cukier - 7600 przepisów (strona:222/507)

Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 233

godz. na wyrastanie ciasta) Składniki: 250 g mąki chlebowej 125 g mąki pełnoziarnistej 125 g mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub polenty (ja użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody 2 łyżeczki nasion sezamu + więcej do posypania chlebków 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie mąki(...)sól, cukier oraz drożdże. Dodaj ok. 3/4 wody i wymieszaj składniki, do uzyskania ciasta - ja najpierw robię to łyżką, a następnie zaczynam ugniatać ciasto dłonią. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i ugniataj przez ok. 10 min., stopniowo dodając pozostałą wodę. Teraz posyp ciasto nasionami sezamu i kopru włoskiego i zagnieć je jeszcze kilka razy, aby równomiernie rozprowadzić nasiona. Uformuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 174

czerwona papryka, bez nasion, pokrojona na 4 kawałki 3 ząbki czosnku, przeciśnięte (lub mniej, gazpacho jest dość czosnkowe) 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno pokrojone 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki, 1/2 zielonej papryki Przygotowanie: Chleb podsusz przez(...)dodaj pomidory, pokruszony chleb, czosnek i oliwę i zmiksuj na gładki krem.  Do zupy dodaj 100-150 ml zimnej wody, do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji. Dopraw zupę cukrem, octem winny, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przelej gazpacho do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (możesz zostawić też na całą noc). Rozlej do miseczek

Chilli Czosnek i Oliwa
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 207

jajko 1 łyżka śmietany lub mleka 20 g masła opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cynamonu na pieczony rabarbar: 400 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 60 g cukru sok i skórka z 1 pomarańczy do podania: śmietana, jogurt naturalny Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu połącz sok i skórkę z cytryny z cukrem, dodaj rabarbar

Chilli Czosnek i Oliwa
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 225

cukinia 5 dużych pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki, lub 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru oliwa do smażenia do podania: jogurt naturalny Przygotowanie: Obierz bakłażany ze skórki, odkrój końce i pokrój w dużą kostkę. Umieść je w durszlaku, posyp solą i wymieszaj rękoma. Odstaw(...)odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie przygotuj pomidorowy sos. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, cukier i przyprawy. Przykryj i zmniejsz ogień do małego. Duś, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zdejmij pokrywkę i duś dalej, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Jeżeli użyjecie pomidorów

Chilli Czosnek i Oliwa
Ladenia, czyli pizza z Grecji 263

formie, ja wykorzystałam blachę prostokątną) czas przygotowania: 1 godz. 15 min. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 niecała szklanka ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży (7 g) szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy cebula pokrojona w piórka 2 słodkie pomidory np. malinowe, pokrojone na plastry 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej mięty 2 łyżki sezamu sól(...)smaku oliwa do wysmarowania formy Przygotowanie: Rozpuść drożdże z niewielką ilością ciepłej wody i cukrem. W misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj drożdże i oliwę. Wymieszaj i stopniowo zacznij dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Ja najpierw mieszam je łyżką, a gdy zrobi się bardziej zwarte, zaczynam zagniatać dłońmi. Wodę dodawaj stopniowo, aby nie przesadzić.  Wyrabiaj ciasto na blacie

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 289

pęczek natki pietruszki, posiekanej 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano opcjonalnie: garść grubo posiekanych pistacji lub migdałów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Z 4 pomidorów odetnij wieczko i wydrąż miąższ przy pomocy łyżki, zostawiając ok. 1 cm brzeg (wieczka zachowaj). Miąższ wrzuć do miski, później zrobisz z niego(...)Zgaś ogień pod patelnią. Do farszu dodaj zioła i opcjonalnie rozdrobnione orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: do miąższu z pomidorów dodaj 4-5 łyżek oliwy, przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz i zmiksuj przy pomocy blendera. W naczyniu do zapiekania (ja użyłam naczynia widocznego na zdjęciu oraz drugiego, mniejszego) ułóż wydrążone pomidory i papryki. Warzywa napełnij przygotowanym farszem

Chilli Czosnek i Oliwa
POWIDŁA CZEKOLADOWE, BEZ DODATKU CUKRU, Z KSYLITOLEM 235

olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników - bezcenne... :-) W ubiegłym roku przygotowywałam(...)czekolady. Taka zdrowa słodycz. Mogą ją zajadać nawet łyżkami, wyjdzie im tylko na zdrowie. Składniki: - 1300g gotowych gęstych powideł (polecam ten przepis ) - 4 kopiaste łyżki dobrego ciemnego kakao (bez cukru) - 4 łyżki ksylitolu (lub więcej, gdy lubimy bardzo słodkie słodycze) Do garnka (miseczki) z powidłami dodajemy kakao i ksylitol i dokładnie mieszamy. Można także lekko podgrzać gdy chcemy mieć powidła

Smaczne Zdrowe
Grzybki marynowane mojej mamy 254

już najbardziej te marynowane wg przepisu mojej mamy.   Potrzebujemy: - podgrzybki (najlepiej małe, które możemy marynować w całości) - ocet  - listki laurowe - ziele angielskie - pieprz w ziarenkach - woda - cukier - sól - słoiczki (najlepiej nie za duże, idealnie nadają się takie po dżemie) Grzybki oczyszczamy, płuczemy kilka razy w letniej wodzie. Przygotowujemy garnek w którym następnie gotujemy grzyby w lekko osolonej wodzie(...)będziemy marynować.  W razie potrzeby przygotowujemy podwójną porcję zalewy. Z podanego przepisu wychodzi litr zalewy octowej. Wlewamy jedną szklankę octu 10% na trzy szklanki wody. Dodajemy łyżkę stołową cukru, tyle samo soli, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe. Całość zagtowujemy pod przykryciem. Ugotowne grzyby odlewamy na sito. Przygotowujemy słoiczki.  Jeszcze ciepłe grzybki wkładamy do słoiczków

W mojej holenderskiej kuchni
Krakersy z sezamem 559

paprykę w proszku. Z poniższego przepisu upiekłam około 120 malutkich trójkątnych krakersów. Krakersy z sezamem Składniki: 125g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sezamu 60ml wody 1 i 1/2 łyżki oleju Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier oraz sezam, a także wodę i olej, ze składników zagnieść

Smakołyki Bereniki
Penne z lekką nutą cytrynową 313

makaronu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 żółtko 1/3 szklanki parmezanu sok z połowy cytryny skórka z 1 cytryny kilka listków mięty oliwa z oliwek biały pieprz sól cukier Makaron gotujemy al dente. Śmietanę łączymy z żółtkiem, parmezanem i sokiem z cytryny. Dodajemy otartą skórkę i przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przekładamy z powrotem

Olikowa kuchnia
Szynka z indyka z szynkowara 312

obranego mięsa) 300 g piersi z indyka 3 płaskie łyżeczki soli do peklowania 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 100 ml wody niegazowanej Przygotowanie: Obrane mięso z golonki pokroić w kostkę jak na gulasz. Pierś pokroić w kostkę. Skórę z golonki zmielić w blenderze. Mięsa(...)woreczka, szczelnie skręcić i włożyć na 24 godziny do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Przełożyć do naczynia z miksera. Do wody niegazowanej dodać pieprz, czosnek,sól,cukier puder, żelatynę i zmiksować blenderem. Wlać do mięsa i zmiksować do połączenia się składników. Do szynkowara włożyć worek, napełniać stopniowo mięsem mocno dociskając ręką. Worek dokładnie skręcić, zamknąć szynkowar i ponownie

Ala piecze i gotuje
CIASTO FRANCUSKIE ZE ŚLIWKĄ RENKLODĄ. 263

chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko  łyżka mleka cukier  Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów.  Na każdym układam 2-4 połówki śliwek, zawijam w kopertę, czyli łączę(...)sobą naprzeciwległe rogi ciasta. Zlepiam. Układam na papierze do pieczenia, smaruję roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypuję dodatkowo cukrem i wstawiam do piekarnika. Piekę około 12-17 minut w 200 stopniach, aż pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Deser z kaszą jaglaną 288

mówiąc więcej nawet go wzbogaciła. Z owocami smakował wybornie. Krem patiserie z kaszą jaglaną składniki: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 50 g brązowego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej \dodatkowo: owoce jagodowe (maliny, borówka amerykańska) 4 ciastka owsiane wykonanie:  Kaszę należy ugotować według przepisu. Wystudzić. Żółtka, cukier, wanilię i kaszę miksujemy blenderem na gładką masę

Przysmaki Karolki
Jak marynować grzyby? 234

zawsze suszę, zamrażam i marynuję. Oto przepis na super marynatę, oczywiście od cioci Marysi. Jest to przepis na jedną porcję marynaty. Składniki: 3l wody 0,5l octu 2 szklanki cukru 2 duże łyżki soli liść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarnach  Łączymy wszystkie składniki. Dokładnie mieszam, żeby cukier i sól się rozpuściły. 2/3 odlewamy do drugiego garnka. W garnku

Brzuszki Łakomczuszki
Styropian 346

jedno zdjęcie, więc jak zrobię je następnym razem to podam przepis , bo warto takim przepisem na pyszne ciasto się podzielić]. Ciasto kruche 450 g mąki 1 szkl.cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego  7 żółtek 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jogurtowe  7 białek  1 szkl.cukru 3 budynie śmietankowe 3 duże jogurty greckie Składniki na ciasto zagnieść(...)Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić w lodówce, a mniejszą w zamrażarce. Białka z  cukrem ubić na sztywno, dodać budynie .Na koniec dodać jogurty greckie i delikatnie wymieszać.Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę jogurtową i zetrzeć na tarce

Moje domowe kucharzenie