cukier - 7600 przepisów (strona:224/507)

Smoothie truskawkowo-brzoskwiniowe 143

puszki, ale równie dobrze,a nawet lepiej zastąpić je świeżymi). Lekki, orzeźwiający i mega pyszny! Czas przygotowania: 10 minut Składniki: kilka kostek lodu 250g truskawek 3 brzoskwinie kostka brązowego cukru Do miski od blendera wkladamy kostki lodu, cukier, brzoskwienie oraz umyte truskawki bez szypułek. Całośc miksujemy blenderem. Podajemy od razu póki lód nadaje odpowiednie zmrożenie napoju. Smacznego

Kolizje Smaków
Naleśniki z nadzieniem serowo-jagodowym 187

pore dnia i roku :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 naleśniki przygotowane według tego przepisu 100g  chudego twarogu Małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżeczki brązowego cukru ( ilość można według upodobań zwiększać lub zmniejszać) 200g jagód 50g gorzkiej czekolady Naleśniki smażymy i odkładamy do ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem i cukrem. Na chłodne naleśniki nakładamy masę

Kolizje Smaków
Rocher 307

Ilość porcji: cała blacha Ciasto I: 2,5 szklanki mąki 1 margaryna 6 żółtek 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto II: 6 białek 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150g orzechów włoskich Krem: 0,5 margaryny 1 puszka mleka krówkowego 1 czekolada deserowa lub gorzka 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania Ciasto I Wszystkie składniki wykładamy(...)blach. Następnie podpiekamy je przez ok 10-15 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie się rumienić. Ciasto II Pozostałe białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę za pomocą miksera, następnie dodajemy mąkę i orzechy. Połowę masy przekładamy na gotowe już upieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy na lekko beżowy kolor

Kolizje Smaków
Kotleciki mielone przygotowane na parze w sosie pomidorowym 162

indyka 1 sucha bułka 1 jajko Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki suszonej bazylii 100ml śmietany 12% Przygotowanie zaczynamy od kotlecików. Bułkę namaczamy przez 10 minut w wodzie a następnie ją z tej wody odciskamy. Staramy się jak najdokładniej odsączyć bułkę(...)kroimy jak najdrobniej, podsmażamy na patelni. Do garnka wkładamy puszkę pomidorów, dokładamy podsmażoną cebulę i przeciskamy ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią do smaku. My dodajemy jeszcze nieco cukru bo pomidory z puszki są zazwyczaj dość kwaśne. Całość gotujemy z 10-15 minut na małym ogniu, a następnie miksujemy blenderem i jeszcze raz gotujemy. Zdejmujemy z ognia i delikatnie

Kolizje Smaków
Naleśniki serowo-malinowe 164

malinowym. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4  Składniki: 4 naleśniki przygotowane według tego przepisu 100g półtłustego twarogu Małe opakowanie jogurtu naturalnego lub śmietana 12% 2 łyżeczki brązowego cukru ( ilość można według upodobań zwiększać lub zmniejszać) 200g malin  opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady do polania z wierzchu lub bita śmietana  Naleśniki smażymy według przepisu  i odkładamy(...)ostygnięcia. Twaróg intensywnie mieszamy z jogurtem lub śmietaną i dorzucamy cukru. Na chłodne naleśniki nakładamy masę serową, a na to rozsypujemy maliny i zawijamy naleśnik w trójkąt. Z wierzchu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej oraz nakładamy kleksy bitej śmietany. Zajadamy

Kolizje Smaków
Brownie 164

czyli po prostu ideał! :) Czas przygotowania: 40 minut Ilość p o rcji: Średnia blacha Składniki:  Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych orzechów włoskich Polewa: Tabliczka mlecznej czekolady ok 40g masła W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z pokruszoną czekoladą. By przyśpieszyć proces można czekoladę mieszać(...)łyżką. Po dokładnym rozpuszczeniu ściągamy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce ubijamy całe jajka mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym

Kolizje Smaków
Ekspresowy śmietanowiec z winogronami 153

śmietanowiec z winogronami. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto robi się bardzo szybko i banalnie prosto. Smak jest natomiast wyśmienity. Szczerze polecam wypróbować ten przepis. Składniki: 1l śmietany 12% 4łyżki cukru 4 łyżki żelatyny 200g herbatników 300g winogron 2 opakowania galaretki łyżka masła Jedną z galaretek przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy, aż dobrze się zwiąże i kroimy ją w kosteczkę(...)Kiedy mamy już przyszykowaną galaretkę możemy zacząć przygotowywać ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki cieplej wody. Śmietanę przekładamy do miski i delikatnie rozbijamy mikserem. Dodajemy cukier i powoli wlewamy żelatynę, nadal miksując. Winogrona myjemy i przekrajamy na pół. Do śmietany dodajemy galaretkę w kostkach oraz część winogron. Mieszamy całość łyżką i odkładamy na chwilę do lodówki.   Masło rozpuszczamy

Kolizje Smaków
Bułeczki cebulowe 110

potrawy wywołuje rzewne łzy na twarzy kucharza. Ilośc porcji: 8 bułeczek Składniki: Bułeczki: 500g mąki pszennej 250ml ciepłego mleka 3 łyżki oliwy 30g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 8 małych cebul 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Najpierw przygotowujemy zaczyn: do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki   i mniej więcej 50 ml ciepłego mleka

Kolizje Smaków
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem 271

zimą. Jest to więc idealna porcja witamin w chłodne, wietrzne dni :) Składniki: 350g kapusty kiszonej 1 jabłko 1marchewka Pół pęczku pietruszki Łyżka oliwy Sól, pieprz 1/3 łyżeczki cukru Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Jabłko oraz marchewkę myjemy i obieramy. Na grubych oczkach trzemy jabłko, a na średnich marchewkę. Pietruszkę siekamy i dorzucamy do pozostałych składników(...)Całość mieszamy i doprawiam oliwą, cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Podajemy jako dodatek do obiadu. Smacznego

Kolizje Smaków
Muffinki pierniczkowe 183

Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut (   w tym 20 minut pieczenia) Ilość porcji: 15 babeczek Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 100 g masła rozpuszczonego 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu płynnego Garść rodzynek i garść kandyzowanej(...)skórki pomarańczowej* *Można zastąpić innymi ulubionymi bakaliami Do sporej miski wrzucamy mąkę, cukier oraz odmierzoną przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej więcej 2 łyżki ciasta na jedną papilotke

Kolizje Smaków
Marchewka duszona na maśle według Julii Child (Carottes etuvees au beurre) odc. 15 390

marchewka duszona na maśle wraz z delikatną nutą zielonej pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą, kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 marchewki 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki wody 2   łyżki masła ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę. Wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Dorzucamy cukier

Kolizje Smaków
Muffinki tęczowe 158

robić różne słodkości :) Jest to fajnie spęczony czas na zabawie, owocem którego są pyszne desery. Polecam każdemu rodzicu! Ilość porcji: 15 muffinek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100g masła 2 jajka 2 łyżeczki do pieczenia Barwniki Masło roztapiamy   w rondelku. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy

Kolizje Smaków
Barszcz wigilijny 145

wywaru warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego 100g suszonych grzybów np. prawdziwków Przyprawy: 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru, majeranek Nalewamy około 300ml wody do garnka i moczymy suszone grzyby przez jakieś dwie godziny. Następnie gotujemy je do miękkości. Buraki pieczemy w piekarniku   (my piekłyśmy godzinkę w temp(...)minut. Następnie zupę przelewamy przez sito i odcedzamy wywar. Dolewamy do niego wywar z grzybów* oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, soku z cytryny i majeranku. Podajemy z uszkami :) *Grzyby, które zostały po namoczeniu możemy wykorzystać do bigosu, uszek, tarty

Kolizje Smaków
Pierniczki z dżemem 200

będą kupne powidła lub dżem. Czas: 60 minut Ilość porcji: ok 25 pierniczków ( zależy od wielkości foremek) Składniki: 2,5 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanka miodu 1/2 szklanka cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ok 5 łyżek wody powidła np. śliwkowe z czekoladą lub dżem lukier(...)szklanka cukru pudru ok 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty) Wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem wody wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wodę dodajemy stopniowo obserwując ile ciasto „wchłonie”. Ciasto po wyrobieniu powinno być nieco lepkie. Dzielimy je na dwie części i rozwałkujemy pomiędzy papierem do pieczenia. Z jednego kawałka ściągamy papier i układamy papierem do dołu

Kolizje Smaków
Sałatka śledziowa z jajkiem 434

zamarynowanie cebuli Składniki: 0,5kg filetów śledziowych a’la matjas 4 jajka 4 ogórki kiszone 4 cebule Puszka groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% Łyżeczka cukru Kilka kropli octu Sól, pieprz Filety śledziowe umieszczamy na 2 godz w wodzie, a następnie na pół dnia w mleku. Najwygodniej zostawić śledzie w mleku na noc. Cebule kroimy bardzo drobno(...)kostkę, posypujemy cukrem i skrapiamy octem. Podduszamy lekko rękami i zostawiamy na 2 godz w lodówce. Jajka gotujemy na twardo i kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy z nich przekrajamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Ilość

Kolizje Smaków