cukier - 7600 przepisów (strona:228/507)

Szynka z indyka z szynkowara 253

obranego mięsa) 300 g piersi z indyka 3 płaskie łyżeczki soli do peklowania 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 100 ml wody niegazowanej Przygotowanie: Obrane mięso z golonki pokroić w kostkę jak na gulasz. Pierś pokroić w kostkę. Skórę z golonki zmielić w blenderze. Mięsa(...)woreczka, szczelnie skręcić i włożyć na 24 godziny do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Przełożyć do naczynia z miksera. Do wody niegazowanej dodać pieprz, czosnek,sól,cukier puder, żelatynę i zmiksować blenderem. Wlać do mięsa i zmiksować do połączenia się składników. Do szynkowara włożyć worek, napełniać stopniowo mięsem mocno dociskając ręką. Worek dokładnie skręcić, zamknąć szynkowar i ponownie

Ala piecze i gotuje
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄ RENKLODĄ. 195

chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko  łyżka mleka cukier  Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów.  Na każdym układam 2-4 połówki śliwek, zawijam w kopertę, czyli łączę(...)sobą naprzeciwległe rogi ciasta. Zlepiam. Układam na papierze do pieczenia, smaruję roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypuję dodatkowo cukrem i wstawiam do piekarnika. Piekę około 12-17 minut w 200 stopniach, aż pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Deser z kaszą jaglaną 237

mówiąc więcej nawet go wzbogaciła. Z owocami smakował wybornie. Krem patiserie z kaszą jaglaną składniki: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 50 g brązowego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej \dodatkowo: owoce jagodowe (maliny, borówka amerykańska) 4 ciastka owsiane wykonanie:  Kaszę należy ugotować według przepisu. Wystudzić. Żółtka, cukier, wanilię i kaszę miksujemy blenderem na gładką masę

Przysmaki Karolki
Jak marynować grzyby? 192

zawsze suszę, zamrażam i marynuję. Oto przepis na super marynatę, oczywiście od cioci Marysi. Jest to przepis na jedną porcję marynaty. Składniki: 3l wody 0,5l octu 2 szklanki cukru 2 duże łyżki soli liść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarnach  Łączymy wszystkie składniki. Dokładnie mieszam, żeby cukier i sól się rozpuściły. 2/3 odlewamy do drugiego garnka. W garnku

Brzuszki Łakomczuszki
Styropian 294

jedno zdjęcie, więc jak zrobię je następnym razem to podam przepis , bo warto takim przepisem na pyszne ciasto się podzielić]. Ciasto kruche 450 g mąki 1 szkl.cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  7 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jogurtowe  7 białek  1 szkl.cukru 3 budynie śmietankowe 3 duże jogurty greckie Składniki na ciasto zagnieść(...)Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić w lodówce, a mniejszą w zamrażarce. Białka z  cukrem ubić na sztywno, dodać budynie .Na koniec dodać jogurty greckie i delikatnie wymieszać.Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę jogurtową i zetrzeć na tarce

Moje domowe kucharzenie
Pasta paprykowa 245

paprykowa do słoików, składniki na 6 słoiczków po ok 2 5 0 ml: 3 kg czerwonej papryki 5 ząbków czosnku 1 ostra papryczka 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 80 ml oliwy 20 ml octu jabłkowego 20 ml octu balsamicznego Umyte papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C, opiekamy(...)grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy upieczoną i pokrojoną paprykę, płyn który się wydzielił podczas jej opiekania, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę. Doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Dusimy paprykę mieszając od czasu do czasu przez ok 45 minut, aż sok odparuje a pasta stanie się gęsta. Na koniec doprawiamy octem jabłkowymi i balsamicznym. Miksujemy wszystko blenderem na gładką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Koktajl mango-brzoskwinia 193

mlekiem. Z pewnością też będzie smacznie, choć nieco inaczej smakowo. Składniki: * 1 dojrzałe mango * 2 dojrzałe nieduże brzoskwinie * 100 ml jogurtu naturalnego * 300 ml napoju ryżowego Alpro * 1 łyżeczka cukru ( nie koniecznie, jeśli owoce są mocno słodkie ) Wykonanie: Owoce umyć, obrać ze skóry. Oddzielić pestki, a miąższ pokroić w mniejsze cząstki. W malakserze zmiksować owoce, dodać jogurt, raz jeszcze zmiksować(...)koniec wlać napój ryżowy i raz jeszcze wymieszać.  Jeśli koktajl będzie za mało słodki ( choć ja wolę taki mniej słodki ) dodajcie cukier. UWAGA: Koktajl najlepiej smakuje mocno schłodzony. Dlatego przed przystąpieniem do pracy oziębcie owoce, jogurt i napój ryżowy ( tudzież mleko ) w lodówce. Tak koktajl prezentował się na Pikniku Smakoszy Smacznego

kolorowotorcikowo
Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami 268

Czas pieczenia : 45 - 55 minut   Składniki: 150 g masła 150 g jogurtu naturalnego 150 g orzechów laskowych 2 łyżki " przyprawy do pierników " firmy Skworcu 3/4 szkl. szklanki cukru 3 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy Skworcu 500 g śliwek 100 g dowolnego dżemu  50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą(...)masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp

Słodkości i nie tylko
Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów 334

Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1 posiekana czerwona cebulka sól i pieprz do smaku 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka świeżych listków cytrynowego tymianku 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Masło topimy w rondelku, wrzucamy posiekaną cebulkę, solimy, szklimy. Dodajemy posiekany czosnek, listki tymianku i dusimy razem chwilkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory koktajlowe dusimy je na małym ogniu(...)długo, aż się rozpadną. Wlewamy 1,5 szklanki wody zagotowujemy dusimy 15 minut na małym ogniu aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy zupę pomidorową do smaku cukrem, solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Miksujemy zupę blenderem, ja wlałam ją do szklanego blendera kielichowego, zmiksowałam aż stała się idealnie gładka. Zupę krem podajemy z grzankami, prażonymi ziarnami słonecznika i plasterkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki półfrancuskie 147

tradycyjnie spotykamy się znów w kolejny weekend..Może macie jakieś propozycje ciast do wspólnego pieczenia? 3 szkl. mąki 250 g margaryny 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo dowolne nadzienie [ u mnie marmolada] Wszystkie składniki umieścić w misce i  zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze. Rogaliki  piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru. Wystudzone rogaliki dowolnie udekorować, np.posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą. Razem ze mną rogaliki półfrancuskie piekły

Moje domowe kucharzenie
Domowe bajaderki 311

małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Część można obtoczyć np. w zmielonych orzeszkach arachidowych lub w kakao czy wiórkach kokosowych. Moje ciasto było dość słodkie, dlatego nie dodawałam już więcej cukru. Jeśli jednak Wasze ciasto nie jest tak słodkie, dodajcie odrobinę cukru

Z miłości do słodkości
Flaczki z boczniaków 364

łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/3 łyżeczki mielonej gałki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Boczniaki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Zupę przygotowujemy w dużej, wysokiej patelni(...)laurowe i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: majeranek, tymianek, słodką i ostrą paprykę, imbir i gałkę. Solidnie solimy oraz pieprzymy. Dodajemy szczyptę cukru. Gotujemy jeszcze 5 minut. Przed podaniem flaczki z boczniaków posypujemy posiekaną natką pietruszki. Post Flaczki z boczniaków pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
KOKOSANKI. 191

czasu, ale mieć pewność, że to co upieczone, z pewnością w mig zostanie zjedzone. KOKOSANKI. /źródło: Smakocie i Łakołyki / na około 20-25 ciasteczek 50 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 200 g wiórków kokosowych 2 białka w temp. pokojowej szczypta soli 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej W rondelku rozpuszczam masło z cukrem, aż powstanie jednolita, płynna mieszanina. Dodaję

W kuchni Karmel-itki
Pękające ciasteczka czekoladowe 316

Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 250 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru 1 duże jajko Przygotowanie: W średniej misce łączymy suche produkty: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce mikserem na średnich obrotach ucieramy masło z cukrem, aż powstanie

Niezły Młynek
MALINOWY CURD. 183

owoce. W jednym z kolejnych postów pokażę, jak spożytkowałam słoiczek z tą piękną, różową masą. MALINOWY CURD. /przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours ;/  500 g malin 80 g cukru sok z 2 cytryn 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko  50 g masła Maliny płuczę. Wrzucam je do rondla, zasypuję cukrem i podgrzewam.  Gotuję tak długo

W kuchni Karmel-itki