niespodzianka bo polewa pochodzi z przepisu Usta Adama. W ten sposób Adam spotkał Karolinę i uprzyjemnił mi plotkowanie w babskim towarzystwie. Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag miodu jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej powidła śliwkowe 3 łyżki śmietany kwaśnej Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki orzechów 1/2 szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki(...)wierzch układamy uformowane kulki w niewielkiej odległości do siebie. Zawsze pamiętaj, że ciasto zwiększa objętość podczas pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach Mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami
ciastkarnia na kruchym spodziebrzydki ogr? Według mojego teścia ciasto nie było zbyt słodkie a ciekawe w smaku, rzadko bowiem korzysta się w kuchni z zielonej masy. Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona: duża butelka zielonego Ptysia 3 budynie waniliowe lub śmietankowe masa jasna: śmietana 30% 4 galaretki zielone paczka delicji Wykonanie: Ubić białka(...)stopniowo dodawać żółtka i cukier. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 stopniach. Odlać ptysia do szklanki a resztę zagotować. W szklance ptysia rozpuścić budynie i wlać je na gotującego się ptysia. Mieszać dopóki masa nie zgęstnieje. Gdy biszkopt będzie przestudzony wylać masę na wierzch i wyłożyć biszkopty. Ubić śmietankę na sztywno
ciastkarnia na kruchym spodziezostała przełamana nawet takim ciastem. Dlatego też polecam go wszystkim łasuchom bez awersji do śmietany. Składniki: ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr śmietany kremówki 2 fix do śmietany lub 2 łyżki żelatyny aromat pomarańczowy dżem wiśniowy. polewa: 0,5 kostki margaryny 4 łyżki śmietany(...)kwaśnej łyżeczka żelatyny 3 łyżki kakao Wykonanie: Ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na koniec mieszkamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Gotowe ciasto wlewamy na brytfankę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach Ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy pod koniec ubijania żelatynę lub fix. Na sam koniec możemy dodać aromat zapachowy, ja dodałam
ciastkarnia na kruchym spodziepopołudnie przy kawie i dobrej książce. Nie ma to jak dogadzanie sobie od czasu do czasu:) Składniki: 25 dag twarożka tłustego 25 dag mąki pszennej 1 jajko 4 łyżki cukru 25 dag margarny ' Wykonanie: Na stolnice wsypać mąkę, w środku stożka zrobić miejsce na jajko tak aby nie rozpłynęło się po stolicy. Dodać pokrojoną margarynę twarożek i cukier. Wszystkie składniki
ciastkarnia na kruchym spodzieowocowym, na mące pszennej i razowej. Zdjęcia na dole są z wersji z płatkami owsianymi i mąką razową. polecam Składniki: 40 g drożdży 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szklanka mleka 2 jajka 70 g masła 600 g mąki pszennej szczypta soli Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać wszystkie składniki a na końcu mąkę
ciastkarnia na kruchym spodziepoezja:D Takie babeczki mogę wcinać na okrągło:) polecam bardzo zaawansowanym łasuchom, w końcu trzeba zacząć już pomału trening przed świętami Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 15 dag margaryny 10 dag miodu jajko 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej masa: kostka margaryny szklanka mąki pszennej i ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 kieliszki
ciastkarnia na kruchym spodziesmak więc w połączeniu z karmelem świetnie współgrał. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i szybkie więc polecam go wszystkim. Składniki: puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny łyżka cukru pudru budyń śmietankowy masa krówkowa albo mleko zagęszczone słodzone paczka herbatników paczka biszkoptów okrągłych Wykonanie: W szklance soku z brzoskwiń rozpuszczamy budyń. Resztę soku gotujemy z łyżką cukru pudru
ciastkarnia na kruchym spodzielubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka szklanka bakalii pół szklanki orzechów drobno posiekanych szklanka cukru 150 g margaryny aromat rumowy lub kieliszek rumu łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: białka ucierany z cukrem na biały puch. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia
ciastkarnia na kruchym spodziejest trudny a w zależności od ozdobienia babeczki mogą świetnie wyglądać na sylwestrowym stole. Polecam wszystkim łasuchom. Składniki na 12 babeczek: 12 dag masła 200 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 5 g mąki ziemniaczanej 2 tabliczki czekolady aromat waniliowy śmietana 30% Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i dodać żółtka
ciastkarnia na kruchym spodziewiedział sama nazwa deseru oznacza gotującą się śmietankę (ostatnio przeczytałam to się pochwalę) Składniki na 4 porcje 250 ml śmietanki 250 ml mleka pełnotłustego 100 g cukru pudru laska wanilii 4 łyżeczki żelatyny truskawki według uznania. Wykonanie: mleko wlewamy do garnka razem z śmietanką i dodajemy cukru. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach wody i wlewamy
ciastkarnia na kruchym spodziesmaki i wspomnienia z dzieciństwa. Może przypomną mi się jeszcze jakieś babcine przepisy to się z wami nimi podzielę. Składniki: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru dwie łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli słoik dżemu lub powideł śliwkowych Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnice. dodajemy cukier puder
ciastkarnia na kruchym spodziesmak. Deser zrobiłam bardzo szybko, teraz czeka w lodówce na degustatorów. Składniki: (porcja na 3 pucharki) 3 mandarynki średni pomarańcz grejfrut opakowanie serka ricotta śmietana 30% 2 łyżeczki cukru pudru rodzynki czekolada mleczna Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno i dodawać stopniowo cukier puder. Na sam koniec ubijania dodać serek. Część masy przełożyć do pucharków. Pokroić wszystkie cytrusy
ciastkarnia na kruchym spodzieniego skorzystam:) Składniki: 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej ( ja dałam z pełnego przemiału) 2 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki cukru tabliczka czekolady gorzkiej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki orzechów włoskich Wykonanie: Orzechy drobno posiekać. W misce zmiksować żółtka z cukrem, dodać mleko i olej. W innej
ciastkarnia na kruchym spodziepakowanie, jutro wyjeżdżamy. Fajnie będzie zjeść śniadanie wielkanocne z całą rodziną. Byle tylko pogoda dopisała:) Składniki: 250 g masła 150 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml ajerkoniaku 2 tabliczka białej czekolady kandyzowana skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem na biały puch i dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodziesmaczny. Taką wersję kruchego ciasta przynajmniej ja lubię najbardziej. Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła 4 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub maślanki szklanka cukru 1 kg jabłek lub gotowych przetartych z jabłek do szarlotek łyżeczka cynamonu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko razem z sodą oczyszczoną i wysypujemy je na stolnice. Dodajemy cukier
ciastkarnia na kruchym spodzie