cukier - 7600 przepisów (strona:228/507)

Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) 245

domowe. Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) będzie ozdobą stołu, bo nie tylko jest pyszne, ale ten deser również wygląda bardzo apetycznie. Polecam! Składniki : 2 szklanki czarnych porzeczek 1 łyżka cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 36% białko z 1 jajka mrożone owoce listki mięty Przygotowanie: Czarne porzeczki myjemy, obieramy z szypułek i odcedzamy na durszlaku. Porzeczki przecieramy w sokowirówce(...)Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru na sztywno, dodajemy ubite białko i jeszcze miksujemy na najniższych obrotach około minuty. Do ubitej śmietany dodajemy przetarte porzeczki, mieszamy wszystko delikatnie aby zostały smugi śmietany. Do silikonowej foremki przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do zamrażalnika na przynajmniej 4 godziny. Ja deser robiłam wieczorem, więc stał sobie w zamrażarce do następnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantny ketchup z cukinii 199

ilości składników wychodzą 4 słoiczki po 450 ml. Polecam Pikantny ketchup z cukinii dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: : Składniki: - 4 średniej wielkości obrane cukinie - 3 cebule - 1 szklanka cukru - 1/3 szklanki czerwonego octu winnego - 3 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka pieprzu cayenne - 500 g passaty pomidorowej - 2 łyżki soli Przygotowanie: Umytą cukinię wraz z cebulą ścieramy mechanicznie lub ścieramy(...)tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wsypujemy do garnka i zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę aż puszczą sok, nie odciskamy. Wsypujemy do cukinii i cebuli cukier , dodajemy 3 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne, gotujemy do momentu aż się rozpadną. Następnie wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy całość za pomocą blendera. Dodajemy całe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kapusty, pora i koperku 379

dodatek do np. do kotletów mielonych z kolorową papryką. składniki: 1/4 główki kapusty 1 mały por 1 mała marchewka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, układamy na durszlaku i posypujemy 1/2 łyżeczki soli. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych(...)drobno siekamy. Kapusta pod wpływem soli zmięknie i puści sok, który należy odcisnąć. Odciśniętą kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i por, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, posypujemy cukrem, mieszamy surówkę. Dodajemy sos przygotowany z łyżki majonezu wymieszanego z jogurtem i koperkiem, dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki aby się wszystko przegryzło. Taka surówka to świetny dodatek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa Lutenica (Ljutenica) 234

pomarańczowa) 2 ostre papryczki 1,5 kg bakłażanów 3 kg mięsistych pomidorów Lima 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 30 g czerwonej czubrycy 1,5 łyżki soli 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju Pomidory nacinamy na czubku i blanszujemy (zalewamy na 2 minuty wrzącą wodą), obieramy ze skórki, miksujemy w na puree. Powstałą masę wkładamy do dużego garnka i gotujemy(...)czubrycę. Do pomidorów dodajemy paprykę razem z sokiem, bakłażany i cebulę z czosnkiem i czubrycą. Całość gotujemy jeszcze ok. 45 minut, aby składniki się połączyły, doprawiłam jeszcze solą i cukrem. Gotujemy tak długo, aż konsystencja sosu będzie zwarta i dosyć gęsta. Gotową ljutenicę przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki ustawiamy „do góry dnem” i pozostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowanie nie wymagają

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 271

smaku, lekka pizza, pizza na kamieniu to najlepsza pizza na świecie . Składniki: 3 szkl mąki pszennej typ 500 na pizzę + trochę do podsypania, 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 3 łyżki oleju, ser mozzarella mini pomidorki koktajlowe zielone oliwki z papryczkami 1 duży pomidor 2 łyżki domowa lutenica gałązka świeżego rozmarynu PRZYGOTOWANIE: Pomidorki(...)koktajlowe kroimy na pół, a paprykę w kroimy w paseczki. W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem, lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże. Zostawiamy do czasu aż drożdże ruszą i zaczną się pienić. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej, dodajemy sól, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy, ja wyrabiałam 15 minut, aż ciasto zrobiło się elastyczne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Satay z kurczaka z salsą ananasową 255

smarować resztkami marynaty. Szaszłyki z kurczaka podajemy salsą ananasową. Salsa ananasowa: - 1/2 świeżego ananasa - 1/3 czerwonej papryki - 1/3 pomarańczowej papryki - 1 banan - 1 limonka - sól i chili w młynku - cukier trzcinowy Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w plastry, a następnie w dość drobną kostkę. Umytą paprykę wydrążamy z gniazdek nasiennych i kroimy w kostkę. Banany również drobno kroimy. Wszystko dokładnie(...)łączymy i skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy skórkę z limonki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, doprawiamy solą i chili w zależności od upodobań. Wszystko dokładnie mieszamy. Salsa była bardzo smaczna, soczysta i orzeźwiająca, która doskonale wzbogacała smak szaszłyków z kurczaka. The post Satay z kurczaka z salsą ananasową appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 311

sezonie letnim zajadamy się świeżymi pomidorami, przygotowuję też pieczone pomidory , no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe). 2 kg podłużnych pomidorów Lima 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylia Kotanyi Przygotowując dzisiaj domowy koncentrat pomidorowy nie bawiłam się w parzenie pomidorów, obieranie ich i zdejmowaniem skórki , gdyż miksowałam pokrojone pomidory Lima(...)ściągamy skórę, pomidory wrzucamy do garnka gotujemy aż pomidory się rozpadną, aby pozbyć się pestek przecieramy pomidory przez sito. Przetarte pomidory przekładamy ponownie do garnka, doprawiamy solą i cukrem do smaku, ja dodałam jeszcze suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, aby dodać trochę pikanterii przecierowi, gotujemy ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją. Pomidory za pomocą lejka przelewamy do wyparzonych, suchych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebek drożdżowy z pomidorami 182

jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam smaczne i szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 10 sztuk pieczonych pomidorów płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna(...)żytnia pół na pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół). Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 2 godziny. Pieczone pomidory kroimy w kostkę. Po upływie czasu oczekiwania dodajemy pokrojone pomidory i mieszamy składniki łyżką silikonową, przekładamy do 2 małych foremek lub do 1 większej. Posypujemy płatkami owsianymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 635

cząbru oraz chili. Dzięki tym dodatkom sos jest bardzo aromatyczny, o charakterystycznym smaku, nie trzeba go już będzie doprawiać. 2 kg podłużnych pomidorów Lima 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 1 łyżka ziół prowansalskich Kotanyi 2 szczypty cząbru Kotanyi 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy chili w młynku do smaku Przygotowując sos pomidorowy na zimę, podobnie jak w przecierze(...)gotujemy aż pomidory się rozpadną, aby pozbyć się pestek przecieramy pomidory przez sito. W garnku na oliwie szklimy rozdrobniony czosnek, przetarte pomidory przekładamy ponownie do garnka, doprawiamy solą i cukrem do smaku, gotujemy sos ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją, dodajemy zioła prowansalskie i chili wg uznania i jeszcze chwilkę gotujemy. Aby sos był gładki i kremowy dodatkowo zalecam zmiksowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) 182

wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki czarnuszki płatki owsiane do posypania   Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna i żytnia pół(...)pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół). Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu mieszamy składniki łyżką silikonową i przekładamy do 2 małych foremek lub do 1 większej. Posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) 210

podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki margaryny -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - olej do posmarowania miski Podgrzewamy w rondelku mleko (ale nie ma być gorące, aby nie zabić drożdży) dodajemy pokruszone drożdże, margarynę, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, dodać wodę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalne bagietki pszenne 189

mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - olej do posmarowania miski Lekko podgrzewamy w rondelku mleko (ma być ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułka paryska ekspresowa 185

podsypywania- 2 łyżki mąki ziemniaczanej -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - olej do posmarowania miski Lekko podgrzewamy w rondelku mleko (ma być ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 204

zioła, przyprawy i miód pszczeli. Zioła, które stanowią prawie 8% warto wymienić majeranek, pietruszkę, bazylię, oregano, a jako przyprawy wykorzystano chili, kolendrę, pieprz, imbir. Dodatkowym składnikiem jest sól, cukier i cukier karmelizowany, olej słonecznikowy, skrobia kukurydziana, 1/2 % ma się rozumieć koncentrat soku z cytryny, aromaty, koncentrat soku z buraka. Uważam, że firma Winiary idzie z duchem czasu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej 495

trzeba zmiękczać za pomocą soli. Na blogu znaleźć można przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem różnych innych składników: surówkę z papryką i Surówkę z kapusty pekińskiej , doprawioną cukrem i sokiem z cytryny, która jest bardzo smaczna, chrupiąca, jest idealnym, pysznym dodatkiem do mięsa. Tym razem polecam przepis na surówkę z kapusty pekińskiej bez dodatku cukru i bez soku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię