycznym smaku, nie trzeba go już będzie doprawiać. 2 kg podłużnych pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 1 łyżka ziół prowansalskich Kotanyi 2 szczypty cząbru Kotanyi 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy chili w młynku do smaku Przygotowując sos pomidorowy na zimę, podobnie jak w przecierze(...)gotujemy aż pomidory się rozpadną, aby pozbyć się pestek przecieramy pomidory przez sito. W garnku na oliwie szklimy rozdrobniony czosnek, przetarte pomidory przekładamy ponownie do garnka, doprawiamy solą i cukrem do smaku, gotujemy sos ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją, dodajemy zioła prowansalskie i chili wg uznania i jeszcze chwilkę gotujemy. Aby sos był gładki i kremowy dodatkowo zalecam zmiksowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię